Epähuoneapua?

Lilou's Crush

Meillä on alakerrassa epähuone. Se on meidän aula. Näiden neliöhintojan aikaan tuntuu aivan järjettömältä, että asunnossa on hurjasti tilaa, jolla ei ole mitään "virkaa". Toista olohuonetta emme kaipaa, emmekä halua tehdä tuosta läpikulkutilasta jättimäistä vaatehuonetta. Ovi makuuhuoneeseen halutaan säilyttää, joten sen vastaista seinää ei voi tilasta kokonaan kaataakaan.

Aulasta kuljetaan siis makkareihin ja kylpyhuoneeseen, eli ovia piisaa ja rikkonaista seinää. Tällä hetkellä toisella, kuvassa näkymättömällä pitkällä seinällä on tasan kaksi metriä vaatekaapistoa. Ne metrit tarvitaan, mutta ei tuota tanssilattiaa tuossa keskellä. Rappusten alla on lapselle mainio piilokolo, mutta voi kuinka epäkäytännölliset ovatkaan nuo kaarevat rappuset. (jos muuten jollakulla vinkkejä betonirappusten kunnostukseen, olen korvana (ei laminaattia/puuaskelmia/metallireunusta, mielummin maalia ja liukumiseste tai neulashuopa).

Olen pohtinut monenmoista:

  • Siirtääkö makuuhuoneen vastaista seinää (jolla sijaitsee peili) lähemmäksi portaita, jotta pienehköön makuuhuoneeseemme saadaan lisää tilaa. Probleema: minne metri vaatekaapistoa...
  • Jos seinä siirtyy, avartaako siihen tilaa tuplaoville (lasisena) jotta saadaan hämärään aulatilaan luonnonvaloa edes hiukan nykyistä enemmän. Seurauksena sama ongelma+makuuhuoneessa oleva kaapisto lyhenee metrillä. Kaunis ajatus, mutta kaksi metriä vaatekaappia vähemmän -ei kertakaikkiaan toimi.
  • Vahvimmilla on kenties alkuperäinen suunnitelma pitää huoneet ennallaan, mutta lisätä tiiliseinälle String-hyllykköä alakaapein, jotta saadaan lisää säilytystilaa peleille sun muille ajelehtiville jutuille. Uudella lattialla ja muiden pintojen siistimisen kanssa tilasta tulee kyllä kaunis, mutta ah-niin-turha. Argh.

Kuvat ovat varsin karut, tila on siis juuri tyhjennetty, (heh, karmeja myöten yhden oven osalta), juuttitapetit revitty ja mäntykatto pohjamaalilla valkeaksi sudittu sillä remontti alkaa lähiaikoina, ja kyytiä saavat niin seinät, katto kuin lattiakin. Osa hellästi siveltimestä ja osa jollain julmemmalla välineellä. Aiheutettavan trauman vakavuus pitäisi päättää tulevana viikonloppuna.

Onko kukaan teistä kohdannut samaa probleemaa kasikytluvun rivarissa? Oletteko saaneet tähän jotain tolkkua? Inspiskuvia ja ideoita otetaan ilolla vastaan!

Kommentit

Poplemousse (Ei varmistettu)

Tuo tiiliseinä tekee tilasta jotenkin toimistomaisen omaan silmääni. Itse tekisin tilasta "eristäytymisnurkkauksen" ja laittaisin siihen nojatuolin ja pienen pöydän. Toisaalta itselleni pienehkössä kerrostalossa asujana olisi ihan tervetullut tuollainen tyhjä tila joka ei ole keskilattialla, meillä kun on hankala n. 4 neliön "tanssilattia" eteisen kohdalla.

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos kommentista! Onpas hauskaa, sillä tässä huomaa, että makuja on tosiaan monia (ja hyvä niin)! Itselleni tuo tiiliseinä (joka jatkuu kulman taakse) on yksi lempijuttujani alakerrassa. Mietin sellaista vuodetuolia (Ikean PS) mutta ei sillekään löydy oikein sijaa tästä huoneesta, kun kulku on tosiaan joka suuntaan. Vaatekaappien vuoksi nurkkia ei ole harmillisesti vapaana -ja meillä on yläkerrassa erikseen työhuone, jossa sitten on hyvä rauha tehdä juttuja. Hassua, että tosiaan on tällainen iso tila tyhjällään, edellisessä kerrostalokodissamme kun olivat neliöt tosi napakasti tehokäytössä, tykkäsin siitä kovasti.

