Ladataan...

Pehmeisiin tieteenaloihin liittyy kaksi kiusallista ongelmaa.

Ensimmäinen on se, että läpinäkyviä suomalaisia käsitteitä korvataan englannista matkituilla kömpelöillä käännöksillä. Aivan kuin tieteellinen uskottavuus lisääntyisi yleiskielestä luopumalla.

Toinen ongelma on epämääräisten käsitteiden käyttö. Kun käsite on riittävän epämääräinen, sitä voidaan tuputtaa jokaiseen väliin ikään kuin selittäjänä, vaikka se ei mitään selitäkään.

Yksi tällainen käsite on toksinen maskuliinisuus. Kukaan ei varsinaisesti tiedä, keneen sillä viitataan tai mihin sillä viitataan, mutta silti sitä käytetään ongelmalliseksi koetun miesten käytöksen selittäjänä. Ja ongelmallisuuskin määritellään ideologisesti objektiivisuuteen pyrkimättä. Mies on toksisesti maskuliininen, jos hän ei käyttäydy määrittelevän ideologian ihanteiden mukaisesti. 

Jos tahdotaan yrittää vähentää miesten väkivaltaisuutta, paras tapa siihen on selvittää väkivaltaisuutta aiheuttavat muuttujat ja pyrkiä muokkaamaan niitä. Hyvin usein epärakentavan käytöksen taustalla on rikkinäinen kotitausta ja emotionaalisen, henkisen ja käytännöllisen tuen puute lapsuudessa ja nuoruudessa.

Jos väkivaltaisuuden ongelmaa lähestytään toksista maskuliinisuutta hokemalla, hokemista voidaan jatkaa loputtomiin. Se ei poista ongelmia, joita aiheuttaa vanhempien heikko elämänhallinta ja ihmisen saama puutteellinen kasvatus.

Toksisen maskuliinisuuden hokeminen on tyypillistä hyvinvoivan keskiluokan rinkirunkkaamista, jossa luodaan identiteettiä puhumalla ohi ongelmia aiheuttavan kohdeyleisön. Kohdeyleisö tuskin on koskaan toksisesta maskuliinisuudesta kuullutkaan. Sen aiheuttamia ongelmia ei ratkaista puhumalla vaan käytännön tukitoimilla.

Tällä hetkellä tukitoimia tarvitsisivat vinhaa kyytiä syrjäytyvät pojat ja miehet, mutta tuskinpa identiteettisanaleikkejään puuhastelevat jaksavat lopultakaan heihin huomiota keskittää, koska sanaleikit ovat irtautuneet jo kauan sitten käytännöstä. Niistä on tullut pullean keskiluokan henkistä mässyä, jota nieleskellään ihan vain mässyn maun tarjoaman nautinnon vuoksi.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Olen jo kauan ajatellut, että taide on sairasta. Siinä itseään täynnä olevat narsistiset ihmiset ihailevat ja palvovat itseään täydellisyyttä tavoittelemalla.

Nuoret eivät kuitenkaan ole yhtä pilalla kuin vanhemmat. Heissä on jäljellä vielä jonkinlaista aitoutta, hätäistä intoa itse asiaan sen sijaan että ihan kaikki pyörisi oman navan ympärillä.

En osaa saksaa kuin koulusaksan verran, enkä ymmärrä ainakaan kuultuna laulettua. Siitä kuitenkin tulee mieleen vuoripuro, heleä, kirkas. Puro, joka välillä taantuu rauhallisiksi lammikoiksi rynnätäkseen taas iloiseen juoksuun.

Ihanaa Patricia, ihanaa! Kiitos!

Share
Ladataan...

Ladataan...

Seksi ilman suostumusta on raiskaus. Tällainen lakialoite on tehty.

Vaikka lakialoite etenisi, niin raiskaukseen liittyvä perusongelma ei poistu. Edelleenkin sana sanaa vastaan -tilanteet olisivat sana sanaa vastaan -tilanteita. Edelleenkin oikeus joutuisi punnitsemaan, onko lupa annettu vai ei.

Saako nukkuvaa aviomiestä hiplailla tämän seksuaalisen innostuksen herättämiseksi vai onko luvaton käden työntäminen puolison sukuelimiin raiskaus? Saako nukkuvaa vaimoa silittää rinnoista? Saako voimakkaasti humalainen käydä käsiksi toisen voimakkaasti humalaisen kroppaan, kun baarista on lähdetty sillä oletuksella, että seksiä harrastetaan?

