Mitä kysyisit lukuvalmentajalta?

Huomasin ihastuttavan uutisen: Helsingin Kallion kirjastoon on tulossa lukuvalmentajapalvelu. Erinomainen idea! Lukuvalmentajat ovat tavattavissa esimerkiksi Kirjan ja ruusun päivänä. Täältä lisätietoja.

Ensinnäkin: lukuvalmentajan työ kuulostaa kutkuttavalta. Toiseksi: mitä kysyisit lukuvalmentajalta? Onko lukuvalmennukselle mielestästi tarvetta?

Minä luulen olevani aika itseohjautuva lukija, mutta voisin silti hyödyntää palvelua. Luulen, että lukuvalmentaja saisi houkutella minua lukemaan kirjoja, joihin en muuten tarttuisi. Haluaisin tietää esimerkiksi, mikä on Kallion kirjaston vähiten lainattu eli unohdetuin teos (voisin lukea sen, vaikka ehkä katuisinkin lupaustani). Tai sitten hän saisi esitellä kaikkien harvinaisimman kielialueen kirjan, lukisin suomennoksen. Olisi hauska lukea teos, joka on kirjoitettu maassa, josta olisin tuskin kuullutkaan... Tai sitten kysyisin yleisemmin, miten voittaa tiettyyn genreen liittyvä lukupelko - ja sitten lukisin rohkeasti vaikkapa jonkun scifiklassikon.

Ystävä oli ollut Kirjasto Kympin musavalmennusluennolla ja perehtynyt bluesiin. Nyt hän soittelee kotona huuliharppua.

 

***

Vähän lukuvalmennustyyppistä oli sekin, kun annoimme kollektiivisesti lukuvinkkejä puolin ja toisin. Täältä löydät jutun "Anna tai kerro kirjavinkki".

 

Kommentit

Missisippi John Hurt (Ei varmistettu)

Kuulemma C-Duuri huuliharppu on "bluesharppu".

Suklaamuffinssi

Itselleni tuli tästä heti mieleen, että tälläinen lukuvalmentaja voisi auttaa ihmisiä, jotka kokevat etteivät pidä lukemisesta löytämään mieleistä luettavaa. Uskon nimittäin vakaasti, että he ketkä eivät pidä lukemisesta eivät vaan ole lukeneet itseään tarpeeksi kiinnostavaa ja viihdyttävää kirjaa. Minä en tykännyt lukemisesta YHTÄÄN teini-ikäiseksi asti. Syy siihen, näin jälkikäteen päätellen, on se, ettei kukaan antanut minulle luettavaksi kirjoja, jotka olisivat minua kiinnostaneet. Ala-asteella luettiin jotain Tirlittania tai muuta ei-kiinnostavaa ja isäni kirjasuositukset taas olivat "liian miesmäisiä" (Tom Clancya jne..). Jos joku olisi antanut ala-asteella käteeni vaikka Neiti Etsivän tai vastaavan tuohon aikaan kiinnostavan kirjan, niin varmasti olisin alkanut nauttimaan lukemisesta jo aiemmin.

Jenni S.

Missisippi John Hurt, kiitos täsmennyksestä!

Suklaamuffinssi, ajattelin ihan samaa. En kaipaa itse erityisemmin "lukuapua", vaikka lukuvalmentajan idea loistava onkin, mutta sen sijaan tiedän ihmisiä ja ihmisryhmiä, joille lukuvinkit voisivat olla sekä mieluisia että hyödyllisiä.

Minua houkuttaisi todella paljon tuo Kympin musavalmennus, vaikka minulta löytyykin oma musaekspertti kotona. :) Lukuvalmennuksen idea on kyllä ihan loistava ja keksimäsi kysymykset mainioita. 

Jenni S.

Linnea, kokeile ihmeessä musavalmennusta! Ja jos joku kokeilee lukuvalmennusta ja huomaa tämän postauksen, niin kertokoon ihmeessä, millaista lukuvalmennuksessa oli.

Pumpuli
Pumpulielämää

Hei! Voi etta, lukuvalmentajan ammatti kuulostaisi ihan unelma-ammatilta minulle! Ajattelinkin, etta loytyisikohan sulta asiasta mita tahansa lisainfoa? Mita lukuneuvojat ovat opiskelleet vai ovatko ihan itseoppineita innokkaita lukutoukkia?

Kirjastotäti (Ei varmistettu)

Hei!

Helsingin kaupunginkirjaston lukuvalmentajat ovat kirjastoalan ammattilaisia. Mitään erityistä lukuvalmentajien ammattikuntaa ei siis ole olemassa, vaan kirjastolaisten laaja sisällöntuntemus kirjallisuuden suhteen on tuotu nyt esille lukuvalmentaja-palvelun kautta. Omaa harrastuneisuutta lukemiseen ja kirjallisuuden seuraamista lukuvalmentajana toimiminen vaatii, töissä aikaa lukemiseen ei juuri jää. Kirjastoalalle voi kouluttautua ammattikoulussa, ammattikorkeassa tai yliopistossa.

Pumpuli
Pumpulielämää

Okei, kiitos paljon infosta :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.