Matkalukeminen - mitä ja millaista mukaan?

Matkalukeminen, siinäpä vasta suuri päätös. Saavuin juuri mökille kahdeksi (2) yöksi ja yhdeksi (1) päiväksi. Mukanani on lyhyestä mökkeilystä huolimatta kaksi kaunokirjallista teosta ja kaksi tietokirjaa. Seuranani on kolme aikuista ja kaksi kissaa, ilma on kevään hienoin, saaristo on upea, eli en varmaankaan lue täällä kauheasti. En vain voi lähteä matkalle ilman kirjaa.

Lasken matkaksi kaikki yön yli kestävät reissut. Jos matkustan ulkomaille, pyrin ottamaan mukaan kohdemaan kirjallisuutta tai ainakin kohdeseudusta kertovia teoksia. Tämä on ollut sääntönä jo monta vuotta. Jos reissaan kotimaassa yhtään kauemmin, mukaan pitää ottaa jotain lomapaikkaan ja -fiilikseen sopivaa; esim. merikirjoja saaristossa ja Timo K. Mukkaa pohjoisessa. Otan kirjan mukaan silloinkin, kun tiedän, että määränpäässä on houkutteleva kirjahylly.

Totta puhuen lasken matkoiksi myös päivittäiset työmatkat. Minulla saattaa olla mukana kaksi työmatkakirjaa, sillä koskaan ei voi tietää, mitä ja milloin haluaa lukea.

Onneksi matkustan pidemmälle harvoin. Menisi liian hankalaksi lukemisen suhteen.

Onko muilla matkalukemiseen liittyviä sääntöjä ja rutiineja?

Share

Kommentit

Matkalle otetaan ehdottomasti mukaan liian paljon kirjoja. Pitää olla varaa valita, eikä lukeminen saa loppua kesken. Kohteen mukaan en ole yleensä valinnut kirjallisuutta, mutta tietynlaisille matkoille valitsen kyllä tietynlaisia genrejä. Lentomatkoille jotakin viihdyttävää ja mukaansatempaavaa, koska pelkään lentämistä - junassa voi lukea haastavampaakin.  Kesämökillä luetaan mieluiten joko vanhoja pokkareita tai tiiliskiviklassikoita. Jos tietää että matkakohteessa on paljon sosiaalista toimintaa (esim. sukutapaamiset) otetaan luettavaa jota voi jatkuvien keskeytysten vuoksi helposti lukea pätkissä.

Kesälomamatkoille otan usein mukaan vaikeampaa kirjallisuutta kuin muille matkoille. Jonkun kauan lukemista odottaneen klassikon tai haastavaa korkeakirjallisuutta. Loppujen lopuksi usein kuitenkin käy niin että päädyn lukemaan niitä vaihtoehtoisena lukemisena mukaan otettuja kevyempiä kirjoja.

Matkalumista luonnollisesti suunnitellaan pitkään ja hartaasti ennen matkaa.  Jotkut miettivät matkavaatteita, toiset matkakirjoja :)

Anna/Lukemisen kartasto (Ei varmistettu)

Luulen etten kauheasti suunnittele matkalukemisiani, koska nyt kun yritän miettiä vähääkään pidempiä reissuja, en millään saa mieleeni mitä olisin lukenut.

Tosin myönnettävä on, että harrastan myös sitä että en ota mitään lukemista mukaan, jotta kaiken liikenevän ajan käyttäyisin matkapäiväkirjan kirjoittamiseen. Toimii joissakin tilanteissa, kaikissa ei. Esimerkiksi interrailille olen lähtenyt ja aion taas lähteä ilman lukemisia. Viimeisissä kaupungeissa paluumatkalla voi jo sitten sallia itsensä ostavan jonkin kivan kirjan, kun tietää että jäljellä on lähinnä junamatkoja eikä mitään uutta. Mutta siihen asti kirjoitetaan, puhutaan, seikkaillaan.

Rantalomat olisivat kyllä ihan eri asia, sinne pitäisi miettiä tarkkaan mitä ottaa mukaan! Sellaisella tosin olen ollut kerran eläessäni, teini-ikäisenä, ja mukaan lähti kirjahyllyn paksuin kirja. No, viikon loman aikana luin kaikkien muidenkin matkakirjat... Lapsena asuntovaunureissuilla luin Agatha Christietä, koska sisarusten välissä pienessä tilassa nukkuessa ei pelottanut.

Tosin kaikilla muilla matkoilla (esim koulumatkalla, jonka kävelen) minulla kyllä on aina kirja mukana.

