Ladataan...
La vie est belle

I natt fick Helsingfors ett tunt, blött täcke av snö över sig. Förvirrande tidigt, förra året vill jag minnas att den första snön föll vid självständighetsdagen. Ingen är förberedd - löven sitter kvar på träden, bilarna har sommardäck, vinterjackorna ligger instuvade i källaren.

Nån där uppe har såsat till det med väderleken åter en gång för i år. I morgon är nog snön ett minne blott i denna årstid.

Här är lite höstig och allehanda slags mat jag lagat på sistonet.

Under en höstvistelse till sommarstugan blev det en hel del äppelbakverk. Min äppelkaka ser ni högst upp och Kimis mammas äppelugnsform i grytan nedtill.

En morgon stekte jag morgonmålsbröd med kummin och frön. Busenkelt, följ det förträffliga receptet på Elovena-havregrynspaketets baksida bara, krydda och trixa lite själv, så blir det fint.

Kimi och jag bakade små pizzor med parmaskinka, marinerad aubergine, oliver och vitlöksolja då hans familj hälsade på hos honom. På bilden ser ni honom knåda ut degklimparna till små pizzabottnar. Det visar sig vara få saker den mannen inte klarar av.

Jag har stiftat bekantskap med en väldigt snäll och generös grannfru, som plockar mer svamp än hon själv klarar av att äta upp. Sen det råkade komma på tal att jag också gillar svamp har hon två gånger hängt en enorm påse trattkantareller vid min dörr. Vilken vänlighet!

För att avverka dessa har jag mest stekt svamparna med rödlök, lagat gräddsås av dem och nån gång kläckt med ett ägg i stekpannan för en omelett. Men igår kokade Ninni och jag ihop en läcker pastasås med trattkantareller, feta och zucchini.

(Ljuset i bilden är gult, men pastan är faktiskt också grön.)

Pasta med trattkantareller, zucchini och fetaost             3 personer

0,5 l rena, torra trattkantareller

1 shalottenlök

2 klyftor vitlök

1 burk matgrädde

en halv zucchini

salt, peppar, tabasco

fetaost och rucola

1 paket färskpasta

Värm upp olja i en stekpanna och mjuka upp löken en aning före du slänger i svamparna för att fräsas. Håll hög värme och låt vätskan avdunsta. Häll i grädden då svamparna är stekta. Krydda med vitlök, salt, peppar och tabasco och skär i tunna band av zucchinin med hjälp av en skalkniv. Låt puttra.

Koka upp vattnen för pastan. Då pastan är fardigkokt, sila och dumpa i stekpannan med såsen. Rör om väl och lägg sedan upp på tallrikar med fetasmulor och rucola på. Lätt rostade frön fullbordar portionen.

Riittas äppelsmulpaj           3 personer

4 stora, sura äpplen

50 g smält smör

0,5 dl socker

kanel

2,5 dl havreflarn

Skär äpplen i klyftor och lägg på bottnen av en smord ugnsform med lock. Blanda ihop ingredienserna för smultäcket och fördela på klyftorna. Platta till täcket, lägg på locket och ställ härligheten i en ugn på 200 grader. Avlägsna locket ca 25 minuter in i stekandet och låt smultäcket få lite färg i ytterligare 10 minuter. 

Äppelkaka för stort kalas - receptet hittas här.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Share
Ladataan...

Ladataan...
La vie est belle

Här är ett verkligt bra recept på hälsosamma morgonmuffinsar. Späckade med nötter, frukt, bär och havre kan de klassas som så hälsosamma, att man med gott samvete kan äta dem till morgonmål utan att känna att dagens diet är förstörd. De innehåller bara lite vegetabilisk olja och rätt lite socker (grovt estimerat 2 tsk) per muffin. Denna sats är kryddad med riven morot, äppel, kanel, kardemumma och pepparkakskrydda.

Matiga muffins           9 st stora

1,5 dl mjölk

1 dl yoghurt

2,5 dl havregryn

1 ägg

0,5 dl socker plus 1 msk honung

1 dl olja

2,5 dl mjöl

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

0,5 tsk soda

kanel, kardemumma

Fyllningar: sammanlagt 2 dl bär, nötter, frön, russin, äppel, rabarber - vad du än hittar i skåpet. Jag använde sammanlagt 2 dl riven morot och äppel, mandelspån och valnötter. Toppingen är äppel-kanel müesli.

Rör först ihop havregrynen, mjölken och yoghurten och låt jäsa ca 45 minuter. Det ger en fyllig bas för muffinsarna. Ställ sedan din ugn på 220 grader och rör ägg, socker, honung och olja i smeten. Ifall du använder rivet äppel, nötter ed hårt, blanda i det nu. Känsliga bär är bra att lägga till degen efter mjölet, och försöka röra om möjligast lite. Blanda sedan bakpulver, soda och kryddor i mjölet och rör sedan ner även det.

Den färdiga degen ska vara tjock, nästan så att din spatel kan stå i den. Sätt i lite mer mjöl om så inte är fallet. Sleva över den i stora muffinformar, fyll dem till 3/4, och stek mitt i ugnen i 15-20 minuter.

 
 
 
 
 
 
 
 

Share
Ladataan...

Pages