Saako imetysaikana laihduttaa? Imettävätkö pikavauhtia raskauskilonsa pudottaneet starat?

Kuplia

 

Olin oikein odottanut tätä bloggausta. Tai siis myös sitä, että pääsisin valitsemaan kenen staran raskauskilojen pudottamismetodiin luottaisin, ja voisin Jennifer Aniston-dieetin tapaan jakaa siitä kokemuksia täällä. Muutaman päivän dieettejä tutkailtuani, huomasin, että hommassa on muutama mutta.

1.)    Imettäminen. Vaikka en ole mikään imetyksen autuaaksi tekemisen puolesta -saarnaaja, imetän toki, kun kerran maitoa tulee. En ole tosin löytänyt mistään yksiselitteistä tietoa, saako imettämisen aikana ns. laihduttaa/keventää? Jotkut tutkijat ovat väittäneet, että jos imettävä äiti laihduttaa ns.kehon myrkyt imeytyvät vauvaan. Toisen oppikunnan mukaan nykyinen ruokamme on niin puhdasta, että ns.myrkkyjä ei juuri ole. Onko teillä kenelläkään tästä tarkempaa tietoa?  Tietenkin imetyksen sanotaan myös auttavan raskauskilojen hävittämisessä, mutta itselläni energiantarve on imetysaikana huomattavasti suurempi. Yövalvomisen johdosta sorrun myös väsyneenä helpommin herkkuihin.

Huippumalli Giselle Bundchen on harvoja julkkumammoja, jotka ovat painottaneet julkisesti imettävänsä ja puhuneet imettämisen hyödyistä.

 

2.) Palautuminen. Näillä "kuukaudessa synnytksen jälkeen mittoihinsa palautuneilla" - staroilla taitaa olla omat jälkikontrollinsa. Suomessa ns.jumpat ovat kiellettyjä ennen lääkärin tekemää jälkitarkastusta, joka on noin kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen. Ihmetyttää myös se, että valtaosa tähdistä luottaa ns.luomusynnytyksen sijaan suunniteltuun sektioon, josta viime viikollakin bloggasin. Yleensä (ainakin näin sanotaan) sektiosta palautuminen kestää pidempään. Itselläni ns. kuukaudessa entisiin mittoihin palautuminen ilman liikuntaa on mahdotonta. Tietysti aina voi vaunukävellä, ellei..

3.)  satu asumaan maassa, jossa mittari näyttää puolet talvesta hulppeaa pakkasta. Vaunukävelyä suositellaan hyväksi kuntoilumuodoksi vauva-ajaksi, ja  esikoisen aikaan lähdin heti liikkeelle (syntyi kesällä). Vastasyntynyttä ei tietenkään tällaisiin pakkasiin voi viedä, joten olen nyt käynyt rinnat kaulaliina-kerrokseen kiedottuna (ei kiitos rintatulehdus!) muutaman kerran vain keskenäni kävelyllä. Ja näin alkuun vauvaa ei raski/voijättää kovin pitkään isän tai mumminkaan hoiviin.

Jessica Alba (kuvassa Haven Warren-tyttärensä kanssa) sekä Sarah Jessica Parker (ylin kuva) keräsivät mediassa kehuja nopeasti karistetuista raskauskiloista. SJP:n kanssa kuvassa olevat kaksoistytöt synnytti sijaissynnyttäjä. Perheen James Wilke-poikaa SJP odotti Sinkkuelämää-sarjan kuvausten aikana.

Johtopäätökset: Harva stara imettää. Suurella osalla "huippukuntoon synnytyksen jälkeen ennätysajassa palautuneista" - staroista on omat lääkärit, kokit ja personal treinerit ohjaamassa palautumista. Monet julkut myös noudattavat jo raskausaikana jotain ruokavaliota, joka takaa nopean palautumisen (muun muassa Victoria Beckham).