Anne Malia (Ei varmistettu) http://muotimielessa.blogspot.fi/

Itse varmaan säilyttäisin tilan aulamaisena, tyhjä tila on tänä päivänä luksusta. Kalustaisin vain parilla jutulla; kookkaalla penkkimäisellä rahilla, n. 150x40 cm kokoisella, joka voisi olla vaikkapa lämpimän sävyistä hunajaista nahkaa lisäksi valitsisin yhden lipaston, kenties viiskyt/kuuskytlukulaisen kaunokaisen. Rahin sijoittaisin kaapistojen eteen, melkein keskelle tilan lattiaa, niin että sen ympäri pääsee kävelemään, se olisi ikään kuin kenkäkaupassa oleva istuin. Sille voi laskea laukun, istuskella sovittelemassa kenkiä jne. Lipaston sijottaisin tiiliseinän pätkälle, puupintainen kaluste toisi lämpöä ja särmää. Päälle saa tehtyä asetelmia ;) Portaiden alkupäähän seinän pätkälle laittaisin suuren värikkään julisteen tms. tai vaikka seinäkoukkukollaasin (Pihkalan Maijalla on hieno).
Jos vaihdatte maton, katselisin ihania punoksisia sisal-mattoja.

Että en osannut olla ehdottelematta :)

Hertta
Lilou's Crush

Haa, hyvä kun ehottelit! Tuo rahi kuulostaa aivan ihanalta, tosin ei ehkä ihan niin suurta tilaan mahdu, mutta ai että olisi nätti. Tämä tila on siis alakerrassa, ja meillä on eteinen ja ulko-ovi (eli kengät ja laukut sun muut) siellä, mutta kyllä se toisi tähän tilaan eloa. Onneksi lattiat vaihtuvat siksi samaksi ihanaksi vaaleaksi laudaksi kuin muualla, tuon punertavan pyökin poistuessa, siitä en kovin pidä. Ja olen vähän haaveksinut laittavani isoäitini ompelupöydän, sellaisen justiinsa 50-lukuisen kapean pöydän (kellertävää puuta, superkaunis ja yksinkertainen) jotenkin tähän tilaan, kenties vielä löydän sille paikan... Ja julistetta olen itsekin ajatellut tuohon portaiden alapäähän, meillä on yksi meille rakas NY-aiheinen juliste, ja toisaalta mieheni upeita grafiikanjuttuja, joita siihen voisi laitella.. Jee, inspis alkaa hiipiä, kiitos tuhannesti!

liinak (Ei varmistettu)

Minusta lattiassa eikä matossa ole vikaa, mutta konjakin värinen Mies van der Rohe:n Barcelona rahi tosiaan olisi ihana ;=) Edellistä komenttia ajattelen. Tilasta tekisin vaikka televisiottoman oleskelutilan ("salongin"), jossa voi ystävien kanssa viettää aikaa ja tehdä drinksuja. Teilläkin kun on lapsia ja olohuoneessa on varmasti otettu myös heidät huomioon (leluineen jne.) Eli vintage baarikärry, mukavia tuoleja ja muutama liikuteltava pöytä + musakamat. Sopisi myös lukemiseen ja omaan aikuiseen löhöilyyn kivasti. Jos olisi minun oma koti kyseessä, asentaisin "tanssisaliin" barren ja tangon treeniä varten (+peilin), mutta muuten liikuntatilana tuo on turhan keskeinen painoille yms.

Hertta
Lilou's Crush

Joo,Barcelona-rahi olis kyllä aikas ihana :D Ajatus salongista on tosi kiva, mutta meillä tosiaan ei ole tarvetta toiselle oleskelutilalle, kun kiva sellainen on yläkerrassa-usko tai älä, ihme juttu, mutta leluja sinne ei ole kertynyt! En tiedä, miten sellainen asianlaita on saavutettu! Pelejä kyllä löytyy, mutta niille on taas sitten paikka kaapissa. Ja haa, nytkös viimein saan oman kuntosalin :) Kuntopyörän voisi kyllä raahata pois rumentamasta olkkaria, turkanen kun painaa niin hirveästi, että pitää odottaa kantoapua ulkokautta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Sijoita huoneen keskelle suuri kasviryhmä, joka valaistaan kasvilampulla. Yrtit ja tomaatit talveksikin tai eksoottista tunnelmaa palmuilla.

