Ladataan...
Kunnon Mamma

Palasimme viimein eilen mökiltä, ja voi sanoa, että loma teki tehtävänsä. Tuntui nimittäin todella mukavalta päästä takaisin kaupunkiin! Laskeskelin, että vietimme miehen viiden viikon kesälomasta yhden viikon Kroatiassa, noin kolme mökillä ja vajaan yhden viikon kotosalla, senkin pätkissä. Liikaa ei siis ole tullut näitä nurkkia kulutettua, ja nyt on ihanaa olla vaihteeksi omien tavaroiden, koko vaatevaraston ja yskähtelemättä toimivan nettiyhteyden äärellä.

Toissapäivänä olimme kuitenkin vielä mökillä, ja silloin ehdin juoksulenkin ja muun puuhastelun lomassa myös tehdä pikaisen mutta sitäkin tehokkaamman reisi- ja pakaralihastreenin. Liikkeitä on vain viisi, mutta kun isot lihakset ovat hommissa, hiki virtaa ja syke nousee taatusti. 

Treenikaverina mulla oli tällä kertaa TRX. Nämä hihnat saapuivat meidän talouteen alkukesästä ja niillä on tullut treenattua erityisesti juuri mökillä, missä tilaa riittää ja saa hikoilla ulkosalla. TRX:ää kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos tilaisuus tarjoutuu - ainakin isoimmilta saleilta hihnat varmasti löytyvät ja joissakin keskuksissa järjestetään kai ihan TRX-tuntejakin. Hihnoilla saa helposti aikaan tehokkaan toiminnallisen treenin, sillä liikkeet vaativat koko kropan aktivoimista ja erityisesti hyvää pitoa keskivartalosta.

Mutta asiaan:

4 x TRX reisille ja pakaroille + 1 bonusliike

  • Tee kutakin liikettä 1 minuutin ajan, liikkeiden välissä 30 sekunnin tauko
  • 3 kierrosta, kierrosten välissä 2 minuutin tauko
  • Yhteensä noin 25 minuuttia

1 KAHDEN JALAN KYYKKY

(1) Seiso lantionlevyisessä haara-asennossa nojaten kevyesti taaksepäin. Pidä käsillä tukea TRX-hihnoista käsivarret kylkien vieressä, kyynärpäät koukistettuna, kädet rinnan korkeudella kämmenselät ulospäin. (2) Kyykkää alaspäin vieden takapuolta lähellle lattiaa, polvet tulevat noin 45 asteen kulmaan. Kädet suoristuvat ja kämmenselät kääntyvät ylöspäin. Ponnista takaisin aloitusasentoon keskittyen erityisesti pakara- ja reisilihasten aktivoimiseen. 

Huom! Paino on pääasiassa jaloilla, kädet ovat vain kevyesti tukemassa asentoa. Pidä paino enemmän kantapäillä kuin päkiöillä ja huolehdi, etteivät polvet käänny sisäänpäin.

Tuntuu eniten: pakaroissa, etureisissä

2 LANTION NOSTO

(1) Istu lattialle suorin jaloin ja ota kiinni TRX-hihnoista niin, että kädet ovat suorana ja nojaat kevyesti taaksepäin. (2) Työnnä lantio ylös käyttäen takareisiä ja pakaroita. 

Huom! Pidä hyvä tuki yläselässä, etteivät lavat liiku liikaa sivulle. Pidä keskivartalo tiukkana, ettei alaselkä notkistu liikaa.

Tuntuu eniten: pakaroissa, takareisissä

3 PISTOOLIKYYKKY

(1) Seiso lantionlevyisessä haara-asennossa, nojaa kevyesti taaksepäin. Pidä käsillä tukea TRX-hihnoista käsivarret kylkien vieressä, kyynärpäät koukistettuna, kädet rinnan korkeudella kämmenselät ulospäin. (2) Kohota toinen jalka hiukan ylöspäin suoraan eteen ja kyykkää yhdellä jalalla alaspäin viemällä takapuolta kohti lattiaa, kohotetun jalan pysyessä suorana ilmassa (3). Ponnista yhdellä jalalla takaisin ylös aloitusasentoon, mutta pidä kohotettu jalka edelleen ilmassa ja toista liike.

