Kevätsiivousta: lenkkareiden pesu

Kunnon Mamma

Viime päivien häikäisevän kirkas kevätaurinko paljasti armottomasti likaiset ikkunat, mutta myös törkeän nuhruiset lenkkarit. Viime syksyn kurassa ja leudon talven lätäköissä ryvettyneet Nike Freeni olivat jo niin salonkikelvottomat, että oli pakko tehdä jotain. Taktiikkani kaikkiin siivouspuuhiin, siis myös lenkkareiden pesemiseen, on suoraviivainen ja mukavuudenhaluinen. Yksi ehdoton niksi minulla kyllä on, ja se toimi kuin nakutettu tälläkin kertaa.

Lähtötilanne alla - tosin kuva ei tee oikeutta kenkien törkyisyydelle. Todellisuudessa lenkkarit olivat kauttaaltaan harmaat ja epämääräisten tahrojen peitossa.

Heitin kengät surutta pesukoneeseen pohjallisineen, nauhoineen päivineen. Ympärille käärin vanhan pyyhkeen, etteivät turhia kolisisi rummussa. Ohjelmaksi valitsin käsinpesun 30 asteessa - kuulin, että jotkut nykyiset kenkäliimat voivat alkaa hapertua jo neljässäkympissä! Mekaaninen rasitus heikentää myös liimauksia, joten en lingonnut kenkiä. Ne siis valuivat vettä tullessaan ulos koneesta. Kuivailin ulkopintaa pyyhkeellä, irrotin pohjalliset ja sujautin kourallisen talouspaperia kenkien sisään imaisemaan enimmät kosteudet (noin päivän ajaksi). Tämän jälkeen kuivattelin kengät ja pohjalliset erillään ilmavasti kylppärin lattialla.

Pesun jälkeen kangasosat olivat puhtoiset, mutta nuo valkoiset kumiosat edelleen aika karmeassa kunnossa:

Onneksi hätiin riensi eräs ihmekapistus - ja tämä on nyt se niksi! Lenkkareiden kumiosat nimittäin saa puhdistettua superkätevästi taikasienellä. Muutama pyyhkäisy, ja popot ovat kuin uudet. Tai ainakin melkein, muutama ihan kaikista sitkein tahra kyllä jäi. Lopputulos on silti mielestäni enemmän kuin kelvollinen, ja mikä parasta, koko pesuprojekti oli äärimmäisen vaivaton.

Jos pesuvuorossa olisi ollut valkoiset lenkkarit, olisin käsitellyt kangasosat ennen konepesua tahranpuhdistusaineella (vaikkapa Vanishilla). Jälkiviisaana mietin nyt, että näiden kenkien takaosan valkoinen verkko olisi myös hyötynyt tuosta käsittelystä. Ensi pesussa sitten.

Tämän viikonlopun pääsen siis aloittamaan puhtoisissa lenkkareissa. Siivoaminen ylipäätään on ihan ehdoton viikonloppufiiliksen tuoja, ja perjantai onkin meillä se siivouspäivä. Näin kotona ollessa on kiva, kun homman ehtii hoitamaan alta pois heti aamusta. Niinpä olen jo kahdeksalta tänään heilunut rätti kädessä ja imurin varressa - lasketaanko siivoaminen aamutreeniksi? Tyttö auttoi juoksemalla innosta kiljuen imurin perässä, kompastelemalla imurin johtoon ja vetämällä siivouksen tieltä nostelemiani tavaroita takaisin lattialle. Mitä tekisinkään ilman noita auttavia pikku käsiä! Ehkä ainakin siivoaisin puolta nopeammin... ;)

Iloista viikonloppua!

Kommentit

#MOMFIE

Mikä on taikasieni? Mun lenkkarivalikoima kaipais myös kipeesti puhdistusta ja kiinnostaa kuulla kaikki niksi pirkat :)

Aasara
Kunnon Mamma

Taikasieni on tällainen ihmeellinen hankaussieni. Sen kanssa ei siis käytetä mitään pesuainetta, kastellaan sieni vain vedellä ja hangataan tahrat pois. Toimii ihan uskomattoman hyvin juuri tällaisiin kohteisiin!

http://www.akro.fi/fi/ws/1/taikasieni®+-tuotteet.html

 

Betina / STELLAR (Ei varmistettu) http://www.stellarstories.fi

Just what I needed - kiitos muru!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.