Lattiapohdintaa

Vaikka talonrakennusprojektimme on vasta alkutekijöissä ja ajattelisi, ettei talon pinnoille tai sisustukselle kannata vielä tuhlata kovinkaan paljon aikaa niin yllättävän paljon niilläkin valinnoilla on merkitystä jo alkuvaiheessa. Muutaman talotehtaan kanssa käydyssä tapaamisessa on noussut jo esille asioita, joita täytyisi ottaa huomioon pintojen valintoihin ja sisustuksellisiin asioihin liittyen. Eri lattiamateriaaleista tulee korkoeroja, jotka täytyisi huomioida jo hyvissä ajoin. Samoin talotehtaat tuntuvat jättävän ikkunoiden alle (lattiasta alkavat ikkunat) tilan sekä ikkuna- että lattialistoille. Täten myös listattomuus olisi hyvä kertoa jo alkuvaiheessa. Pieneltä tuntuvalla valinnalla voi ollakin vaikutus moneen eri asiaan. Näin rakentamisesta tietämättömänä alkaa miettimään mitä kaikkea pitäisikään osata ennakoida. Tyyliin tietynlaisen hanan valitseminen täytyisi tietää jo väliseiniä tehdessä, jos hana tarvitseekin seinän sisään asennettavan kotelon.

No, mutta nyt niistä lattioista siis. Olemme miettineet yleisiin tiloihin tällä hetkellä niin pinnalla olevaa betonilattiaa. Se on mielestämme vain yksinkertaisesti kaunis. Ja ei sen hinta ja kestävyyskään ole pahitteeksi. Mielestäni betonilattian kanssa ei sovi lattialistat, joten olemme miettineet nuo tilat listattomiksi. Betonia olemme siis alustavasti suunnitelleet eteiseen, keittiöön, olohuoneeseen, portaisiin ja takkahuoneeseen. Hassua muuten miten paljon betonilattia tuntuukaan muuten herättävän mielipiteitä. Osa tykkää, osa ei taas ollenkaan. Osa mieltää sen vain ulko- ja julkisiin tiloihin soveltuvaksi. Itse pidän eniten ihan vaaleanharmaasta, eläväpintaisesta betonilattiasta. Pinnoitteissakin näyttäisi olevan eroja sekä värin että tasaisuuden suhteen. Osassa pinnoitteista lopputulos on väritykseltään hyvin tasainen, kun mielestäni betoniin kuuluu enemmänkin värivaihtelua. Betonilattia ei ole arka vedelle, mutta kiinnostaisi tietää miten se reagoi rasvan kanssa? Tummemmat läntit esim. keittiötiloissa ei kuulosta houkuttelevilta.

Makuuhuoneiden lattia on vielä tässä vaiheessa pienoinen ongelma. Betonilattia tuntuu jotenkin liian kolkolta makuuhuoneisiin ja etenkin lastenhuoneisiin. Ensin mietin niihin lankkulattiaa, jonka maalaisin betoluxilla valkoiseksi. Lankkulattiassa vaan olisi juurikin tuo alussa mainitsemani korkoero betonilattian kanssa, joka tosin olisi hoidettavissa. Mutta entäs lankku ja lattialämmitys? Osa sanoo että lankkujen väliin tulee raot. Osa sanoo, että lankut käpristyy ja halkeilee. Osa sanoo, että yhdistelmässä ei ole ongelmaa. Raot lankkujen välissä eivät haittaa, mutta en tiedä uskalletaanko ottaa riskiä kuitenkaan. Taitavat lankut jäädä vain haaveeksi.

Tästä johtuen taidammekin olla kallistumassa parketin puoleen. Koska uuden parketin maalaaminen betoluxilla tuntuu vähän hassulta ja ystävän betolux- lattioiden kellastuminen herätti epäilykset niin aloin selvittämään valmiiksi valkoisia parkettivaihtoehtoja ja olin todella positiivisesti yllättynyt miten monta täysin valkoista versioita löysinkään.

