Vegaaniviikko

Ladataan...
Laura loves

Syömämme lihan ja etenkin maitotuotteiden määrä alkoi ketuttaa. Päätin, että nyt vedetään ainakin viikko kotona pelkkää vegaanisafkaa. Syömme paljon kasvisruokaa muutenkin, ei siinä mitään, mutta välillä tekee hyvää haastaa itsensä miettimään vaihtoehtoja myös juustoille, kermoille, jogurteille sun muille ihanille maitohässäköille.

Suosittelen samanlaista kokeilua kaikille muillekin, joista ajatus tuntuu muka-hankalalta tai muka-ankealta. Ei nimittäin oo! Monilla on myös käsitys vegaaniruoasta jotenkin laihanköyhänkevyenä, mitä se ei myöskään ole (välttämättä, ellei nyt sellaista hingu). Kaloreista ei ole ollut puutetta.

Meillä on nyt viikon aikana syöty muun muassa seuraavia herkkuja, kopioi vapaasti omaan ruokalistaasi:

pastasalaatti täysjyväfusillia, pikakeitettyä parsakaalia, purjoa, porkkanaa, vegaanista majoneesia, ihana ysäribileruoka!

papuburgerit hyvän sämpylän väliin mustasilmäpavuista muussattuja & seesamiöljyssä paistettuja pihvejä (mausta juustokuminalla & korianterilla!) sekä reilusti guacamolea (muussaa avokadon kanssa chiliä, sitruuna- tai limemehua, mausta suolalla & pippurilla). Sooloilin ja heitin pihvitaikinaan kaikenlaista superia ruishiutaleista hampunsiemeniin. Hyviä tuli! Aleksi jopa liioitellen lausui, että tää on parasta, mitä mä oon koskaan syönyt. No, ei se nyt niin hyvää ollut.

porkkana-kookos-korianterikeitto siinähän ne pääainekset jo tulivatkin..

bulgur-pähkinäsalaatti bulgurin & pähkinöiden (ohje puhuu pistaaseista ja maapähkinöistä, mutta heitin sellaista sekoitusta, jota tilaan Luomukassista) lisäksi viinirypäleitä, pinaattia, purjosilppua & hyvä öljykastike

 

Inspiraationa on toiminut Raisa Kettusen hurmaavan pinkki Puputytön juhlakirja. Vähän sekava, mutta symppis ja piristävä opus. Ja hyviä idiksiä. Hyväksyn.

 

Mutta silti. Väitän yhä, ettei minusta olisi vegaaniksi loppuelämäksi -- vaikka maapallon tilanne sitä miltei vaatiikin. Mutta kun mutta kun. Ne juustot. Kevytmaito krapulapäivänä. Kermainen pasta. Kahvimaito! Mitkään maitotuotteiden kasvipohjaiset korvikkeet eivät ole oikein läpäisseet vielä seulaani. Esimerkiksi soijamaito kahvissa on karseaa. Ei pysty. Ja kaamos ilman brie-köntsiä. Ei todellakaan pysty. Anteeksi, lehmät.

Share
Ladataan...

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Mut hei, lehmillä vois olla ihan kiva elämä, jos me kaikki vähän vähennettäis liha- ja maitotuotteiden vetämistä. Eli vegaaniviikot ja vegaaniruoat kunniaan! Ei sitä tarvitse "ryhtyä vegaaniksi".

Noi papuburgerit kuulostaa hyviltä! Jotain tollasta pitäis tehdä. Lihansyönnin vähentämistä olen suunnitellut itsekin ja lopputulemana syntyi purjo-perunasosekeittoa ja pienistä valkopavuista tehtyä pastakastiketta ynnä porkkana-inkiväärikeittoa pakastimeen. 

Luin myös aikaisemman postauksesi luomukassista. Olen itsekin harmitellut Finskan lopettamista ja kävinkin siellä viimeisellä viikolla ja juttelin Finskan frouvan kanssa. Päivittelimme miten kaikki on niin kamalaa ja ihmiset syövät pelkkää scheissea. Mähän ehdin siinä tietysti kehuskella miten paljon paremmin asiat ovat Helsingissä, mutta sain kuulla kaikkien siellä vaikuttavien saman henkisten liikkeiden olevan ihan yhtä pulassa. Kuliksen Anton&Antonkin lopettaa, mutta se nyt ei sinänsä yllätä. Peiliin katsomisen paikka: onko itsekään tullut ostettua tuollaisista kaupoista "riittävästi" vai onko energia mennyt siihen, että vain päivittelee että onpas kivoja pikkuputiikkeja ja oikeasti ostaa vain yhden teepaketin kerran kahdessa kuukaudessa...

Vierailija (Ei varmistettu)

No ne lehmät lahdattaisiin jos ei niille ole tarvetta tehdä maitoa briejuustoon joten parempi se on vaan lehmille että tykkäät juustoista :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Komppaan edellistä vierailijaa, hieno kokeilu! Jos joskut törmäät sveitsiläisiin Veguston tuotteisiin niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan - mielestäni nämä pähkinäpohjaiset vegaaniset juustot ovat ihan vakavasti otettavia haastajia normijuustoille ja saman tuotesarjan leikemakkarat ovat myös ihan hämmentävän hyviä

Vierailija (Ei varmistettu)

...tarkoitin ensimmäistä, en edellistä vierailijaa, maitotuotteiden käyttöä voi helpokseen vähentää varsinkin kun hyvissä vaihtoehdoissa löytyy

Elina/chocochili.net (Ei varmistettu) http://chocochili.net/

Mahtavaa, hyvää vegaaniviikkoa! :)

Soijamaito on siitä ovelaa, että se vaatii seurakseen hyvää kahvia! Suomalainen peruslitku ja loraus soijamaitoa on kaamea yhdistelmä, mutta itse tehty latte soijamaidosta onkin sitten jo ihan toinen asia!