Odestination

Mä käyn divareista hakemassa jonkun parin euron pokkarin matkalukemiseksi. Pokkarin pitää olla englanniksi, niin se on helppo vaihtaa päittäin jonkun reissulla tavatun tyypin kanssa tai sen voi jättää johonkin vaihtopisteeseen.  Lisäksi aihepiirin pitää olla sellainen, että myöskin matkakumppani eli mieheni pystyy kirjan lukemaan. Ei siis mitään pahinta chick lit´iä mukaan.

Joskus otan jotain lomapaikkaan tai kohteeseen liittyvää, joskus teen ihan päinvastoin. Seitsemän veljestä palmun alla luettuna on aika eksoottinen kokemus!

Vitamiini

Minusta vaikeinta on päättää mitkä kirjat ottaa mukaansa. Mistä sitä voi tietää etukäteen mitä tekee mieli lukea! ;) On kamalaa huomata, että tuli pakanneeksi mukaan ihan väärät kirjat. Oman hankaluutensa tuo myös kirjojen koko, kauhean isoa pinoa ei yleensä ole mahdollista raahata mukaan. Itse otan mielelläni mukaan jonkin suosikkikirjailijani teoksia, ne ovat turvallisimpia, koska todennäköisesti tykkään niistä ja luen ne mielelläni. Joku uusi kirjalijatuttavuus on paljon riskialttiimpi ratkaisu.

Minullakin on aina kirja mukana. Luen bussissa, ennen luennon alkua tai muuten vain odotellessa. Kirjan unohtaminen kotiin on suuremman luokan katastrofi! ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Pitemmille matkoille sama juttu kuin Odettella, mukaan otetaan jokin halpa pokkari joka voidaan sitten jättää matkan varrelle kun se on luettu. Ja kun enemmän kaupunkimatkoja suosin niin paikan päällä pitää sitten tietysti käydä myös kirjakaupassa josta löytyy lisää luettavaa kun edellinen on dumpattu. Perusdekkarit ovat hyviä tässä, mutta olen myös Penguin-klassikoita kuljetellut...
Mutta en tosiaankaan raahaa isoja määriä kirjoja, matkaopas, sanakirja ja se lukuromaani riittävät useimmiten.
Lyhyemmille matkoille voi sitten ottaa jotain sellaista mukaan jonka voi tuoda takaisinkin, ja kirja voi myös sisällöltään tai käsittelyltään olla vähän raskaampi kuin varsinainen "lomakirja".

Ja mukana on toki jatkuvasti menossa jokin "laukkukirja", sellainen jota luetaan ratikassa tai jotain odotellessa (virastot, pankit, lääkärit jne) tai kahvilassa kupin ääressä. Jonkin verran pitää sitä miettiä ettei ole liian iso kirja tai sellainen joka pitäisi lukea mahdollisimman tiiviisti että pysyy kärryillä (ei siis venäläisille klassikoille joissa on neljäkymmentä päähenkilöä joilla jokaisella kymmenen nimeä tai lempinimeä). Novelli- tai esseekokoelmat ovat hyviä tässä, samoin suoraviivaiset juonivetoiset romaanit.

Jenni S.

Terveisiä klapisavotasta ja kiitos hauskoista kommenteista! Tutulta kuulostavat taas muidenkin lukutavat...

R. Roikale, joo Lonely planet -osasto on oma juttunsa, sitä on ollut mukana pidemmillä reissuilla (ja suunnitelmallisesti oppaan lukeminen alkaa yleensä lentokoneessa menomatkalla...)

Liisa, minä olen aika hyvin oppinut olemaan pakkaamatta liikaa vaatteita ja muita tavaroita mukaan reissuun, mutta kirjoja tuppaa olemaan aina liian monta. ;) Luen usein ei-ohjelmoidulla kesälomalla jotain vaativampaa tai ainakin monisivuista, mutta matkalle valikoituu helpompaa lukemista. 

Anna, minäkin pidän matkapäiväkirjaa, vaikka muuten en ole kirjoittanut päiväkirjaa sitten kouluaikojen.  Joskus olen lähtenyt reissuun ilman lukemista ja ajattellut, että on hyvä tai ainakin kiinnostavaa olla ilman kirjaa ja esim. kirjoittaa tavallista enemmän. Jossain vaiheessa matkaa on kuitenkin ollut pakko hankkia kirja, ja silloin melkein mikä tahansa opus on kelvannut. Ennen jätin taas kaiken lentokentän kirjavalikoiman varaan, mutta silloin minulla ei ollut vielä "kohdekirjallisuussääntöä". Ja rantalomalle ottaisin varmaan 20 kirjaa viikoksi! En tiedä, en ole ollut koskaan varsinaisella rantalomalla.

