Naistenpäivänä: naiskirjailijoita netissä

 

Hyvää naistenpäivää! Ajattelin ensin, että listaan päivän kunniaksi omia suosikkinaiskirjailijoitani, mutta ei, toisten listoihin on mielenkiintoisempaa tutustua.

Innokkaasti seuraamani, mukavan monipuolinen ja helppo kirjasivusto The Book Case  listasi juuri 10 kiinnostavaa naiskirjailijaa. Artikkelissa 10 women to watch in 2012 on minulle tuntemattomia kirjailijoita, mutta toisaalta siksi ulkomaiset artikkelit juuri ovatkin kiinnostavia, kun voi löytää aivan uusia tuttavuuksia. The Book Casen listaamista teoksista minua houkuttelisi ainakin Tigers in Red Weather, koska sillä on hieno nimi ja kirjan sanotaan muistuttavan The Great Gatsbya.

 

 

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että tänään avataan pohjoismaisiin naiskirjailijoihin keskittyvä nettisivusto. Nordicwomensliterature.net  ilmoittaa sisältävänsä tietoja yli 800 kirjailijasta. Suomen naiskirjailijat löytävät täältä. En tutustunut kirjailijatietoihin vielä tarkemmin, kunhan tarkastin, ettei Tove Janssonia tai Märta Tikkasta ole unohdettu. En saanut sivustosta aivan mairittelevaa kuvaa Hesarin jutun perusteella, mutta tulen varmasti seuraamaan, millainen sivusto on ja miten se kehittyy.

 

 

 

Löysin jokin aika sitten myös women's fiction writers -sivuston. Siellä tuleva esikoiskirjailija Amy Sue Nathan kirjoittaa kirjoittamisesta ja haastattelee kerran viikossa toista "naistenkirjoja" kirjoittavaa naiskirjailijaa. Tästä sivustosta lienee enemmän iloa kirjoittajille kuin lukijoille, joskin minusta kirjoittamisesta lukeminenkin on kiinnostavaa, vaikken itse (kauno)kirjoita.

Muita naiskirjailijasivustoja tai -artikkeleja, joko kirjoittajille tai lukijoille tai molemmille tarkoitettuja:

Literary Women

The 10 Most Powerful Woman Authors

Turun kaupunginkirjaston Naiskirjailijoiden maaliskuu -luentosarja

Wikipedia: List of Women Writers

 

Google-haulla "100 naiskirjailijaa" löytyy lisäksi lukuisia suomalaisten bloggarien tekemiä tärkeimpien naiskirjailijoiden listoja.

Kommentit

Sara / Saran kirjat (Ei varmistettu)

Hyvää naistenpäivää Jenni! Kiinnostavia listoja olet koonnut. Pettymys on kyllä tuo pohjoismaisiin naiskirjailijoihin keskittyvä sivusto! Katsoin sivustosta suomalaisia ja ruotsalaisia kirjailijoita läpi. Todella suppea! Toivotaan, että sivusto kehittyy.

Jemina
No Sex and the City

Mielenkiintoisia listoja tosiaan! Naiskirjailijoita tulee ehdottomasti nostaa esiin, mutta toisinaan minua vaivaa se, miten tämä nostaminen ja noteeraaminen hoidetaan. Esimerkiksi tuo women's fiction writers -sivuston alaotsikko rupesi välittömästi kyrsimään. "no heroes. no zombies." tässä taas luodaan sitä tietynlaista, ahdasta kuvaa siitä millaisia tarinoita naiset kirjoittavat ja millaisia tarinoita he tahtovat lukea. naisetko eivät siis voi olla kiinnostuneita sankaritarinoita tai elävistä kuolleista? Minä ainakin satun diggaamaan huomattavasti enemmän zombeista kuin vaikkapa noista mainituista korkokengistä...

Jenni S.

Sara, kiitos ja kiitos samoin! Pohjoismaisella sivulla ei tainnut olla suomalaisia tekijöitä eikä juuri lähdemateriaaliakaan, mitä äkkiä katselin. Mutta - toivokaamme kehittymistä!
 

Jemina, minäkin kiinnitin huomiota tuohon alaotsikkoon ja ylipäätään "naiskirjallisuuden käsitteeseen". Erilaisilla naisiin ja kirjallisuuteen liittyvillä hauilla löytyi myös vielä stereotypisempiä romantiikka-ah ja oh-sivuja. Kaikki kunnia niille ja viihteelliselle romanttiselle kirjallisuudelle, kunhan muistetaan, ettei se ole tkoko totuus naisten kirjallisuudesta. Minua eivät kiinnosta zombiet eivätkä korkokengät. :)

Booksy

Hih, minua kiinnostavat toisinaan sekä zombiet että korkokengät, ei siis minun saittini tuo! :D

Ei kun vakavasti, tuollainen lähestymistapa "naiskirjallisuuteen" saa meikäläiseltä tukan pystyyn paremmin kuin useimmat hiusmuotoilutuotteet. 

 

Jenni S.

Booksy, kiitos hauskasta kommentista! Minusta on ok, että naiset kirjoittavat "hempeitä romaaneja naisille", mutta ei se, että ajatellaan, että nuo romaanit ovat ainoa, mitä naiset kirjoittavat tai lukevat. Onneksi harva kai niin ajatteleekaan, niin haluan ainakin uskoa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.