Huom! Keskity pitämään paino enemmän kantapäällä kuin päkiällä ja enemmän jalan kuin käsien varassa. Pidä hyvä tuki keskivartalossa ja varmista, ettei lantio kallistu liikaa toiselle puolelle.

Tuntuu eniten: pakaroissa, etureisissä

4 LANTION NOSTO JA JALKOJEN KOUKISTUS

(Tämä on paha!)

(1) Asetu selinmakuulle lattialle, tue nilkkojen takaosat TRX-hihnan kahvoihin. Tue kädet lattiaan kämmenpuoli alaspäin ja nosta lantio ylös pakaralihasten ja takareisien avulla. (2) Tuo kantapäitä kohti pakaroita, polvet koukistuvat. Pidä lantio edelleen ylhäällä. Suorista taas jalat ja toista liike (lantio pysyy koko ajan ilmassa).

Huom! Pidä hyvä tuki keskivartalossa, ettei alaselkä notkistu liikaa. Keskity pitämään lantio riittävän korkealla.

Tuntuu eniten: takareisissä, pakaroissa, alavatsalihaksissa

5 BOKSIHYPPY JA KYYKKY

Tarvitset noin 50 cm korkean korokkeen. (1) Seiso korokkeen edessä lantionlevyisessä haara-asennossa ja kyykkää alas viemällä takapuolta taakse- ja alaspäin. Ota vauhtia käsillä ja (2) ponnista reippaalla hypyllä korokkeen päälle. Varmista, että molemmat jalat laskeutuvat tasaisesti korokkeelle (3). Suorista vartalo koko pituuteen ja ojenna lantio työntämällä pakaroilla eteenpäin (4).

Tuntuu eniten: etureisissä, pakaroissa

Oletko testannut TRX:ää? Mitä tykkäät?

Ladataan...
Kunnon Mamma

Kolmeykkönen täällä hei! Eilen oli meikäläisen syntymäpäivä. Vuosi sitten juhlin pyöreitä vähän isommin, tällä kertaa hillitymmin oman perheen kesken täällä mökillä. 

Synttärielementit olivat kuitenkin kasassa - tuli aamiaista sänkyyn, laulua, kukkia (joista liikuttavin tietenkin tytön poimima yksinäinen apila). Illalla leivoin kakun ja kilistimme shampanjalla. Muuten oli aika tavallista, mutta mukavaa: käytiin venerannassa syömässä, leikkipuistossa ja soutelemassa (arvatkaa, kuka souti! Ping lajihaaste!), ehdin lenkillekin. Ison osan päivästä maalasin leikkimökkiä.

Maalaaminen on samanlaista monotonista tekemistä kuin juokseminen, ja molempien parissa tulee mietittyä kaikenlaista. Eilen leikkimökin seinää sutiessani tuumin tietysti tätä uutta ikääni. Sitä, että se on jo ihan oikeasti aikuisen ikä. Olen opiskeluajoista asti tottunut olemaan se ystäväporukkani nuorin, ja myös mies on muutaman vuoden mua vanhempi. Töissäkin olen aina ollut se juniorein - kunnes yhtäkkiä en enää olekaan. Nyt kollegoina on minua monta vuotta nuorempia, upeita ja päteviä tyyppejä, ja ystävien joukostakin löytyy ihania youngstereita. Milloin ihmeessä musta tuli näin vanha?! :D

Oikeasti en kuitenkaan kriiseile yhtään. Tämä ikä ja ennen kaikkea tämä elämä tuntuu juuri sopivalta tähän hetkeen. Matkan varrelta on tarttunut mukaan niin mahtavia tyyppejä, että mikäs tässä on yhdessä vanhetessa! Tärkeimpänä tietysti tämä oma pikkuinen perhe - nuoruuden villiys ja vapaus oli ihanaa, mutta ei mitään sen rinnalla että saan olla äitinä yhdelle ihanalle pikku tyypille ja vaimona toiselle ihanalle, vähän isommalle tyypille. (Eilen oli muuten myös meidän kolmas hääpäivä. <3)