Tilanne muuttuu, jos suostumisesta vaaditaan näyttö. Tällainen malli voitaisiin toteuttaa esimerkiksi älypuhelimella ja pankkitunnistautumisella. Paikka, aika, seksikumppanin nimi ja rasti ruutuun "vapaasta tahdostani". Tällöin oikeudella olisi kättä pidempää tilanteen arviointiin. Se suojaisi ihmisiä (puolisoita) myös kostotoimilta, joihin voi herätä tarve esimerkiksi katkeran eron jälkeen.

En vieläkään ymmärrä, mikä muuttuisi, jos lakialoite menisi läpi, koska lukemani perusteella suostumuksen ei edelleenkään tule olla verbaalinen. Jos mies panee kännipöhnäistä naista ja sanoo oikeudessa, että kyllä nainen ihan varmasti oli halukas ja aktiivinen, mutta nainen on eri mieltä, niin kumpaa oikeus uskoo, puolitiedottomassa tilassa ollutta naista vai miestä?

Share
Ladataan...

Ladataan...

Tuho tulee. Tuhoa eteenpäin vievät ihmiset, jotka tahtovat materiaalista hyvää, talouskasvua ja ihmisoikeuksia.

Näitä ei voi sovittaa yhteen. Maapallon miljardien väestömäärä yhdistettynä kulutuskulttuuriin on tekemätön paikka. Mahdottomuus. Kysymys ei ole vain ilmastonmuutoksesta vaan pallon paskaantumisesta yleensä.

Nykyinen talousmalli on siirrettyä ihmisvihaa. Tuhoamme tulevien sukupolvien elinolot etukäteen. Vihaamme heitä.

Huolestuneita silti riittää. On muotia olla huolestunut.

Todellisuudessa ilmastonmuutoksesta huolehtiminen on höperehtimistä. Ihmiset tahtovat jatkossakin lomamatkansa, palkankorotuksensa, perhetukensa ja muun sosiaaliturvan.

Mikään ei muutu, vaikka huolta riittäisi. Huolehtiminen on lähes kaikille vain tapa rakentaa identiteettiä. Sisältä se on silkkoa.

Linkolan yksinkertainen malli toimii.

Väestömäärän raju karsminen yhdistettynä pienyhteisöllisyyteen ja fyysiseen työhön, jonka tuottavuus jää matalaksi.

Siinä on ratkaisu tuleviksi vuosituhansiksi, mutta kuka sitä muodikkaasti huolestuneista haluaa? 

Share
Ladataan...

Ladataan...

Saamelaiskysymys kuuluu aiheisiin, josta monilla on vahva mielipide. Kysymys on kuitenkin kaikkea muuta kuin ongelmaton, mihin vaikuttaa ennen kaikkea se, että pohjoisen ihmiset eivät pääse yksimielisyyteen siitä, kuka on saamelainen.

Osa saamelaisiksi itsensä käsittävistä ei myöskään kunnioita Suomen oikeuslaitoksen päätöksiä, mikä hankaloittaa tilannetta entisestään.

Tässä ohjelma.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Humalassa ei pitäisi kirjoittaa, mutta kirjoitan silti.

Taas on tullut esille tapaus, joka viittaa siihen, että auktoriteettiasemassa ollut mies on käyttäytynyt naisia kohtaan epäkohteliaasti, jos ei suorastaan härskisti ja pyhiä psykologisia rajoja rikkoen.

Minulla ei ole todisteita puolesta tai vastaan, mutta tunteideni perusteella oletan, että mies on sika. Tunteeni perustuvat lukuisiin esille nousseisiin naisten kokemuksiin.

Sitä en kuitenkaan ymmärrä, mikä naisten kulttuurissa estää poliisin luokse menemisen. Jos mies on käyttäytynyt törkeästi ja rikkonut lakia, silloin on uskallettava mennä poliisin tykö ja selvitettävä, millaisen kohtelun uhriksi on joutunut. Jos tilanne on selvä, poliisin luo menemiseen ei pitäisi liittyä epävarmuutta tai häpeää.

Miksi te naiset ette omissa porukoissanne pysty luomaan kulttuuria, jossa pahantekijä paljastetaan silloin, kun se on ajankohtaista? Vuosien jälkeiset paljastukset ovat usein arvottomia, koska niitä on vaikea tutkia.

