S.O.S. eli jeesiä juhannuspöytään

Laura loves

Grillaamme saaristossa koko kesän - vähintään kerran päivässä, usein kaksi, joskus kolmekin (aamiaiseksi on vakiintunut grillatut seesamibagelit & kilo Philadelphiaa -setti). Yleensä jo kesäkuun lopulla grilli-ideani alkavat ehtyä. Niin nytkin. Uutta. Tahtoo uutta.

Speaking of uutta, uudet perunat ovat vuoden tärkeimpiä juttuja. (Karppaajat oikeasti:miten te voitte elää itsenne kanssa?) Nyt niitä saa. Luomupiiri toi jo yhden kilon kotiin. Ne syötiin hetkessä. Tänään haettiin marketista juhannuspotut. Vierekkäisissä laareissa Uudet perunat (Paimio) 2,49€/kg ja Uudet kuokkaperunat (Paimio) 6,49€/kg. Suurena kuokkimisen arvostajana maksoin kolminkertaisen hinnan kuokituista kavereista. Saanen kertoa matikkarajoittuneille, että 6.49 x 2 ei tule halvaksi. Sou not!

Uudet perunat ovat niin taivaallisia, ettei niihin voi kyllästyä.  Toisinaan niiden kanssa voi kuitenkin maltillisesti kikkailla. Kodin Kuvalehden perinteikäs ruotsalaisresepti osoittautui ihanaksi.Silliä +sipulia + kerrankin vanhanaikaista ja simppeliä kermajuustoa +köntsä voita sekaan.  Se olkoon juhannuksen ruokavinkkini. Pistäkääpä tämä pöytään.  S-O-S, miten syntisen hyvää!

S.O.S. (Smör, ost & sill)

500 g varhaisperunoita
2 kesä(puna)sipulia varsineen
100 g kypsytettyä kermajuustoa
noin 100 g matjessillifileepaloja
50 g voita
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
 

1. Raaputa perunat puhtaiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois.

2. Hienonna sipulit varsineen. Leikkaa juusto pitkiksi, kapeiksi tikuiksi. Valuta sillistä neste pois ja leikkaa halutessasi pienemmiksi paloiksi.

3. Puolita tai viipaloi lämpimät perunat tarjoiluvatiin. Asettele päälle sipulit, juusto ja silli. Rouhi mausteeksi suolaa ja pippuria.

4. Kuumenna voi kattilassa ja anna sen ruskistua pähkinänruskeaksi. Kaada voisula perunaseokseen ja tarjoile heti.

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Juu! Itse en ajatellut juhannuksena syödäkään muuta kuin uusia perunoita ja silliä! No okei, kyllä syön myös korvasienikastiketta. Äiti oli urheana huivi kasvoillaan kerännyt niitä pari ämpäriä. Eipä paljon pidot parane.

Mutta jos kaipaat vaihtelua grillaukseen juhannuksen jälkeen, niin tämä on luottoreseptini silloin, kun tekee mieli grillata jotain vähän erilaista. Peräisin Hesarin ruokasivuilta muutamien vuosien takaa. Jos vain pidätte aasialaistyyppisistä mauista, niin kokeile!

Kana-maustesalsanyytit ja avokadoseos

8 maustamatonta kanan rintafileetä

salsa:
6 isoa valkosipulin kynttä
1 sipuli
2 punaista chilipalkoa (siemenet voi poistaa)
puoli desiä öljyä
1 rkl punaista currytahnaa
puoli desiä hunajaa
puoli desiä kanafondia
kuminaa morttelissa murskattuna

avokadoseos:
3 avokadoa muussattuna
sitruunamehua
2 salottisipulia hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tlk ranskankermaa à 200g
suolaa
sokeria
pippuria

Ruskista kananrinnat pannulla. Mausta suolalla. Valmista salsa morttelissa tai sauvasekoittimella. Revi sopivat palat foliosta ja pienemmät palat leivinpaperista. Aseta kanat paperille ,levitä päälle salsaa ja sulje nyytit.

Valmista avokadoseos sekoittamalla ainekset.

Grillaa nyyttejä noin 10 minuuttia tai kunnes kypsiä.

Tarjoile esim. riisin, couscousin tai grillattujen vihannesten kera.

susa

ah ihanaa, tänään käytiinkin ton yhden kanssa keskustelu, että "lauralta täytyy kysyä reseptivinkkejä juhannukselle". taidamme siis vetää perunaa napaan koko juhannuksen!

vierailija (Ei varmistettu)

Karppaajat voi syödä uusia perunoita! Niissä on samanverran kaikkee syntistä kuin parsassa. Katsos, kun ne on vauvaperunoita, niin ne ei oo vielä muuttuneet saatanaksi. :)

Kommentoi