Lahjaksi äidille tai itselle - puutarhakirjavinkkejä

Äitienpäiväviikon kirja-arvontaan on tullut mahtavan paljon ja mahtavan monipuolisesti vastauksia - kiitos kaikille ja muistakaa, että yhä saa osallistua! Koska monen äidin pakettiin on kaavailtu puutarhakirjaa, ajattelin nyt kertoa omista kevään  puutarhaopusostoksistani.

Kevät ei tule ilman ko. opuksia ja tänä vuonna huomaan hankkineeni peräti neljä puutarhakirjaa, kaksi kevään uutuutta ja kaksi muuten vain ihastuttavaa kirjaa. Ainakin Adlibris myy näitä kaikkia. 

 

 

Kirsi Tuominen, Olavi Niemi: Maanpeitekasvit - luo vehreä pihapiiri 

Toivoisinpa, että tämä kirja olisi ollut minulla jo vuosi sitten! Rakensimme kotipihalle liuskekivistä pation ja kylvimme kivien väliiin ruohoa. Lopputulos on kaunis mutta lievästi rasittava, kun tuota ruohoa pitää parturoida saksilla. Jos olisin lukenut tämän kirjan, olisin valinnut ruohon sijasta jonkun tallaamista kestävän maanpeitekasvin. Nyt olen etsinyt kirjasta kasveja, jotka voisivat kiipeillä kivimuurin päällä ja lomassa, kivien välissä kivikossa ja etenkin istutuksien aluskasveina. Jos paljas multa ja rikkaruohojen kitkeminen on sinusta kauniimpi tai hauskempi vaihtoehto kuin maanpeitekasvit, tämä ei ole sinun (tai samoin ajattelevan äitisi) kirja.

Kuulin alun perin kirjasta kuvaajan puutarha- ja kissablogin Raakkilan kautta. Kirjan on julkaissut Minerva keväällä 2012.

Kustantajan kirjaesittely

 

 

Leena ja Heikki Luoto: Lomailijan puutarha

Myös tämä kirja vannoo kauniin, viihtyisän ja helppohoitoisen puutarhan nimeen.

Kirja kehottaa puutarhatöiden lisäksi keskittymään myös luonnonilmiöiden tarkkailuun ja ylipäätään vain pihalla oleiluun, keväästä ja kesästä nauttimiseen. Kuitenkin mukana on myös kasvitietoa. Vaikuttaa mukavan leppoisalta kirjalta ja sopii etenkin sellaiselle oman pihan laittajalle, jota kovin täsmällisiä ohjeita antavat kirjat pelottavat. Minua ne ainakin kauhistuttivat, kun olin vasta muuttanut omakotitaloon. Toisaalta kirja kelpaisi puutarhakiikkulukemiseksi myös kotipuutarhurille, jonka piha on jo pitkälti valmis ja on nauttimisen aika. (Julkaisija Tammi, 2012)

Kustantamon kirjaesittely

 

 

Torsten Wallin: Vildros och Kaprifol. Trädgården på ön

Tässä kirjassa esitellään mielestäni maailman kaunein puutarha! Ruotsalaisen maisema-arkkitehdin Torsten Wallinin puutarha sijaitsee Tukholman ulkosaaristossa ja on todella viehättävä. Ei mitään ruohokenttiä ja ajatukset julkisiin puistoihin vieviä tarkkoja, asetelmallisia kukkapenkkejä... Tässä puutarhassa saariston omat kasvit, koristekasvit ja hyötykasvit perunasta lähtien kasvavat sulassa sovussa kallionkoloissa. Terassilla on ruukkupuutarha. Kaikki on kaunista mutta mikää ei ole nokonuukaa. I-h-a-n-a-a! Henkilökohtainen paratiisini olisi Torsten Wallinin puutarha. 