Annan ohjeen. Kun koette seksuaalista häirintää, menkää poliisin luo. Ei auta, että puhutte omissa porukoissanne. Ei auta, että puhutte julkisuudessa.

Jotta käyttäytymishäiriöiset seksuaaliset häiriköt saataisiin ruotuun, täytyy toimia silloin, kun tilanne on ajankohtainen. Menkää poliisin luo. Kertokaa, mitä on tapahtunut. Sen jälkeen asia rupeaa etenemään virallisia kanavia.

Onhan se nyt vallan älytöntä, että yksi häirikkö pystyy vahingoittamaan ties kuinka montaa naista vain siksi, että kukaan naisista ei mene polisiin luo.

En ymmärrä tätä. Jos kärsii vääryyttää, silloin on haettava oikeutta.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Taas ammutaan.

Suomalaiset miehet eivät osaa edelleenkään käyttäytyä, sitä vähemmän kommunikoida. Heidän seksuaalisuutensa keskittyy itse sukupuoliyhteyden himoamiseen, ei sen ympärille tarvittavaan ihanuuteen ja toisen kunnioittamiseen.
 
Toisilleen miehet eivät puhu seksistä mitään. Jos he havaitsevat seksuaalista toimintaa muilta miehiltä, siitäkin ollaan hiljaa, tai siitä korkeintaan hymyillään kuin salaliittolaiset keskenään.

Tosiasiassa huonoon käytökseen kuitenkin syyllistyy vain pieni osa miehistä samalla tavalla kuin siihen syyllistyy vain pieni osa naisista.
 
Kulttuurissamme on kuitenkin sellainen piirre, että miesten tapauksessa voi yleistää, mutta naisia tulee käsitellä yksilöinä ja ymmärtää kokonaisuudessa.
 
On kummallista, kuinka kerta toisensa jälkeen tasa-arvoa ajavat ihmiset syyllistyvät rasistiseen ajatteluun ja keskittävät katseensa ryhmiin eivätkä yksilöihin. Ihmisiä tuomitaan ryhmään kuulumisen perusteella ja heille annetaan oikeuksia ryhmään kuulumisen perusteella.
 
Se on kaikkea muuta kuin tasa-arvoa. 

Share
Ladataan...

Ladataan...

Kaikilla lienee herkät kohtansa. Omani olen löytänyt, kun jotkut ovat irvailleet savolaisuudesta(ni). Se on minulle omaa, tärkeää. Sille ilkkuminen humoristisestikin herättää minussa joskus kielteisiä tunteita. Onneksi ei aina.

Mutta onko se vihapuhetta? Se kohdistuu tiettyyn kansanryhmään ja loukkaa joitakuita kansanryhmän jäseniä. Mutta että vihapuhetta...

Olen ruvennut ajattelemaan, että asiaan ei kannata suhtautua pohtien, mikä on vihapuhetta ja mikä ei tai mikä loukkaa ja mikä ei. Minusta on viisaampaa opetella hyväksymään puhetta, jonka kokee vihapuheeksi tai loukkaavaksi.

Miksikö? No, siksi, että jos Ilari Johanssonin hyvä tai huono huumori (näkökulmasta riippuen) kitketään maailmasta korrektiuteen vedoten, niin lopulta kitketään vähän kaikki.

Elämä yksinkertaisesti kulkee niin, että joskus saa turpiinsa ja joskus antaa. Näistä tilanteista on mentävä eteenpäin jäämättä piehtaroimaan filosofisiin oikeudenmukaisuuden teemoihin tai omiin tunteisiin. Sillä tavalla maailma lutviutuu eteenpäin.

Maailma, jossa täytyy varoa jokaista sanaansa, ei ole kenenkään oma. Sellaisessa maailmassa jokainen ihminen on vanki.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Mango loi sukupuolineutraalin lasten vaatemalliston. Jos oletetaan, että aikuisille kehitetään samanlaisia mallistoja, niin ruvetaanko silloin neutraaliksi nimittämään vaatetusta, jonka perusmallina käytetään miesten vaatteita?

Minun on vaikea kuvitella, että pukeutuisin mekkoon. Se tuntuisi epäkäytännölliseltä. En ostaisi mekkoa, koska käytännöllisyys on minulle monta kertaa tärkeämpää kuin ulkonäkö.

