Ladataan...
La vie est belle

I natt fick Helsingfors ett tunt, blött täcke av snö över sig. Förvirrande tidigt, förra året vill jag minnas att den första snön föll vid självständighetsdagen. Ingen är förberedd - löven sitter kvar på träden, bilarna har sommardäck, vinterjackorna ligger instuvade i källaren.

Nån där uppe har såsat till det med väderleken åter en gång för i år. I morgon är nog snön ett minne blott i denna årstid.

Här är lite höstig och allehanda slags mat jag lagat på sistonet.

Under en höstvistelse till sommarstugan blev det en hel del äppelbakverk. Min äppelkaka ser ni högst upp och Kimis mammas äppelugnsform i grytan nedtill.

En morgon stekte jag morgonmålsbröd med kummin och frön. Busenkelt, följ det förträffliga receptet på Elovena-havregrynspaketets baksida bara, krydda och trixa lite själv, så blir det fint.

Kimi och jag bakade små pizzor med parmaskinka, marinerad aubergine, oliver och vitlöksolja då hans familj hälsade på hos honom. På bilden ser ni honom knåda ut degklimparna till små pizzabottnar. Det visar sig vara få saker den mannen inte klarar av.

Jag har stiftat bekantskap med en väldigt snäll och generös grannfru, som plockar mer svamp än hon själv klarar av att äta upp. Sen det råkade komma på tal att jag också gillar svamp har hon två gånger hängt en enorm påse trattkantareller vid min dörr. Vilken vänlighet!

För att avverka dessa har jag mest stekt svamparna med rödlök, lagat gräddsås av dem och nån gång kläckt med ett ägg i stekpannan för en omelett. Men igår kokade Ninni och jag ihop en läcker pastasås med trattkantareller, feta och zucchini.

(Ljuset i bilden är gult, men pastan är faktiskt också grön.)

Pasta med trattkantareller, zucchini och fetaost             3 personer

0,5 l rena, torra trattkantareller

1 shalottenlök

2 klyftor vitlök

1 burk matgrädde

en halv zucchini

salt, peppar, tabasco

fetaost och rucola

1 paket färskpasta

Värm upp olja i en stekpanna och mjuka upp löken en aning före du slänger i svamparna för att fräsas. Håll hög värme och låt vätskan avdunsta. Häll i grädden då svamparna är stekta. Krydda med vitlök, salt, peppar och tabasco och skär i tunna band av zucchinin med hjälp av en skalkniv. Låt puttra.

Koka upp vattnen för pastan. Då pastan är fardigkokt, sila och dumpa i stekpannan med såsen. Rör om väl och lägg sedan upp på tallrikar med fetasmulor och rucola på. Lätt rostade frön fullbordar portionen.

Riittas äppelsmulpaj           3 personer

4 stora, sura äpplen

50 g smält smör

0,5 dl socker

kanel

2,5 dl havreflarn

Skär äpplen i klyftor och lägg på bottnen av en smord ugnsform med lock. Blanda ihop ingredienserna för smultäcket och fördela på klyftorna. Platta till täcket, lägg på locket och ställ härligheten i en ugn på 200 grader. Avlägsna locket ca 25 minuter in i stekandet och låt smultäcket få lite färg i ytterligare 10 minuter. 

Äppelkaka för stort kalas - receptet hittas här.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Share
Ladataan...

Ladataan...
La vie est belle

Här är ett verkligt bra recept på hälsosamma morgonmuffinsar. Späckade med nötter, frukt, bär och havre kan de klassas som så hälsosamma, att man med gott samvete kan äta dem till morgonmål utan att känna att dagens diet är förstörd. De innehåller bara lite vegetabilisk olja och rätt lite socker (grovt estimerat 2 tsk) per muffin. Denna sats är kryddad med riven morot, äppel, kanel, kardemumma och pepparkakskrydda.

Matiga muffins           9 st stora

1,5 dl mjölk

1 dl yoghurt

2,5 dl havregryn

1 ägg

0,5 dl socker plus 1 msk honung

1 dl olja

2,5 dl mjöl

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

0,5 tsk soda

kanel, kardemumma

Fyllningar: sammanlagt 2 dl bär, nötter, frön, russin, äppel, rabarber - vad du än hittar i skåpet. Jag använde sammanlagt 2 dl riven morot och äppel, mandelspån och valnötter. Toppingen är äppel-kanel müesli.

