Lina Ben Mhenni: Tunisialainen tyttö

 

Minä olen bloggaaja ja bloggaajana pysyn.

Näin aloittaa kirjansa Tunisialainen tyttö Lina Ben Mhenni, nuori englannin kielen opettaja ja bloggari, jolla oli tärkeä rooli Tunisian opposition nousussa keväällä 2011. Hallituksen vastainen nousu levisi erityisesti internetissä blogien, Facebookin ja Twitterin kautta. Lina Ben Mhenni matkusti arabikevään aikana ympäri Tunisiaa, raportoi netissä näkemästään ja kokemastaan ja päätyi lopulta jopa Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkaaksi. Tunisialainen tyttö oli hänen nettinimensä, ja tänä keväänä ilmestyneessä kirjassa hän kertoo, millainen kevät 2011 oli.

Kuten arvata saattaa, se oli hurja. Se oli väkivaltaa, levottomuuksia, tuhoa, kaikenlaista sekasortoa ja vääryyttä täynnä. Lina Ben Mhenni kertoo selkeään, raportoivaan tyyliin, miten hänen ystävistään tuli taistelijoita ja uhreja ja miten (netti)aktivistien toimintaa pyrittiin rajoittamaan kaikin tavoin. Ohut kirjanen on puheenvuoro mm. demokratian ja sananvapauden puolesta.

Poliittisten tapahtumien ohella Lina Ben Mhenni pohtii median valtaa ja vastuuta sekä sosiaalisen median roolia ylipäätään ihmisiä yhdistävänä voimana. Se oli kiinnostavaa ja Suomesta käsinkin osin samastuttavaa luettavaa. Kaikkiin muihin Lina Ben Mhennin juttuihin en tasaisesta pohjoismaisesta elämästäni käsin pystynyt onneksi samastumaan, mutta hurjienkin tarinoiden keskeltä löysin Tunisialaisesta tytöstä lämpöä. Tunisialainen tyttö osoittaa, että aina on toivoa, kun on luottamusta ja ystävyyttä. Jos kirja olisi ollut edes vähän pidempi, se olisi tuntunut varmasti vielä koskettavammalta.

Tuniasialaisesta tytöstä on kirjoittanut myös Norkku, jonka blogissa muuten vietetään tällä hetkellä blogikirjojen viikkoa. Harvassa blogista kirjaksi päätyneessä teoksessa on näin paljon asiaa kuin Tunisialaisessa tytössä, mutta paljon tuntuu blogikirjoja ilmestyneen.

A Tunisian Girl -blogi on yhä olemassa ja löytyy täältä. Kannattaa tutustua!

 

Tekstinäyte s. 61:

Internetin voima on sen ketteryydessä, epämuodollisuudessa ja kyvyssä saattaa  käyttäjät keskenään yhteyteen. Kun joku julkaisee ajatuksen tai uutisen, se tulee samalla sekunnilla muiden ulottuville.  - - Se on uskomaton, vertaansa vailla oleva solidaarisuusverkosto: juuri sen ansiosta mekin pystyimme jakamaan omia kokemuksiamme ja siten auttamaan Egyptin vallankumousnuorisoa. Kerroimme esimerkiksi, miten kyynelkaasulta voi suojautua.

Lina Ben Mhenni: Tunisialainen tyttö - Arabikevään bloggaaja. (Tunisian Girl - Bloguese pour un printemps arabe, 2011). Avain, 2012. Suom. Sampsa Peltonen

Kustantajan kirjaesittely

 

Kommentit

Nenä kirjassa

Kiitos linkityksestä. :)

Tunisialainen tyttö oli todella mielenkiintoinen luettava, pisti miettimään sitä miten rohkeita ihmiset ovat blogeissaan. Enpä tiedä uskaltaisinko itse, onneksi ei tarvitsekaan tietää.

 

annemi

Kiitos vinkistä, vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta :)

Jenni S.

Norkku, ole hyvä - ja kiitos kommentista! Samoin, minäkin mietin että aika pientä ja kotikutoista on meikäläisen bloggaaminen - joskaan kukaan ei Suomessa (onneksi, ei ole niin tarvettakaan!) voi blogata kuten Tunisialainen tyttö & co. Ehdottoman kiinnostava kirja, olisi saanut vain olla pidempi!

Annemi, ole hyvä. Oli kyllä kiinnostava kirja! Sen ikään kuin sisarteoksena ilmestyi niin ikään Avaimelta kotimainen tietokirja Arabikevät. En ole lukenut sitä vielä, koska mieheni on ominut kirjan. Ilmeisesti siis kiinnostava teos sekin, ainakin hänen mielestään.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.