Ladataan...
lainahöyhenissä

 

järjestin Instagramissa kyselyhetken talooni liittyen, ja kysymystulvasta yksi kysymys ylsi ylitse muiden: mitä tekisin talossani toisin? 

olen asunut talossa nyt kahdeksan kuukautta, enkä keksi yhtäkään oikeasti merkittävää asiaa, minkä tahtoisin talostani muuttaa.

pohjaratkaisu on juuri niin toimiva, kuin se paperilla suunnitteluvaiheessa hiottiin. materiaalit, valaistus ja rakenteelliset yksityiskohdat ovat kaikki edelleen mieleeni, enkä rehellisesti sanoen muuttaisi talostani oikeasti mitään. 

muutama pieni asia nousi esille, kuten yhden ulkovesipisteen lisääminen kesäisen kasteluruljanssin helpottamiseksi myös talon toiseen päähän, varsinaiselle oleskeluterassille. 

tallensin vastaukset kysymyksineen Instagramin (@TiiuPiret) kohokohdat kansioon nimellä "House Q&A"- käy kurkkaamassa, mitä muuta tekisin toisin. kansiossa myös paljon uusia kuvia talosta ja vastauksia kattavasti erilaisiin kysymyksiin taloprojektistani. 

mukavaa loppuviikkoa toivottaen, 

Tiiu Piret xx

Ladataan...
lainahöyhenissä

 

kirjoitin taannoin kovin viisaita

sananparsi meni kutakuinkin näin, "ensin on osattava olla yksin, jotta on valmis tekemään tilaa toiselle". 

kaikki tämä viisaus unohtui silmänräpäyksessä, kun rynnistin suuna päänä uuteen rakkauteen.

se sokaisee. vatsanpohjasta kouriva rakkaus nimittäin. jokainen sen tietää -  miksi muuten kaikki maailman laulut ja tarinat kertoisivat siitä. 

luulin olevani hyvinkin eheä entisistä arvistani. valmis itseni kanssa ja täysin auki uudelle, vailla menneisyyden taakkaa. valmis heittäytymään, ja olemaan paras versio itsestäni. 

enempää väärässä en ole ollut vielä koskaan eläissäni. 

vaatii rohkeutta myöntää omat arpensa. omat epäluulonsa ja pelkonsa. oman vajaavaisuutensa.  silläkin uhalla, että toinen ei tahtoisikaan niitä kontolleen. ja miksi pitäisikään, jos et riitä edes itsellesi.

olen ammentanut kesän mittaan niin paljon viisautta ystävältäni lahjaksi saaduista Rupi Kaurin runokirjoista. kerännyt voimaa ja viisautta naiselta, joka on elämässään särkynyt liian monta kertaa ollakseen vain kaksikymmentäyksivuotias. ammentanut rohkeutta kohdata oman haurauteni, ja tehdä asioita oman eheyteni eteen. 

tapasin Flowssa kaatosateessa sattumalta ihastuttavan lukijani.  hänen kanssaan tarinoimme pitkän tovin rakkaudesta, elämästä. ennen muuta epävarmuudesta. siitä riittämättömyyden tunteesta, joka jossain kohtaa elämää astuu jokaisen polulle. ja siitä, miten nainen on naiselle susi on typerintä mitä koskaan olemme tajuntaamme syöttäneet.

sitä ollaan niin rinta rottingilla feministejä, ja silti tämän ajatusmallin mukaan pahin uhka on nimenomaisesti juuri toiset naiset. 

ystäväni kanssa aloitimme viime kesänä tietoisen hyvänmielenkampanjan tätä koko idioottimaista susimallia vastaan. Sinä olet upea, kerroimme kursailemattomasti kohtaamillemme naisille. vastaanotto oli voimaannuttava. hämmentynyt ilme tuntemattoman naisen keskustelunavauksesta vaihtui sekunnissa silmiin asti kiriväksi hymyksi,  ja johti usein pitkiin keskusteluihin naisten välisestä kuilusta. 

en koe olevani roolimalli.  lukijoinani on kuitenkin liuta upeita naisia, joille en tahdo missään nimessä viestiä, että minulla kaikki olisi aina hienosti. että täällä sitä mennään - eletään hienoa elämää, ilman tietoa maallisista murheista. ja että olisin äärettömän itsevarma ja aina tyytyväinen itseeni. näkisin päivittäin itseni kauniina ja riittävänä. 