Sitä paitsi olen alkanut nauttia aika monista, ennen muinoin vanhuuteen (haha!) liittämistäni asioista, kuten tästä hidastempoista mökkeilystä. Tai leipomisesta. Tuon eilen tekemäni Brita-kakun osasin jo ilman ohjetta - ja kakkureseptien ulkoa muistaminen nuoremman minäni mielestä vasta mummomaista olikin... ;)

Ensi kerralla sitten taas treenijuttuja, siihen asti ihanaa viikkoa!

Ladataan...
Kunnon Mamma

Tänä kesänä olemme viettäneet huomattavan paljon aikaa mökillä. Olemme toki käyneet Helsingissä muutaman kerran kääntymässä sovittujen menojen takia, mutta pakanneet aina vikkelästi laukkumme uudelleen ja palanneet taas maaseudun rauhaan.

Meistä keskusta-asukeista on siis kuoriutunut varsin päteviä mökkeilijöitä (kaikilla mukavuuksilla tosin ;)) ja siitä on osaltaan kiittäminen myös perheen pienintä. Omakoti- ja rivitaloasujat tämän jo tiesivätkin: 1,5-vuotiaan kanssa pääsee rahtusen helpommalla, kun suurimman osan päivästä voi viettää pihalla vaellellen. Saas nähdä, miten neiti sopeutuu kerrostaloelämään kun palaamme taas kaupunkiin... Ja entäs me aikuiset sitten! ;)

Ihan pelkästään oman mökin pihamaata emme kuitenkaan ole näiden viikkojen aikana tyytyneet kuluttamaan, vaan olemme tehneet pieniä, rauhallisia retkiä idylliseen lähiympäristöön (vaikkei tämänpäiväistä visiittiä Lahden HopLopiin ehkä juuri näillä näillä sanoilla voikaan kuvailla...). Reilu viikko sitten ajelimme pienen matkan päähän Kalkkisiin, viini- ja puutarhatila Pihamaalle

Tilalla viljellään marjoja ja vihanneksia sekä valmistetaan viinejä, joita voi ostaa tilan puodista muiden paikallisten herkkujen kanssa. Meidän matkaamme tarttuikin muutama tilan viini - iloinen yllätys oli, että joukosta löytyi myös täysin kuiva valkoviini - sekä niin ikään tilan omaa, lisä- ja säilöntäaineetonta mansikkamehua (nam!).

Lapsiperheelle kohde oli varsin passeli. Puodin takapihalla sai juoksennella ruohikolla, ihmetellä traktoria ja käydä keinumassa keinulaudalla. Myös pikkiriikkinen kotieläinpiha ihastutti: kolme kanaa, muutama vuohi ja pari pupua saivat ainakin meidän taaperon aivan haltioihinsa. (Pupulle käytiin syöttämässä apilankukkia vielä toiseenkin otteeseen ennen lähtöä.)

Kaiken kaikkiaan tilalla oli vilkas ja yllättävän kansainvälinen meininki. Tullessamme kaikki autopaikat olivat täynnä, samoin melkein kaikki kahvilan pöydät, ja bongasin ainakin pari ulkomaalaista seuruetta. Pihamaa lienee siis todellinen paikallinen Nähtävyys, eikä suotta.

Vääksystä tai Asikkalan kirkonkylältä päin ajettaessa reitti Kalkkisiin vieläpä kulkee kuvauksellisen Pulkkilanharjun läpi, tarjoten luonnonkauniin Suomen suven sight seeingiä parhaimmillaan!

PS. Jos mietit, mikä oli mökkeilijän matkailuvinkkien osa yksi, niin se oli tietysti tämä.

Pages