Parhaat gluteenittomat (mansikka)munkit

Ladataan...
Kolmistaan

Huomenta perjantaiaamuun!

Täällä on taas hirveä pakkaamisrumba käynnissä. Menemme vapuksi vähän sinne sun tänne. Luvassa on mummolaa, kotibileitä, lapsiperhevappua, ilmapalloja ja kaikkea mahdollista. Odottelemme F:n eskarin loppumista ja sitten lähdemme ajelemaan kohti Keski-Suomea, sunnuntaiaamuna ajelemme taas takaisin Tampereelle. Olen viimeksi viettänyt muuten Tampere-vapun vuonna 2005. Silloin Ville-kaverini asui Hervannassa, opiskeli diplomi-insinööriksi ja minä pääsin mukaan teekkarivappuun. Voin sanoa, että toipuminen on edelleen käynnissä. 

Eilen valmistauduimme vappuun jo leipoen munkkeja F:n ja  Hipu-siskoni kanssa. Gluteenittomien munkkien resepti on pääpiirteittäin Dansukkerin sivuiltaTosin taikinaan, sekä päälle iskimme kuivattuja mansikoita. Täytyy todeta, että Pyynikiltä saa nyt hyviä munkkeja muualtakin kuin tornista. 

MANSIKKAISET VAPPUMUNKIT

  • 2 ½ dl maitoa
  • ½ palaa (25 g) hiivaa
  • 2 tl psylliumia
  • ¾ tl suolaa
  • fariinisokeria
  • vaniljasokeria
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • noin 6 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 100 g voita
  • 1 kananmuna
  • 1dl murskattuja kuivattuja mansikoita

Paistamiseen

  • kookosrasvaa paketista

Sokerointiin

  • erikoishienoa sokeria ja murskattua, kuivattua mansikkaa
  1. Lämmitä maito (37–40°) ja murenna hiiva joukkoon. Lisää psyllium hyvin sekoittaen (tämä supertärke, koska muuten taikinasta tulee karmea klönttikasa. Kokemusta on.)
  2. Anna maito-hiiva-psyllium -seoksen turvota 5–10 minuuttia. (Peitä ja pidä taikinakulho mielellään sen aikaa kädenlämpöisessä vesihauteessa, että seos pysyisi lämpimänä.) 
  3. Sekoita suola, fariinisokeri, vaniljasokeri ja kardemumma joukkoon.
  4. Lisää ensin puolet jauhoista vatkaten ja jatka vatkaamista pari minuuttia.
  5. Lisää puoliksi sulanut rasva ja kananmuna sekä loput jauhot vähitellen hyvin sekoittaen joukkoon.Lisää mansikat (tosin tämän minä unohdin, mutta pystyipä ne laittamaan taikinaan vielä leivontavaiheessakin pöydällä).
  6. Vaivaa taikina hyvin.Muista, että gluteenittoman taikinan tulee olla löysempää ja huonommin leivottavampaa kuin ”normaalin” taikinan. Gluteeniton taikina kun kovettuu kypsentäessä eri tavalla.
  7. Kohota taikina liinan alla, kuumassa vesihauteessa.
  8. Tee munkeista pitkulaisia tikkuja. Kohota liinan alla vielä 30 min (tai 30-asteisessa uunissa 10 min., kuten me teimme). Paista 170-180 asteisessa kookosrasvaa. Ole varovainen. Kattilan kansi ja sammutuspeitto hollille.

Pus!

-Karoliina-

Share

Kommentoi

Ladataan...

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.