Suurelementti vai pre-cut

Talotoimittajakilpailutuksessa aletaan vihdoin ja viimein olla loppusuoralla ja jäljellä on enää Omatalon ja Planiatalon suurelementit sekä Kastellin pre-cut. Planian kanssa olemme tavanneet pariin otteeseen ja käyneet läpi tarjoussisältöä, Kastellilta saimme tänään vielä muutospyynnöillä viilatun tarjouksen ja Omatalon tarjoukseen tehdään vielä viimeisiä muutospyyntöjä sekä hinnan viilausta tulevien päivien aikana. Jännäksi menee!

Sinänsä yllättävää, ettei tarjousten hinnassa pre-cutin ja elementtien välillä ole juurikaan eroa. Näin maallikkona ajattelisi, että elementtien valmistaminen näkyisi enemmän hinnassa ja tuo pre-cutin määrämittaan leikkaus olisi vähemmän aikaa vievää eli edullisempaa. Hinnassa eniten eroa elementtien ja pre-cutin välillä tulee asennuksessa/pystytyksessä. Useimmat suurelementtitoimittajat toimittavat elementit vain asennettuina. Ainakin Omatalon kohdalla voisimme asentaa elementit itse yhdessä ulkopuolisen pystytysavun kanssa (tuttavapiirissämme on henkilö, jolla on monen vuoden kokemus Omatalon elementtiasennuksista) ja pre-cut vaihtoehdossa taas voisimme pystyttää talon kokonaan omin voimin. Kastellin hinta pre-cutin pelkän rungon ja kattotuolien asentamiselle on sen verran kova, että omalla työllä säästäisimme siitäkin pitkän pennin. Me haluamme tehdä mahdollisimman paljon itse joten pre-cut ei sinänsä pelota, vaikka elementtitalon valmistumisen nopeus kieltämättä kiehtoisi. Ero pre-cutin ja perinteisen paikalla rakennetun talon valmistumisessa on kuitenkin ajallisesti huikea, näistä pre-cut järjestelmällä talo valmistuu huomattavasti nopeammin.

Itse odotan jo päivää, kun talotoimittajavalinta lyödään lopullisesti lukkoon. Kuulin etukäteen varoitteluja, että kilpailutus on raskasta ja tähän voin kyllä yhtyä. Takana on monta eri palaveria eri talotoimittajien kanssa, kymmeniä meilejä, kymmeniä puheluita vastaavan mestarimme kanssa, rakenteilla sekä jo valmiissa taloissa vierailuja ja lukemattomia iltoja miehen kanssa tarjouksia selaten, yrittäen saada niitä jotenkin samalle viivalle ja silti eroja etsien. Toisaalta mielenkiintoista ja opettavaista, mutta myös puuduttavaa ja stressaavaa. Kyse on kuitenkin niin isosta asiasta ja isoista summista, että haluaisi olla täysin varma oikeasta valinnasta. Kun talotoimittaja saadaan lyötyä lukkoon niin voi tämänkin ajan käyttää johonkin muuhun ja siirtyä projektissa taas seuraavaan vaiheeseen. Itselläni on jäljellä olevista vaihtoehdoista jo oma suosikkini. Naisena kai luotan näissäkin asioissa myös tunteeseen, mies enemmän taas järkeen. Jännityksellä odotan myös itse keneen lopulta päädymmekään. Siitä myöhemmin siis lisää.

 

Kommentit

N/ TillinRaksa (Ei varmistettu) http://www.tillinraksa.blogspot.fi

Tsemppiä talotoimittajan kilpailuttamiseen! Se on oikeasti tässä projektissa yksi tärkein ja kokonaisvaltaisin päätös minkä teette. Kannattaa ottaa siihen se aika minkä se vie ja olla varma valinnasta. Itse brikkasin kaikki tarjoukset exceliin yhden mallin mukaisesti sitä täydentäen, ja kyllähän sieltä eroja löytyi, yllättävästi. Jo pelkästään mitkä materiaalit kuuluvat toimitukseen ja mitkä eivät, asennettuna tai ei asennettuna. Mitään ei voi olettaa ja kaikki on saatava mustaa valkoisella. Ja siltikin on varmistettava asioita ennen varsinaista toimitusta. Mutta kyllä se siitä. Yksi hienoimmista hetkistä meidän taloprojektin aikana oli sopimuksen allekirjoittaminen talotoimittajamme kanssa. Siitä se oikeasti konkreettisesti sitten lähti :)

koti rinteessä

Kiitos! Sitä sopimuksen allekirjoitusta odotellessa ;) Niin tässä yrittää asennoitua, että vielä viimeiset rutistukset edessä, jotta saadaan tarjouksia vielä viilattua ja oikeasti paras valittua. Sitten voi siirtyä hyvillä mielin seuraavaan vaiheeseen :)

