Bridezillan muistiinpanot, luku 1

Laura loves

"Tuleeko tästä nyt hääblogi?" kysyi joku lukijoista, kun kerroin kihlautuneeni. Ei tullut -- ainakaan vielä. Mutta koska olen sitä ihmistyyppiä, joka suunnittelee matkoja ja asukokonaisuuksia ja ruokalistoja vuoden tai kaksi etukäteen, täytyy myöntää, että kyllä aihe jo pyörii mielessä. Asiaa ei auta se, että ystäväpiiriini kuuluu pari ihanaa, inspiroivaa hääintoilijaa. Heistä toinen (ja vilkuilen tässä kohtaa rakkaan Riikkani suuntaan Butik Lilianin tiskin taakse) roudasi lounastreffeille lähes sadan euron arvosta paksuja häälehtiä ja törkkäsi ne syliini. "Mä aattelin et sä tarttet näitä, niin ostin nyt sulle tämmöset.." Olin vähällä tukehtua makirullaan. No kiitos!

 

Koska häihin voi upottaa loputtomasti rahaa, eikä sellaisia summia kerätä hetkessä, olen sitä mieltä, että alustava budjetti on syytä laatia nyt. Tällaista olen visioinut:

 

Hääbudjetti

1800 € hääpaikka (mistäkö tällainen summa? Meillä on tällä hetkellä kaksi potentiaalista hääpaikkaa kiikarissa, ja tämä sattuu olemaan kummankin tilavuokra -- hämmentävää! Tila on kaikista häävalinnoista vaikein. Haluamme: modernin rouheaa teollisuusmiljöötä tai puhdasoppista pitsihuvilaromantiikkaa, sokkeloiden sijasta yhden ison tilan.)

4700 € ruoka (perustuen max 100 aikuisen ruokailuun ja pitämieni cateringien buffet-hintoihin)

1000 € hääpuku (tämän tekee tietysti Riikka.)

750 € kuvaaja (tämä hakusessa, koska en halua työllistää kuvaajaystäviä juhlissa vaan kreisibailata heidän kanssaan)

750 € bändi (tämä tiedoksi nimeltä mainitsemattomalla ystäväyhtyeelle, hys hys)

1000 € alkoholi (se, että juhlapaikkaan saa viedä omat juomat, on meille ehdoton vaatimus. Kumpaankin suosikkipaikoistamme onneksi saa. En ala maksaa keskinkertaisesta viinistä 27 euroa pullo tms. Tunnen aimo lauman juoppoja - you do the math. Sitä paitsi haluamme valkata juomat viimoisen päälle. Joudun silti ehkä tinkimään ikijulistuksestani Mun häissä ei juoda skumppaa vaan pelkkää samppanjaa. Aleksi taas haluaa teettää Stadin Panimolla erikoiserän hääolutta. Ehkä pitää saman tien tuplata tuo budjetti.)

1000 € kukat

1000 € koristeet ja muu sekalainen tilpehööri

 

Vaikka kuinka räknaan, summa on 12 000 €. En ymmärrä, miten tuosta voisi tinkiä. (No okei, pitää häät kotona 20 hengelle ja tehdä kasviskeittoa. Tai nyyttärit. Tai avioitua jollain sata euroa maksavalla seuraintalolla, jossa on nationalistisia maalauksia ja hirvensarvet seinällä. Tai kerätä ite lupiineja. Antaa jonkun amatöörin ottaa ilmaiseksi kuvat. Mutku mutku. Ei.) Ja nyt kun mietin, tuossakaan budjetissa ei ole ollenkaan mukana esimerkiksi Aleksin vaatetusta.

 

Odotan alle vähintään kymmentä, geneerisen hääpaheksuntageneraattorin luomaa "Järjetön summa yhdestä päivästä" (tiedän sen! Niin muuten onkin!) / "Haluatko avioliiton vai häät?" (Kummatkin, kiitos!), jne.

