Pyydä tai anna kirjavinkki

Hyvää liputuspäivän iltaa! Ajattelin ensin kirjoittaa Minna Canthin päivän kunniaksi kotimaisista  klassikoista, mutta olen jo bloggaillut mm. tärkeimmistä suomalaisista kirjoista, ja toisaalta kaikki varmaan tietävätkin, että Minna Canth on suosikkejani ja muutenkin pidän suomalaisista realistisista, ajattomista klassikoista. Niinpä siis tasa-arvon päivän kunniaksi hieman horjuvaa aasinsiltaa pitkin kirjavinkkausteemaan.

Kirjabloggauksen paras puolihan on lukukokemusten ja sitä myötä toivottavasti myös lukuvinkkien jakaminen. Aika usein tuo jakaminen tapahtuu kuitenkin blogilähtöisesti: kommentoidaan sitä, mitä bloggari on lukenut. Nyt ajattelin, että kaikki voisivat kysyä ja antaa kirjavinkkejä tasa-arvoisesti!

Eli: jätä kommentti ja kerro, millaisen kirjan haluaisit lukea, ja minä tai kuka tahansa muu saa vinkata, mikä olisi hyvä kirja juuri kyseiseen lukuhaluun. Toivon, että keksimme monia kirjakategorioita, ja että voin koostaa myöhemmin kirjavinkeistä listan vähän samaan tapaan kuin koostin aiemmin listan lukemisen syistä.

En ole varma, osasinko selittää systeemin tarpeeksi selvästi. Havainnollistan ideaa ja käytän esimerkkeinä kirjoja, jotka olen juuri lukenut tai jotka ovat parhaillaan kesken eli joista on tulossa lähiaikoina kirja-arvioitakin. Nämä kaikki kirjat ovat omalla tavallaan myös pakahduttavia.

 

Kun haluat lukea...

- romanttisen klassikon, lue Leo Tolstoin Anna Karenina

- parvepuutarhurillekin sopivan kasvikirjan lue Anne McIntyren Parantavat kasvit ruukussa (varo kauheaa kevätkaipuuta, jonka se herättää!)

- läpileikkauksen kotimaisten naisnykykirjailijoiden tyylistä, lue 16 tarinaa toivosta (Tammen julkaisema kertomuskokoelma, osa tuotosta annetaan Roosa nauha -syöpäsäätiölle)

- viehättävää ja elokuvamaista, lue Katja Kallion Säkenöivät hetket (jos ajattelen aiempia lukukokemuksiani, suosittelisin Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexanderia, jonka yhdistelmä kauneutta ja vanhanajan tapoja sekä rumuutta, jopa rujoutta, oli minusta omalla tavallaan hyvin viehättävä)

- koskettavaa mutta raikasta, lue John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe, kahden nuoren syöpäpotilaan ystävyys- ja rakkaustarina

- jotain viisasta, lue Hannu Mäkelän Ääni joka etsi laulua, kaikenikäisten satu

 

Mitä olisit vastannut itse, jos sinulta olisi kysynyt em. kategorioihin sopivia kirjavinkkejä?

Entä mitä vinkkaisit minulle, kun haluaisin lukea a) jotain mahdollisimman hauskaa, b) kiinnostavan elämäkerran, c) mahdollisimman kaukaisen maan kirjan, siis jotain yllättävää mutta kuitenkin suomennettua?

 

P.S. Helmi K:n palstalla kysellään myös lukuvinkkejä ja Helmi myös arpoo viisi kappaletta omaa ihanaa, kaunista, viisasta Kotiin-novellikokoelmaansa (joka näemmä sujahtaa monen kirja-adjektiivin kaveriksi).

 

 

Kommentit

too cute to be true?

Kiitos ihanasta ideasta! Tämä neiti haluaisi lukea jotain keväistä ja romanttista, mitäkäs suosittelisitte?

