Ladataan...

Syksy tulee ja kurpitsa on kuuminta hottia. En Suomessa juurikaan valmistanut kurpitsoista mitään niiden korkean hinnan ja huonon laadun takia. Täällä Espanjassa taasen on kurpitsa ilmestynyt meidän jääkaappiin pari kolme kertaa kuussa. Tällä hetkellä on myskikurpitsa sesongissa, mutta vähitellen on kauppoihin ilmestynyt myös muita lajikeita. 

 

  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 1/2 myskikurpitsa 
  • 1 sipuli 
  • 1 punainen paprika
  • kookosöljyä paistamiseen
  • 1-2dl kasvislientä
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • 1/3 tl muskottia
  • 1/3 tl kanelia
  • 1/3 tl kuminaa
  • 1/2 tl savustettua paprikaa
  • 1/2 tl currya 
  • 1/2 tl kuivattua timjamia
  • suolaa & pippuria 

Paahdettuja pähkinöitä. 

  • Meillä sattui olemaan kaapissa saksanpähkinöitä ja sesaminsiemeniä, joten päälliset valikoitui tällä kertaa sen mukaan. 
  1. Leikkaa valkosipulista ylin osa pois niin, että jokaisesta kynnestä paljastuu hieman pintaa. Valuta päälle oliiviöljyä ja paahda 200 asteisessa uunissa noin 45 min. 
  2. Paloittele sipuli ja  paprika ja kuullota niitä kattilassa ja kookosöljyssä hetki, lisää kuutioitu kurpitsa.
  3. Kun kurpitsa on hieman pehmennyt ripottele mausteet ja sekoita hyvin.
  4. Kaada joukkoon kookosmaito ja kasvisliemi. Keitä kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. 
  5. Soseuta.
  6. Paahda kuumalla ja kuivalla pannulla hieman valitsemiasi pähkinöitä ja siemeniä. Ripottele jokaisen annoksen päälle.
Share

Ladataan...

Chef salad tai suomalaisittain yleensä lounassalaatti on yleensä synonyymi lautaselliselle kaikkeamitäkaapistalöytyy. Niin myös tässä tapauksessa. Tosin tässä tapauksessa ei tarvinnut pelätä ruokamyrkytystä hieman liian vanhoista kanoista tai sorkkia pois lötköjä katkarapuja. 

 

Kahdelle

  • kourallinen lehtisalaattia
  • kourallinen baby pinaattia
  • 1/2 sipuli ohuina suikaleina
  • 1 tomaatti lohkottuna
  • 1 avomaankurkku pilkottua
  • 1 päärynä/omena pilkottuna
  • kourallinen pähkinöitä
  • juustoa (meillä oli mozzarellaa, mutta koska ideana on tyhjentää kaappia kaikki käy) 
  • Serranon kinkkua/ kanaa 

Päälle voit valutella hyvää oliiviöljyä ja halutessasi balsamicoa. Makuja on  jo valmiiksi paljon niin sen ihmeellisempää kastiketta ei salaatti mielestäni kaipaa. 

Share

Ladataan...

Sille joka nimesi unclebens-herne-maissi-paprika-jauhelihamössön risotoksi pitäisi määrätä sakkoja. Kuinka moni onkaan jättänyt tilaamatta oikeaa risotto tuon kammotuksen takia. 

Oikea risotto on kermaista, pehmeää, vastustamatonta herkkua jota tekee aina mieli saada lisää. 

Oikea risotto tehdään kaikilla aisteilla.

Riisin tulee olla kypsää mutta ei puuroutunutta mössöä. Sitä pitää maistella säännöllisesti. Suolan kanssa o oltava tarkkana, koska parmesanissa ja kasvisliemessä on suolaa. 

