Jenni Vartiainen ja mediatauko

Kuplia


Supersuosittu, ihana ja mitä kaikkea Jenni Vartiainen palasi kesäkuun alussa kuukauden mittaiselta keikkatauolta ja jatkoi samalla mediataukoaan. Eli ymmärtääkseni hän ei anna yhtään haastattelua ennen pidemmälle tauolle jäämistään. Mediatauko ei ole estänyt toimittajia kirjoittamasta Vartiaisesta. Jopa huvittavuuteen asti.

Viime lauantaisen Provinssi-keikan jälkeen (video yllä) otsikot olivat identtisiä versioita edellisen vuoden Vartiainen-otsikoinnista Ilosaari-rockissa (jossa Vartiainen oli myös mediatauolla): Jenni Vartiainen hurmasti Provinssissa. Jenni Vartiainen säteili Provinssin lavalla. Ihana Jenni hurmasi Provinssissa.

Koska haastatteluja ei tipu, ovat jotkut toimittajat jaksaneet sentään olla vähän luovia repiessään otsikoita laulajasta. Eräätkin Vartiaisen otsikot on otettu esimerkiksi otettu tämän välispiikistä. Provinssirock: Jenni Vartiainen halusi fanien kanssa jatkoille. Tai. Jenni hurmasi festariyleisön: Korjasin salaa pikkareita parempaan asentoon. Tai sitten haastattelemalla tämän ex-yhtyeen jäsentä: Tekeekö Gimmel paluun? ( Sehän olisikin todella looginen siirto Vartiaisen soolouralla..).

Ja mikäpä mediataukoa pitäessä, kun markkinoimme laulajan tulevia projekteja ilman haastattelujakin. Jenni Vartiainen päästää fanit lähelle ( jutusta selvisi, että päästää fanit lähelle uudella videollaan). Jenni Vartiaiselta uusi albumi syksyllä. ( Siis tämä elokuussa julkaistava Seili-albumin tiimoilta tehty DVD ja valokuvakirja.)

Kiltistä uutisoinnista huolimatta Jenni Vartiaisen mediapolitiikka on suututtanut kulisseissa toimittajia koko tämän soolo-uran ajan. Eräälläkin Lapin turneella kaikki muut artistit Paula Koivuniemestä Popedaan tulivat tapahtumaa ennen median eteen haastateltavaksi ja kuvattavaksi, mutta ei Vartiainen. Syy: mediatauko. Moni toimittaja tuskaili pian kiinnimeneviä lehtiään, joissa yhden kuvan vaje aiheuttaisi viikonlopun jälkeen, lehden kiinnimenopäivänä, mukavat lisäjärjestelyt.

Isojen haastattelujen kohdalla Vartiaisen ja tämän taustatiimin mediastrategia ei ole Suomessakaan ainutlaatuinen, toki artistit antavat isoimmat juttunsa juuri levyjen ilmestymisen aikaan ja keikkaturneiden alussa. Harva kuitenkaan kieltäytyy pienemmistä jutuista keikkapaikoilla, kuten Vartiainen. Ja harva saa osakseen minkäännaköistä julkisuutta haastatteluja antamatta - saati sitten positiivista.

Joka tapauksessa, kun toimittaja kohtaa Vartiaisen, olemme sulaa nöyryyttä hänen edessään. En itse ollut paljon parempi haastatellessani häntä taannoin Emma-gaalassa.
Niin Jenni Vartiainen. Nautit hurjaa suosiota. Mikä Seili-albumisi-kappale on koskettanut kuulijoita eniten?  Montako palkintopuhetta olet harjoitellut tälle illalle?

Kysyin varmaan yhtä omaperäiset kysymykset kuin kaikki muutkin. Otsikoin jutun: Lumikki ja seitsemän Emmaa... Oikeasti olisi tehnyt mieli kysyä, että kuinka tietoisesti Vartiainen käyttää viehätysvoimaansa ja ilmeistä karismaansa saadakseen toimittajat pysymään kanssaan samassa sävelessä?

Eli kun toimittaja kohtaa Jenni Vartiaisen, puhutaan siitä mistä Vartiainen toivookin: hänen musiikistaan ja suosiostaan. Ihmettelen eniten sitä, että Vartiainen jätetään jatkuvasti rauhaan kiusallisilta kysymyksiltä. Verrataan häntä esimerkiksi PMMP-yhtyeen Paula Vesalaan, joka tekee uskomattomia sanoituksia muun muassa Vartiaiselle. Vesala joutuu jatkuvasti vastaamaan kysymyksiin perheestään ja miehestään Lauri Ylösestä, vaikka puhuisi mielellään ihan muusta. Jennin avopuolisosta, Jukka Immosesta (joka vastaa valtaosasta Vartiaisen kappaleista) kysytään Vartiaiselta vain tuottamiseen ja musiikkiin liittyviä asioita.  

