Sött

La vie est belle

Mina vänner har bjudit på en massa fina efterrätter på senaste tiden.

Näitä ihania jälkkäreitä ystäväni ovat tarjoilleet viime aikoina.

Kiia på äppelpaj, american style. Hennes amerikanske pojkvän var i Finland en första gång och när han skulle träffa kompisgänget var det klart han skulle känna sig som hemma. Därför bjöds det på hamburgare och äppelpaj. Shawn var som fisken i vattnet.

Kiia paistoi omenapiirakkaa hänen amerikkalaisen poikaystävänsä ollessa käymässä ensimmäistä kertaa. Piirakassa oli kuohkea murotaikinapohja, happamia omenia päällä ja tietenkin kanelia - juuri sellasista piirakkaa voisin ahmia vaikka pellillisen.

Eräänä iltana Marialla teimme kuumaa hedelmäginoa marjoista ja suklaasta jäätelön kanssa. Helpompaa jälkiruokaa on vaikea kuvitella ja eksyyhän yhteen annokseen pari vitamiiniakin.

Maria bjöd på gino med varm frukt och choklad. Gott och hälsosamt, om man frånser de 500 gram choklad vi använde på rätten.

Man steker alltså frukt och bär, apelsin, kiwi, banan, päron, jordgubbar, svarta vinbär, äppel, mango, alternativen och kombinationerna är obegränsade, i en form med choklad på tills frukterna mognat lite och chokladen karamelliseras. Sen serveras alltsammans med glass.

Emmas chokocookies. Herregud de var goda! De var som mudcake förklädd till kex, sega och helt oemotståndliga.

Parempia suklaakeksejä kuin Emman cookiesit en usko koskaan syöneeni.

Emmas chokocookies            16 st

50 g osaltat smör

450 g mörk choklad, grovhackat

2 ägg

1,9 dl rörsocker eller ljust muscavadosocker

0,25 tsk vaniljarom

1,3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

0,5 tsk bakpulver

Smält smöret och hälften av chokladmängden i vattenbad. Vispa ägg, socker och vaniljarom väl och rör sen försiktigt i chokladen och smöret. Sikta mjöl, salt och bakpulver i en separat skål och blanda i resten av smeten varsamt i tre omgångar. Blanda sen ännu i den resterande chokladen.

Dela upp 8 klickar deg på två plåtar försedda med bakplåtspapper och stek i 170 grader i 10-12 minuter. Klickarna sprider ut sig i ugnen, så lämna lite plats mellan dem och smeta inte ut dem just alls. Kexen är klara när de får en glansig yta som börjar spricka, och de ska vara mjuka när de tas ur ugnen, för de stelnar till sin ljuvliga seghet när de svalnar. Ta alltså hellre ut lite råa än brända cookies ur ugnen!

 
 
 
 
 
 
 
 

Share

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.