Yksi joka pisti silmään oli esim. tämä Ellett Design tammi Super White 1-säleinen tammilautaparketti. Betoluxiin verrattuna tämä on täysin mattapintainen, mutta mielestäni matta voisi sopia hyvin betonilattioiden rinnalla. Silti mietityttää onko hassun näköistä jos makuuhuoneiden ovet ovat auki, että lattiamateriaali ei ole yhtenäinen koko kerroksessa vaan vaihtuu makuuhuoneisiin mentäessä? Lisäksi valkoisen parketin kanssa sopisi mielestäni lattialistat niin onko hassua, että listattomuus ei jatkuisi ympäri talon?

Kodinhoitohuoneet ovat yleensä vähän tylsähköjä paikkoja, joten mietin jos piristäisikin kodinhoitohuonettamme hauskalla laattalattialla. Joku musta-valkoinen versio sopisi talon värimaailmaan.Kuivapuristetut sementti/betoni Marrakech laatat miellyttävät ja sopisivat mielestäni hyvin betonilattian rinnalle, mutta edullisempiakin vaihtoehtoja varmasti löytyy. Jossain rakennusblogissa huomasin suunnitelmat sitruunankeltaisista kodinhoitohuoneen kaapistoista. Ne jäivät vähän mieleen kaivelemaan, mutta ehkä kaapistoissa turvaudumme kuitenkin turvalliseen valkoiseen.

Marrakech laattoja sen sijaan voisi miettiä ainakin alakerran pikku-vessaan, jossa hinnakkaampi laatta ei pienen lattiapinta-alan vuoksi tulisi niin kalliiksi ja mahdollisesti kylpyhuoneeseen. Voi olla, että marokkolaistyyliseen laattaan voisi ajan saatossa kyllästyä, vaikka se nyt tuntuukin tosi kivalta. Myös nuo graafisemmat laatat miellyttää silmää tosi paljon. Saa nähdä kuinka monta kertaa mieli tulee vielä muuttumaan matkan varrella lattiapintojen suhteen. Rakennusblogin pitämisessä on se(kin) hyvä puoli, että kaikki pohdinnat päivittyy tänne päiväkirjan tavoin ja jälkikäteen voi sitten selailla mitä kaikkea tulikaan mietittyä projektin edetessä. 

Kommentit

Heini/Koti7 (Ei varmistettu) http://www.kotiseitseman.blogspot.com

Ihania fiiliskuvia! Pitkään itsekin pohdin betonilattiaa, mutta rakkaus kalanruotoparkettia kohtaan on kuitenkin suurempi. Lisäksi keittiöömme on tulossa betoniset tai betonipinnoitteiset tasot, joten betonilattian kanssa ne olisi ehkä liikaa. Betonilattiaa sen sijaan pohdimme vielä wc-tiloihin.
Nuo marokkolaislaatat on mulla myös himotuksena, mutta hinnan vuoksi ehkä vain tehosteeksi tai pienelle alalla.

Mä pyysin kanssa kalustesuunnittelijaa ehdottomaan kodinhoitohuoneeseen jotakin erilaista ja rohkeaa, mutta sitten oma rohkeus loppui ja tylsä valkoinen meillekin on tulossa :)

Me kovasti mietitään nyt yläkerran eli lasten valtakunnan lattiamateriaalia. Mielessä on ollut valkoinen tai vaalea parketti, mutta yllättävän moni on ehdottanut nimenomaan lastenhuoneisiin muitakin lattiamateriaaleja. Niihin täytyy vielä ajan kanssa tutustua.