Ooona (Ei varmistettu)

Ootkos kokeillut mantelimaitoa? Ihan mahtavaa litkua, paljon tuhdimpaa kuin riisi- tai kauramaito ja paremman makuista kuin soijamaito. Ja mikä ihana ajatus, mantelimaitohan on melkein sama kuin linnunmaito...

Elluu (Ei varmistettu)

rainbown kauramaito on paras korvike!

Piksu (Ei varmistettu)

Mul on kans noi juustot. Ilman lihaa olen elellyt jo yli 10 vuotta, mutta juustosta EI VAAN PYSTY luopumaan. :P

Komppaan Chocochili-Elinaa, soijalatte on ollut aamujeni pelastus jo monta vuotta. Vaaleapaahtoisen suodatinkahvin joukossa soijamaito ei vaan toimi.

Laura loves

Kiitos hyvistä feikkimaitovinkeistä! Soijalattea en oo tehnyt ite koskaan, joskus oon juonut kahvilassa ja hyväähän se oli. Kauramaito kokeiluun ja mantelimaito myös! Nyt tilasin Luomukassista jotain maissimaitoa -- en tiiä, soveltuisiko se yhtään..

Ja vierailijalle numero kolme, ne lehmät lahdataan muutenkin ja itse asiassa kuolema on varmastikin kivampi kokemus heille kuin elämä tuotantovälineenä.. Että ei mun briensyönnille ole kyllä yhtäkään järkevää perustetta. Maitotalouden tukeminen on lähes yhtä perseestä kuin lihantuotannon tukeminen. Typerää on tietää tämä ja silti toimia tietoaan vastoin..

Ja Järkylle vielä että niin just, mä ainakin havahduin Finskan ja Luomuidyllin kaaduttua juuri siihen, etten käynyt niissä tarpeeksi ja ostanut tarpeeksi. Voeeee. Luomukassiin aion nyt syytää joka roposeni, jotta ei viimeinenkin toivo ole menetetty..

Vierailija (Ei varmistettu)

Mantelimaidon (kauramaito saa kahvin minusta maistumaan vähän kaurapuurolta, mikä ei ole kovin miellyttävää) lisäksi kannattaa kokeilla Alpron "kahvimaitoa". Se on se ruskeassa tölkissä oleva soijamaito. Kyljessä lukee tyyliin "for professionals", ja aiemmin sitä myytiin vain kahviloihin, mutta nyt sitä löytyy isoista ruokakaupoista ainakin. Superhyvää!

Ai niin!

Sunnuntaina oli elämäni eka krapulapäivä, jolloin teki hulluna mieli kevytmaitoa. Hyvä tietää, että tää on ihan ok.

Menni M (Ei varmistettu)

Vegaanina mun teki aina mieli kalapuikkoja ja Snickersiä. Outoa sinänsä, koska kalapuikot ei koskaan olleet mitään mun suosikkiruokaa, Snickers joku lempparipatukoista kyllä.

Vegaaniksi oli ehkä vähän hankalaa ryhtyä, mutta aikansa sitä linjaa noudatettuaan unohti miltä asiat maistuu. Ei juustoja tai mitään muutakaan osannut kaivata, kun oli jo niin tottunut esim. soijajäätelöön ja siihen, että soijamaito vähän paakkuuntuu kahvissa. Oikeastaan aika sama homma lihan kanssa: kun viime syöntikerrasta on 16 vuotta, on lihan maku unohtunut jo totaalisesti.

Emilia

Juu Alpron mantelimaito on kanssa mun suosikki! Himppusen tyyristä, mutta jos sitä ei lurauta kuin vähän kaffen joukkoon, pönikkä kestää melko kauan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Alpron mantelimaito on niin hyvää! Ja kokeile toki niiden soijakermaakin, mun mielestä sopii erittäin hyvin esimerkiksi kermaisiin kastikkeisiin, on kovin kermaista (kunhan ei vahingossa osta sitä light-versiota). Hyvää maidotonta vispi"kermaa" tosin odottelen vielä, mikään kokeilemistani vaihtoehdoista kun ei vielä ole toiminut toivomallani tavalla. Ja jäätelöistä sen verran, että tofujäätelöt on yksinkertaisesti pahoja, mutta Oatlyn kaurajätski (mansikka) hyvää ja suurinta herkkua on R-icen suklaariisijätski, nam! Siinä harmittaa ainoastaan hinta, mutta on sen väärti kun ei kovin usein osta.
Ja komppaan myös aiempia kirjoittajia siinä, että maidon maun unohtaa kyllä hyvin nopeasti, eikä sitä todellakaan osaa kaivata.
Peukku vegaaniviikolle!

Kommentoi

Ladataan...