Veikkauksia kirjallisuuspalkintojen saajiksi?

Tämän syksyn kirjat ovat suurimmalta osalta vielä ilmestymättä, mutta kysyn silti, onko teillä jo Finlandia-ehdokkaita. Tai ylipäätään veikkauksia kirjallisuuspalkintojen ehdokkaista tai voittajista tänä vuonna?

Minulle on tullut muutaman kerran lukiessa vahva tunne, että tässä on Finlandia-ehdokas tai -voittaja, mm. Sofi Oksasen Puhdistuksesta. Tänä vuonna tuo tunne on tullut muiden arvioiden perusteella Riikka Ala-Harjan uutuuskirjasta Maihinnousu. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kehui sitä kansainvälisen tason romaaniksi, mikä lienee harvinaisen suopea lausunto; mielikuvieni mukaan Hesari ei yleensä suitsuta näin paljon. Kirja kuulostaa kyllä taidokkaalta, ja haluan itsekin lukea sen.

Esikoiskirjoista on jäänyt tänä vuonna mieleeni erityisesti Emmi Itärannan Teemestarin kirja, jolle toivon näkyvyyttä ja menestystä ainakin esikoiskirjakilpailuissa.  Kirja on kaunis, viisas ja tärkeä, ja pienestä haparoinnista huolimatta hieno kokonaisuus. Itärannassa on potentiaalia!

Nobelisteja en ole osannut veikata koskaan, mutta The Guardian kertoo, että Haruki Murakamia veikkaillaan nyt maailmalla. Hieno kirjailija - mutta Nobel? Tuntuu, että Nobelit ovat menneet aika erilaisille kirjailijoille yleensä. Ja, vaikka pidän hurjasti Murakamista - kirja kirjalta enemmän - minusta Nobel-voittajan teoksissa voisi olla hieman enemmän sanomaa. Miten olisi Margaret Atwood? Arvostettu pitkän linjan kirjailija ja vielä monella tavalla aktiivinen: kantaaottava ja mm. nuoria kirjailijoita kannustava. Atwoodia ei kuitenkaan näy tämän vuoden veikkauslistoilla, sen sijaan siellä ovat "suuren yleisön suosikeista" mukana Ian McEwan ja Philip Roth. Luultavasti Nobel päätyy kuitenkin jollekulle, josta en ole koskaan kuullutkaan.;)

Kommentit

Minna J.
Oisko tulta?

sen vaan sanon, että mikään veikkaus koskaan ei ole kyllä lainkaan minulla osunut näissä palkinnoissa. onneksi on blogistania palkintoja, niitä voisin jopa uskaltaa alkaa jo veikkailemaan :D 

hdcanis (Ei varmistettu)

Minä olen taas ihan tyytyväinen jos olen joskus lukenut joltain Finlandia-ehdokkaalta jonkin kirjan joskus, en ole tainnut yhtään tämän vuoden suomalaista edes lukea. Itäranta saattaa kehujen perusteella kyllä päätyä ehdokkaaksi.

Nobelistit, hmm. Jos lähtee miettimään ulkokirjallisia arvoja (jotka Nobeleissa kyllä vaikuttavat) voisin veikata että johonkin arabimaahan voisi tällä kertaa palkinto päätyä. Adonis on ehdokkaana mainittu ajoittain mutta tulisiko kahta runoilijaa peräkkäin?

Jenni S.

Minna, voisin sanoa samat sanat. :D Paitsi Oksasen suhteen olin oikeassa, mutta yleensä mulla ei ole aavistustakaan - tai jos on, se on väärä aavistus.:) 

Hdcanis, en osaa arvioida, pääseekö Teemestari ihan F-ehdokkaaksi, mutta se ja esim. Seija Vilénin Pohjanakka ovat tämänvuotisia kirjoja, joille soisin näkyvyyttä ja pitkää kirjallista elinkaarta. Olen tainnut tänä vuonna vaikuttua kuitenkin kaikkein eniten vanhemmasta ulkomaisesta kirjallisuudesta tai suomalaisesta tietokirjallisuudesta (esim. Maria Peuran Antamuksella keskeneräinen, Monika Fagergholmin Meri), niin että tuntuu hankalalta hirveästi analysoida tämänvuotista kotimaista kirjallisuutta. - Vaikka se analysointi onkin minusta kiinnostavaa.

Nobelistien veikkaaminen tuntuu erityisen hankalalta, sillä siinä palkinnossa tuntuvat painavan todella monet seikat. Lisäksi ainakin minun suomalaislänsimainen katsontakantani on aika rajallinen, en voi kehua, että olisin edes kuullut kaikista Nobel-voittajista, saati lukenut heitä. Olisi hyvin yllättynyt McEwanista tms. voittajana!

Jenni S.

Ballerina, mahtava kirjapalkintovainu! Listaasi oli tosi kiva lukea siksikin, että tuli muisteltua kirjoja ja palkintoja. Minulle ei tule koskaan lastenkirjaveikkauksia kun tunnen kenttää niin vähän, tietokirjoissakin keskityn usein vain tiettyihin aihepiireihin. Tietokirjoista puheen ollen, tuon Tiedon tyttäret haluaisin kyllä lukea!

jukka s.

Juha Seppälä: Mr. Smith

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen lista, Jenni! Voitko avata mitkä kirjat olet lukenut tämän vuotisista? Kiitos blogistasi, hyvällä asialla olet.

Paula/Luen ja kirjoitan (Ei varmistettu)

Voi en pysty lähtemään veikkamaan mitään... :-( Tänä vuonna on mennytkin omituisesti uudempia ulkomaisista ainakin tähän saakka!

Jenni, sinulle on tunnustus blogissani! :-)

Jenni S.

Kiitos mukavasta kommentista, vierailija! En ole listannyt lukemisiani sen koommin kuin mitä tulee kuukausittaisten koosteiden myötä kertailtua, lisäksi kaikki kirja-arviot löytyvät tuosta sivupalkista kirja-arviot-hakusanan alta. Tuntumani mukaan en ole lukenut kauheasti kotimaista uutuuskaunoa tänä vuonna ja muutenkin olen lukenut kotimaista kirjallisuutta tavanomaista vähemmän.

Paula, kiitos tunnustuksesta! Tulen katsomaan.:)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.