Minun on myös vaikea kuvitella, että pukeutuisin yhtä tiukasti ja paljastavasti kuin (nuoret) naiset pukeutuvat. En tahdo vartaloni ja alkavan elintasokumpuni muotoja esiin, saati rintakarvojani. Se olisi minusta huonotapaista, kohteliaisuuden normeja rikkovaa. Tahdon olla vaatteissani piilossa enkä esitellä.

Naisten kannattama tasa-arvo näyttää usein tarkoittavan, että naiset kopioivat miesten ihanteet ja rupeavat pyrkimään niitä kohti. Nuori itsenäinen ja koulutettu nainen on usein arvomaailmaltaan samankaltainen kuin on ollut perinteinen mies.

Lankeavatkohan naiset pukeutumisessakin siihen, että he nostavat taas yhden miesten normin yleiseksi normiksi ja samalla luopuvat omasta erityislaatuisuudestaan?

Minusta olisi kiva asua maailmassa, jossa naisilla ja miehillä olisi omat juttunsa, joita arvostettaisiin tasavertaisesti. On yksitoikkoista ja epäviehättävää, jos kaikista tulee miehiä.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Merja Kyllösen ja kuuden muun presidenttiehdokkaan mukaan Suomen lainsäädäntöä pitäisi uudistaa Ruotsin suuntaan. Ruotsissa raiskauksen tunnusmerkistön täyttyminen ei edellytä uhrin nimenomaista vastustusta, vaan uhri vastustaa sukupuoliyhteyttä, mikäli ei ole antanut siihen suostumusta.

Miten tällaista lakia käytännössä tulkitaan? Jos mies ja nainen lähtevät baarista kämpille, lausuvatko he suostumuksensa ääneen ennen suoritusta? Jos suostumuksen verbaalinen ilmaisu humalan pyörteissä unohtuu, niin voiko jompi kumpi vedota silloinkin raiskaukseen, vaikka kumpikin olisi riisunut halukkaasti vaatteensa ja etsiytynyt lähikontaktiin? Entä jos kaksi humalaista on örissyt toisilleen niitä näitä ja humalaisella päällä on tulkittu mitä on, niin kuinka tilanne tulkitaan? Kumpikaan ei muista yksityiskohtia, mutta kuitenkin muistaa, mitä on sanonut tai mitä ei ole sanonut. Ja kumpikin tietenkin päinvastoin.
 
Rajoittuuko laki pelkästään yhdyntään vai myös muuhun seksuaaliseen toimintaan? Onko kiusoitteleva aamuhiplailu puoliunessa olevan kumppanin herättämiseksi raiskaus? Onko vaimon yllätyssuikkari nukkuvalle miehelleen raiskaus?
 
Raiskausten määrät laskisivat voimakkaasti, kun alkoholinkäyttöä vähennettäisiin eikä humalassa lähdettäisi muiden matkaan. Poliisin mukaan näin toimien raiskausten määrä laskisi jopa puoleen. 
 
Nykyihmiselle lienee kuitenkin ylivoimainen ponnistus ottaa vastuu omasta käytöksestään. Jos sitä ehdottaa, niin ehdotus saattaa herättää suoranaista raivoa. Siksi ehdotetaan malleja, jotka eivät vaikuta käytäntöön, mutta monimutkaistavat asioiden tulkintaa.
 
Olen tullut useamman kerran herätetyksi suihinotolla. Olisiko minulla mahdollisuus jälkikäteen syyttää vaimoani raiskauksesta, jos kriisiydymme ja meille rakentuu riitaisa ero? Välillä yllättävä suihinotto on tuntunut pahalta fyysisestikin, kunnes kroppani ja mieleni ovat ehtineet mukaan ja epämiellyttävyys on muuttunut mukavaksi jakavaksi seksiksi.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Tässä kirjoituksessa Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen kritisoi Hesarin yksisilmäistä otetta naisten huoraamiseen.

Tässä lehtijutussa sukupuolentutkija Elisa Penttinen kertoo, että naisten ostamat mieshuorat ovat "pragmaattista elintasoturismia, jossa on selvät säännöt".

Miten voikin olla niin, että feministeille miesten huoraaminen on vain pragmaattista, mutta naisten huoraaminen uhriksi joutumista?