N / TillinRaksa (Ei varmistettu) http://www.tillinraksa.blogspot.fi

Meillä on tulevassa talossamme betonilattiaa ja puulattiaa (lankkua). Näistä jää tosiaan lattiaa korkoerot, mutta meillä ne tulevat jäämään liukuovien kynnysten alle piiloon. Betonilattiastamme en ole vielä ehtinyt sen tarkemmin postata, mutta asia ei meillä ihan mennyt putkeen. Itseasiassa kaikkea muuta kuin putkeen. Beotnilattiamme "design" lattiaosuus tehtiin samaan aikaan koko talon valun kanssa. Korot eivät ihan menneet kohdilleen (betonifirmasta johtuen) ja kurasyöpön seinänkulmasta ja kaadosta oli tarkkuus kaukana. Betonilattiamme haluttu värisävy Piimaxin Basaltinharmaa sirote ei jostain syystä ollut hiertynyt betoniin sisälle. Niinpä lattiaa hienon hienosti hioessamme silikaatin levittämistä varten, kävi niin että kaikki väri lähti hioutui pois. Näin ei olisi pitänyt käydä ja asiasta on reklamoitu Piimaxille saakka. Betonifirmamme on kyllä ollut aktiivisesti tämän asian hoitamisessa ja ratkaisemisessa mukana, mutta olisihan se ollut kiva kun tämä kaikki olisi mennyt putkeen. Meillä tuota designbetonialaa on n. 25m2, eli khh, pukuhuone, eteinen ja pikuwc. Nyt näyttää siltä että lattiat korjataan sbl:n mikrosementillä, missä ongelma on lähinnä se ettei halutunlaista sävyä löydy (huoh!). Betonilattiassa kannattaa myös huomioida rakennusmääräykset, eli esim. jos betonilattiatilassa on lattiakaivo (kuten meillä khh:n kurasyöppö), tulee tilaan tehdä kynnykset tulvimisen estämiseksi. Myös vedeneristys tulee nostaa seinille saakka, eli n. 10cm matka seinästä. Keittiöön en ehkä betonilattiaa laittaisi, syystä jonka eräs kanssarakentaja mainitsi. Lattialle kun ei silloin sovi pudottaa mitään. Menee heti rikki ja sirpaleiksi ja lapsiperheessä pienet kätöset ovat jokseenkin kerkiiväisiä. En nyt sillä etteikö kupit menisi rikki muuten korkealta tippuessaan, ja jos vaihtoehtona on laatta, niin en tiedä kuinka lattiamateriaali silloin eroaa kovuutensa puolesta.

koti rinteessä

Kiitos vinkeistä Tillinraksa! Harmi, tuo teidän pieleen mennyt betonilattia. Se tuntuu olevan vaativa homma tehdä, aika monta tapausta pieleen menneestä betonilattiasta on tullut netistä luettua. Vähän jännittää kyllä jo etukäteen sen onnistuminen tai epäonnistuminen ;) Toivottavasti saatte sen korjattua onnistuneesti ja kunnon korvaukset tapahtuneesta. 

Laatta on toinen vaihtoehto keittiöömme ja koska yleisissä tiloissa haluaisi pitää materiaalit yhtenäisenä niin varmaan laitamme betonilattian myös keittiöön. Kovuudessa tuskin on suurta eroa :)

Hanna / uuteenkotiin (Ei varmistettu) http://uuteenkotiin.wordpress.com

Meillä on betonilattiaa koko ykköskerros eli olohuone, keittiö, makuuhuone, WC, eteinen ja vaatehuone. Neliöitä n. 80. Ollaan hyvin tyytyväisiä. Lattia on tehty litiumsilikaattikäsittelyllä ja on sellainen vaalea betoninharmaa. Väri ei ole tasainen vaan siinä on kivaa vaihtelevuutta ja pinnassa on timanttihionnalla tehty kiva kiilto. Nyt kun päivät ovat valostuneet, yritän saada kunnon kuvia pinnasta blogiin. Muutama hiushalkeama pintaan on tullut, mutta ne eivät minua haittaa, kuuluvat mielestäni betonin luonteeseen.

Edellisessä talossa meillä oli keittiössä laatta enkä ole huomannut eroa siinä, miten astiat menevät rikki. Huonosti siis kestävät esim. lasit kumpaakaan lattiapintaa. Parkettia en meille keittiöön halunnut, joten täytyy vaan kestää se, että astioita saattaa rikki mennä. :)

Vettä pinta kestää hyvin. Rasvatahroja saattaa kuulemma tulla jos rasva jää pitkäksi aikaa pinnalle seisomaan. Meillä ei ainakaan vielä ole mitään näkynyt, vaikka jonkun kerran on voiveitsi lattialla lasten jäljiltä ollut. Siskolla oli entisessä asunnossaan betoninen työtaso ja se pysyi siistinä, vaikka siinä laitettiin ruokaa ja leivottiin ihan normaalisti. Vähän vaikea siis sanoa tuosta, mutta superherkkä pinta ei rasvojen imeytymiselle ole.

