Osallistu kirja-arvontaan ja opi ajattelemaan selkeästi!

 

 

Rolf Dobellin Selkeän ajattelun taito: 52 ajatusvirhettä, jotka on parasta jättää muiden huoleksi (HS kirjat, 2012) osoitti, että minulla on ainakin yksi ajatusvirhe. Tietokirja, joka koostuu elämänopetuksista, voi olla kiinnostava ja jopa hauska. Suhtaudun Suhtauduin epäluuloisesti kaikenlaisiin Tee näin ja menesty / löydä tasapaino / tai ainakin aviopuoliso -opuksiin.

Kirjan nimi kertoo, mistä on kyse. Dobelli on taloustieteilijä, maailman johtavan talouskirjojen tiivistelmiä tekevän yrityksen (!) perustajaosakas ja romaanikirjailija. Hän kertoo tämän uuden kirjansa esipuheessa, että kaiken menestyksensä jälkeen hän alkoi kerätä systemaattisesti itselleen listaa omista ajatusvirheistään, sellaisista kompastuskivistä, jotka estävät näkemästä tai tekemästä asioita uudella tavalla. Hän huomasi itsetutkiskelun kannattavan elämän kaikilla osa-alueilla, ja kun ystävätkin kiinnostuivat listasta, siitä tuli lopulta kirja.

Kirja ei ole taide-elämys, kielenkäytön mestariteos tai muutenkaan sellainen tajunnanräjäyttäjä, että aivoni ja elämäni olisivat nyt kirjan luettuani uudessa asennossa. Kirja on kuitenkin helppolukuinen, hauska ja nokkela, lisäksi kivasti kuvitettu. Ja kyllä, kaikenlaisten tarinoiden ja selitysten ("asioilla pitää olla peruste") suosijana löysin kirjasta tuttuja ajatuskuvioita.

Ja varmaan moni muukin löytää. Kukapa ei olisi ajatellut esimerkiksi, ettei kehnosta leffasta saa lähteä pois kesken kaiken, kun on kuitenkin maksanut lipun? Muuten menettää rahat. Ne on jo menetetty, muistuttaa Dobelli, ja saa pohtimaan, että onko sitten tosiaan parempi menettää sekä rahat että aika. Jos mielestäsi on, olet sortunut uponneiden kustannusten harhaan.

Dobelli ottaa esimerkkejä tavanomaisista asioista, kuten elokuvissa käymisestä  ja parisuhteista, mutta laajentaa "harhaopit" koskemaan myös ihmismassojen, pörssikurssien ja yritysten sekä yritysjohtajien toimintaa. Osa esimerkeistä kuulosti karmaisevan tutuilta, osa vain nauratti. Olisi hauska kuulla jonkun tärkeilevän, tempoilevan pikkupomon ajatuksia tällaisesta kirjasta, mutta luulen, etteivät he avaudu, koska heitä saattaa vaivata esim. liiallisen itseluottamuksen harha tai minää tukeva arviointiharha. Harhoilla on erinomaiset nimet ja kirjan luvuilla hauskat alaotsikot. Vai mitä sanotte: Attribuution peruserhe - Älä koskaan kysy kirjailijalta, onko hänen romaaninsa omaelämäkerrallinen tai Sosiaalinen löysäily - miksi tiimit ovat laiskoja.

 

Voita kirja omaksi!

 

Jos kiinnostuit kirjasta, jätä viimeistään la 9.6. nimimerkillinen kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Jos et ole Lilyn rekisteröitynyt kävijä, rekisteröidy täällä tai kerro kommentin yhteydessä myös sähköpostiosoite, josta sinut tavoittaa. 

Sain arvottavaksi yhden kappaleen Rolf Dobellin Selkeän ajattelun taitoa ja arvon sen kaikkien kommentoineiden kesken su 10.6. Kommentoikaa siis - ja onnea arvontaan!

 

Lisätietoja kirjasta: kustantamon kirjaesittely

Share

Kommentit

Tämä vaikuttaa juuri sopivalta kirjalta minunlaiselleni pöljälle, toivottavasti arvonnassa onnistaa! :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuulostaapa mielenkiintoiselta !
Osallistus mielelläni arvontaan.
Terv
nora.huovila@gmail.com

kultahillokala

Laitan sormet ja varpaat ja vaikka silmätkin ristiin:) Kuulostaa ihan minun kirjalta! Onnistaispa:)

Henkilökohtaisesti olen "sekavan" ajattelun mestari, ja tekisi kyllä hyvää päästä irti omista ajatusvirheistäni. Niitä nimittäin on vaikka muille jakaa. Sormet ristissä siis. :)

Reeta Karoliina, http://kertomusjatkuu.com (Ei varmistettu)

Hei! Sinnule löytyy 11 kysymystä blogissani :-)

Reeta Karoliina, http://kertomusjatkuu.com (Ei varmistettu)

Siis "sinulle"...

Teen poikkeuksen ja osallistun kirja-arvontaa, koska tämä kuulostaa oikeasti kiinnostavalta kirjalta!

Tuulia / lukutuulia(a)gmail.com (Ei varmistettu)

Minulla on samanlaisia ennakkoluuloja kuin sinulla oli, tämä tosiaan voisi olla hyvä kirja murtamaan ne, vaikuttaa kovin kiinnostavalta!

vaikka lähdenkin mieluusti kesken elokuvista, odotan arvontaa innolla.