Kommentit

Suunnittelija (Ei varmistettu)

Musta tuo on suhteellisen realistinen. Ehkä tosiaan lisäisin tuota juomabudjettia ja miettisin myös mahdolliset kuljetuskustannukset, hääyön kulut, kiitoslahjat, yms. Mutta hyvältä tosiaan vaikuttaa :)

Nekkutyttoe (Ei varmistettu)

Meillä suunnitellaan myös häitä, ensi heinäkuulle, ja aika samoihin summiin päädyttiin... Mun laskelmissa tosin on jo mukana kampaajat, kiitoskortit ja muu tilpehööri. Ai miten niin ajoissa liikkeellä? :D Puku- ja kukkabudjetit on vaatimattomammat ja tilavuokra valitsemallemme paikalle Tampereella 1100.

Tyyne
Sukat makkaralla

Jee, kerrankin joku tekee realistisen budjetin!

Minusta taas tuo viinabudjetti näyttää hyvältä ja kukissa pääsette ehkä edullisemmin, riippuen että millainen puutarha teillä oli mielessä ;)

Mindeka
Ma-material Girl

FB:ssä on pyörinyt ainakin sellainen valokuvaaja kuin SKM photo, joka on ymmärtääkseni suht uusi firma (tuttava kouluajoilta), joten saattaisi mahtua budjettiin. Kannattaa ainakin kysyä!

No me ei kyllä paljon halvemmalla päästä, mutta näköjään eri asioihin budjetoidut summat on ihan erilaiset :D Tilavuokra 0 €, ruoka ja juomat 8000 euroa, kukat 100 euroa, häävaatteet 750 euroa, valokuvaaja 245 euroa jne. No okei, kun laskee teidän tilavuokra, ruoan ja juomat, niin taitaa lähennellä tuota mun 8000 euroa.

viiru13 (Ei varmistettu)

Erittäin realistinen arvio. Meillä häät maksoivat tuon verran vaikka vieraita 65. Säästettiin kukissa ja koristeluissa (less is more) mutta vastaavasti budjettiin kuului kutsut, miehen asu, kaunistautuminen ja kuljetukset. Viinakset kannattaa hakea Tallinnasta, säästää piiiitkän pennin.

Hallitun hysterian Anu (Ei varmistettu) Http://Hallittuhysteria.blogspot.fi

Näinä hetkinä mä kiittelin itseäni, että mentiin naimisiin juuri valmistumisen kynnyksellä kun ei oltu vielä päästy niin kalliin makuun. Tosin pistettiin mekin silti aika iso siivu rahaa Manillan vuokraan ja hyvään ruokaa. Alkoholit me saatiin häälahjaksi ja lahjoittaja oli niin avokätinen, että viimeiset pullot taidettiin tuhota kaverien toimesta vasta pari vuotta sitten vaikka nainisissa on oltu jo kuusi vuotta,

Elina U.
Lentoaskeleita

Olen harmillisen laiska kommentoimaan välillä, mutta nyt oli pakko tarttua aiheeseen! Nimittäin kuulostaa tosi järkevältä budjetilta. Siinä piilee niin monien sudenkuoppa jos budjetoidaan summat ihan epärealistisen alhaisiksi Me tehtiin aluksi toki vastaavanlaiset laskelmat jotka oli tosi fiksutkin, mutta silti budjetti lipesi aika rajustikin lopussa, vaikka oltiin kuviteltu että eihän meille nyt niin käy, vaikka kaikki tutut kokemuksella tästä varoittelivat. ;) Nimittäin kaikkea ei millään pysty laskemaan jo etukäteen, sellaista kaikkea pientä yllättävää sälää joka sitten yhdessä muodostaakin hävettävän ja harmittavan ison summan! :D Esim. karkkibuffan paperipussit koristeaineineen (karkit olin laskenut, mutta nämäkin ehkä 50e), hääkutsujen postimerkit (ehkä myös 50e), meidän pojan juhlavaatteet ja KENGÄT hitto vie (päädyttiin lopulta kyllä vetämään tennarit puvun kaveriksi, sillä lasten juhlakengät on sikakalliita ja tosi tönkön näköisiä), hääpuvun laahuksen ylösnostolenksut ym (ehkä 30e), "ensiapukorien" sisältö vessoihin, alusvaatteet, hääauton koristukset, kirkon jälkeen heiteltävät ruusunterälehdet ym. Noi ihan heittelemäni summat muutamaan ei vaikuta yksinään isoilta, mutta sitten kun niitä vahingossa kertyy ja jos eivät ole budjetissa valmiina, niin hups... Ja tuossa mainitsin vain muutaman.

