Tunnelmallista joulua!

 

Kun maan peittää hanki, tonttu panee sukset jalkaansa päästäkseen liikkumaan. Ne ovat hänelle välttämättömät, ilman niitä hän vajoaisi kokonaan pehmeään lumeen! (Will Huygen, Rien Portvliet: Suuri tonttukirja)

Jos tontun matka vie ihmisasumuksille, hän saattaa huomata, että...

 

 

Joulu oli taas tullut. Talon väki heräsi tavallista aikaisemmin aamulla. Työt haluttiin saada mahdollisimman nopeasti tehtyä, että päästäisiin ajoissa joulun viettoon. Hevoset ruokittiin ja lehmät lypsettiin. Puhtaat oljet vaihdettiin navettaan ja talliin. Emäntä suoritti viimeisiä jouluruokien valmisteluja. Isäntä kantoi sisään puhtaita, tuoksuvia olkia ja levitti ne pirtin lattialle. Kelpasi siinä lasten temmeltää. Pirtti koristettiin olkisilla pukeilla ja himmeleillä, ja vaari oli veistänyt kauniita Tuomaan-ristejä pöytäkoristeiksi. - - Jouluyönä näet kaikki jouluruoat jätettiin pöytään niin, että tontun sopi siitä käydä pistelemässä herkkupaloja suuhunsa. (Mauri Kunnas: Suomalainen tonttukirja)

 

 

Joulun puuhien ja herkkupalojen lisäksi nyt on syytä iloita siitä, että päivät pitenevät taas. Tämän kuvan vieressä lukee Elsa Beskowin Auringonmuna-kirjassa: Viimein kevät kuitenkin tulee ja keijukainen sen mukana, ja silloin kaikki ovat ilosta suunniltaan, koko metsän väki heittää kuperkeikkaa.

Toivotan kaikille hyvää joulua! Olkaa iloisia, heittäkää kuperkeikkaa ja ennen kaikkea - nauttikaa joulurauhasta kirjan ääressä!

(kuvat mainituista teoksista)

Kommentit

Hanna / Kirjainten virrassa (Ei varmistettu)

Olipa tunnelmallinen joulupostaus. Hyvää joulua sinulle Jenni!

Sara / Saran kirjat (Ei varmistettu)

Tunnelmallista ja Kirjaisaa Joulua sinulle Jenni!

Jenni S.

Kiitos Hanna ja Sara! Mukavaa joulua teille molemmille! :)

Ihanat kirjat olet valinnut tähän joulu-postaukseen :)

 

Oikein hyvää joulua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin jouluiset ja jo kevään valo mielessä...
Ihanaa, valoa kohden menemme!
Onnellista Joulua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana joulupostaus!

Oikein suloista ja rauhallista toivottaen, tonttumaisin ajatuksin ;-)
Anna Elina

Jenni S.

Kiitos kaikille toivotuksista ja tonttumaisista ajatuksista! En ole toistaiseksi ehtinyt juuri kirjan ääreen, mutta tuo kuperkeikkaosuus on meillä jo hoidettu. Kissat esittivät juuri villin aamutanssin ja -painin, kun olivat niin hämmästyneitä, että jo kuudelta herätään ja aletaan keittää riisipuuroa. Puuropataa on mielenkiintoista tarkkailla (etenkään puuron hämmentämisestä ei ihminen suoriudu ilman virallista valvojaa) ja siinä välissä vähän kirmata ympäriinsä: kerrankin ihmiset ovat hereillä ajoissa ja toimeliaita heti noustuaan. 

Saila R
S-palsta

Ihanat Suuren tonttukirjan jutut ja kuvat, sitä en ole koskaan lukenutkaan. Ehkä kirja pitäisi hankkia, paitsi onhan minulla se jo: minikoossa nukketaloon. Sen voisikin laittaa sinne jonnekin esille, onhan nyt sentään joulu, vaikka minikirjasto ei olekaan vielä valmis!

Harmaaherrat ovat selvästi tonttuja, kun hekin iloitsevat siitä, että ihmiset ovat kerrankin aamuvarhaisella touhuamassa ;-)

Nuo olkiperinteet ovat muuten peräisin kekrin vietosta, silloin uskottiin esi-isien ja äitien tulevan, pyhäinpäivän tapaan, ja niihin aikoihin sitä vietettiinkin. Esivanhemmille piti jättää omat pedit tyhjiksi ja itse nukuttiin oljilla lattioilla, tai jos uskallettiin niin nukuttiin omassa sängyssä ja oljet jätettiin esi-isiä varten, toki sillä riskillä, että ne suuttuvat. Ruuatkin jätettiin koko yöksi esille juuri näitä haudan takaa vierailijoita varten.

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.