Olen kartoittanut jokusen starojen palautumisevinkeistä, joista kerron teille lisää ensi viikolla. Tosin tälleen päivän yhden 3,5-vuotiaan kuumepotilaan ja vajaan parin viikon ikäisen söpöliinin kanssa sisällä vietettyäni (muutaman tunnin yöunilla tietenkin) useat tähtilaihduttajien vinkeistä tuntuvat hieman ylimalkaisilta. ” Ole aktiivinen lasten kanssa” (Heidi Klum).  "Käytä luonnonmukaista lisäravinnetta "(Kelly Preston). Joogaa,pelaa tennistä, squashia, golfia jne...

Minulle tuli raskausaikana 18 lisäkiloa, joista jäljelle  jäi seitsemän.  En halua alkaa pudottaa näitä kiloja oman jaksamiseni kustannuksella. Toisaalta tiedän, että en tunne oloani kovin kotoisaksi plussakilojen kanssa. Nautin siis vauva-ajasta ja etenen näin alkuun pienin askelin. Tällä viikolla olen jo sentään vaihtanut raskausaikana päivittäin nautitut salmiakki  - ja lakupussit (alhainen verenpaine! lääkärin määräys!) BonBonin imeskeltäviin nameihin. Olen myös tehnyt viikoittain kannukaupalla smoothieta sokerin himoa torjumaan.

Kuvat: AOP

Share

Kommentit

Itseltäni raskauskilot katosivat 3viikon jälkeen synnytyksestä. Imetin ja yritin muistaa itsekin syödä hyvin. En sen kummemmin jumppaillut tai yrittänyt laihtua. En siis enää ihmettele miten painon pudotus staroilta onnistuu. Nyt on jo maistuneet herkutkin ja puntarille en edes aio mennä ;) Kiinteytyminen onkin sitten ihan toinen juttu. Jospa saisi  kevään tullessa vaikka hieman energiaa pidempiin vaunulenkkeihin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä lähdin synnytyssairaalasta omilla farkuilla, joten sekin on vaihtoehto että ei jää mitään tiputettavaa. Enemmäkin ongelmana on, että ei pysty syömään niin paljon kun olisi pitänyt varsinkin imetyksen ensi viikoilla. Imetys kuitenkin onnistui.

Jos olisin ollut megatähti (onneksi olen tavallinen tallaaja), olisi hoikkaa ulkomuotoa ja isoa rintavarustusta ihmetelty samantien..

Vierailija (Ei varmistettu)

Eiköhän maailmassa ole isompiakin juttuja kuin raskauskilojen tiputtaminen mahdollisimman pian. Imetä rauhassa ja katsele sitten myöhemmin sitä painoindeksiä. Ihmisarvosi ja äitiytesi ei ole siitä kiinni että olisit heti raskautta edeltävässä painossa. Muutenkin se paino varmaan tippuu imetyksen myötä, tosin hitaammin kuin näillä "mommyrexiaan" sairastuneilla tähtösillä kuten Rachel Zoe.

Kovin raju kilojen karistaminen samalla kun ruokkii vauvaa voi tosiaan johtaa kaikenlaisiin ongelmiin, ei vain vauvalle vaan myös itsellesi. Esim. osteoporoosin vaara on aika suuri. Ethän nyt ainakaan harkitse vähärasvaista ruokavaliota ja imetystä samaan aikaan?

Iisa

Mun jipponi palautumiseen olisi nimenomaan imetys - jos se vaan onnistuu, niinkuin sun tapauksessasi tilanne on. Stressittömin vaihtoehto, kun oman jaksamisen suhteen on yövalvomisien suhteen vähän niin ja näin. Silloin voi makeita herkkuja välillä vähän pistelläkin, kun energiantarve on niin kova.

Ihanaa ja rentoa vauva-arkea sinne!

Coco
Coco Sweet Dreams

Minäkin täällä yhdyn imetysseuraan, se on auttanut myös minua palautumaan todella nopeasti ihan normaalilla ruokavaliolla. Mitähän se imetys kuluttikaan päivässä... olikohan se 500 kcal? huh.

