Leipien kingi

Laura loves

Mikä on Suomen paras leipä? Tämä on iisi: toinen on Ullan Pakarin Junttakakko, mutta koska syön arkileipänä mieluummin rukiisempaa kamaa, ykkönen on lopulta Vilmusen & Vilmusen reikäleipä.

Tämä tuli mieleen, kun testasin männäviikonloppuna kovasti kehutun Livonsaaren leipomon juureen leivotun ruisleivän. Olihan se hyvää, mutta ei kyllä mitään verrattuna Vilmuseen. Palvon tuota isoa, kovaa rinkulaa. Se on paistettu kuoreltaan rapeaksi. Reunat ovat miltei kärtsänneet ja rouskuvat hampaissa. Karsinogeenien suloinen maku...

Vakkariaamupalani on kaksi kunnon siivua Vilmusta ja avokadoa päälle. Avokadoa miltei kokonainen hedelmä eli mielettömät keot. Vähän suolaa ja se on siinä. Parasta. Ikinä. En ole toistaiseksi koskaan kyllästynyt.

Vilmusta & Vilmusta ei tietääkseni saa Helsingistä. Turusta saa ainakin meidän lähikaupasta K-Market Portsasta, monesta isosta K-Marketista ja muistaakseni Wiklundiltakin. Suosittelen.

 

Ps. Hesarin Ruoka-sivuilla oli äskettäin perusteellinen ja kattava ruisleipätesti. Olisin niiiin halunnnut, että Vilmunen & Vilmunen olisi ollut mukana ja kuulla vaikkapa leipäguru Jaakko Kolmosen mielipiteen siitä. Testiin otettiin kuitenkin vain Helsingissäkin myytäviä leipiä. Sniff. Ikuinen katkeruus. Ihan kuin oma sisko ei oisi päässyt missikisoihin tai jotain.

Pps. Vilmunen & Vilmunen valmistaa lisäksi ainakin ruispatonkia, mutta ainakin omaan makuuni se on ihan kamalaa. Suosittelen siis vain reikäleipää. Paperipussissa. Osta.

Kommentit

Ullan pakarille sata sydäntä. Kaurajuntta on ykkönen! Vilmunen & Vilmunen on kyllä yksi asia lisää Turusta kaivattavaksi.

Helsinkiläisistä (tai no, pääkaupunkiseutulaisista) leivistä ykkösiä:

Haagan leipomon täysjyväruisleipä, jota on ihan mahdoton leikata, mutta palkitsee jyväisyydellään.

Samsaran ruisvuoka - voiherrajjjjumala kuinka hyvää! (ja hankala leikata)

Avikaisen leipomon ruispatongit, joita en ole syönyt Kalliosta muutettuamme, yyh. Avikainen saa lisäpisteet Elvi-mummosta, joka toivottavasti häärää edelleen tiskin takana.

laurafree
Laura loves

Ei helvetti, tarkoitin Kaurajunttaa! Se on tosiaan ykkönen - ei missään nimessä Junttakakko! KÄÄK!

Samsaran ruisvuoka pitää testata heti! Sitä saa Ruohonjuuresta. Haen tänään! Jea!

Samsaran ruisvuoka on täydellistä: hapanta, rapeakuorista ja sopivan tiivistä. ja hiivatonta! Haaga ja Salonen saavat niin ikään pisteet (leivin)hiivattomuudesta.

LinaS
iivents

Apuva, tuotahan on saatava!

Haagan leipomon leipä on herkkua, mutta kuten sanottua tosinaisen ruista pitää olla ranteessa kun leikkaa (ja terävät veitsi). Perussettiä, jota löytyy monista marketeista ja Annukkaaakin on kehunut hiivattomuutensa takia on tuo Salonen. Sitä löytyy aina kaapista - perheen mielestä jo kyllästymiseen asti.

Kun mennään pohjoista kohti, niin Koillismaalla (Taivalkoskella) on aivan hurmaavan hyvää ohutta ruisleipää, sitä raahataan aina kotiin asti - vaikka tuoreena se tietty on ihan Must! Nyt en muista leipomon nimeä, mutta propsit sinne anyway! :) Mums!

Vierailija (Ei varmistettu)

Salonen. Siis jos Helsingissä ollaan. Yksi Salonen leipäkorissa, toinen pakkasessa. Aina.

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko kukaan syönyt Sysmän ruisleipää? Ihan parhautta tuoreena tai kun pakastettu leipä lämmitetty uunissa.

laurafree
Laura loves

Oon syönyt joskus sata vuotta sitten, en muista millaista se oli! Pitääkin uudelleentestata!

Vierailija (Ei varmistettu)

Asuin muutaman vuoden Porissa, josta muutin Turkuun, ja nämä kaksi leipää ovat juurikin ne, jotka on jääneet evääksi näistä kaupungeista. Ihan parhaita, aidon makuisia, kunnon reikäleipiä <3 !

Ruis-Reiska (Ei varmistettu)

Kyllä! Vilmunen & Vilmunen ollut ykkösleipä jo pari vuotta. Hankala siitä on paremmaksi pistää. Naantalin Aurinkoisen limppu tulee kakkosena, mutta se on kyllä pahasti ylihinnoiteltu. Ullan Pakarin leivät ovat kaikki kelpo kamaa, tuovat vaihtelua. Yllättäen nostaisin eliittiryhmään myös Lidlin paikan päällä paistetun sekaleivän, joka on kyllä kilohinnaltaan yksi edullisimpia ja lisäksi tuoreena jopa maukasta. Taikina taitaa tulla Saksasta?

Valtava harppaus Turun seudun tumman leivän tarjonnassa on ollut, kun leipomot ovat oppineet jättämään ylenpalttisen kuminan käytön. Kauhulla muistelen sitä aikaa, kun lähikaupasta sai vain ja ainoastaan Salosen jauhoista ja kuminaista ruisleivän irvikuvaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.