olen hirvittävän herkkä, ja koen vahvoja epävarmuuden tunteita. etenkin nyt, uudessa parisuhteessa.

olen huomannut miettiväni, miten pitkään tulen riittämään puolisolleni, kun maailma on täynnä toinen toistaan upeampia naisia. tarranut hieman kovemmin poikaystävän käsivarresta kiinni, ettei kukaan vaan kähvellä tätä onneani. nähnyt muut naiset susina, vaikka olen itse tietoisesti pyrkinyt toimimaan päinvastoin. 

ihan kuin toisen onni olisi kenenkään otettavissa. tai itsevarmuutesi kenenkään muun määritettävissä kuin yksinomaan sinun.  

olen kirjoittanut tähän tekstiin viimeisiä sanoja nyt kymmeniä kertoja, eikä mikään kuulosta oikealta. ehkä siksi, että en pysty ihan vielä kirjoittamaan itselleni,  Sinä riität.

hetken se vielä ottaa, mutta olen oikealla tiellä. 

 

kiitos kun kuuntelit. 

Tiiu Piret xx

Ladataan...
lainahöyhenissä

 

kesäiset paella- kokeilut ovat tuottaneet todella takuuherkullisen reseptin, mitä suosittelen varauksetta kokeilemaan, vaikka paellan konsepti jännittäisikin. alkuvalmisteluiden jälkeen paellan valmistus käy käden käänteessä ja huumaavan tuoksuisen ruuan valmistumista on ilo seurata.

variaatiot raaka-aineiden suhteen ovat loputtomat - omassa suosikissani maistuu herkulliset minimustekalat, sinisimpukat, kana, chorizo ja tiikeriravut. myös kotimainen kala käy paellaan erinomaisesti, tai vegeversioon kauden kasvikset munakoisosta artisokkaan. käytän paellassani paljon täytteitä, koska tahdon paellastani maukasta ja tuhtia - sovella siis ohjeen liha ja äyriäismäärät itsellesi sopivaksi. 

jos mielit tehdä paellaa useamminkin kuin tämän ainoan kerran, suosittelen lämpimästi panostamaan paellapannuun. muurikka käy paremman puutteessa, mutta tasapohjainen paellapannu kypsyttää paellaan kauttaaltaan tasaisesti.

luethan reseptin kokonaisuudessaan ajatuksella ennen kokkausta - näin säästyt sähläykseltä ja saat hyviä vinkkejä. 

 

paella 

(viidelle nälkäiselle)

kaksi sipulia, valkosipulia reilusti, pätkä chiliä 

paprika, 1-2 tomaattia

4,5 dl risottoriisiä - n. 1 litra kala/kanalientä (suosi luomua)

300g kanan sisä- tai rintafilettä, 250g chorizoa 

1 kg tuoreita sinisimpukoita, 10-20 minimustekalaa

tiikeriravunpyrstöjä 

0,5 g sahramia

reilusti La Dalia Smoked sweet paprika- savupaprikamaustetta (marketit ym. myy) 

kanojen ja minimustekalojen esimaustamiseen: oliiviöljy, tuore valkosipuli, savupaprikamauste, suola) 

 

valmistele ainekset

pilko kaikki ainekset valmiiksi ja esimausta kuutioitu kana ja minimustekala. kuutioi sipulit, tomaatti ja paprika. siivuta chorizo. valmistele ravut paistovalmiiksi. kiehauta sinisimpukat viinissä jos käytät tuoreita kuorellisia simpukoita. kiehauta kala/kanaliemi, ja mittaa riisi valmiiksi. 

 

 

aloita paellan valmistus  

1. laita paellapannu kuumenemaan.

2. paista chorizosiivuja reilussa voissa ja öljyssä paellapannussa niin että ne saavat hieman väriä. ota chorizosiivut pois - paista tiikeriravut kypsiksi, ja laita sivuun. ravut sitkastuvat helposti, minkä vuoksi ne paistetaan nopeasti kypsiksi, ja lisätään lähes valmiin paellan päälle. 

3. lisää pannulle tarvittaesssa öljyä. lisää sipulit, valkosipulit, chilit ja paprika. paista kunnes alkavat pehmentyä ja lisää kanafileet. kun kanat ovat saaneet paistopintaa, lisää esimaustetut minimustekalat. 

