Runot rivissä

 

Olen jo kauan tiennyt, että netistä saa upeita lukuvinkkejä, mutta että siivousinspiraationkin! Helmi K:n Sivulauseita-palstan runokirjoitus sai minut ensin ajattelemaan omistamiani runokirjoja, sitten järjestämään runohyllyn ja tästä kaikesta innostuneena vielä listaamaan omistamani runokirjat tänne. En tiedä, ketä tämä kirjalista kiinnostaa, mutta minua ainakin. 

Jos joku muukin innostuu lukemaan listan läpi, niin otan mieluusti vastaan suosituksia tai varoituksiakin listan teoksista. Voin myös esitellä niitä tarkemmin; melkein kaikkia olen ainakin joskus selaillut. Kuten näette, runomakuni ei ole moderni eikä kokeileva. Melkein kaikki teokset ovat jo vuosia tai vuosikymmeniä sitten ilmestyneitä. Osin se johtuu siitä, että monet teokset ovat perittyjä tai antikvariaateissa vastaan tulleita. 

Runohyllyn järjestäminen on osa ikuisuusprojektiani: järjestä kaikki kodin kirjahyllyt. Hyllyjä on kolme ja kirjat on jaoteltu niissä eri kategorioihin, näiden luokkien sisällä taas aakkosjärjestykseen. Kävin viime vuoden puolella läpi kissakaunokirjat, Tove Janssonin ja Janssoniin liittyvät teokset, nyt runot ja näytelmät (peräti 4 kpl). Kielitiedehylly on suurin piirtein kuosissa, samoin taidekirjat, mutta tieto- ja kaunokirjallisuushyllyt ovat riistäytyneet. Ei riitä, että raivaisin tilaa uusille kirjoilla, vaan pitäisi myös päättää, mitkä kirjat saavat lähteä. Suuria päätöksiä.

Sillä välin kun mietin tapoja järjestää ja hallita kirjahyllyjä, te voitte tutustua runolistaan. Jossain on vielä tuore antikkalöytö, Eila Kivikk'ahon runokokoelma, Akateemisessa odottaa toivon mukaan aleostos Aleksis Kiven kootut runot. Ja lastenkirjahyllyssäkin on runoja, ainakin iki-ihana Pikku Pegasos.

 

Äänikirjat:

Aleksis Kivi: Kootut runot
Eino Leino: Meri kuutamolla

 

Kirjat:

Haavikko, Paavo: Tiet etäisyyksiin
Inkala, Jouni: Kemosynteesi
Itkonen, Jukka: Lumilyhdyn valossa
Kajava, Vilho: Käsityöläisen unet
Kilpi, Eeva: Perhonen ylittää tien
Laaksonen, Heli: Sulavoi
Leino, Eino: Kootut runot 1 ja 2
Leino, Eino: Yli laaksojen, laulupuiden
Leino, Eino: Helkavirsiä
Liehu, Heidi: Luumupuu kukkii, se muistelee sinua
Manner, Eeva-Liisa: Kuolleet vedet
Meriluoto, Aila: Lasimaalaus
Nieminen, Pertti: Maailma pitäisi aloittaa alusta
Nieminen, Pertti: Pudonneiden kukkien puna
L. Onerva: Siivet
Oksanen, Aulikki: Kolmas sisar
Rasa, Risto: Kulkurivarpunen
Rasa, Risto: Kaksi seppää
Rasa, Risto: Hiljaa, nyt se laulaa
Rasa, Risto: Rantatiellä
Rasa, Risto: Tuhat purjetta (2 kpl)
Rekola, Mirkka: Virran molemmin puolin
Rissanen, Pete: Ono mato poeettinen
Rossilahti, Riitta: Vihreä viittani, My green Cape
Rundgren, Heidi: Syntymä
Saarikoski, Pentti: Runot
Södergran: Kultaiset linnut
Tikkanen, Märta: Arnaia Mereenheitetty
Tynni, Aale: Vesilintu
Tynni, Aale: Tuntematon puu
Tynni, Aale: Soiva metsä
Tynni, Aale: Lehtimaja
Tynni, Aale: Lähde ja matkamies
Tynni, Aale: Kynttilänsydän
Vala, Katri: Kootut runot
Viita, Lauri: Kukunor
Westerberg, Caj: Yönmusta, sileä

 

Kokoelmat:

Lyrik i Finland - Suomen lyriikkaa tänään
Talvi on hiljaisuutta ja vastarintaa: Uutta suomenruotsalaista lyriikkaa
Tämän runon haluaisin kuulla 2
 

Kommentit

Lukutoukka (Ei varmistettu)

Kirjahyllyn järjestäminen on ikuisuusprojekti, joka ei koskaan valmistu (koska kirjoja ostaa aina lisää). Silti se on jotenkin terapeuttista ja ainoa siivoamisen ja järjestelyn muoto, josta todella nautin. Hyviä pohdinnan hetkiä.

Paula/ Luen ja kirjoitan (Ei varmistettu)

Olisi mukavaa, jos postaisit runoista enemmänkin! Nyt kun kirjat on kasassa, on helppo tarttua teokseen ja jatkaa ajatuksia tänne blogiin, vai mitä? ;-D

Jenni S.

Lukutoukka, sepä se, kirjahyllyt elävät omaa elämäänsä! Aina kun saa jonkun kohdan siistiksi, tulee uusia kirjoja tai ainakin ottaa itse siitä kirjan, pari yöpöydälle ajelehtimaan. Mutta on se silti (ainoaa) kivaakin siivoomista. Eilen kävin pariinkin otteeseen vain katsomassa runohyllyä: on se siisti! Nyt kun muutama kirjakategoria on ojennuksessa, sekaisin olevat kaunokirjat alkoivat näyttää vielä villiintyneemmiltä. Pitää siis rohkaista itsensä ja seuraavaksi paneutua niihin.

Paula, yritän, yritän, kuten aina! :) Kyllä mä niitä runoja ajattelen, vaan harvemmin luen. Aion kyllä jatkaa tänäkin vuonna runohaastetta ja toivon mukaan lukea runoteoksen ainakin kuukausittain, niin että täällä olisi muutakin kuin runokiukuttelua. Jos ja KUN luen runoja, keskityn varmaankin noihin nyt omistamaani teoksiin. Runot jos mitkä kestävät lukemista, niin että eiköhän tuo rivi riitä aika pitkäksi aikaa...

Ainahan kirjalistat lukutoukkaa (ainakin minua) kiinnostavat! Tosin runot eivät ole ominta aluetta, mutta jospa saisin silläkin tontilla vierailtua tänä vuonna :)

Meillä on yksi kirjahylly jotenkuten järjestyksessä, toinen on sillisalaattia... Ainakin yksi runokirja sieltä löytyy, mutta en muista nimeä.

Jenni S.

Villasukka kirjahyllyssä, kannattaa runotontillakin vierailla.:)

Minä olen yleensä sillisalaatin kannalla, en siis ole todellakaan järjestelmällinen, mutta kirjahyllyjen suhteen kaikki on toisin: kaiken pitäisi olla loogisesti ja järjesteltynä ja vielä kauniisti esillä. Ehkä joskus...

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.