Kirjallinen kysely

Laura loves

Mainio Joanna heitti minulle kirjahaasteen jo joskus heinäkuussa, nyt vasta keksin, että on juuri oikea hetki naputella vastaukset. Pyysin perhettäni poistumaan pyöräretkelle ja istuin tuoliin. Täältä pesee.

 

1. Mikä kirja olisi juuri nyt paras kuvaamaan sinun elämääsi?

Jonkun kotimaisen naiskirjailijan puoliahdistunut äitiysromaani varmaankin. Riina Katajavuoren Lahjat, kenties.

2. Luetko runoja?

Kausittain, mutta paljon vähemmän kuin ennen. Luonnollisesti lukioikäisenä hirveästi, vielä sen jälkeenkin reippaasti, nykyään on aika harvoin runofiilis. Mikä on kamalaa, koska olen itsekin runoilija. (Ja tämän taas opin Julia Cameronin Tie luovuuteen -kirjan avulla: en sano, että "Kuvittelen olevani runoilija" tai muuta väheksyvää. Olen runoilija, koska kirjoitan runoja.)

3. Käytkö kirjallisuustapahtumissa?

No fitty, niissäkin nykyään kovin vähän. Aina, kun käyn, vannon toki omistavani loppuelämäni moisissa ramppaamiselle. Inspiroivaahan se aina on.

4. Mistä kirjasta toivoisit tehtävän elokuvan?

Minulla ei ole tällaisia toiveita: mieluummin listaisin kirjat, joista ei missään nimessä saisi tehdä elokuvia. Pitikö Pussikaljaromaanistakin tehdä elokuva? (Ei sillä, se oli ihan ookoo, mutta en toki koskaan voi enää lukea kyseistä romaania, kun päässäni alkaisi soida jonknu fakin Eero Milonoffin ääni.) No hei, annan luvan tehdä Tea Obrehtin Tiikerin vaimosta hengästytävän kauniin, visuaalisesti uskomattoman ja monikerroksisen, maagisen elokuvan. Antaa mennä.

5. Minkä klassikon olet aina halunnut lukea muttet ole (vielä) saanut aikaiseksi?

Näitä on tuhat! En ole lukenut Tuntematonta sotilasta, vaikka Täällä Pohjantähden alla räjäytti tajuntani. En ole lukenut Orwellin Vuonna 1984:ää, en Huxleyn Uljasta uutta maailmaa. En Anna Kareninaa, en Sotaa ja rauhaa -- en oikeastaan mitään venäläisiä klassikoita, koko genre on tuntunut vieraalta ja epäkiinnostavalta, vaikka oikeasti voisi olla mitä lumoavin. 

6. Onko sinulla jokin lempikirja jota et ikinä kehtaa kysyttäessä (paitsi tietysti nyt) paljastaa?

Rakastan Olemisen sietämätöntä keveyttä ja Sadan vuoden yksinäisyyttä yli kaiken (joskin Rakkautta koleran aikaan on prikulleen yhtä hyvä kuin Sadan vuoden yksinäisyys), mutta niiden nimeäminen lempikirjoikseen on vähän niinku nimeäisi lempiartisteikseen Madonnan ja Metallican. En keksi nyt mitään nolompaa, koska Marjatta Kurenniemen Onnelin ja Annelin talo ei mielestäni ole mitenkään nolo valinta maailman parhaaksi kaunokirjalliseksi teokseksi.

7. Kenet kirjailijan haluaisit tavata?

Hanif Kureishin, koska olen visioinut seksuaalisen kanssakäymisemme muotoja jo yli vuosikymmenen ajan. Millaisia ne olisivat? Hyviä

8. Kenet romaanihenkilön haluaisit tavata?

Richard Wrightin Native Sonin (eli Amerikan pojan) Bigger Thomasin, koska olen analysoinut hänen traagista elämäänsä kymmenien ja taas kymmenien sivujen verran graduuni ja tunnen häntä kohtaan äidillisiä tunteita.

9. Kuka on mielestäsi kiinnostavin kirjailija (vaikket välttämättä hänen kirjoista pitäisikään)?

Tove Jansson kyllä kiehtoo. (Ja pidän hänen kirjoistaan, tajuttomasti.) Bret Easton Ellis kyllä kiehtoo myös, eri tavalla. Martin Amisin seurassa haluaisin vetää seitinohuet päiväkännit lontoolaisia pubeja kierrellen ja hänen mieleensä sukellellen.

10. Minkä kirjan ostit viimeksi?

Ann-Marie Macdonaldin Linnuntietä, jota en löytänyt suomeksi mistään, ja jouduin tilaamaan englanniksi. Luen aika 50/50 suomeksi ja englanniksi, mutta preferoin suomea. Linnuntietä on tiettävästi kuningatar Katin lempiteos, joten odotan innolla. Käsittelemme sitä ensi kuussa lukupiirissä.

11. Mitä luet juuri nyt?

Jonathan Safran Foerin Everything Is Illuminatedia, joka vaikuttaa riemastuttavalta!

 

Joannan toive oli, että mainitsen jossakin vastauksessa jonkin chick lit -teoksen, tsih. Hän siis muistaa "lievästi" vihamielisen suhteeni kyseiseen genreen.. Mutta enpäs ujuttanut chicklitmitvittii mihinkään väliin, haa! Joanna varmaan salaa elätteli toivetta, että paljastan hävettävä lempikirja -kysymyksen kohdalla yhtäkkiä, että minulla on salainen kirjastohuone täynnä Marian Keyesiä. In joor driims, perverssi Rönsy-nainen!

 

Mä oon niin huono näissä haastehommissa, toivoisin että ihan kaikki kirjallisuutta harrastavat ihmiset postaisivat tämän kyselyn blogeihinsa, muiden lempparit ja inhokit kiinnostavat aina hurjasti!

Kommentit

Joanna Palmén
Rönsy

Kiitos kiitos! Hahaa, enpä epäillyt vilpittömyyttäsi chick lit -asiassa, ja pervous tietenkin pois minusta! Mutta ajattelin vaan laittaa vähän haasteellisempaa haastetta.

Pussikaljaromaani-asiaan vanha neuvo: ensin kirja, sitten leffa. Ei pääse Eero Milonoffit häirittemään, ja kumpikin versio olivat musta erinomaisia.

Sun ja Hanif Kureishin tapaaminen pitäisi kyllä järjestää.

laurafree
Laura loves

Eiku kyllä mä olin ennalta lukenut Pussikaljaromaanin. Mutta nyt en vaan voi enää koskaan lukea sitä uudelleen!

Niin pitäisi. Järjestää. Mun. Ja Hanifin. Ota tän työviikon agendalle! :D

Unia

Heips, törmäsin tähän kyselyyn täällä blogissasi ja innostuinpa itsekin postaamaan aiheesta. Jos kiinnostaa, vastauksiani voi käydä lueskelemassa täällä. :)

Niina S. (Ei varmistettu)

Venäläiset klassikot ovat kiehtovia! Ja niitä on niin monenlaisia! Itselleni yks parhaita lukukokemuksia on ollut Rikos ja rangaistus - psykologista realismia mutta myös äärimmäisen jännittävä ja koukuttava dekkarimainen juoni. Gogolin absurdit novellit ovat myös omalla tavallaan tosi hauskoja. Anna Karenina voi olla paikoin aika puiseva, mutta suosittelen silti sitäkin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.