Käynnistymisvaikeuksia, eksyminen ja mäkivetoja: juoksuohjelman viikot 4 & 5

Kunnon Mamma

Juoksuohjelman viikkojen 4 ja 5 lenkit jatkoivat tutuksi tulleella tyylillä eli kahdella tasavauhtisella ja yhdellä intervallilenkillä per viikko. (Tarkempi kuvaus viikko-ohjelmista jutun lopussa.) Uutuuksia näiden kahden viikon aikana silti myös koettiin:

AAMULENKIT. Juoksin aikataulusyistä kuudesta lenkistäni kolme aamuaikaan. Olen tottunut juoksemaan iltaisin, usein ihan päivän lopussa, ja oli aika jännittävää huomata, miten erilainen kroppa on aamulla. Hitaampi ja jäykempi ainakin. (Olen kyllä ennenkin treenannut aamuisin, mutta ehkä olen tulossa vanhaksi, kun en muistanut sen olevan näin kamalaa?) 

Varsinkin se lenkki, jolle lähdin aamukuudelta suoraan sängystä noustuani, oli aika jäätävä. Juoksin hitaammin kuin koskaan, välillä oli ihan pakko heittää kävelyksi, ja silti tuntui pahalta. Näin jälkikäteen ajatellen olisi kannattanut käyttää edes viisi minuuttia kropan herättelyyn ja lämmittelyyn, mutta nooh...

Hiukan yllättäen huomasin että kropan "aamuolo" tuntuu myös jatkuvan melko pitkään. Aamukuuden shokkihoidosta selvittyäni siirsin seuraavat aamulenkkini myöhäisemmäksi ja söin aamiaistakin ennen lenkille lähtöä. Silti ero juoksufiiliksessä iltalenkkeihin nähden oli aika iso, enkä saanut puristettua itsestäni niin paljon irti kuin yleensä.

EKSYMINEN. Tai no, kiitos Sports Trackerin, olen toki kartalla jatkuvasti. Tulipa silti tehtyä vähän ylimääräistä lenkkiä etsiessäni tietä kotiin viidennen viikon ensimmäisellä lenkillä. Juoksin toista kertaa ikinä mökkimme läheisellä harjulla ja sen sijaan, että olisin juossut ensin yhteen suuntaan ja sitten takaisin, kuten ensimmäisellä kerralla kun en (silloinkaan) tuntenut maastoa, yritin löytää reitin joka tekisi mukavan ympyrän. (Tiedän, että harjulla kiertää useita eri pituisia lenkkipolkuja!)

Tiedättekö sen tunteen, kun jo takaraivossaan tietää, että peli on menetetty ja kohta joutuu kuitenkin kääntymään samaa reittiä takaisin, mutta silti vielä optimistis-epätoivoisesti ajattelee, että käyn vielä tuolla seuraavassa mutkassa kurkkaamassa, no tuolla vielä, entä jos se onkin heti tuon seuraavan mutkan takana... Milloin on se hetki, kun päättää että nyt käännyn takaisin (ja mielessään edelleen miettii että se paluureitti olisi ehkä odottanut juuri sen seuraavan mutkan takana)?

No, minulla se koitti kun lopulta laskeuduin harjun "väärälle" puolelle ja gps:n piirtämä punainen viiva osoitti jo toista kilometria aivan väärään suuntaan. Nöyrryin ja käännyin kannoillani - että ketutti!

Ensi kerralla katson reitit kartasta etukäteen.

MÄKIVEDOT. Sain viimein ohjelmaani niitä odottamiani mäkivetoja viidennen viikon keskimmäisellä lenkillä. Ohjeistus oli etsiä loiva ja pitkä ylämäki - no, ihan mökin läheltä sellaista ei löydy, joten korvasin sen lyhyemmällä mutta sitäkin jyrkemmällä mäellä. Sama asia, eikö?! ;)

Vaikka vedot olivat lyhyitä (5 x 20 sekuntia) ja koko intervalliosuuteen meni vain viitisen minuuttia, voin kertoa, että kyllä tuntui! Oli suorastaan hauskaa huomata, kuinka nopeasti kroppa reagoi lisääntyvään vastukseen. Mäen alla rauhallisesti kulkenut syke ja hengitys muuttuivat vain pientä hetkeä myöhemmin sydän kurkussa puuskuttamiseksi. Näitä lisää!!

Tämän kuudennen juoksuviikon lenkit teenkin sitten Kroatian (toivottavasti) lämpöisissä säissä. Pyysin PT:tä lisäämään ohjelmaan neljännen, vapaaehtoisen lenkin - täytyy tsempata ja yrittää mahduttaa se lomaohjelmaamme!

Aiemmat postaukset juoksuohjelmasta: viikko 1 / viikko 2 / viikko 3

*

Juoksuohjelmani viikoille 4 & 5:

Viikko 4:

  1. Kevyt hölkkä, 25 minuuttia
  2. 10 minuutin verryttely + spurtteja 80% teholla 4 x 30 sekuntia + 1 minuutin palautus + spurtteja 80% teholla 3 x 30 sekuntia + 10 minuutin jäähdyttely
  3. Kevyt hölkkä, 35 minuuttia

Viikko 5:

  1. Kevyt hölkkä, 30 minuuttia
  2. 10 minuutin verryttely + mäkivetoja 80% teholla 5 x 20 sekuntia + 10 minuutin jäähdyttely
  3. Kevyt hölkkä, 35 minuuttia

*

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.