Rör först ihop havregrynen, mjölken och yoghurten och låt jäsa ca 45 minuter. Det ger en fyllig bas för muffinsarna. Ställ sedan din ugn på 220 grader och rör ägg, socker, honung och olja i smeten. Ifall du använder rivet äppel, nötter ed hårt, blanda i det nu. Känsliga bär är bra att lägga till degen efter mjölet, och försöka röra om möjligast lite. Blanda sedan bakpulver, soda och kryddor i mjölet och rör sedan ner även det.

Den färdiga degen ska vara tjock, nästan så att din spatel kan stå i den. Sätt i lite mer mjöl om så inte är fallet. Sleva över den i stora muffinformar, fyll dem till 3/4, och stek mitt i ugnen i 15-20 minuter.

 
 
 
 
 
 
 
 

Share
Ladataan...

Ladataan...
La vie est belle

Det var en rund och munter kock som i gårdagens del av Top Chef improviserade fram en clam chowder som såg så god ut, att jag måste koka en egen idag.

Riktig amerikansk clam chowder består av ett tjockt hopkok av vitvin, musselspad och grädde. En vardagskväll som denna kände jag dock för ett något lättare spad. Det blev fiskbuljong, matgrädde och vinäger som fick ge fyllighet åt min grönsaksspäckade soppa. Den blev mycket bra - undertecknad har nyss ätit slut sin tredje soppskål.

Lättare clam chowder           4 personer

2 burkar konserverade musslor i lag

1 stor, gul lök

2 morötter

4 potatisar

1 konservburk majs (gärna färsk naturligtvis om du kommer över sådan)

två matskedar smör

7 dl vatten och 1 fiskbuljongtärning

2,5 dl matgrädde

svartpeppar, timjan och 1 msk rödvinsvinäger

Börja med att hacka upp de färska grönsakerna. Bitarna behöver inte vara värst små, du kan bra lämna dem rejäla om du har lust. Smält smöret i en stor kastrull och lägg i lök och morot. Mjuka upp några minuter, lägg sen i potatisen och häll på vatten plus buljongtärning. Öppna musselkonserverna och häll laget från burkarna i kastrullen. Låt grönsakerna koka tills de är mjuka.

Sedan är det dags att hälla i konservmajsen, grädden och musslorna. Koka upp soppan och krydda med peppar, valbara kryddor och vinäger för lite sting. En nypa chili sitter inte alls fel heller.

 
 

Share
Ladataan...

Ladataan...
La vie est belle

Regnet öser ner, brännan har tvättats av ansiktet och kvällarna mörknar. Känner någon annan att den nya årstiden har smugit på oss lite obemärkt och slugt?

Äppelpaj på amerikanskt vis, grannens sensommarblommor, en del av mammas och pappas äppelskörd i fasansfull, gul belysning.

Blåbärssylt, äppelmos, torkad svamp och morgonbagels.

Fast en höstmänniska som jag klagar inte, utan myser gärna med tända ljus och ylletröja medan rännorna låter. Det har blivit en hel del matlagning under sensommaren med betoning på äppelrätter som mos, paj och ugnsäpplen. Sura, inhemska äppel hör enligt mig till de godaste råvarorna för tillfället.

Några bilder från nästsista besöket till sommarstugan för säsongen: den övergivna stugan på ödeön och traditionella ugnsäpplen.

I nästa Studentblad, som trillar ner i alla studerandes postluckor kommande fredag, kan ni läsa recept på höstmat som äppelmos och torkad svamp. Men nu vill jag gärna dela med mig receptet på äppelpajen som stoltserar på inledningsbilden till detta inlägg. Det var en god, klassisk och faktiskt sällsynt vacker paj med en massa mosigt äppel inpaketerat i mördeg.

Äppelpaj american style              Lätt 15 bitar

12 sura äpplen, skalade och skurna i små bitar

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

kanel och nejlika

smör

Degen eller paté brisée, botten och lock

7 dl fint vetemjöl

2 tsk socker

1 tsk salt

230 g smör

4-8 msk kallt vatten

ägg till pensling

Börja med att plocka ihop alla ingredienser till degen med fingrarna eller i en matberedare, om du är en lyckligt lottad ägare av en sådan. Skvätta i vattnet lite i taget till sist och sök den rätta konsistensen för degen, inte för klibbig men så att den hålls samman. Vira in i plastfolie och ställ i kylskåp för åtminstone en timme.