Kirja Adlibriksessä ja Torsten Wallin Wikipediassa

 

 

George Little and David Lewis: A Garden Gallery

Tähän teokseen taas olen törmännyt betoniaskartelukirjojen kautta. Meksikolaisessa puutarhassa on runsas kasvimaailma ja kiinnostavia veistoksia, mm. tuollaisia linnunmunamaisia betonipalloja kuin kansikuvassakin. Kirja vie ihanaan satumaailmaan, joka on yhtä aikaa eksoottinen ja toisaalta aivan tuttu, koska monet kasvit viihtyvät Suomessakin. Osta tämä äidille, joka on hurahtanut kasveihin ja betonitöihin!

Kirja Adlibriksessä ja kirjassa esitelty puutarha netissä Littlen ja Lewisin sivuilla

 

***

Muita suosikkejani, joihin olen viime vuosina palannut yhä uudestaan ovat (sittemmin ystäväksenikin tulleen) Saila Roution Oman pihan suunnittelu, Riku Cajanderin  Luontopiha - ympäristöystävällinen piha ja puutarha sekä Johanna Vireahon ja Sari Tammikarin Suomalaisia unelmapuutarhoja.

Yhtäläistä kaikille suosikkipuutarhakirjoilleni on, että ne ovat sekoitus tietoa ja unelmia. On houkuttelevia kuvia ja mukavia tarinoita mutta myös vinkkejä ja ohjeita, miten samanlaisia houkutuksia saisi omalle pihalle. Se, että 98 % puutarhaunelmista jää ainakin meillä toteuttamatta, ei ole kirjojen vika. Ja ilman unelmia ja ideoita jäisi varmaan ainakin 99 % toteuttamatta.

 

Millaisista puutarhakirjoista pidät? Mikä on suosikkiteoksesi?

Kommentit

LiisaMaalla
Kivistössä

Tällaisena aloittelevana viikonloppupuutarhurina olen kaivannut sellaista opusta, joka kertoisi perennojen hoidosta oikein perusteellisesti. Toivoisin yksityiskohtaisia kasviesittelyjä ja sitten ohjeita siitä, miten esimerkiksi villiintynyt perennapenkki saadaan pelastettua.

Varsinaista suosikkia en ole vielä ehtinyt löytää, mutta se muutama vuosi sitten julkaistu pioni-kirja on kyllä ihana.

Jenni S.

Hmmm. Toivottavasti joku osaa vinkata. Mä en ole ostanut yhtään "tietyn kasvilajin" kirjaa (paitsi nyt tuon Maanpeitekasvit), tunnen noita yleisiä vain. Yritän valita omalle pihalle a) pölyttäjäystävällisiä, b) helppohoitoisia, c) perinteisiä(kin) perennoja, koska uskon niiden viihtyvän parhaiten suomalaisella pihalla tumpelon kotipuutarhurin hoidossa. 

Eeva H

LiisaMaalla; minä olen tykännyt alunperin ruotsalaisesta Perennat - kotipuutarhan kauneimmat monivuotiset koristekasvit -teoksesta, on tosin julkaistu jo 1995, en tiedä onko siitä otettu uusintapainoksia. Tekijät ovat Lena Månsson ja Bertil K. Johansson. Kirja on toimitettu Suomen oloihin. Peltolan & Koivun Pionit-kirja on kyllä ihan ykkösiä kotimaisista, niin tieto kuin tunnelma-arvoltaan!

Itse olen kallistunut viime vuosina lukemaan tarkasti Kotipuutarha-lehteä sen sijaan että tutkailisin uusia kirjoja. Talvella haen silloin tällöin kirjastosta nimenomaan englantilaisia ja ruotsalaisia puutarhakirjoja katselu- ja selailuiloksi...

Jenni S.

Mäkin saan ehkä käytännöllisimmät tai täsmällisimmät vinkit usein lehdistä, mutta kirjoja pitää silti haalia ja sitten lukea ja selata moneen kertaan... Ja (etelä)ruotsalaisia puutarhoja esittelevät artikkelit/kirjat aina innostavat!