Niin ja onnea pienestä vauvasta, minulla on nyt kuukauden ikäinen tyttö ja pian nelivuotias iso poika. :)

Kaikkea hyvää,

coco :)

Anna Maria (Ei varmistettu)

Mikä ihmeen kiire niitä kiloja on pudotella? Oma painoni nousi vain kymmenen kiloa odotusaikana, laitokselle jäi muistaakseni seitsemän. Paino palautui imetyksen myötä normaaliksi aika äkkiä, puoli vuotta meni kuitenkin siihen, että olin suurinpiirtein saman näköinen kuin raskautta ennen koska treenimäärä väheni ja painot pienenivät. Sektion takia treenaamisen aloittamiseenkin meni aikaa...

Tällä hetkellä voin kuitenkin sanoa olevani jopa paremmassa ja tiukemmassa kunnossa kuin ennen raskautta, mutta mitään kiirettä en asian kanssa ole pitänyt. Lapsi oli ja on edelleen se tärkein enkä ymmärrä miksi "!kuukaudessa vanhoihin mittoihin" kiinnostaa enemmän kuin lapsi. Tällä en siis tarkoita sinua, vaan tuota lehtien vouhotusta julkimoista jotka ovat karistaneet kilonsa pikavauhtia (personal trainerin ja kokkien ja lastenhoitajien avulla...) Keskivertokansalaiselle melko epärealistinen tilanne...

Emilia Pyykkönen
Kuplia

Onnea Coco tyttärestä :) Kyllä tosiaan olen samaa mieltä, että lapsi on tässä tilanteessa tärkein. Ja mikä onni, että saimme vielä terveen vauvan. Itse olen tällainen elämäntapa-laihduttaja, jonka intohimona on erilaisten dieettien ja ruokavalioiden tutkiminen. Imetys on kieltämättä tuntunut sitten viime kirjoittaman aika tehokkaasti alkaneen vaikuttaa (sain tänään farkut jalkaan reilun kolmen kuukauden jälkeen). Itselläni oikeasti ylimääräisten kilojen tiputtaminen liittyy jaksamiseeni. Olen vaan parempi äiti, jos olen suht tyytyväinen itseeni. Ja hyvä Vierailija, en missään nimessä ole jättänyt rasvoja pois! Ehkä tuo turhien sokereiden karsiminen ei tee kenellekään pahaa;)

susa k. (Ei varmistettu)

Lepo, ruoka ja imetys, se on se juttu! 

Mä olin yksin lapsen kanssa, enkä saanut tarpeeksi lepoa. Kävin kerran päivässä kävelyllä (ihan lähinnä pitääkseni mielialan korkealla :), yritin muistaa syödä hyvin, mutta lepo jäi. Oli yksinkertaisesti liikaa tekemistä vauvan ja kodin ohella päivisin. Maidon tulo loppuikin sitten 2,5kk synnytyksestä. Musta se oli tosi sääli ja olisin halunnut imettää kauemmin, vaan kun se keho ei pysty lepää ja tuottaa maitoo, niin ei pysty. 

Että kokemuksen syvällä rintaäänellä, jätä se kilojen karistelu myöhemmälle ja keskity lapsen imetykseen. (:

Emilia Pyykkönen
Kuplia

Olet Susa kyllä tilnteeseesi nähden pystynyt imettämään tosi kauan :)

susa k. (Ei varmistettu)

Ongelmia ilmeni toki jo kuukauden kieppeillä niin että sitte 1,5kk mentiin imettäen ja korvikkeella täydentäen. Lopulta tuo huusi ehkä kaksi viikkoa ruokaa, kun en tajunnut, että se maito oli ihan totta loppu eikä tuo saanut tarpeeksi ravintoa. :S Noo, se on ollutta ja mennyttä ja siitä on selvitty. Ehkä seuraavan kohdalla sitten joskus jo osaa ja ymmärtää, ettei se imetys ole selviö ja jos mahdollista, vois huoltaa ihan itteäänkin sen lapsen ja kodin ohella (:

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.