Tänä keväänä kirjanystävää hemmotellaan

 

Huomio, pääkaupunkiseutulaiset tai täällä lähiaikoina matkaavat! Helsingissä järjestetään lähiaikoina kirjallisia tapahtumia, jotka ovat saaneet ainakin minut intoilemaan ja meilailemaan ystäville: Mennään, mennään!

 

Miten kirjani ovat syntyneet -luentosarja

 

Ensi viikolla alkaa kaikille avoin luentosarja Studia Litteraria, jossa tunnetut kirjailijat kertovat kirjailijantyöstään ja teostensa synnystä. Kevään mittaan ääneen pääsevät mm. Claes Andersson, Anna-Leena Härkönen, Arja Tiainen, Monika Fagerholm ja Aulikki Oksanen. Upeaa!

Luentosarjan tarkempi ohjelma löytyy Kirjailijaliiton sivuilta. Osallistun luennoille mahdollisuuksien mukana ja raportoin sitten, mitä olen nähnyt ja kuullut.

 

Risto Rasa jammailee

 

Erityisen kiihtynyt olen ollut tiedossa, että Helsinki Poetry Jamin teema 15.3. on luonto- ja metsäteema. Nappasin yläkuvan tapahtumajulisteen Poetry Jam -sivuilta, ja tässä tietoa saamastani tiedotteesta:

Helsinki Poetry Jam -lavarunousklubilla metsän harmonia valtaa Cafe
Mascotin torstaina 15.3. klo 19 alkaen. Metsä- ja luontoaiheista lyriikkaa esittävät niin runoilijat, räppärit kuin laulaja-lauluntekijätkin, kun lavalle nousevat suomalaisen luontorunouden klassikko Risto Rasa, Absoluuttisesta Nollapisteestäkin tuttu Tommi Liimatta, pitkän linjan runoilija ja Poetry Slam -pioneeri Jouni Tossavainen, palkittu runoilija Pauliina Haasjoki sekä vuoden 2003 räpin suomenmestari Edorf.  Tilaisuuteen on vapaa pääsy! Tapahtuman järjestää Helsinki Poetry Connection yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton, Luontoliiton ja Ikimetsänystävien kanssa. Tapahtumassa mukana myös Helsingin kulttuurikeskus.
 

Siis julkisuutta kartteleva suosikkirunoilijani Risto Rasa livenä. Menen! Lukupiirimme piti kokoontua meillä tuona iltana, mutta peruin sen jo. Asioita pitää priorisoida.

 

Otan mieluusti vastaan vinkkejä muistakin kirjallisuustapahtumista niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin!

 

Kommentit

Sugar & Pepper

Muutama päivä sitten tuli vastaan tiedote Kulttuuritehdas Korjaamon kevään ohjelmasta. Tiedotteesta:

1) Jännityskirjallisuuden ystävillä on hykerryttävä tilaisuus tavata eturivin kotimaisia dekkaristeja Crime Time -kustantamon kanssa yhteistyössä tuotetuissa illoissa, joissa paneudutaan rikoskirjallisuuteen ja kirjojen syntytarinoihin. Raid-kirjoistaan tunnettu Harri Nykänen on vieraana tiistaina 28. helmikuuta.

2) Maailmalla suuren suosion saanut Literary Death Match tulee myös Suomeen (20.3). Neljä kirjailijaa lukee töitään seitsemän minuutin ajassa mahdollisimman eläytyvästi. Heitä arvioi kolme julkkistuomaria, jotka julkistetaan lähempänä tapahtumaa. Korjaamolla ottelevat Johanna Sinisalo (Linnunaivot, Ennen päivänlaskua ei voi), Finlandia-palkittu Rosa Liksom (Hytti nro 6, Reitari), Riikka Pulkkinen (Raja, Totta) ja Teemu Manninen (Futurama, Säkeitä).

3) Liken ja Into Kustannuksen naistenillassa tiistaina 6. maaliskuuta keskustelevat elokuvaohjaaja ja kirjailija Imbi Paju, Huorasadullaan Finlandia-ehdokkuuden kaapannut Laura Gustafsson, teatteriohjaaja ja kirjailija Raija-Sinikka Rantala (Optimisti, Klovni) ja kirjailija Marja Björk (Puuma).

4) Amerikkalainen journalisti, valokuvaaja ja kirjailija Gordon F. Sander lukee otteita tuoreesta kirjastaan Off the map: A personal history of Finland (Gummerus) tiistaina 3. huhtikuuta. Teos pohjautuu Sanderin kokemuksiin Suomesta yli 20 vuoden ajalta. Sanderia haastattelee dokumentaristi Michael Franck.

Jenni S.

Kiitos ja ooh! Literary Death Match kuulostaa superkiinnostavalta. Merkkasin heti kalenteriin! Kiitos muistakin tapahtumatiedoista, etenkin naisteniltakin kiinnostaisi.

Kunpa pääsisi tuonne Poetry Slamiin! Rasa!! Tuo Literary Death Match kuulostaa myös hyvältä.

Itse odotan lauantaita ja Ison Omenan kirjastoa, siellä on lukuterapiakoira Börje vierailulla. :)

Jenni S.

Linnea, voi ei, pitäisiköhän munkin tulla? Haluaisin ehdottomasti tavata joskus lukukoiran ja haastatellakin kirjahauvaa. Ehkä pitää kuitenkin erikseen pyytää haastatteluaika. :) Sano Börjelle terveisiä!

J.S. Meresmaa (Ei varmistettu)

Maaliskuussa Tampereella kirjanystäviä hemmotellaan ainakin Vihtorin kirjaston kirjamessuilla: http://vihtorinkirjasto.fi/kirjamessut

Jenni S.

J. S. Meresmaa, kiitos vinkistä ja linkistä! Tamperelaisia hemmoteltiin Risto Rasalla ja muilla luontorunoilijoilla pari viikkoa sitten ja olen harmitellut, etten saanut lähdettyä paikalla. Onneksi nyt tuli korvaava tapahtuma Helsinkiinkin!

what's your problem?

heh, tää on nyt vähän törkeetä, mut hesarissa lainattiin tänään et " Monika Fagerholm on kirjoittanut kirjasna kännissä". Mietin et miten ihmeessä tuollainen tieto voi olla julkaistavissa. Mitähän kirjialija itse siihen sanoo...?

Jenni S.

anni.M, oho, mistä Hesarin lainaus oli, kai kertoivat mihin viittasivat? Mutta melko tökeröä silti, vaikka Fagerholm onkin kertonut julkisuudessa alkoholinkäytöstään (tietääkseni hän on nykyisin raitis ja kirjoittaa silti). Toivon pääseväni juuri Fagerholmin kirjailijaluennolle ja oletan, ettei kirjailija itse kerro kirjojensa synnystä ihan noin. (Tosin hän kertoo kai ruotsiksi, joten voi olla, etten ymmärrä sanakaan.)

Minä ajattelin kysäistä saisiko Börjeä vähän haastatella. Kuvan ainakin otan. Börjellä on muuten oma blogikin, http://lukukoira.blogspot.com :)

Jenni S.

Hau, toivottavasti Börje suostuu! :) Ja mahtavaa, ryhdyn heti Börjen faniksi ja lukijaksi! Kiitos blogitiedosta, taidan laittaa siitä tiedon Twitterin. Ihana Börje!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.