Rouhea betonilattia

Projektin alkutaipaleella kirjoittelinkin "Yleisten tilojen lattiamateriaali valittu" -postauksessa tilaamastamme Z-Counterformin mikrosementistä. Tuolloin tarkoituksena oli toteuttaa pinnoitteen tekeminen talomme yleisiin tiloihin kokonaan itse. 

Alkuvalmisteluna hioimme lattiat läpi kevyesti, suojasimme seinät lattianrajasta ja porrasaukon mahdolliset valumajäljet pyrimme estämään kuvassa näkyvällä puuesteellä.

Mikrosementin väriksi valikoimme vaaleanharmaan, joka saatiin sekoittamalla kiloon mikrosementtiä 2gr pigmenttiä. 

Päätimme aloittaa arkieteisestä, jonka tekisimme ns. harjoituksena isoja tiloja ajatellen. Lasikuituverkon kiinnitimme mikrosementtimassalla ilman muita kiinnitysaineita. Iso virhe. Verkko liikkui jalkojen alla massaa levittäessä ja jäi osittain kuprulle massan alle. Teimme myös massasta aluksi ihan liian paksua, minkä vuoksi se jumittui kuin liisteri liippaan kiinni ja teki pinnan levittämisestä tasaiseksi todella haastavaa. Tämän jälkeen teimme siitä taas liian juoksevaa, jolloin se oli kuin nestettä lattian päällä, johon jokainen liipan veto jäi helposti näkyviin. 

Aika pian ymmärsimme pinnoitteen levittämisen haastavuuden, etenkin kun edessä olisi pinnoitteen levittäminen todella isoon ja moneen suuntaan sijoittuvaan tilaan. Tällöin päätimme pyytää apuvoimia maahantuojalta. 

Yleisiin tiloihin levitimme primerin kahteen kertaan ja toisella levityskerroksella kiinnitimme verkot lattiaan. Tämä osottautui ihan toimivaksi ratkaisuksi ja verkko pysyi hyvin kiinni pinnoitteen levittämisen aikanakin. Verkot on kuitenkin todella haasteelliset kiinnittää ilman yhtäkään kuprua. Vinkkinä sanottakoon, että ei kannata suoristaa kupruja vetämällä niitä auki esim. veitsellä. Näistä nimittäin jäi kaikkien yllätykseksi jäljet myös itse mikrosementtipinnoitukseen. Vinkkinä voin sanoa myös sen, että suurella alueella kannattaa ehdottomasti olla ainakin kaksi tekijää ja yksi massan sekoittaja kuivumissaumojen ehkäisemiseksi. Meillä lattiat käsiteltiin lopulta toistamiseen, sillä auringonvalossa massan levittäminen liian vähäisellä miehityksellä aiheutti massan nopean kuivumisen ja saumojen syntymisen. 

Pinnoite vaalenee kuivuessaan ja muuttuu ensin laikkuiseksi vähitellen saaden lopullisen värisävynsä. Itse huomasin, että lopullisessa sävyssä ja pinnassa kesti noin viikon muodostua. Mahdolliset epätasaisuudet sekä sävyssä että pinnassa vähän tasoittuivat viikon ajan. 

Täytyy sanoa, että vaikka pinnoite on sinänsä helppo, ettei sitä tarvitse levittää kuin yhden kerroksen niin sen levittäminen on mielestäni aika haasteellista. Ainakin aloittelijalle. Itse suosittelisin isommalle pinta-alalle antamaan levittämisen ammattilaisten käsiin. Samoin massan koostumuksella on mielestäni suuri vaikutus onnistuneeseen lopputulokseen, joten suosittelen testaamaan massan paksuutta etukäteen oikeanlaisen koostumuksen löytämiseksi. Pakkauksissa tulee ohjeet mukana, mutta massaa kannattaa ja voi tehdä juoksevammaksi levittävyyden helpottamiseksi.

