Polttarit ovat sukupuolittunut juhla, mutta tarvitseeko sen olla?

Leipää ja ruusuja

Kolme viikkoa sitten minut yllätettiin kesken lenkkeilyn Lahdessa ja vietiin ympäri Helsinkiä. Kuinka ihana ja ikimuistoinen päivä se olikaan rakkaiden ystävien ympäröimänä! Upeita hetkiä hyvän vegaanisen ruuan ja juoman parissa.

Ystäväni ja kaasoni on loistava kokki ja teki mielettömän hyvää vegaanista ruokaa meille koko päiväksi.

Brunssilla oli fenkoli-vihersalaatti, kasvismuffinsseja, vegaanista puolukkajuustokakkua, minttujuomaa ja mimosaa.

Illalliseksi oli munakoisopastaa pestolla marioidun mozzarellan tai papujen kera ja leipää chimichurri- ja romesco-tahnalla
Jälkiruuaksi vegaaninen punaviinisuklaakakku, joka oli MIELETTÖMÄN HYVÄÄ! Resepti jutun lopussa.

 

Mimmitkin juo bisseä! Stadin panimon olutmaistijaiset olivat hauska kokemus. Laatuoluita pääsi maistamaan ja jokainen valitsi suosikkinsa. Myös siiderivalikoima ja alkoholiton olut- ja siiderivalikoima löytyivät porukallemme.

Suomen Tivolin maailmanpyörä oli mielettömän hauskaa. Päivän paras hetki oli nähdä Helsingin ylle ystävien kanssa.
Illalla saunoimme kaikki yhdessä ja menimme Korjaamolle  Pykäri ja Ahjo Ensemblen keikalle.

Polttareiden tarkoitus on viettää laatuaikaa ystävien keskuudessa, mutta miksi niin usein polttariporukka on sukupuolirajoittunut vaikka oma kaveripiiri ei olisi?

Lähes täydelliset polttarit -kirjan kirjoittajan Katri Korolaisen mukaan "polttarit ovat kenties sukupuolittunein juhla.  Naisten juhlat ovat hemmottelua, miesten juhlat seikkailua.". Miksi polttarit ovat niin sukupuolittunut juhla?

Polttarit tulevat saksankielisestä sanasta Polterabend, joka tarkoittaa metelöintiä ja kolisteluiltaa. Saksassa häiden aattona peloiteltiin metelöimällä pahat henget pois. Varhaisimpia tietoja polttareista Suomessa on 1870-luvulta ruotsinkielisten aatelis- ja ylemmän porvarisluokan miesten juhlista, joissa sulhasen ystävät viettivät viimeistä poikamiesiltaa "ennen avioliiton velvollisuuksien alkamista"

"Mutta jo 1890-luvulla myös naisten polterabendit olivat yleisiä Suomen ruotsinkielisten emansipoituneiden säätyläisneitosten parissa. He kokoontuivat yleensä jonkun kotiin pukeutuneina miesten vaatteisiin, kai parodisesti jäljitellen miesten vastaavia juhlia. Aiemmin, 1850-luvulla, säätyläisneitosten oli tapana kokoontua häiden aattona naimisiin menevän ystävätterensä kotiin valmistamaan myrttiseppelettä morsiamelle." (Terttu Kaivola, naimisiin.info)
Naisten juhlissa pukeuduttiin miehiksi, jotka esittivät entisiä kosiskelijoita, ja vaihdettiin avioliittoneuvoja. Morsian saatettiin pukea morsiuspukua parodoivaan asuun. Monet nykyajankin perinteet juontuvat siis 1800 -luvulta.

 

Juhla järjestetään yllätyksenä polttarisankarille ja niin myös minullekin. Juhlavieraat sain kuitenkin valita itse. Minulle ei olisi tullut mieleenikään valita ystäviäni sukupuolen perusteella. Kaikilla ei tietystikään ole sellaista tilannetta, että lähimmät ystävät olisivat monen sukupuolen edustajia, mutta myös sellaisia tarinoita tiedän, että läheinen ystävä on jäänyt juhlista sukupuolensa vuoksi.

Polttareiden ei tarvitse myöskään tarvitse olla sukupuolistereotypioita toisintavaa seremoniaa. Kun netissä etsii polttarivinkkejä koostuvat polttareiden sisällöt hyvin vahvoista sukupuolittuneista tavoista: naiset hemmottelee ja kaunistautuu, miehet ovat aktiivisia ja ronskeja. Yllättävän monessa vinkataan tilaamaan strippari. On käsittämätöntä ajatella ylipäätään, että polttareihin liittyy ajatus, että on ok tilata strippari ja lääppiä toista ihmistä polttareissa, ikäänkuin viimeistä kertaa ennen avioliittoon astumista, olkoonkin se nainen tai mies. Erilaisten tanssitaiteen ammattilaisten arvostaminen on eri asia.