Oma romanttinen vinkkaukseni olisi ollut aina yhtä ihastuttava Pikku naisia.         Ja etsiessäsi jotain mahdollisimman hauskaa, tarjoaisin vaihtoehtona Roope Lipastin kirjaa Rajanaapuri, siinä kirja jossa ääneen nauramiselta en ainakaan itse voinut välttyä : )

Minna Ohtamaa
Runomitta

Jotain viisasta: Erlend Loen Supernaiivi, joka on myös kunnianosoitus hakka-lelulle :)

Jenni S.

Ansu_, kiitos! Vanhan blogini puolelta löytyy jonkinlainen kevätkirjalista. En äkkiseltään keksi erityisen romanttista kevätkirjaa, mutta Batesin Oi ihana toukokuu on sympaattinen ja hauska. Oletko lukenut? Ja vanhojen tyttökirjojen parissa olo on kyllä usein romanttinen, vaikkei kirjassa huimia romansseja olisikaan. Luin pari kevättä sitten Burnettin Salaisen puutarhan (linkki niin ikään vanhaan blogiini). Lipastin Rajanaapurin luin muutama viikko sitten ja se nauratti kyllä kovasti, bloggaukseni löytyy täältä.

Ai niin, Vera Valan Kuolema sypressin varjossa voisi sopia kepeän ja puoliromanttisen kirjan haluun. Ainakin se sopii kesän ja auringon kaipuuseen. Ja Haruki Murakamilta löytyy sametinpehmeitä (ja vähän omituisia)  romanssikuvauksia, esim. ihana Sputnik-rakastettuni. Siinäkään ei tosin ole mitään keväistä muistaakseni.

Minna Ohtamaa: minä petyin aikoinani hieman Supernaiiviin, koska sitä oli niin hehkutettu. Mutta nyt se voisi tuntua erilaiselta, kun sillä ei olisi kaikkien kehuman kirjan painolastia. Saatan hyvinkin lukea kirjan vielä joskus uudestaan, jos se tulee sopivasti vastaan. Ja aina kun hakka tulee vastaan, muistan Supernaiivin, kuten varmaan aika moni muukin!

kultahillokala

a) Erlend Loen L

b) Frank McCourtin Seitsemännen portaan enkeli

c) en keksi MUTTA ekstrana romanttinen: Mihail Siskinin Sinun kirjeesi

Jenni S.

Kultahillokala, L on ollut kauan lukulistalla, ehkä pääsee vielä joskus luettavaksi saakka. Seitsemännen portaan enkelin olen lukenut, kun se suomennettiin, ja minä(kun) pidin siitä kovasti, nyttemmin muistan tosin vain lukufiiliksen enkä juurikaan tapahtumia. Sinun kirjeesi on uusi tuttavuus!

Katri / La petite lectrice (Ei varmistettu) http://pieni-kirjasto.blogspot.fi/

Elämänkerroista voisin suositella ehdottomasti Ayaan Hirsi Alin: Pakomatkalla ja Mende Nazerin Orjaa. Myös Boel Westin Tove Janssonista kirjoittama teos oli ainakin omaan mieleeni.

Olen varmaan vähän nuiva lukija, kun äkkiseltään mieleeni ei tule yhtäkään hauskaa kirjaa :D

Helmi K
sivulauseita

Viisas, nykymaailman kirkkaasti näkevä on Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis, kiinnostava elämäkerta Andre Agassin Open, jonka hehkuttamiseen on ikinä taida kyllästyä. 

Dee/Missio kässäri (Ei varmistettu) http://missiokassari.blogspot.fi/

Mahtava idea!

Minä haluaisin lukea jotain alatyylistä ja/tai nihilististä.

Itse vinkkaan hyvää kotimaista lanua: realismissa Delikourasin Nörtti (eka osa, toka on kehnompi) ja fantasiassa Salaman Käärmeenlumooja.

Nekkutyttoe (Ei varmistettu)

Tulipa mieleen kaksi kaukaisen maan kirjaa. Khaled Hosseinin "Tuhat loistavaa aurinkoa" koskettaa, järkyttää, itkettää ja kertoo, millaista on elää naisena ääri-islamistisessa valtiossa sodan keskellä. Toisena vaihtoehtona Arthur Goldenin "Geishan muistelmat". Kirjana parempi kuin elokuvana, ja se elokuvakin oli loistava.

