Ikuinen läskistigma?

Kurvittelua

Törmäsin artikkeliin, joka sai kulmakarvani lennähtämään taivaisiin hämmennyksestä. Tiivistettynä artikkeli kertoo siis tutkimuksesta, jonka mukaan entinen ylipainoinen koetaan jollain lailla vähemmän viehättävänä, kun hänen tiedetään olleen aiemmin isompi.

 

"Oli yhdentekevää, vaikka laihduttanut ja aina laihana pysynyt nainen olisivat olleet kuvauksen perusteella tasan samanpituisia ja -kokoisia: aiemmin lihava nainen oli koehenkilöiden mukaan vähemmän viehättävä."

 

Olen tästä tulksesta nyt jotenkin niin pöyristynyt, etten edes tiedä mitä sanoisin. Selvää kuitenkin minusta on, että tuo ajatusmaailma ja mielikuva viehättävyydestä on ikävä kyllä nykymaailman kauneuskäsityksen luomaa. On aika ankeaa, mutta totta, että ylipainoisiin ihmisiin liitetään inhottavan usein sellaisia adjektiiveja kuin ruma, laiska ja ällöttävä. Lihaviin ihmisiin lyödään stigma, josta on ilmeisesti hyvin hankala päästä eroon.

Onko lihavuus todella niin väärin, että se on melkein rikos, jota ei voi unohtaa? Voin hyvin ymmärtää, että juuri esimerkiksi vakavan rikoksen tehnyt nähdään ja koetaan eri tavalla, vaikka itse teosta olisi jo aikaa, mutta että painokin. Aivan kuin laihtuneen ympärillä  häilyisi kerros haamuläskiä, joka tulee näkyviin, kun menneisyys tulee tietoon.  Entäs päinvastoin, toimiiko tämä homma myös niin, että laihasta ylipainoiseksi lihonut koetaan kutenkin viehättävämmäksi, kun tiedetään hänen olleen joskus hoikka?  Aivan, tuskinpa. Melkoisen epäreilu asetelma.

Minun järkeni ei pysty tätä ymmärtämään. Minulle juuri sillä hetkellä hyvältä näyttävä ja muuten viehttävä ihminen on hyvältä näyttävä ja viehttävä  ihminen. Oli hän sitten hoikka, ylipainoinen, entinen ylipainoinen tai entinen normaalipainoinen. Missä on siis joidenkin ihmisten aivot ja logiikka heidän arvioidessaan näkemäänsä ja kuulemaansa?

Havainnoistetaanpa tätä kuvin. Tässä on Jessica ja Ramon, Amerikan The Biggest Loser -kisaajat kilpailun jälkeen. (He muuten löysivät toisensa kilpailun aikana ja ovat keskenään niin söpöjä, että en kestä)

 

Ihan katseenkestään näköisiä ihmisiä, eikö totta?  Vähentääkö heidän noissa kuvissa ilmenevää viehättävyyttä IHAN OIKEASTI se, että vain vähän aiemmin he näyttivätkin tältä:

 

(Kuvat NBC)

Ei minusta. Itse anakin ihailen ja arvstan entistä enemmän ihmistä, joka on onnistunut karistamaan suuren määrän painoa. En ulkonäköseikkojen vuoksi, vaan siksi, että tiedän sen vaativan älyttömän määrän tahtoa, päättäväisyyttä henkistä kanttia ja voimaa.

Haluaisinkin nyt kysyä kaikilta tätä lukevilta, millaisia ajatuksia paljon laihtunut ihminen sinussa herättää. Miksi luulette entisen ylipainoin olevan joillekin ihmisille niin suuri ja viehättävyyttä vähentävä tekijä?  Ja jos tätä sattuu lukemaan joku, joka tunnistaa itse pitävänsä ihmisiä vähemmän viehättävinä, jos saat tietää heidän olleen aiemmin isompi, niin minua todella kiinnostaisi kuulla miksi näin on? Osaatko kuvailla omia tuntemuksiasi?

 

~ K

 

 

 

 

Kommentit

Saara S.
Saara Sarvas

No nyt en kerkeä turista niin pitkästi kuin haluaisin, mutta oma näkemykseni on tämä:

Vähän veikkaan, että suuri syy tuohon on se potentiaalisen uuden kumppanin painonhallinnan repsahtamisen pelko ja mahdollisuus. Jos se kerran on jo ollut lihava, niin miksei olisi uudestaankin? 

Niin moni painonhallinnassa onnistunut kuitenkin luisuu joskus takaisin pahoille tavoille, että todennäköisyydet puhuvat meitä vastaan. Paska juttu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hmm... Minussa kyllä entiset ylipainoiset eivät herätä mitään tuntemuksia. Painon pudottaminen vaatii usein lujuutta, jota arvostan.

Olen itse entinen läski. Lihoin joskus yläasteella mennessä, mutta lukiossa pudotin painoni noin 15 kiloa - viimeiset viisi kiloa olivat kyllä jo ihan liikaa. Aikuisiällä olen pysynyt hoikkana ilman erikoisia ponnistelua.

Vuosien varrella moni on miettinyt, miten voin olla niin hoikka. Myönnän jonkin verran häpeäväni menneisyyttä läskinä. Ehkä pelkään ihmisten tuomitsevan minut, vaikka suurimman osan elämästäni olenkin ollut melko solakka.

Teini-iässä loukkaannuin usein toisten "oletpas sinä laihtunut, no sehän on hyvä" -kommenteista. Koin, ettei minua hyväksytty läskinä. Häpesin sitä, että toiset olivat aiemmin huomanneet minun olevan lihava. Olisin aiemmin vain tahtonut piiloutua läskeineni.