Kun lientä lisää pitää kuulostella milloin edellinen on imeytynyt riisiin. Poreilun ääni on terävämpi kuin silloin kun nestettä on reilusti

Ruokailijat odottavat risottoa, risotto ei odota ruokailijoita. Risotto valmistetaan à la minute eli heti syötäväksi. Siksi sieluni itkee verta kun näen blogeissa kuvia asetelluistta risotto annoksista. SACRILEGIO! Teit sen vaivalla, nauti siitä itse ensin. 

Share

Ladataan...

Vahinkolaukauksena tuli tehtyä ehkäpä parasta kasvislisuketta, mitä olen koskaan tehnyt. Osasyynä oli toki tuoreet tarvikkeet ja mahtava Milonosta tuotu Parmesan-juusto, joka loisti pestossa. Siltikin taputtelin itseäni olalla. I'm a domestic goddess!

Jostain kumman syystä purjoista tuli ihanan pinkkejä uunissa. Eihän se kuvassa näy muuta kuin häivähdyksenä, mutta listäkää pinkkifiltteriä päässänne. 

  • 1/2 iso purjo
  • 1 kesäkurpitsa
  • 4-5 herkkusientä
  • 6 parsaa/ syöjä
  • tilkka valkoviiniä 
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen
  2. Halkaise kesäkurpitsa puoliksi ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi ja levitä reilun kokoiselle uunipannulle
  3. Suikaloi purjo ja ripottele kesäkurpitsan päälle
  4. Leikkaa sienet ja lisää purjon päälle
  5. Kaada pannulle valkoviiniä niin, että pohja juuri ja juuri peittyy. 
  6. Paista uunissa vajaat viisi minuuttia ja lisää päälle parsat.
  7. Palauta uuniin vielä viideksi minuutiksi. Kesäkurpitsat saavat olla vielä kovin rapsakoita ulos tullessaan. 

Mahtipeston ohjeen löydät täältä

Share

Ladataan...

Kun flunssa iskee, on ihana käpertyä viltin alle ja syödä asioita, joista voi tuntea tulevansa terveemmäksi. Kuten vaikka pähkinäsuklaata tai lämpimän keltaista linssikeittoa. Keitto tehdään periaatteella kaikki pataan ja kuumenna, joten tämän jaksaa tehdä puolikuntoisenkin. Sen lisäksi muuntelutapoja on miljoonia.

Tässä keitossa yhdistyvät kaikki kana-nuudelikeiton ihanuudet vegaanisesti. Tosin meidän keittoomme ei pitkiä nuudeleita tullut, koska jostain syystä Mercadona ei niitä myy. Päädyimme siis toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon eli paikalliseen fideous-pastaan, joka on valencialainen erikoisuus: riisinuudelin paksuista, mutta rakettispagetin pituista murua. Toimi makunsa puolesta oikein hyvin, mutta osa viehätystä ainakin itselleni on nuudelikeitoissa juurikin ne pitkät luikerot. 

 

 

  • 1/2 myskikurpitsa
  • 1/2 iso purjo
  • 1/2 dl linssejä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • nuudeleita
  • 1 rkl kuivattua kurkumaa
  • 1 rkl currya
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 pussi jauhettua sahramia
  • 1,5 l kasvislientä
  1. Kuutioi kurpitsa, leikkaa purjo paloiksi ja huuhtele linssit. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi.
  2. Kuumenna kattilassa pariruokalusikallista öljyä ja kuullota purjoja pari minuuttia. Lisää kurpitsat ja valkosipuli ja jatka kuullottamista pari minuuttia. 
  3. Ripottele päälle kurkuma ja curry
  4. Lisää kasvisliemi, sahrami ja laakerinlehdet sekä linssit
  5. Lisää viimeisenä nuudelit ja keitä kypsäksi. 

Siinä se – lisukkeitahan voi mielensä mukaan vaihdella. Minun piti laittaa mukaan kikherneitä, mutta unohdin liottaa ne edellisiltana, joten linssit hyppäsivät kehiin. 

 

Share

Pages