Oodi vanhoille lehdille - eli Tove Jansson taiteilee

 

 

Tein eilen jännittävän bussi-lossi-yhteysalusmatkan ja päädyin ystäväni kotiin Turun saaristoon. Ihastuttavien vanhojen talojen, kauniin perinnemaiseman ja aina yhtä hienon saariston lisäksi olen tutustunut täällä vuosikymmenien ikäiseen ruotsinkieliseen lasten joululehteen. Ystäväni oli saanut sen talonsa mukana, ja halusi esitellä lehden heti minulle: lehden kuvittajien joukossa ovat Signe Hammarsten-Jansson ja hänen tyttärensä Tove Jansson. Ohessa ilmeisesti melko nuoren Toven kuvitusta kurittomasta koirasta kertovaan tarinaan Romulus klarar sig.

 

 

Vanhat lehdet ovat kyllä melkein yhtä houkuttelevia ja kiinnostavia kuin vanhat kirjat! Ikävä kyllä tässä lehdessä ei ole kantta, emmekä saaneet varmuudella selvyyttä, mikä lehden nimi on. Ehkä vain Julstjärna, ainakin yhden lehti-ilmoituksen mukaan. Sillä nimellä ei kuitenkaan löytynyt netistä tietoa, eikä Signe Hammarsten-Janssonillakaan. Hammarsten-Jansson, Janssonin perheen pääelättäjä, oli kyllä tunnettu lehtikuvittajanakin, mutta hän piirsi useisiin lehtiin. Vaikea sanoa, olisiko mikään niistä tämä lehti, mutta tuskin; "Ham" keskittyi lähinnä poliittisiin pilapiirrosjulkaisuihin.

 

 

Joka tapauksessa kiinnostava löytö.  Tovesta on sanottu, että hän oppi piirtämään melkein ennen kuin kävelemään. Helppo uskoa!

Share

Kommentit

Sara / Saran kirjat (Ei varmistettu)

Ihana lehti! Nuo vanhan ajan lehdet houkuttelevat minua ja erityisesti lasten lehdet. Olen muutaman kerännyt sellaista julkaisua, joka on lehden tapainen nimeltään Tyttöjen kirja.

Jenni S.

Sara, minulla on taas pari vanhasta lehdestä tehtyä taulua. En ole raaskinut repiä kantta irti, niin olen pistänyt koko lehden kehyksiin. Millainen tuo Tyttöjen kirja on? Esittele lehtiaarteitasi joskus blogissasi. :)

Kaikki vanha on kyllä jännittävää ja houkuttelevaa. Pitäisi ostaa vanha talo jo siksi, että voisi löytää tällaisia aarteita yhtäkkiä kotinurkistaan...

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.