Mielestäni Vartiaisen ja tämän taustatiimin mediastrategia on toki nerokas - ja ymmärrettäväkin. Vartiaisen salaperäisyys ja "tuoreus" säilyy, ja hänen pitämiä pidempiä taukoja suosittelisin myös muille - levy per vuosi- artisteille. Harvalla artistilla on vain varaa harrastaa moista. Tällä hetkellä Jenni Vartiaisella on.

Kommentit

haikara (Ei varmistettu)

paksuna...

Vierailija (Ei varmistettu)

Aattelin muuten ihan samaa! Näyttää siltä et olis paksuna :) Onnea Jennille ;)

Anna
Ai niin!

Eikös sitä kontrolloida aika tiukasti, mitä nti Vartiaiselta saa kysyä... Uuden levyn myötä sai lukea kolme lähes identtistä juttua naisesta. Idalla tässä kaksi niistä.

k-80 (Ei varmistettu)

Hei,

Olen seurannut joidenkin suomalaisten bändien/artistien työtä lähellä, siihen nojaten kommentoisin kirjoitustasi.

"Eräälläkin Lapin turneella kaikki muut artistit Paula Koivuniemestä Popedaan tulivat tapahtumaa ennen median eteen haastateltavaksi ja kuvattavaksi, mutta ei Vartiainen. Syy: mediatauko. Moni toimittaja tuskaili pian kiinnimeneviä lehtiään, joissa yhden kuvan vaje aiheuttaisi viikonlopun jälkeen, lehden kiinnimenopäivänä, mukavat lisäjärjestelyt."

Erikoista. Eivätkö (kaikki) lehdet todellakaan sovi etukäteen haastattelujaan ja kuvaamisia? Miten ne sitten sovitaan, kytätään artistin bussia saapuvaksi ja pyydetään siinä sitten että josko saisi haastatellakö? Lehdistöllä kun ei ole mitään asiaa bäkkärille, joten joku tämmöinen säätö pitää sitten tehdä. Luulisi kuitenkin, että helpompi on mennä Jennivartiainen.fi:hin, katsoa sieltä yhteystiedot medialle ja sopia haastattelu (jota siis ei mahdollisesti saada sovittua, aina maailma ei pyöri oman navan ympärillä vaikka olisikin toimittaja ammatiltaan). Se on kohteliaampaakin kuin olettaa, että artisti järjestelee työpäivänsä uusiksi että saa haastattelut ja kuvaukset mahtumaan päiväänsä. Miten ihmeessä voidaan olettaa, että mihinkään ylimääräiseen on aikaa, kun toimittajalla ei varmaankaan ole tiedossa haastatelavan muita sitoomuksia kyseiselle päivälle?

Ja jos on tiedossa etukäteen, että haastatteula tai haastattelukuvaa ei ole tulossa, niin mikä ongelma siinä sitten on? Ja miksi ei kuvata konserttia, joka on täysin mahdollista?

Toimittajien on syytä mennä itseensä jos "suuttuvat" siitä, että joku ei suostu haastateltavaksi. Ei se ole mikään lähtökohtainen olettamus, että ihmisten on automaationa oltava toimittajien käytettävissä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Huomasin jutun vasta nyt, mutta olen ihmetellyt samaa jo pitkään. Miksi Jenniä suositaan ja lellitään, miksei hänestä ole salakuvia Jukan kanssa ja miksi häntä vaan mielistellään haastatteluissa. Yksi selittävä tekijä on Jennin yhteistyö sanomakonsernin kanssa, sanomakonsernin toimittajien täytyy kirjoittaa vain positiivisia juttuja Jennistä, koska markkinoivat Jennin levyä. Miestoimittajat taas ovat sulaa vahaa Jennin flirtin edessä. Mutta entäs loput naistoimittajat, onko sosiaalinen paine niin kova, että on seurattava yleistä linjaa??

Vierailija (Ei varmistettu)

Jenni osaa ilmeisesti käsitellä lehdistöä kun hänestä kirjotetaan aian söpöjä juttuja

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä on tosi vanha juttu mutta täytyipä kommentoida silti koska on tämä tavallaan aika ajankohtainen.
En kyllä tajua miksi se olisi huono juttu että Jenniltä ei kysytä typeriä asioita. Voi voi kun nyt on toimittajilla rankkaa kun ei saa kysellä yksityiselämästä tai haukkua haastattelussa kun Jenni joillain maagisilla voimillaan sen ilmeisesti estää. Myöskään tuo että ei anna toimittajalle haastatteluja kun on tekemässä työtään, eli esiintymässä festareilla on siis niinku todella törkeää. Eipä ainakaan nostanut tämä juttu mielikuvaani viihdetoimittajista. Enemmän aloin miettimään että minkä takia niitä typeriä kysymyksiä pitäisi kysyä yhtään keltään. Musiikistaanhan ne suurin osa muusikoista haluaa puhua, ja siitä myös yleisö on kiinnostunut.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.