Kolme vinkkiä feministisempien polttareiden järjestämiseen:
1. Sukupuolineutraali polttariporukkka

2. Unisex morsius- tai sulhassauna voi olla, jos porukka niin päättää ja JOKAINEN kokee olonsa turvalliseksi. Olen ollut järjestämässä monia tilaisuuksia, jossa on päädytty unisex-saunaan. Paras tapa selvittää ihmisten todelliset tuntemukset on äänestää silmät kiinni ja järjestäjällä on vaitiolovelvollisuus tuloksista. Sen verran voin kertoa, että useammin miehet eivät ole kokeneet oloaan hyväksi unisex-saunassa.

3. Riko sukupuolirooleja tai -stereotypioita. Morsiammen polttareiden ei tarvitse olla hemmottelua ja sulhasen polttareiden actionia.

Kirjoitus on kapea tarkastelu laajaan aiheeseen. Mitä sinusta jäi tarkastelematta?

Kuvat: Nelli Nurminen, kaaso

PUNAVIINISUKLAAKAKKU:

Ainekset:

3,5 dl gluteenitonta jauhoa

3/4 tl ksantaania

1,5-2 dl tummaa kaakaojauhetta

2,5 dl sokeria

1 tl suolaa

1tl leivinjauhetta

1tl ruokasoodaa

1/2 tl kanelia

100 g leivontamargariina (Sininen Keiju)

1tl valkoviinietikkaa

2 tl vaniljasokeria

2,5 dl punaviiniä

Sekoita keskenään kaikki kuivat ainekset. Sulata margariini ja sekoita se kaikkien märkien ainesten kanssa sekaisin. Kaada märät ainekset vähitellen kuivien ainesten joukkoon koko ajan sekoittaen. Älä vispaa taikinaa vaan kääntele kaikki varovaisesti sekaisin. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisia 22-24 cm) ja paista keskitasolla 175 asteessa 25-30 min. Kakku saa olla kostea keskeltä. 

Kuorute:

2 prk Oatlyn på mackan

Tomusokeria oman maun mukaan

1 prk planti vispautuvaa kaurakermaa

1 tl vaniljasokeria

(halutessa voi lisätä 1 dl kookoskermaa)

Vispaa tehosekoittimella på mackan ja kaurakerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon oman maun mukaan  tomusokeria, lisää myös vaniljasokeri. Kuorutteeseen voi vispata mukaan myös kookoskerma antamaan hieman kookoksen makua. 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

"Sen verran voin kertoa, että useammin miehet eivät ole kokeneet oloaan hyväksi unisex-saunassa."
Onpa sukupuolittunut kommentti muuten tosi mielenkiintoisessa jutussa!

Leipää ja ruusuja

Kiitos! :) Hyvä huomio, tosin tämä kommentti oli tarkoituksella sukupuolittunut. Avasin sitä ehkä hieman huonosti, mutta pyrkimyksenäni oli havainnollistaa miehiin kohdistuvia oletuksia. Usein kuin ryhmät pohtivat yhteissaunaa kysytään asiaa vain naisilta, miehiltä taas oletetaan yhteissaunan olevan ok. Näinhän ei tietenkään ole. Tämä kommenttini pohjautuu minun kokemukseen niistä äänestyksistä, joita olen eri ryhmille tehnyt ja useammin niissä on miehet äänestänyt sukupuolittuneesta saunasta unisex-saunaa vastaan. Olen myös keskustellut muutaman miespuolisen kanssa asiasta ja selvisi, että miehet kokevat sukupuolirooli paineita mennä kuitenkin unisex-saunaan, koska pitäisi olla "rohkea" eikä "ujostella". Tämä ei ole mitenkään arvolatautunut kommentti vaan yksinkertaisesti subjektiivinen havainto. Tieteellistä tutkimusta asiasta minulla ei ole, ja tulokset tietysti riippuvat ryhmästä, joka koostuu yksilöistä (joilla on eri sukupuolia). Tavoitteeni oli kuitenkin tuoda esille se, että kaikki sukupuolesta riippumatta tulee ottaa huomioon unisex-saunaa pohtiessa. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.