Radiotainnutusta

Kotoisasti

Päivänä muutamana postilaatikkoon kopsahti Finnpanelin tutkimus, jossa minua pyydettiin pitämään päiväkirjaa viikon ajan radion käytöstäni. Viikon aikana huomasin käyttäväni aika paljon radiota. Keittiössä on usein kiva pitää radiota päällä kotitöitä tehdessä. Autossa tulee usein kuunneltua musiikkia ja lähetyksiä. Makkarissa on mukava levähtää klassisen soidessa taustalla. Eniten testiviikolla kuuntelin Radio Deitä ja YLE radio 1:stä sekä Rondo classicia.

Olen ollut vankka radion  kuuntelija jo lapsuudessa. Istuin korva kiinni radiossa jo polvenkorkuisena ja kuuntelin Tarleenan lastenradiot, lasten toivekonsertit ja pääsiäisen aikaan Noita Nokinenän seikkailut. Nyt aikuisena minulle on ollut yllätys miten niukkaa nykyinen tarjonta lapsille on, vaikka uusia radio kanavia on syntynyt kuin sieniä sadeaikaan!

Jotain sentään olen onnistunut saamaan haaviini. Yhtenä iltana, kun olin flunssainen, enkä voinut nukuttaa sadunnälkäistä 4-vuotiasta lukemalla käheällä äänellä kirjaa etsiydyin internetin maailmaan. Täältä, ystävät, löytyi sentään jotain lapsillekin sopivaa!

www.lastenradio.fi soittaa klo 6.00-22.00 koko päivän lastenmusiikkia. Lomassa on muutamia lyhyitä satutuokioita. Toistaiseksi vielä niin lyhyitä, että en ole ehtinyt niitä kuulemaan.

Maanantaina kanavalla soi "Isoäidin levyaarteet" klo 17-20 joka on mukavaa vaihtelua kaikille kaupallisille levylistoille.

Iltasadun aikaan hyödyllisempi on YLE Areenan lasten radio. Sieltä voi ladata sopivanmittaisen iltasadun lapselle kuunneltavaksi, kun lamppujen on aika sammua. 4-vuotias tykkäsi Pekka Töpöhännän seikkailuista jotka oli luettu leppoisalla miesäänellä sopivasti dramitisoituna. Myös hauskoja kuunnelmia sieltä löytyy, kuten Vilhelmiina ja Jarmo-kala: Kultainen mekko (linkki: http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/radio/1409758) joka oli vallan mainiota lasten radioteatteria, jota aikuinenkin jaksoi kuunnella vieläpä silmät kiinni sängyllä.

Näiden jälkeen on hyvä kuunnella rauhallisia unilauluja, kuten Tapio Rautavaaran Sininen uni ja Maankorvessa niin lapsi tokenee suloisiin uniinsa vaikka youtubesta, jollei itse omista sulosointuista ääntä tai tuudita näppäilemällä perintökannelta.

- Tästä alkakoon kevyempi energisten lasten tainnuttamisaika!

Linkit:

http://www.radiodei.fi/

http://yle.fi/radio1/

http://www.rondoclassic.fi/taajuudet

http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/radio/lapset

Kuvat: www.sxc.hu & kirjoittajan oma

Kommentit

Meri-Anna
Oisko tulta?

Kivoja vinkkejä. Mä olen harmitellut Yle Radio 1 lastenaamun lopettamista, meillä kun sitä kuunneltiin joka lauantai. Tai, oikeastaan siinä kävi niin, että musiikki soi taustalla, kun lapset puuhailivat omiaan. Se lauantaiaamun äänimaisema hävisi ja olen miettinyt, mistä nyt voisi kuunnella kivoja lastenlauluja lasten kanssa. Spotifya olemme nyt käyttäneet, mutta sekin vaatii aina vähän valikointia, joka vie aikaa. Kivempi olisi, jos joku olisi valinnut biisit valmiiksi, ja itse saisi kuulla ne hyvässä paketissa sopivasti puheella yhteen sidottuina. En ole tiennyt myöskään tuosta Yle Areenan lastenradiosta. Kiitos!

Kotoisasti

Kiva kuulla, että meillä on samoja kokemuksia! Radio on jäänyt jotenkin paitsioon lastenkanavana mutta tosiaan hieno juttu että on nyt tää uusi nettivaihtoehto. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.