Lopullinen lattiamme näkyy kuvista yllä. Rakastan lattian sävyä, se osui ihan nappiin. Myös itse lattia on ihana ja vaikka sen teossa oli meillä haasteita niin kun katson lattiaa niin en kadu valintaamme. Pinnoite on ehkä rouheampi kuin näkemilläni muiden valmistajien pinnoitteilla, mutta alunperinkin lähdimme hakemaan "ei-muovimattomaista" pintaa. 

Pinta ei ole virheetön, mutta siihen täytyy asennoitua jo materiaaliin päätyessä. Joissakin kohdissa värieroja ja epätasaisuuksia on enemmän ja listattomien seinien lattianrajoja saa siistiä vielä pitkään. Nähtäväksi jää miten lattia tulee kestämään käytössä. 

Mitä kokemuksia teillä on mikrosementtilattioista ja mitäs pidätte meidän lopputuloksestamme?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, hieno lattia, mutta silmiini pisti myös mustat tuolit jotka ovat aivan mielettömän hienot.
Saako kysyä mistä tuolit on löytynyt?

koti rinteessä

Kiitos! Tuolit ovat Hübschin ja on tilattu omien kontaktien avulla aikoinaan suoraan heiltä. En tiedä löytyisikö jostain ulkomaalaisesta nettikaupasta, Suomesta tuskin valitettavasti saa.

Mrs S / Puuta ja kiveä (Ei varmistettu) http://puutajakivea.blogspot.fi

Lattia on upea, mutta minäpä puolestani kysyn verhoista :) Onko nuo "rullaverhot" screen-verhot? Näyttäisi, että maisema näkyy niiden läpi. Sellaisia kun ollaan me jo pitempään mietitty... Onko nuo tehty mittatilauksena, mistä tilattu ja vielä värisävyäkin kysyisin? Entä asensitteko itse ja oliko kovin kallis ratkaisu? Kiva, jos jossain vaiheessa jaksat vastailla, vaikka vähän ohi aiheen menikin :)

koti rinteessä

Näistä täytyy varmaan tehdä oma postauksensa, sen verran monta kyselyä on tullut Instagraminkin kautta :) Kyllä kyseessä on screenkaihtimet ja on teetetty mittatilauksena Kulloon Kaihtimelta, josta saimme kilpailutuksessa edullisimman tarjouksen. Tarkkaa kangasta/sävyä ei minulla valitettavasti ole ylhäällä, mutta voin sen tarvittaessa tiedustella tekijältä :) Mittaus ja asennus kuului hintaan. Meillä kokonaisuuteen kuului screenit lähes kaikkiin ikkuinoihin ja pimennysverhot samalla systeemeillä makuuhuoneisiin. Hinta paketille oli reilu pari tonnia, joka mielestäni ei ollut kallis hinta ajatellen, että meillä on aika paljon ikkunapinta-alaa.. Muilta tarjous oli lähes tuplat hinnassa. Suosittelen, olemme kyllä tosi tyytyväisiä näihin! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hieno lattia! Juuri pähkäillään millainen betoni laitetaan omaan taloon. Saanko udella mitä lattia maksoi neliöltä?

koti rinteessä

Kiitos paljon :) lattian neliöhinta on noin 12,50€ eli kyseessä ei ole kovin hintava investointi. 

koti rinteessä

Tarkennuksena vielä, että hinta siis pelkät aineet itse tehtynä. 

tinzku (Ei varmistettu)

Onko tuossa 12,50€/neliö hinnassa mukana kaikki aineet joita tuon lattian tekoon tarvitsee? On nimittäin halpa hinta jos näin on.

koti rinteessä
KOTI RINTEESSÄ

No verkko piti hommata itse, mutta se ei paljoa maksanut. Mutta aineet itse tehtynä joo. Tosin itse tekeminen osottautui enemmän kuin haasteelliseksi!

A-K (Ei varmistettu)

Vau, upea lattia! Muutenkin maku hyvin yhtenevä omani kanssa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.