Smäshing pumpkins

Laura loves

Leikin lauantaina jenkkiläistä sadonkorjuuta ja kiepsautin kurpitsapiirakan. Tässä resepti! Se on Kodin kuvalehdestä, tietty, kuten about kaikki reseptini aina. En tiedä, miksi. Se lehti on useimmin keittiönpöydällä kai.

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

 

pkt voitaikinaa

 

400g halloween-kurpitsaa

2 munaa & 1 keltuainen (miksi, oi miksi? eikö vaan kolme munaa kävisi?)

2 dl kuohukermaa

1.5 dl fariinisokeria

1 tl kanelia

1 tl inkivääriä

0.5 tl muskotttipähkinää

0.5 tl neilikkaa

 

1) Läimi taikina piirakkavuoan pohjalle & reunoille. Nosta vuoka hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen. (Miksi, oi miksi?) Pistele haarukalla ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia. (Jos tiedät, miten vältyt taikinan valumiselta reunoilta alas, kerro toki...)

2) Lohko kurpitsa kuutioiksi, höyrytä tai keitä (max puoli tuntia), valuta vesi ja soseuta.

3) Vatkaa täytteen muut ainekset keskenään. Heitä kurpitsasosekin sekaan. Kaada taikinan päälle ja paista 175 asteessa 30-40 minuuttia. (Minulla ainakin meni 40 minuuttia.) Anna vetäytyä ja hyytyä.

 

Tarjoilukaveriksi: sitrunaalla ja sokerilla maustettua kermaviiliä tai kanelikermavaahtoa. Kuulemma. Ei minulla vaan mitään sellaisia ollut.

 

Tarjosin piirakkaa Heidille ja Terhille. Jämät söivät Sulo (1), John (2) ja hoitaja-Ira. Testiraadin arvio kuului: "Ihan ku piparitaikinaa voitaikinan päällä!"

Niinpä - jouluisia mausteita aina yhtä lumoavan voitaikinan yllä. Mitäs sitä ihminen muuta. Kurpitsanvihaajillekin maistuu: itse kurpitsan rooli on makupaletissa aikamoisen pieni. Tuo lähinnä pehmoista tekstuuria ja mietoa mössömakua. Hyvää Halloweenin-odotusta kaikille.

 

kuva: we heart it (oman piiraani väri ei ollut noin tasainen, vaan kanelinäppyläinen)

Share

Kommentit

Hosuli
Hömppäblogi

Mää jätän monesti suosiolla "niin ja niin monta keltuaista ja niin ja niin monta valkuaista" -ohjeet väliin. Varmaan voisin ehkä osata erotella ne, mutta en vaan viiti. Vaivalloista.

Miu
Miu

mitä on halloween-kurpitsa? :D Miten se eroaa normikurpitsasta? Kuulostaa hyvältä!

laurafree
Laura loves

En minä tiedä :D Että ei-kesäkurpitsa. Siis ihan tavallinen kurpitsa! Oranssi! Eikö niitä oo keltaisiakin? Siitä ei tuu niin kauniin väristä.

Ja siis joo, en usko että tuo keltuaisen erotteleminen vaikutti lopputulokseen mitenkään. Ymmärrän siis toki jos tehdään valkuaisvaahtoa tms, mutta kun tässä ei ollut mitään sellaista. Joku leipomisekspertti voi tulla toki kertomaan, miksi keltuainen oli olennainen.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Keltuaisen tai koko kananmunan käyttäminen vaikuttaa jonkin verran rakenteeseen. Pelkkä keltuainen hyydyttää paremmin?

"Voit käyttää kahden keltuaisen sijaan kokonaisen kananmunan. Rakenteesta tulee hiukan erilainen, mutta varmasti ihan yhtä hyvää. Keltuainen tekee täytteen pehmeäksi, valkuainen kovemmaksi. Keltuaisesta tulee myös kaunis väri massaan."

http://keskustelu.suomi24.fi/node/9876575

laurafree
Laura loves

Okei! Ajattelin, että ainakin se "tuki" tuota keltaoranssia väriä osaltaan. Mutta ehkä siis myös rakennekysymys. Tänks!

Kommentoi