Aamun avautuminen: idiootti ratin takana

Lilou's Crush

 

Kuva: HS.fi (linkki vie juttuun)

Kuinka tunnistat idiootin ratin takaa:

  • Hoippuva ajotyyli: kaistaa laidasta laitaan
  • Nykivyys: seitsämääkymppiä-ysikymppiä-sataakymppiä-jarrutus-ysikymppiä -kaikki tämä kolmen kilometrin matkalla, 80km/h alueella
  • Vilkkujen puute/toimimattomuus autossa: ei ennakkoilmoitusta kaistan vaihdosta tai siirtymisestä liittymää
  • Luuri korvalla, mieluiten käsi ikkunanpieleen leväten
  • Hankaluuksia liikkeellelähdössä: liikennevaloista ei ihan niin näppärästi lähde muun liikenteen mukaan, kun on vain yksi käsi käytettävissä ohjaukseen ja vaihteen vaihtamiseen
  • Langan toisessa päässä: kolinasta ja hiljaisuudesta, kun kännykkä lentää lattialle poliisiauton lähestyessä
  • Persuksen nuuskinta: auton ryömiminen millin päähän edellä kulkevasta

Tiedän, että ystävissänikin, fiksuissa, ihanissa ja älykkäissä ihmisissä, on tällaisia idiootteja. Rakastan teitä ihan liikaa, että haluaisin teidän syyllistyvän jonain päivänä onnettomuuteen, jossa voi käydä tosi tosi huonosti. Teille, tai jollekin sivulliselle.

Vaikka olet hyvä ja luotettava kuski, luuri korvalla kukaan ei ole.

----

Aamun avautumisen aikaansai puoli vuotta autossa tehtyä noin kymmenen kilometrin työmatkaa, joista lähes joka päivä olen saanut todistaa kännykän aiheuttamia pieniä, ja toisinaan suurempiakin vaaratilanteita. Naisten, miesten, nuorten aiheuttamia. Mopoautossa vauhdissa tekstailua, luuriin hekottamista katumaasturissa ja lapset perheauton takapenkillä tienpientareella kyntämistä, mutta känny ei kädestä irronnut silloinkaan.

Tieliikennelaki tältä osin lienee väheksytyin laki, mutta syystä säädetty.

Haastankin toimimaan näin, ihan simppelisti:

  • Jos olet kuski, jolle puhuminen ajon aikana on tärkeää: hanki handsfree, ja jätä se autoon valmiiksi. Tai viritä bluetooth-yhteys kännykän ja autoradion välillä, jos sellainen mahdollisuus on.
  • Jos vastaat autoilijan puheluun: tuumaa, että soitetaas kun olet parkissa, jos kuskilla ei ole handsfreeta.

OK?

 

PS. Kännykän käyttö ajon aikana lisää onnettomuusriskin nelinkertaiseksi. Terkuin Liikenneturva.

Kommentit

Mindeka
Ma-material Girl

Asiaa!

Hertta
Lilou's Crush

No eiksoo! Paasaaminen ei taida koskaan olla oikea sävy valistaa, mutta josko tämä tehoaisi sitten siihen puheluja vastaanottavaan puoleen... En tiedä.

Working mum (Ei varmistettu)

Asiaa!
Yksi hyvä puoli. Onneksi sinun ei tarvitse kuunnella mitä nuo jurpot luuriinsa mölisevät. Bussimatkustajiakin nuo "en voi olla hetkeäkään ilman luuriani" hetkittäin piinaavat :-).

Hertta
Lilou's Crush

Haha, ihan mahtavaa, kun pystyy tästäkin hirvestä vuodatuksesta keksimään positiivista :) Kiitos, toivottavasti lukemasi ei pilannut iltaasi :) Kauniita unia!

MinEna
Kasvukäyrillä

Asiasisältö sataprosenttinen! 

PS. sinulle olisi kesäkuvamuistelohaaste minun tontillani http://www.lily.fi/blogit/kasvukayrilla/kesakuvahaaste :)

Hertta
Lilou's Crush

Haa, kiitos! Ja voi ihanaa, onkohan tuo se sama kesäkuvahaaste mitä jo jossain luin, ja salaa toivoinkin, että joku haastaisi mukaan! Oi jee!!! Kiitos!

tiiinaaa (Ei varmistettu)

Tapahtuma työmatkani varrelta vuosia sitten:

Ajoin Bulevardilla pyörätietä ja ylitin suojatietä vihreillä. Päälleni ajoi takavasemmalta kääntyvä, kännykkäänsä puhuva nuori mies. Kaaduin. Mies ei edes noussut autostaan vaan jatkoi hetken pysähdyksen jälkeen matkaansa - ehkä arvioituaan että olen "kunnossa". Onneksi kummankin vauhti oli hiljainen, muutoin olisi voinut käydä pahemmin. Sain apua sekä huolenpitoa jalankulkijoilta ja jatkoin pienen shokkitirautuksen jälkeen täristen työmatkaani. Näitä tapahtumia mahtuu Helsingin liikenteeseen eikä useimpia edes kirjata. Itsekään ei tullut tehtyä mitään ilmoitusta.

Nyt olen sitten sellainen joitakin autoilijoita ärsyttävä ylivarovainen kaduylittäjä sekä jalan että pyöräillessä. Onneksi kaupunkiimme mahtuu myös paljon muita huomioivia ja ystävällisiä autoilijoita - kiitos kaikille teille!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.