Turhat jorinat

Kuulostaa mielenkiintoiselta...

Booksy

Olen jo pari tämäntapaista lukenut - lähinnä tulee mieleen Stuart Sutherlandin Irrationality ja Dan Arielyn Predictably irrational - mutta kun ajatteluun on edelleen jäänyt virheitä, osallistun ilman muuta arvontaan... :D

 

Magdalena Hai (Ei varmistettu)

Kiinnostuin! Saattaisi tulla jopa tarpeeseen. :)

Sähköpostini: magdalena@magdalenahai.com

jukka s.

Arvontavoitto sopiii mainiosti Bagheeran Luomakunnan herran ja seurustelutaidon viereen. Kiitos etukäteen.

Miia_pau
Kolmas linja

Sallan tavoin minäkin poikkean tavoistani ja osallistun :) Olen selaillut tätä töissä ja huomannut kiinnostuneeni, vaikka perinteisesti olen tyystin sivuuttanut kaikki elämäntaito-oppaat. Lisäksi kirja on sopivan pienikokoinen! 

pihi nainen (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa! :) pihinainen(at)gmail.com

Lula (Ei varmistettu)

Vau, kiehtovan kuuloinen. Kelpaisi :)

rantanenmirka(at)gmail.com

Kipunoita

Olen myös skeptinen tämän tyyppisten kirjojen suhteen, mutta tämä vaikutti jopa kiinnostavalta. Ehkä onni suosii arvonnassa!

tiiti66 (Ei varmistettu)

Minäkin olen kovasti skeptinen tällaisten `sormi vähän pystyssä nyt opetan sinua...` -kirjojen edessä, mutta..... minulta jos joltain sitä ajattelun selkeyttä uupuu. Olen kyllä myöskin tähän asti pitänyt sen puutetta etuna, en haittana, mutta olisikohan aika suorittaa tarkistusajattelu. Mukana arvonnassa siis..
teijapistelentoatelisanetpistefi

Maija Haavisto (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa. maija@writeme.com

Mikä siinä muuttuu?

Joo - ehkä sitä itsekin tarvitsisi pientä tuuletusta omiin ajatuskulkuihin.

ahle (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa minäkin. Kirja kuulostaa kiinnostavalta ja ainahan tälläisistä elämäntapaoppaista jotain mukaan tarttuu vaikka skeptisesti lukisikin...
ahlfors(at)suomi24.fi

Jostain syystä tämän kirjan nimi on useamminkin sattunut silmieni eteen, joten ilmeisesti kirjassa on jotain asiaa, tai sitten mainostus on toiminut, minkä johdosta kiinnostuin itsekin kirjasta, mikä sitten johdatti osallistumaan tähän arvontaan.

lentoemo (Ei varmistettu)

Minäkin heitän itseni mukaan tähän arvontaan. Ajatusten selkeyttäminen ja loogisuuden lisääntyminen ei olisi kyllä yhtään vertaa pahitteeksi...
flight(at)luukku.com

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hei haluan lueskeltavaa suomeksi...! :)

Selailin kirjaa tänään, aion hankkia sen

 

ensu (Ei varmistettu)

Kiinnostava aihealue - ja varmasti oman ajattelun kaavoja voisi vähän myös tuuletella uusilla ajatuksilla. Mukana siis...
ennipisteahlforsatelisanetpistefi

kiiu (Ei varmistettu)

Erilaiset elämäntapaoppaat yms ovat siitä hyviä luettavia, että joko niistä oikeasti saa ja omaksuu jotain uutta ajatteluunsa tai sitten ainakin lukeminen pistää argumentoimaan ja pohtimaan aihealuetta. Voi olla jopa hyödyllisempää oman ajattelun tarkistamiselle, jos kirjan teksti tuntuu ärsyttävän ja sitä pyrkii kiistämään parhaansa mukaan..

"Kyseessä on sisältö, jonka kuka tahansa nettiskeptikko olisi kasannut parissa viikossa ja voinut työntää pdf:nä ilmaiseksi nettiin. (Itse asiassa, kuulostaa ihan hyvältä projektilta!)"

Niinpä, mutta jostain syystä minä tai monet kunnianhimoiset ystäväni, jotka tällaisia projekteja lupaavat toteuttaa, eivät koskaan saa mitään valmiiksi. Itse asiassa suurin osa filosofisesta järjenkritiikistä on julkaistu postyymisti, vasta kun ajattelija itse on poistunut kuvioista ja mahdollistanut kirjoitustensa kokoamisen ja julkaisemisen, esim. C.S.Peircen tai Pascalin jatkuva uusien ajatusten työstäminen teki täysin mahdottomaksi minkään kokonaisuuden lopullisen valmistumisen. Heidän aluksi 52 ajatusvirheen listansa olisi pian paisunut 520 ajatusvirheen listaksi, kunnes perikunta sitten olisi taas karsinut tekstejä julkaisukuntoon. Eirinomainen inhimillisten aivopierujen esitys on myös Denis Diderotin romaani "Rameaun veljenpoika", joka sekin julkaistiin vasta kirjoittajan kuoleman jälkeen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.