Hei ja vinkkaan mielelläni meidän valokuvaajasta (vaikuttaa Turun suunnalla, mutta tulee muuallekin, sopisi varmaan budjettiinnekin), täällä mulla on ihan muutama kuva hääamusta mutta ota yhteyttä jos haluat nähdä tai tietää lisää noiden muutaman perusteella.

Bridezillailun iloa! ;)

laurafree
Laura loves

Oi kiitos, mikä määrä hyviä kommentteja! Ja siis iik. Toitte mun mieleen ihan uusia juttuja. Budjetissa ei ole mitenkään otettu huomioon seuraavia juttuja:

- save the date -kortit, kutsut, kiitoskortit - postituksineen kaikkineen! Apua! Haluan teettää nää törkeen laadukkaalle pahville ja painattaa ja suunnitteluttaa kunnolla, tulee varmaan heeelvetin kalliiksi, mutta tästä en halua tinkiä.

- lasten vaatetus

- mun kengät, laukku, mikä tahansa muu paitsi itse puku

Ainakin näissä säästetään:

- meille ei tule mitään kirkollista seremoniaa, vaan avioidumme jo edellisenä päivänä kaksistaan maistraatissa. Ei siis siirtymäkuluja tai hääajoneuvohommia tms. Nöy.

- hääyö kotona tai katuojakin kelpaa. Aion bilettää koko yön ja tahdon treffata sukulaisia ja ystäviä taas heti seuraavana aamuna. Ihan turha maksaa parista tunnista maltaita. Seksiäkään en aio harrastaa, vaan sammua. :D

Kuvaaja olisi tosiaan kalliimpi, jos käyttäisi ihan jotain ulkopuolista. Tunnen kuitenkin niin hullun liudan kuvaajia, että mitä luultavimmin kuvaaja on joku heistä. Kaisu on luvannut antaa potretit lahjaksi, niin kyseessä on vain juhlien kuvaamista - kun ei mitään seremoniaakaan ole.

lobster

Omat on niin tuoreessa muistissa että pakko kommentoida! Ihanata!

Meillä sadan aikuisen juhlissa ruokaan meni 5000e (pitopalveluiden hinnoissa ei usein ole valmiina tarjoilijoiden palkkoja, n. 30e/tunti/työntekijä). Säästövinkkinä me saatiin kaikille kasvis-kalansyöjille edullisempi buffethinta, eli sitä kannattaa kysyä jos vieraissa on paljon lihaa syömättömiä. Viinoihin meni melkein 2000e kun laskee mukaan vierasvoimin ylläpidetyn baarin. Juomat haettiin Tallinnasta ja viinit olivat Viron hinnoilla n. 5e eli niissä pihisteltiin. Juuri mitään ei jäänyt!

Yksi asia jonka itse tajusin viime tipassa oli tarkastaa pitopalvelun astiat. Olivat rumia, joten piti vuokrata viinilasit toisaalta ja siitä tuli vielä muutama satanen kuluja.
/Kiki

 

T100 (Ei varmistettu)

Suhteet! Verkostot! Hyväksikäyttö! Hääpaikka tuli sen syntymästä asti suussa pyörineen kultalusikan kautta (HAHAHA), valokuvaaja oli paitsi ystävä, myös ammattilainen. Alkot Virosta, pitopalvelu vanhan duunipaikan kautta, puku -70% kun oli ajoissa liikkeellä, vuotta ennen. Meikit ja tukka ystävältä, bändi ystäväpiiristä (ja hiton kova olikin)! Kukat jätin ihan suosiolla kasvamaan omaan rauhaansa. Hääpaikka oli niin kaunis ja kesä kukkeimmillaan, etten jäänyt rehuja kaipaamaankaan. Mutta siis, itse budjetti oli viiden tonnin luokkaa ja vieraita oli reipas sata. Ruokaa ja juomaa jäi vielä ylikin. Nam.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.