Kiinnostavan elämäkerran sijaan suosittelen Andre Brinkin kirjaa "Kun vielä muistan", joka on vähän kuin kuvitteellinen elämäkerta. Brink on kirjoittanut sen seitsemänkymppisenä, ja kirjan päähenkilö on seitsemänkymppinen kirjailija, joka muistelee elämäänsä :) Suomennos tosin on harmittavan kehno, joten jos kielipää riittää, kannattaa lukea alkuperäiskielinen teos "Before I Forget".

Jenni S.

Helmi K, samaa mieltä Kerjäläisestä ja jäniksestä. Ja Openin tiedän suosikiksesi: muistan sen aina, kun törmään ko. kirjaan. Saa silti hehkuttaa jatkossakin, ja ehkä minäkin joskus luen tuon kirjan!

Dee, pistit pahan, mutta ratkaisin ongelman - tai Google ratkaisi. Löytyi Kirjasampo-sivuston kategoria alatyyliset teokset, mm. Huorasatu. Myös nihilismi-hakusanalla löytyy teoksia, esim. Hemingwayn Jäähyväiset aseille.

Kiitos myös suosituksista! Delikourasin Nörtti kuulostaa kiinnostavalta, olen ollut tilaisuudessa jossa sitä esiteltiin. Salaman Käärmeenlumoojas minulla onkin, mutten ole lukenut vielä. Aikeissa olen, jo siksi, että kirjaa on kehuttu niin paljon blogimaailmassa ja muuallakin.

Nekkutyttoe, kiitos kaukaisen maan kirjavinkeistä! Molemmat ovat tuttuja, mutta kumpaakaan en ole lukenut, erityisesti Geisha kiinnostaisi mutta olen pelännyt sitä sen paksuuden vuoksi. Ehkäpä rohkaistun.

Brinkin kirjasta en ollut kuullutkaan! Kuulostaa ihan minun kirjaltani ylipäätään ja myös kirjailijan takia, luin nuorena Brinkiä p-a-l-j-o-n. Kiitos vinkistä!

 

lukutoukka (Ei varmistettu)

Lukaisin juuri "Korallivaras" nimisen fiktiivisen rompsun. Todella raikas ja tuore, sopivasti kepeä ja historiallisia löyhiä faktojakin sisältävä kirja.

Erityisesti suosittelen Pariisifaneille ja niille jotka haluavat laadukkaalle aikamatkalle.

J

Haluaisin lukea elämäkerran. Jostain mielenkiintoisesta ihmisestä. Ihmisen alalla yms. ei väliä. Viitteeksi voisin sanoa että kaikkien aikojen suosikkini on Pekka Tarkan Saarikoski -elämäkerta. Ja Helene Schjerfbeckin (kirjoittajaa en muista, hyi minua). Niin joo ja tässäkin ketjussa mainittu Tove Janssonin elämäkerta.

Sininenäinen mollamaija (Ei varmistettu)

Romanttinen klassikko: Kirjava huntu/Somerset Maugham.
Jotain viisasta: En suostu vihaamaan/ Izzeldin Abuelaish.

a) Roope Lipastia tai Tuomas Kyröä suosittelen minäkin, jos nauraa tahtoo. Eero Hämeenniemen kirjan Norsuilla etuajo-oikeus muistan myös saaneen aikaan naurunpyrskähdyksiä julkisilla paikoilla.

b) Tiibetin tyttäret/Yangzom Brauen. Kirjoittaja kertoo sukunsa naisten tarinan alkaen isoäidin nuoruuden Tiibetistä tyttärentyttären nykypäivän Sveitsiin. Paljon yksityiskohtia tiibetiläisen nunnan uskonnosta ja kulttuurista.
Toinen omaelämäkerrallinen ihana kirja on Susan Hillin Howards End Is on the Landing, se kertoo iäkkään kirjailijan kirja- ja lukukokemuksista läpi elämän. Luulen ettei sitä liene suomenkielisenä ainakaan vielä.