Miehenä näen asian niin, että kaikilla maailman ihmisillä ei ole mahdollisuutta valita mukavaa ammattia. Miehenä kuitenkin myös näen, että nainen on aivan yhtä kykenevä tekemään rationaalisia päätöksiä kuin mieskin.

Jos nainen tahtoo huorata elääkseen, nainen huoraa. Jos mies tahtoo huorata elääkseen, mies huoraa

Ei naishuora ole yhtään enempää uhri kuin mieshuorakaan. 

Miksi feministit tahtovat esittää naisen passiivisena ajautujana, joka ei voi tehdä valintoja niin kuin mies?

Tässä ilmiössä näkyy sama, mikä näkyy kaikessa miehiin ja naisiin suhtautumisessa. Kun nainen saa huomiota moraalisesti kehnossa valossa, häntä tarkastellaan laajassa kontekstissa ja ajautujana. Kun mies saa huomiota huonossa valossa, häntä tarkastellaan aktiivisena pahana.

Kun nainen tappaa lapsensa, ruvetaan etsimään selittäviä muuttujia. Kun mies tappaa perheensä, ruvetaan puhumaan toksisesta maskuliinisuudesta ja miesten vääristyneestä kulttuurista

Jos ette usko, yrittäkää lukea huoraamiseen liittyviä juttuja etukäteen ennakkoasennetta valitsematta. Naisten huorien ostaminen on enemmän jees kuin miesten huorien ostaminen samalla tavalla kuin kypsän naisen huvittelu nuorilla pojilla on rohkeaa seksuaalisuutta, kun taas kypsän miehen huvittelu nuorilla tytöillä on hyväksikäyttöä tai ainakin likaista.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Jaana Pelkonen pukeutui linnassa avoimesti. Baba Lybeck pukeutui lyhyeen

Ei minulla mitään sitä vastaan ole. Minun puolestani nainen saa ilmentää seksuaalisuuttaan juuri niin kuin haluaa. Ja haluaahan nainen. Siinä missä lähes kaikki miehet käyttävät lepattavia kolttuja eli esimerkiksi löysiä farkkuja, monet naiset hyväilevät tiukalla pukeutumisella kroppaansa. Kroppa on saatava esiin, kropan seksuaalisuus. Päälle vielä meikit, jotta ihon epätasaisuudet katoaisivat ja kauniit piirteet korostuisivat. Nainen tahtoo näyttäytyä eikä olla. Pakko ei ole työntää somaa peppua esiin tai korostaa kauniita silmiä. Se on valinta.

Ja juuri se minua ärsyttää, että samaan aikaan kun naiset julkisuudessa vastustavat esineellistämistä ja naisten väheksymistä, he heruttavat seksuaalisuudellaan sillä tavoin, että huomio kiinnittyy pintaan, kun taas itse nainen kykyineen ja persoonallisuuksineen peittyy pinnan alle. Naiset tahtovat pinnalla esiin, mutta samaan aikaan kritisoivat sitä, ettei naisia pidetä uskottavina. Päättäisivät. Naisella on oikeus pukeutua niin kuin tahtoo, mutta naisella ei ole oikeutta tai mahdollisuutta määrätä, kuinka pukeutumiseen reagoidaan ja kuinka se vaikuttaa mielikuvaan naisesta.

Jos olisin julkkis ja pukisin ylleni housut, joista pullottaa penis läpi, niin en minä sen jälkeen ihmettelisi, jos median huomio kiinnittyisi pullotukseen eikä siihen, mitä olen, teen ja puhun. Minusta olisi täysin ymmärrettävää, että kun työnnän seksuaalisuuteen liittyviä piirteitä esiin, niin niistä keskustellaan. Pukeutuminen on viesti.

Ja ei, en usko, että vartaloa myötäilevässä pukeutumisessa, harkitussa meikkaamisessa ja niukoissa linnan asuissa on kysymys sattumasta. Valinnat ovat vähintään puolitietoisia. Kun naisella on kaunis kroppa, jota kelpaa esitellä, niin hän tahtoo sen esiin. Onhan tuo Pelkonenkin nyt vain ihan jumalattoman seksikäs ja varmasti tietää sen, mutta kun hän seksikkyyttään omalla pukeutumisellaan korostaa, niin ei pidä ihmetellä, jos päällimmäiseksi mielikuvaksi Pelkosesta monille miehille jää, että panisin. Sillä tavalla luonto ohjaa, ja sen tietävät myös naiset.

Share
Ladataan...

Pages