Yks vaan (Ei varmistettu)

Me rakennutettiin eikä osallistuttu ollenkaan rakentamiseen itse. Tästä syystä jätettiin pre cut -toimittajat pois ja haluttiin talo mahdollisimman valmiina tontille. Oli kova halu teettää talo tilaelementeistä, mutta ei taipunut samaan aikaan sekä meidän tilatoiveisiin että halussamme olleelle pienelle tontille. Suurelementtinä onnistui. Urakoitsija, joka onneksi osoittautui luotettavan maineensa veroiseksi, rakenteli talon sitten siitä valmiiksi. Kieltämättä tuo talotoimittajan valinta oli aika rankka vaihe ja aika ratkaiseva: kun talomalli ja talon muoto on päätetty, suurin osa kustannuksistakin on käytännössä lyöty lukkoon. Sisustukseen saa kyllä uppoamaan vaikka kuinka paljon rahaa, mutta vaikea sitä on ihan nollabudjetilla tehdä.

Kannattaa olla siis suunnitteluvaiheessa huolellinen - ei turhia neliöitä ja varsinkaan ei yhtään turhaa nurkkaa, jokainen nurkka kun tahtoo maksaa. Meillä nurkkia tuli ahtaan tontin takia aika monta, mutta jos tontti antaisi myöden niin pysyisin ihan perusmuotoisessa suorakaiteessa.

Me valittiin talo ihan Kannustalon mallistosta ja muokattiin se mieleiseksi kahdella ylimääräisellä erkkerillä ja katetulla parvekkeella. Sama temppu tehtiin kilpailijoillekin, mutta Kannustalo voitti hinnalla - vaikkei sitä ehkä suoralta kädeltä uskoisikaan. Tyytyväisiä ollaan. Siis Kannustaloon, sen Kuopion alueen edustajan kanssa oli tosi helppo tehdä yhteistyötä ja tehdas ja tuote vastasi odotuksia.

koti rinteessä

Kiva kuulla, että olette olleet tyytyväisiä valintaan. Kannustalolla on kyllä hyvä ja laadukas maine. Meidän kilpailutuksessa heiltä tuli kaikkein hintavin tarjous. 

Yks vaan (Ei varmistettu)

Joo, ei Kannustalo ole halvan maineessa. Vaan kannattaa olla tarkkana, että saa kaikki tarjoukset "samalle viivalle". Meillä ainakin Kannustalon tarjouksessa tuli aika paljon sisustusmateriaaleja mukana, osalla muista toimittajista olisi osan samoista matskuista joutunut hankkimaan rautakaupasta. Piti sitten vastaavan avustuksella laskeskella mitä mikäkin maksaa. Noh, puuttui Kannustaloltakin jotain mikä kilpailijalla olisi ollut - ainakin ikkunapellit jouduttiin hankkimaan paikallisesta peltifirmasta, kun kilpailijalla ne olisi olleet elementeissä jo kiinni. Ja jätettiin me osa Kannustalon tarjoamista matskuista ottamattakin. Tärkeimpänä saunan laude- ja materiaalipaketti. Tuli halvemmaksi hankkia muualta (ja me haluttiin tavaraa, jota ei Kannustalon listalta löytynyt).

Yks vaan (Ei varmistettu)

Sori unohtui: kyllä hyvän talopaketin voi saada muiltakin toimittajilta. Ei meidän talon olisi välttämättä pitänyt olla Kannustalo, mutta raha ratkaisi. Ja kuten mainitsin ei ole harmittanut muutenkaan.

koti rinteessä

Itsekin varsin mielelläni ottaisin Kannustalon, mutta kuten sanoit raha ratkaisee ja täytyy valita tarjous, jossa hinta ja toimitussisältö kohtaavat parhaiten :)