Meille saa lattiaa tulla katsomaan, jos haluatte!

koti rinteessä

Kiitos kommentista ja kutsusta Hanna! Olenkin blogistasi seurannut teidän betonilattian valmistumista ja se näyttää kyllä upealta! Kiinnostaisi kyllä tulla piipahtamaan tutkailemassa sitä tarkemmin. Olen yhteydessä kun saamme talotehdaskilpailutuksen pois alta :)

Essi // Koti rakennetaan tunteella (Ei varmistettu) http://kotitunteella.blogspot.fi

Oletpas löytänyt kauniita fiiliskuvia! Pinterestistä?

Mä en pelkäisi sitä astioiden rikkoontumista, sillä laatalle rikkoutuu yhtä nopeasti. Laminaattia tai parkettia en enää laittaisi keittiöön yhden jääkaapin kondenssiveden takia turvonneen laminaattilattian nähneenä… Ja kun laminaattilattialle tai parketille tippuu veitsi, niin siihen jää kolo.

Mutta noi pieleen menneet betonilattiat jännittää kyllä. Mutta onneksi niissä on sitten vielä se pinnoitusmahdollisuus.

kaunis muuten toi valkoinen parketti! Ja hauskoja laattavaihtoehtoja. Me varmaan mennään aika tylsillä laattavalinnoilla läpi talon ;)

koti rinteessä

Juu Pinterestistäpä hyvinkin! Unohdinkin mainita sen lähteenä :) 

Tulee vielä valinnan vaikeus noiden laattojen kanssa. Niin paljon tosi kivoja vaihtoehtoja! Niissä tylsissä on se hyvä puoli ettei niihin niin helposti kyllästy ;)

MariaAnnika (Ei varmistettu) http://www.rakennellen.fi

Hei,

ei varmasti näytä hullulta eri lattiayhdistelmät, vaihtuuhan se lattia yleensä kun mennään kylpytiloihin yms. Voihan huoneissa olla erilaisia seiniäkin eikä se ole mitenkään outoa, miksei siis käyttäisi myös toista isoa pintaa herättelijänä? :) Meille tulee maalatut betonilattiat, sävy on Tikkurilan kartoista Laasti, eli ah niin suosittu greige. Piakkoin pääsemmekin maalaamaan lattioita ja olen jännittänyt sitä hurjasti, toivottavasti näyttää hyvältä. Mies on jo pariin kertaan sanonut, että on turha itkeä jos on huono kun olen itse sen valinnut... :D Nooh, aina sen saa laminaateilla piiloon! ;) Ja meille tulee kyllä listat sen lattian kanssa ihan kaikkialle koska seinät ovat kipsilevyä ja kun itse teemme, emme osaa asentaa niitä siten, että ei jäisi sitä ilmarakoa näkyviin. Pesutiloihin valittiin perus 10x10-laatta kaatojen vuoksi kun mies ei suostunut unidrainiin joka olisi mahdollistanut kaadot yhteen suuntaan ja sen myötä isommat lattialaatat. Alunperin tosin haaveilin hartsilattioista, mutta nekin jäivät pois budjettisyistä.

Tsemppiä projektiin, liikaa ei kannata jäädä vatvomaan asioita koska ne alkavat kasautua ja kaikki tuntuu mahdottoman vaikealta! :)

koti rinteessä

Kiitos kommentista MariaAnnika! Kävinkin piipahtamassa blogissasi ja huomasin, että myös teille on rakentumassa rinnetalo. Täytyykin tutustua projektiinne ihan ajan kanssa! :)

Myös nuo maalatut betonilattiat kiinnostavat. Tsemppiä siihen, toivottavasti lopputulos on mitä toivotte. Mielenkiinnolla jään seuraamaan lopputulosta blogistasi! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.