c) Christer Boucht: Kohti Klondiken kultaa. Bouchtin tarinoita luettiin meillä ääneen kun olin pieni. Suosittuja oli myös Gerald Durrelin seikkailut erinäisissä viidakoissa.
Kielitaitoisille suosittelen matkoja ajassa taaksepäin:
Paul Kriwaczek: Yiddish Civilisation. The Rise and Fall of a Forgotten Nation.
Kertoo Euroopan juutalaisesta yhteiskunnasta ennen maailmansotia.
Yosano Akiko: Travels in Manchuria and Mongolia. A feminist poet from Japan encounters prewar China.
Tällaisia ei surullista kyllä juuri suomenneta. (Miksi, oi miksi?) Itse olen havainnut käytännölliseksi osata lukea englantia ja saksaa koska tykkään matkakirjallisuudesta ja erityisesti juuri Aasian aromaiden tarinoista.

Haluaisinkin siis vinkkejä (suomenkielisistä) kirjoista, jotka sijoittuvat (Eur)Aasian aroille ja/tai vuorille (äh, mikä kieli tahansa käy). Sen lisäksi kiinnostaisi kirjat kirjoista ja lukemisen kulttuurista.

Jenni S.

Lukutoukka, minäkin olen lukenut Korallivarkaan silloin kuin se ilmestyi. Muistan  juuri Pariisin, en enää kauheasti muuta, joten suosittelen minäkin sitä erityisesti Pariisin takia.:)

J, tuota Saarikoski-elämäkertaa en ole lukenut, mutta muut lukemasi ja suosittelemasi kyllä ja ne ovat tehneet vaikutukseen minuunkin. Muita kiinnostavia ovat olleet Helena Ruuskan Marja-Liisa Vartio - kuin linnun kirkaisuEdith Piafista  kertova Piaf - Jumalani kuinka olen elänyt ja Erno Paasilinnan Timo K. Mukka. Kaunokirjallisemmalta puolelta suosittelen Tuula-Liina Variksen Kilpikonna ja olkimarsalkka -teosta sekä Märta ja Henrik Tikkasen teoksia.

Sininenäinen mollamaija, kiitos lukuisista kirjavinkeistä, kiva kuulla itselle ihan vieraistakin teoksista!

Olen hyvin huono antamaan vinkkejä matkakirjoista, mutta lukemisesta kertovista kirjoista vinkkaan juuri ilmestyneen Kirja joka muutti elämäniKävin pikaisesti läpi bloggauksiani ja ajattelin, että linkkivinkkejä olisi enemmänkin, mutta olen näemmä lukenut viime aikoina enemmän kirjoittamisesta kuin lukemisesta kertovia kirjoja. Tänä keväänä aion kyllä lukea mm. Suvi Aholan lukupiirikirjan.

Vieras (Ei varmistettu)

A) Patrick deWittIn Sistersin veljekset oli hauska, tosin huumori oli paikoin aika mustaa.

C) Valasratsastaja (Ihimaera, Witi) perustuu vanhoihin maoritarinoihin, vaikka sijoittuukin nykyaikaan. Uudesta-Seelannista siis.

Reeta / Les! Lue! (Ei varmistettu) http://les-lue.com

a) Umayya Abu-Hanna "Nurinkurin"

b) Charles Chaplin "Oma elämäkertani"

c) Lauri Otonkosken toimittama "Ilon ja kivun kääntöpiiri - Afrikkalaisia novelleja Sharasta etelään"

Jenni S.

Vieras, kiitos hienosta vinkistä, tuo Valasratsastaja kuulostaa todella kiinnostavalta! En ole varmaan koskaan lukenut mitään Uudesta-Seelannista tai mitään sinne sijoittuvaakaan.

Reeta, Charles Chaplinin elämäkerran olenkin joskus ajat sitten lukenut, kiitos muistutuksesta! Ja kiehtovan kuuloinen tuo Otonkosken toimittama novellikokoelmakin.

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.