MariaAnnika (Ei varmistettu) http://www.rakennellen.fi/

Mikäli pre-cut on oikeasti varteenotettava vaihtoehto, suosittelen pyytämään tarjouksen myös Mittava Kodilta. Meidän pre-cuttimme tuli sieltä ja palvelu on ollut mitä mainiointa ja hinnassa oli useamman tuhannen euron ero verrattuna Kastellin vastaavaan pakettiin. :) Meidän piti itse pystyttää yläkerran runko, mutta aikataulun venymisen vuoksi tilattiin paikalle timpurikaksikko ja hekin kehuivat tavaraa hyväksi ja helposti kasattavaksi. Muilta osin ollaan itse tehty koko homma ja on ollut kyllä suhteellisen suoraviivaista, vaikkakin aikaa vievää touhua. Omatalosta on taas kokemusta naapurin rakentamisen verran ja he ovat kyllä saaneet vääntää kättä sinne suuntaan ihan kaikista reklamoinneista, mutta onhan se toki voinut olla ihan yksittäistapauskin. :)

koti rinteessä

Kiitos vaan vinkistä MariaAnnika ja siitä, että kilpailutuksemme näköjään jatkuu (juuri kun haaveilin jo sen loppumisesta..) ;) Meille tuo Mittava Koti on ihan tuntematon, mutta täytyy kyllä kysyä vielä tarjous pre-cutista myös heiltä. 

Essi // Koti rakennetaan tunteella (Ei varmistettu) http://kotitunteella.blogspot.fi

Jee! Kohta teillä projekti harppaa taas huimasti eteenpäin! Jännityksellä eletään mukana :)

koti rinteessä

Älä muuta sano Essi! Kaiken lisäksi sunnuntain näyttömme poiki yksityisnäytön vielä huomiselle. Josko kilpailutusrumban lisäksi myös näyttörumba saataisiin vihdoin päätökseen?!?! Nyt kaikki peukut pystyyn :)

naapurista Viivi (Ei varmistettu) http://www.kalliollekukkulalle.fi

Hieman erilaisia pohdintoja meillä :) Mä oon tänään v a a n tuskaillut sen kanssa kun autotalliin on itse asennettava puhallusvilla ja rännikourut, että kuinka se mahtaa meiltä keltanokilta onnistua. Tsemppiä valintaan!

koti rinteessä

Ihanaa kun vierailit ja kommentoit Viivi! :) Keltanokkia täälläkin ollaan, mutta innokkaita oppimaan ja onneksi lähipiiristä löytyy yksi jos toinenkin alan ammattilainen. Vaikka omalla työllä säästääkin pitkän pennin niin muuttovalmiin talon helppous ja nopeus kyllä kuullostaa houkuttelevalta! Siellä te lillutte nautiskellen jo paljulandiassa, kun meidän tontilla vasta töitä aloitellaan. Voitte sitten vilkutella meille, kun me painetaan hikihatussa hommia ;D

naapurista Viivi (Ei varmistettu) http://www.kalliollekukkulalle.fi

Me päädyttiin lopulta tekemään asiat helpomman kautta ja laittamaan rakennuttamiseen enemmän rahaa kiinni, mutta itse tehden toi yksityisyrittäjä siippa ois takuulla työmaalla häärännyt päivittäin, ja siinä olis sitten tuloja taas menetetty. Tervetuloa sitten raksalta paljulandiaan hemmottelemaan kipeytyneitä lihaksia :)!!

Mrs S / Puuta ja kiveä (Ei varmistettu) http://puutajakivea.blogspot.fi/

No tässähän alkoi jo minuakin jännittää, mihin päädytte, etenkin kun meidän talotoimittaja Planiatalo on vielä kisassa mukana :)
Tuo vaihe oli kyllä piiiiiitkä ja uuvuttava. Ja juurikin tarjousten vertailukelpoisiksi tekeminen vei aikaa. Mutta te olette jo loppusuoralla, joten nyt jännityksellä odotetaan ratkaisua. Tsemppiä valintaan, järjellä ja tunteella!

koti rinteessä

Kiitos! Vielä lähti tarjouspyyntö Mittava Kodille, mutta eiköhän homma ratkea parin viikon sisällä :)

Niina / Villa Atrapp (Ei varmistettu) http://villaatrapp.blogspot.fi/

Ihana löytää blogeja, missä eletään samaa vaihetta kuin meillä. Jään seurailemaan ja mielenkiinnolla odotan talotoimittajanne valintaa :)

Tervetuloa myös tutustumaan raksablogiini! :)

koti rinteessä

Kiitos vierailusta ja kommentista Niina! Käyn ehdottomasti vastavierailulla :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.