Ladataan...
KOTI RINTEESSÄ

Viime postauksessani kerroinkin toiveistamme tulevan talomme suhteen ja tapaamisesta arkkitehtimme kanssa. Olen kirjoittanut tätä blogia hieman jälkijunassa eli todellisuudessa tapaamisestamme arkkitehtimme kanssa on vierähtänyt jo tovi ja sen jälkeen olemme saaneet luonnoskuvat ja niihin on joitakin pieniä muutoksiakin jo tehty. Nyt kun luonnokset alkavat olla aika lailla valmiita niin ajattelin laittaa ne näytille myös tänne blogin puolelle.

Arkkitehtinämme toimii Hannele Haataja Suunnitteluriihi J&H:sta, joka on pientalojen suunnitteluun erikoistunut arkkitehtitoimisto. Hannele toimii meillä projektissamme myös pääsuunnittelijana. Tähän mennessä olemme olleet todella tyytyväisiä yhteistyöhön. Toiveemme ja ideamme on otettu hyvin vastaan ja tuntuu, että Hannele ymmärsi heti mitä talolta haemme, mutta myös sanonut suoraan mikäli jokin asia ei toimi. Kärsimättömiä kun olemme, asiat ovat myös tapahtuneet nopeaan tahtiin, eikä mihinkään ole tarvinnut kysellä perään. Voimme siis ehdottomasti suositella Hannelea asiakaslähtöistä arkkitehtiä kaipailevalle.

Neliöitä taloomme on tulossa 160 kahteen kerrokseen siten, että alakerran pinta-ala on 50% yläkerran pinta-alasta tontin kaavamääräysten mukaisesti. Talo on sijoitettu kaavan ja rakentamistapaohjeen mukaisesti itä-länsisuuntaan. Pääsisäänkäynti on toiseen kerrokseen pohjoispuolelta ja oleskelupiha ja terassit sijoittuvat talon eteläpuolelle.

Sisäänkäynnin yhteydessä on reilu vaatehuone/arkieteinen kuraeteisellä, johon on oma sisäänkäynti talon päädystä. Varsinaisesta eteisestä aukeaa näkymä läpi talon olohuoneen isoihin ikkunoihin asti. Keittiössä on saareke ja sen vieressä heti ruokailutila, josta on pääsy ulkoterassille. Ruokailutilasta avautuu näkymä olohuoneeseen, josta on pääsy toiselle, vähän pienemmälle terassille. Kerroksen länsipäässä on lastenhuoneet, wc suihkulla sekä aikuisten makuuhuone, jonka yhteydessä on ns. "walk-in-closet". Tämä vaatteiden säilytykseen luotu oma tila on erotettu huoneesta väliseinällä sillä emme halunneet huoneen yhteyteen perinteistä vaatehuonetta omalla ovella. Luonnoksessa näkyy myös talon yhteydessä oleva autokatos omalla varastolla, sekä pyöräkatoksella, jotka tulevat sijoittumaan jonkin verran alemmas kuin itse talo maanpinnan koroista johtuen. Autokatoksen ja talon välistä lähtee portaat takapihalle.

Yläkerrassa näkyvä pienempi terassi oli itse asiassa arkkitehtimme ehdotus. Itse olimme lähinnä kustannussyistä ajatelleet vain terassia talon kulmaan ruokailutilan yhteyteen, mutta tykästyimme kyllä luonnokseen heti. Kuvasta poiketen, pienemmälle terassille laitetaan myös käynti vanhempien makuuhuoneesta. Tuolla terassilla voi nautiskella kesäpäivinä aamukahvit tai tuuletella petivaatteita. Mikäli talon kustannukset kuitenkin nousevat yli budjetin niin tuo pienempi terassi on varmasti ensimmäinen, josta säästetään. Tuohan se arkeen hieman luksusta, mutta täysin välttämätön se ei meille ole. Terassien talon edessä olevat kaiteet tulevat lasista, jotteivat ne vie näkymää takaseinän suurista ikkunoista. Sivuosat tehdään harkoista ja näihin on luvassa sitä rapattua pintaa antamaan kontrastia puutalolle. Tällä keinoin näkymää terasseille rajataan myös talon sivuilta. Mielestäni nuo rapatut sivustat ovat loistava idea sekä ulkonäöllisesti että käytännön kannalta. Saa nähdä innostummeko käyttämään tuota rapattua pintaa enemmänkin,  se jää nähtäväksi.

Alempaan kerrokseen sijoittuu takkahuone, josta on käynti kodinhoitohuoneeseen, pikkuvessaan, saunaosastolle sekä ulos terassille. Portaiden alustila hyödynnetään sisävarastoksi. Kylpyhuoneessa on tila kahdelle suihkulle sekä kylpyammeelle, jonka minä nimenomaan halusin miehen purnauksesta huolimatta. Mielestäni lämmin vaahtokylpy on yhtä rentouttava kuin sauna ja joka ilta ei viitsi kuitenkaan saunaa lämmitellä. Taas tätä arjen pientä luksusta. Kodinhoitohuoneesta on käynti varastoon, johon on myös ulkokäynti. Tuota ovea voi hyödyntää myös kodinhoitohuoneen tarpeita ajatellen, kuten pyykkejä ulos viedessä. Halusimme ehdottomasti alakertaan varastotilaa, koska kuten sanottu, sitä ei voi koskaan olla liikaa. Kaiken kaikkiaan olemme oikein tyytyväisiä talon pohjaan ja mitään suurempia muutoksia tuskin enää tulemme tekemään. Kommentteja otetaan mielellään silti vastaan!

 

 

Share