Hear Hear!

Saara: Tuossa tutkimuksessa olikin nimeomaan kyse tilanteesta, jossa testiryhmälle näytettiin vain valokuvia heille ennestään tuntemattoista eri-ikäisistä ja erikokoisista ihmisistä ja kerrottiin heidän painohistoriansa. Eli en usko testattavienkaan jokaisen kohdalla miettineen parinmuodostusta.

Ja toisaalta voihan aina hoikkanpa pysyneetkin ajan myötä lihoa, niin usein käykin.

Ja vierailija, tuo on varmasti monelle laihtuneelle tuttu tunne, että kun muut kehuvat uutta ulkomuotoa, niin alkaa miettiä, millaisena he sitten aiemmin ovat sinut nähneet.

 

tiiti
ite puin

En tiedä ymmärsinkö tuota tutkimusta ihan oikein, mutta mitenhän tuo entinen ylipaino on tuotu tuossa vertailututkimuksessa esiin. Esim.  sanotaan:"Sandra voitti juuri olympiakultaa melonnassa ja rakastaa lukemista, Bertha taas oli ennen järkyttävän ylipainoinen. Kumpi heistä on viehättävämpi." Ts. sitä entistäkään ylipainoa on ehkä vaikea tuoda millään tavalla positiivisesti tai edes neutraalisti esiin tuollaisessa tilanteessa kun tehdään pelkkää ulkonäköön perustuvaa vertailua muutaman kuvaavan lauseen perusteella.

Oikeassa elämässä tuota taustatietoa laihtumisesta tuskin (esim. tapaat uuden ihmisen kadulla/baarissa/whatnot) olisi ja arvosteltavana olisi ihan oikea ihminen, joten jotenkin ehkä epäilen tuon tutkimuksen pätevyyttä tosielämässä.

 

Hear Hear!

Tiiti, mitä englanninkielisestä lähdeartikkelista ymmärsin, niin tutkimuksessa ei ole niinkään laitettu kahta erilaista ihmistä rinnakkain vertailtavaksi, vaan kuvauksia (ei siis ilmeisesti kuvia toisin, kuin tuossa ylhäällä vahingossa väitin.) on näytetty yksitellen, jolloin osallistujat ovat ilmeisesti antaneet  arvosanat siitä, miten viehättävinä he ko. henkilöä pitivät. Testihenkilöiden asenteita ylipainoisia kohtaan selvitettiin muillakin tavoin ja selvisi mm. sellainen piirre, että asenteet olivta huonompia niillä, joiden mielestä painonpudotus on helppoa, kuten laihdutusmainoksissa uskotellaan.  Tämä tosin ei selitä sitä, miksi sitten ne laihtumaan onnsituneet ovat silti vähemmän viehättäviä, monimutkaisia ovat ihmislogiikan tiet.

Ja kyllähän tosielämässä välillä tulee tilanteita, että vaikka tapaa uuden ihmisen, jonka jälkeen näet vaikka vanhoja valokuvia tai muuten kuulet, että hän onkin aiemmin ollut vaikka 36 kiloa panavampi.

Mielenkiintoista olisi tosin tietää myös se, mitä ne ihmiset, jotka ovat tunteneet sen laihtuneen ihmisen jo ylipainoisena, ajattelevat viehttävyydestä.

 

nansk

Itselle entinen ylipainoinen, joka on onnistunut pudottamaan painonsa normaalilukemiin, herättää suunnatonta kunnioitusta ja arvostusta - painonpudotus on niin rankkaa hommaa, etten itse jaksaisi edes yrittää! (Ei sillä, ei meitsillä ole edes pudotettavaa, lähinnä kiinteytettävää, mutta silti - huhhuh mitä rääkkiä. Sitäpaitsi sipsit on liian hyviä.) Poikaystäväni tiputti armeijassa ~25 kiloa, enkä voi kuin ihailla.

Millaisia kuvia tuossa mahdettiin käyttää... Bikinikuvia vai vaatetuksessa? Mietin vain, että oliko alitajuisella ajatuksella mahdollisesta löysästä, ylimääräisestä nahasta mitään tekemistä tämän tuloksen kanssa. Ainoa mikä omaan mieleen tulee, että voisi vähentää painoa pudottaneen viehättävyyttä, mutta sekin tietysti ihan riippuu siitä, kuinka paljon painoa on tiputettu ja missä vauhdissa.

Annabella

Minusta tuntuu etteivät ihmiset ihan tietoisesti ole tutkimuksessa päättäneet että aina laihana pysyneet ovat paremman näköisiä sen takia että he ovat aina olleet laihoja. Se saattaa olla alitajuinen juttu, joka liittyy esim geeneihin. Ihminen on automaattisesti biologialtaan "ohjelmoitu" etsimään sitä parasta mahdollista kumppania, jonka kanssa tehdä jälkeläisiä. Lihavuus, joka on jossain määrin geneettistä, on terveyttä heikentävä asia, joten alitajunta päättää että aina laihana pysynyt ihminen on parempi kumppani, ja täten viehättävämpi.

Itse tietenkin kunnioitan paljon ihmisiä, jotka ovat onnistuneet menettämään paljon painoa. Tiedän sen olevan erittäin työlästä ja raskasta, vaikkei minulla juurikaan omaa kokemusta ole. Katsonkin joskus mainittua painonpudotus ohjelmaa, ja mielestäni monet kilpailijat ovat erittäin hyvännäköisiä painoa pudotettuaan :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.