4. lisää tomaattikuutiot ja paista hetki. lisää riisi pannulle ja paista hetki lastalla käännellen kunnes riisit ovat kauttaaltaan öljyn peitossa. 

5. lisää chorizo, (jätä sivuun muutama siivu koristelua varten), sahrami ja 1-2 rkl savupaprikamaustetta pannulle ja kaada kala/kanaliemi kokonaisuudessaan pannulle. sekoita kerran huolella kaikki ainekset keskenään, ja jätä kypsymään. pohjacrustin aikaansaamiseksi paellaa ei hämmennellä lastalla alkusekoituksen jälkeen ollenkaan. 

6. anna porista n. 10 min, minkä jälkeen voit tarvittaessa pienentää liekkiä pannun alta. jos käytät esikypsentämättömiä sinisimpukoita, lisää ne paellan joukkoon tässä vaiheessa, työntäen simpukat hyvin liemeen. myös raa`at kuorelliset kokonaiset ravut lisätään tässä vaiheessa paellaan upottaen ne nesteeseen kypsymään. poista lopuksi aukeamattomat simpukat paellasta. 

paella on valmista kun neste on imeytynyt, ja riisi on sopivan kypsää - tämä vie yleensä 30-40 minuuttia. 

tarjoile sitruunalohkojen,  limeaiolin ja rapean valkosipulileivän kanssa. 

 

muutama vinkki vielä lopuksi 

  •  jos et saa käsiisi espanjalaista paellariisiä, käytä riisinä risottoriisiä ja sovita nesteen määrä paketin keitto-ohjeeseen
  • ole tarkkana pakastettujen merenelävien kanssa. anna pakasteiden sulaa, ja huljauta lopuksi kylmän veden alla. tarkista että äyriäisissä on raikas ja "tuore" tuoksu. luonnollisesti käytä aina tuoreita mereneläviä jos suinkin saatavilla. 
  • tilaa tuoreita äyriäisiä.  kotikaupungissani ainakin Mestarin Herkku tilaa asiakkaan toiveesta ihan mitä tahansa tuoreena kalatukusta, kunhan olet ajoissa liikenteessä. 
  • jos käytät tuoreita sinisimpukoita, voit kiehauttaa ne nopeasti voissa, sipulissa, valkoviinissä ja kalaliemessä, ja lisätä kiehautetut simpukat kuorineen puolivalmiiseen paellaan - upota tällöin simpukat tukevasti paellan pohjaan asti. ota osasta simpukoita kuoret pois, sillä 500g simpukoita on suuri määrä paellaan kuorineen lisättäväksi. 
  • mitä parempi kala-/kanaliemi, sitä maukkaampi paella - itsetehty kalaliemi olisi paras vaihtoehto. tarkista liemen maku ennen paellaan kaatamista, maku ja suolaisuus määräytyy pitkälle liemestä!
  • espanjalaiset arvostavat paellassaan erityisesti paellan pohjaan rapeutuvaa socarrat nimistä crustia, mikä syntyy optimaalisen paistolämpötilan tuloksena. paellaa ei myöskään sekoiteta alkuhämmennyksen jälkeen kuten esimerkiksi risottoa - paellapannun pohjalla oleva riisi rapeutuu ihanaksi crustiksi kun riisiä ei hämmennellä eikä häiritä. elä huoli jos alkuun crustisi on hieman tummanpuhuvaa, tämänkin oppii harjoituksen kautta. 
  • esimausta minimustekalat ja kana. mauton ruoka on hirvittävää, ja mielestäni maustamaton kanafile on hyvä esimerkki tästä.  siksi pyöräytän paloiksi leikatun kanafileen marinadissa (oliiviöljy, valkosipuli, La Dalia savupaprikamauste & suola), ennen paellapannulle lisäämistä. minimustekalat marinoin myös samassa marinadissa varmistuakseni, että pakastettu liha saa varmasti makua. leikkaa minimustekalan pään ja lonkeroiden välistä tuntuva kova nivel pois. 
  • limeaioli : 2 dl  jugurttia, 1 dl Hellmans majoneesia, maltillisesti mahdollisimman tuoretta valkosipulia (noin puolikas kynsi), limen mehua ja suolaa myllystä. sekoita aineet ja nosta jääkaappiin maustumaan. 

 

antoisia paellahetkiä toivoen, 

Tiiu Piret xx

 

Pages