Blanda under tiden ihop äppelkuberna med socker och kryddor och låt stå.

Då degen har stått färdigt i kylskåp, dela den i tu och kavla ut delarna till två runda delar på olika bakplåtspapper. Degcirkeln som läggs i formbottnen kan vara aningen större än lockdelen. I det här skedet är det bra att komma ihåg att lägga ugnen på 200 grader. Smörj din form och tryck dit bottnet. Låt sedan formen vila i kylskåp ännu en halv timme före stekning, även lockdelen är lättare att handskas med som kall.

Häll äpplen i formen, strö över ännu lite socker och klicka på sammanlagt 2 msk smör. Lyft på locket och tryck fast det, skär ut ännu några lufthål med kniv och pensla med ett ägg.

Efter detta är pajen redo att ställas i ugnen för att stekas i en timme ungefär.

PS. Som ni märker har jag ännu inte införskaffat en systemkamera, utan väntar på att avklara skolans fotograferingskurs före jag lägger ner alla mina pengar på en ny mojäng. Förslag på bra kameror uppskattas alltså fortfarande.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Share
Ladataan...

Ladataan...
La vie est belle

Vilken sommarledighet alltså. Under de gångna två månaderna har jag glömt bort allt vad förpliktelser heter. Jag tror inte jag har kopplat av från vardagen och verkligheten lika effektivt på ett par år som i sommar.

Sommar-Åland, kräftkalas och vänner

Väckningen är brutal nu, kan man konstatera vid återgången till arbetsrutiner och inför kursanmälningar. Som tur blir det ändå lite mjuklandning ännu i augusti, men sedan gäller skolslutspurt, kandidatavhandlingsförfattande och jobbarrangemang.

Utöver fina dagar på sommarställen och ett veckoslut på Åland har mina vänner och jag också spenderat tid i Lissabon. Vi åkte iväg på ett efterlängtat, förlängt veckoslut till staden så sent som förra veckan.

Vårt reseteam, spännande gamla byggnader och vyn över stadens norra del från Castelo de Sao Jorge

Lissabon kändes en hel massa lugnare och mer historiskt än jag föreställde mig innan resan. Staden föreföll överraskande mysig och intim för att vara Portugals huvudstad. Vi bodde i den urgamla delen av staden, den vars byggnader daterar sig till 1600- och 1700-talen, där det växer gräs på hustaken och där fallfärdiga kråkslått får stå kvar med luckor för fönstren mellan bostadshus på de mest livliga kvarter.

Vilka mysiga restauranger vi åt på sen! Josse och Maria hade köpt den ypperliga Wallpaper city guide Lisbon i pappersformat, enligt vilken vi vallfärdade runt staden som renläriga hipsters och fick fullträff efter fullträff på stämningsfulla, anti-turistiska restauranger och barer. Höjdpunkter var definitivt Santo Antonio da Alfama och Bairro Altos restauranggata.

Makalöst god sangria med äppel och kanel. Ett recept att lägga bakom örat!

Beachlivet var också givande och visst ödslade vi två dagar av vår "kultur"resa på att ligga på stranden. Skyll det på den eländiga finska sommarvärme vi fått! För att komma till en ordentlig sandstrand i Lissabon får man ta tåget ut ur stan i nästan en halv timme. Vi besökte och gillade starkt stränderna Estoril eller Cascais, med finkornig, vit sand och livlig atmosfär. Se upp för krångliga biljettautomater på tågstationerna bara - ta alltid kassan med personlig betjäning så besparas du både tid och förbryllning över sydeuropeisk automatlogik. 

Slutligen några bilder på mina fina vänner, som gjorde resan oförglömlig och till en sällsynt fin sommaravslutning.

 

PS. Jag lovade mig själv i våras att skaffa en riktigt riktig kamera om jag kom in till mitt journalistikbiämne - vilket jag gjorde. Snart är med andra ord dagarna räknade för dessa iPhone-Instagramfotografier. Istället kommer bloggen att fyllas av en amatörfotografs tragglande försök till snygga bilder med en systemkamera. Finns det förslag på bra nybörjarsystemkameror där ute?

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Share
Ladataan...

Pages