Ladataan...
Lempiruoka

Onpa ollut kiva kesäloma. Olemme kokkailleet niin mökeillä kuin Italiassakin ja syöneet ulkona toooosi paljon. Vauvan kanssa ravintolassa syöminen on tullut tutuksi. Voisin kirjoittaa siitä myöhemmin lisää. Tällä viikolla palasimme keväältä tuttuun arkeen, jossa minä olen kotona ja Jussi töissä. Viikon päästä juhlitaan Lounan synttäreitä ja sen jälkeen maanantaina alkaa uudenlainen arki, kun minä palaan kolmeksi päiväksi viikossa töihin ja Jussi jää kotiin. Töihinpaluu tuntuu ihan kivalta, mutta olen kyllä saanut ajan kulumaan kotonakin aivan loistavasti. En ole ehtinyt tehdä läheskään kaikkia ruokajuttuja, joita suunnitelmissani oli...

On siis ollut mukava palata reissujen jälkeen omaan keittiöön, jossa ruoanlaitto on tutumpaa ja maustekaappi täydempi. Viikonlopun iloksi leivon marjapaloja, joiden päälle kasattiin runsaasti torihulluuksissani ostamiani marjoja. Kaikki on vaan niin ihanaa juuri nyt, etten voi vastustaa ja sitten syömisen kanssa tulee kiire. Pohjan ohje on Brooklyn Supper blogista, päällinen muokattu jääkaapin & makumieltymysten mukaan.

Rapea marjapala

  • 85 g vehnäjauhoja
  • 85 g ruisjauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 125 g voita
  • 4 rkl kylmää vettä
  • 1 1/2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 kananmuna voiteluun

 

  • 200 g tuorejuustoa
  • (2 rkl sokeria)
  • 5 rkl limecurdia
  • marjoja

Sekoita jauhot ja suola keskenään. Kuutioi voi ja nypi jauhojen joukkoon mahdollisimman kylmänä. Sekoita vesi ja omenaviinietikka keskenään. Lisää seosta taikinaan teelusikallinen kerrallaan samalla sekoittaen. Tarvitset vettä vain sen verran, että taikina pysyy koossa ja saat muodostettua siitä pallon. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Taikina voi hyvin levätä yönkin yli. Kauli taukina leivinpaperin päälle puolen sentin paksuiseksi levyksi. Voitele levy kananmunalla ja paista 200-asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä. Pohja on aika mureneva, joten me teimme siitä annospaloja lautasille. Sekota tuorejuuston joukkoon halutessasi sokeria. Levitä pohjan päälle ensin limecurd ja sitten tuorejuusto. Kasaa marjat päälle viimeiseksi juuri ennen tarjoilua.

 

 

Ladataan...
Lempiruoka

Mainitsin aiemmin saaristolaisleivän kuuluvan meidän juhannuksen kalapöytäämme. Muutkin klassikot, kuten graavikalat, toistuvat pöydässä joka vuosi, mutta yleensä teemme myös jotain uutta. Joskus uusista jutusta tulee klassikkoja, joskus ne päätyvät pöytään pari kertaa ja joskus vain sen yhden ainoan kerran. Tämän juhannuksen uutuutena oli kuoreton eli leivätön muikkukukko.

Sain tämän ohjeen anopiltani ja kaikessa yksinkertaisuudessa siihen tarvitaan vain pekonia ja muikkuja. Tekeminen on nopeaa, kypsentäminen hidasta ja kaikkein eniten kärsivällisyyttä vaatii kukon jäähtymisen odottelu. Muikkukukon on oltava täysin kylmää ennen leikkaamista, joten se on parasta tehdä jääkaappiin valmiiksi edellisenä päivänä. Leivän tähän ruokaan saa kasaamalla viipaloitua muikkukukkoa vaikka saaristolaisleivän päälle. Tämä on ihanaa myös uusien perunoiden seurana.

Kuoreton muikkukukko

  • 2 pakettia pekonia
  • 1 kg perattuja päättömiä muikkuja (valitse mahdollisimman pieniä)

Huuhtele muikut tarvittaessa. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka pekonilla, sekä sivut että päädyt. Pekonin päät saavat tulla reunojen yli. Kasaa muikut vuokaan ja käännä pekonin päät päälle. Pekonien ei tarvitse peittää muikkuja kokonaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 4 tuntia. Anna jäähtyä vuoassa ja nosta kukko vuokineen päivineen jääkaappiin. Kumoa muikkukukko vadille ennen tarjoamista ja viipaloin reilun sentin viipaleiksi.