Odette, kiinnostava ja kokeilemisen arvoinen tuo "päinvastaisen lomakirjallisuuden" idea! Pitääpä joskus testata. Ja hyvä idea tuokin, että kirja kannattaa valita niin että se kelpaa muillekin luettavaksi. 

Vitamiini, e-kirjathan tietysti tuovat tietynlaisen ratkaisun tuohon kirjanraahamisongelmaan... Mutta toisaalta, sitten matkakirjoja ei tarvitse juurikaan suunnitella ja mitäs itua sellaisessa matkailussa on? ;) Kirjan unohtaminen on tosiaan katastrofi, vaikkei joka välissä lukisikaan. Kirja nyt vain kuuluu samaan luokkaan avaimien, lompakon yms. kanssa; jos menee kotipihaa kauemmaksi, kirja kannattaa ottaa mukaan.

Vierailija, minun pitää aina (kaupunki)matkalla käydä paikallisessa kirjakaupassa ja ostaa matkamuistoksi kirja, mieluiten tavalla tai toisella matkakohteeseen liittyvä (ei kuitenkaan matkaopas tms. turistikirja). Penguin-klassikot kuulostavat hyviltä matkakirjoilta! Ja laukkukirja, kuten on jo tullut ilmi, sellainen on oltava. Minulle käy muuten joskus niin, että kun otan pitkästä aikaa jonkun laukun käyttöön, löytyy sieltä yllättäen kirja tai pari.

Heräsin muuten tänään tosi aikaisin ja onnistuin jo aamun aikana lukemaan toisen mökille tuomani kaunokirjan, selaamaan tietokirjat (ne olivatkin lähinnä selaamisen takia mukana, puutarhakirjoja) ja lukemaan muutaman aikakauslehden. Eli huh, onpa hyvä että toinen kaunokirja on vielä lukematta!  Täällä olisi vähintään kymmeniä kirjoja paikan päälläkin, mutta silti...

 

 

 

Vitamiini

E-kirjahan tosiaan olisi tilanpuutteeseen/raahaamiseen oivallinen ratkaisu. Kirjat eivät ainakaan ihan heti loppuisi kesken. Onnistuin tosin siitäkin kehittämään ongelman: entä jos se lukulaite menee rikki? Sitten ei voi lukea mitään. Kääk!

Kirjaintoilijoilla, tai ainakin minulla, taitaa olla melko erikoisia ongelmia! ;)

Salla

Hyvänä matkalukemisena mieleen on jäänyt Amsterdamin-reissun Vuohen juhla. Pokkari: ei paina paljoa eikä tartte niin varoa. Paksu: riittää pitkäksi aikaa. Painavaa asiaa: ei tule ahmittua liian nopeasti.

Mutta lukulaite olisi varmasti just matkatilanteisiin huippukätevä.

Jenni S.

 

Vitamiini, tosiaan, laite voi hajota! Lukija saa kaikesta ongelman aikaiseksi. :) Jos laite rikkoutuisi, tulisi varmasti kiire kirjakauppaan...

Sallan lukupäiväkirja, mulle taas jäi viime syksyltä huonoksi matkakirjaesimerkiksi runous: ainakaan minun aivoni eivät kyenneet lukemaan runoja iltaisin reissupäivän jälkeen. Sitten runoilijarenttukirja (Saarikoskea) vielä katosi. Siitä kukaan ei ollutkaan muuten vielä huolestunut: entä jos matkakirja katoaa?;)

Minulla kulkee aina mukana laukkukirja, vaikka harvoin ehdin siihen tarttumaan (toki luen sitä sitten esim. kotona). Olo on heti levoton ja jotenkin paljas, jos kirja on jostain syystä unohtunut laukusta!

Yli yön- tai pidemmälle matkalle lukeminen pitääkin miettiä tarkemmin. Koska matkatavaroita on aina paljon (minä, mies, 2 lasta) joutuu tyytymään pieneen kirjavalikoimaan, lähinnä pokkareihin ja ei-tiiliskiviin. Reissussa ehtii kuitenkin lukemaan aika vähän, viikon ulkomaanmatkallekin otimme ainoastaan 2 kirjaa; yksi minulle ja toinen miehelle ja välissä sitten vaihdettiin päittäin, eli kirjojen piti sopia molemmille.

Jenni S.

Villasukka kirjahyllyssä, ilman laukkukirjaa on kyllä orpo olo! Mieluummin unohdan lompakon kuin laukkukirjan, useimmissa tapauksissa.

Hienoa, että voitte vaihdella kirjoja miehen kanssa! Minullekin niin käy joskus, mutta harvemmin kuitenkaan, sillä erityisesti lomalukemisissa meillä on usein eri linja. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.