LiisaMaalla
Kivistössä

Kiitos vinkistä Eeva H! Pitääpä tutkia josko kyseinen opus jostain vielä löytyisi. Kotipuutarhaa olen minäkin lukenut ahkerasti, mutta jotain perusteosta kaipaisin silti.

Eeva H

Näkyy tuo mainitsemani opus antikvaareissa liikkuvan, kahdeksan euroa ei ole paha hinta:

http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=916127

Oma pihamme on muuten reilut 20 vuotta sitten raivattu esiin vuohenputkiston vallasta, päivänliljat kurkkivat ensimmäisinä kesinä vuohenputkien seasta sinnikkäästi. Onnekseni raivaustöissä oli mukana mentori, joka toimi työnjohtajana :).

pirkko k (Ei varmistettu)

Superkiitos tästä artikkelista, osui juuri oikeaan maaperään :)
Puutarhakirjan pitää antaa ideoita, sisältää paljon tunnelmallisia kuvia ja tietysti tee-se-itse-vinkkejä. Eli inspiraatiota kaipaan ja joskus niistä joitakin jossakin muodossa tulee toteutettua. Kirjoilta en paljon tietoa etsi, sitä varten mulla on Puutarhan vihreä vuosi- kirja ja toki kaikki puutarhalehdet tulee luettua kannesta kanteen...

Jenni S.

Eeva H, hauska kuulla että vuohonputkipellon voi saada kuriin. Työnjohtajamentori olisi hyödyllinen hahmo monessa asiassa. :) Kiitos vielä täsmällisestä kirjavinkistä!

Pirkko k, ole hyvä! :) Ja olen ihan samaa mieltä puutarhakirjoista. Olen selannut lempikirjani niin moneen kertaan, että muistan monet kuvat ihan ulkoa. Puutarhalehtiäkin säästän, koska niiden tieto ei vanhene, mutta niihin ei kyllä tule palattua samalla tavalla. Paras puutarhalehti on muuten minusta Hyötykasviyhdityksen Pähkylä. Kun siinä ei ole kuin vähän piirroskuvia, tulee keskityttyä tekstiin. Kuvallisten lehtien kanssa mulla menee aina pari ekaa selaamiskertaa vain kuvien katseluun. 

 

kaijas (Ei varmistettu)

kaikenlaiset puutarhakirjat inspiroi koko vuoden

Mia- Mari (Ei varmistettu)

Lisalle ja muille perennoita hoitavia ja pölyttäjistä haaveleville lohduksena, että ei perennoita tarvitse juurikaan hoitaa. Jos on hyvä, syvä multa ja rikkaruohot uurastettu pois, niin luotettavat ( yleensä tunnetuimmat) lajit pärjäävät. En itse ole kasvien keräilijä, vaan tärkeintä on että kasvavat runsaina ja vuodesta toiseen. Väreillä on hieman väliä. Tutkailin Lomailijan puuarhan listoja ja niistä löytyi sellaisia, jotka houkuttelevat. Osa onkin jo omassa pihassani menestynyt mainiosti. Erityiseti syreenileimu on ah, niin ihana ja leviää kuin tauti.
Ja niitä valojuttuja laitan tänä kesänä.

Jenni S.

Kaijas, olet oikeassa - tai niin minustakin! Erityisesti tammi-helmikuussa voin vauhkoontua puutarhakirjoista jopa niin, etten voi lukea niitä iltaisin, kun en saa sitten unta villien puutarhahaaveiden poukkoillessa mielessä. Hassua mutta totta.

 

Mia-Mari, minäkin valitsen mielelläni itsekseen pärjäileviä kasveja, juuri runsaus ja myös helppohoitoisuus ja pitkäikäisyys viehättävät.

Vitamiini

Minä en ole puutarhakirjoja kovin paljoa lukenut, mutta Hanna Tuurin Vihreän saaren puutarhoissa, jonka äskettäin luin ja bloggasinkin siitä, hurmasi minut täysin. Sitä voin lämpimästi suositella! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.