Hertta
Lilou's Crush

huoh, mun viherpeukalolla tuloksena olisi komposti-slash-tunkio. Olen surullisen huono kukkien kanssa :(

seinien kataja ;) (Ei varmistettu)

Heippa,
itse samanlaisen tilanteen kokeneena oli mielestäni paras ratkaisu kaataa seinä "oleskelutilan" ja makkarin välistä. Näin saimme aikoinaan alakerrasta yhden ison, tilavan ja ilmavan huoneen. Kaapistot siirsimme (portailta katsottuna) vasemmalle pitkälle seinustalle jolloin kaappitila lähes tuplaantui :D Ja taitavan puusepän käsissä voi vielä porataiden alla olevankin tilan ottaa hyötykäyttöön (tosin tällöin katoaisi piilopaikka!)

Tuollainen "välieteinen" kun on usein aika turha, toki sen voi sisustaa nojatuolilla/rahilla tms, mutta tulisiko tilassa ikinä luettua lehtiä tai oleskeltua muuten?

En ole varma sainko kuvista ihan oikean käsityksen, mutta tälläistä ehdotusta suosittelen :)

Hertta
Lilou's Crush

Sait presiis oikean käsityksen, ja todella hyvä ehdotus! Juuri tuota kaavailinkin jossain vaiheessa,mutta pelkään, että vaikka se olisi mieluisa yleisajatuksena se veisi nukkumiselta rauhaa: meillä usein mies puuhastelee yläkerrassa, kun menen nukkumaan, ja valo siivilöityy alakertaan -olen aika herkkäuninen, ja siksi ovi makuuhuoneeseen on aika must. Mutta tuollainen ratkaisu tosiaan oli tosi vahvoilla! Miten teillä on toiminut?  Meillähän on lisäksi vielä käynti tuonne vessaan ja tytön huoneeseen, ja makuuhuoneessa sellaiset ovet tuntuisi vähän hälyisältä -oliko teillä vastaavaa tilannetta?

Ja just noin, epäilen itsekin, että vaikka kuinka kivan sopen rakentaisin, ei siellä tulisi kuitenkaan oltua, kun on jo kiva olkkari ja rauhallinen työhuone.

GT (Ei varmistettu)

Hei, meillä on 60-luvun talossa samanlainen epähuone, jonka seinille laitoimme tauluja ja lattialle kaksi Tapiovaaran jakkaraa. Hyvin toimii. Pieni luksus käyttöhuoneiden seassa. Käy katsomassa blogista Kaaoksesta Kodiksi inspistä portaiden päällystämiseen, siellä on vanhat portaat päällystetty ihan kivasti. :)

Hertta
Lilou's Crush

Käyn! Kiitos kovasti vinkistä!!

Vierailija (Ei varmistettu)

Samantyyppinen tila löytyy meiltäkin - on käytävää, portaikkoa, pari sisäovea ja bonuksena vielä yksi uloskäynti. Meillä tila on nyt toiminnoiltaan kirjasto, työpiste ja pelikoneluola, ja tarpeen vaatiessa vielä vierashuone. Pistähän kuvia, millaiseen ratkaisuun sitten päädytte! Tällaiset epätilat taitavat olla aika yleisiä etenkin rinnerivareissa :)

Hertta
Lilou's Crush

Kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin meilläkin -meillä uloskäynti terassille on meidän makuuhuoneestamme tosin, mutta nuo kolme oviaukkoa ja portaikko tekevät tosiaan tilasta haasteellisen! Edellisillä asukkailla tila toimi ilmeisesti toisena olkkarina, mutta yksi riittää tähän talouteen :) Laitan varpiina kuvia, luulen, että tila tulee olemaan jonkinasteinen epätila jatkossakin, joskin sitten nätisti laitettuna sellaiseksi :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Saako kysyä kuinka paljon neliöitä asunnostanne löytyy kaikkiaan? :)

Hertta
Lilou's Crush

Saa toki! Noin 95 neliötä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kotinne näyttää kuvien perusteella kyllä todellakin isommalta kuin 95 neliötä! Kun teillä on kaksi aulatilaakin.

Meillä on vähän päälle 90 neliön kerrostaloasunto ja myös vastaavanlainen hämärä hallimainen epähuone (erillisen eteistilan lisäksi), jolle en ole keksinyt tehokasta käyttöä. Seinäpinta vielä rikkonaisempaa kuin kodissasi. Huoh, niin hyvä tila olisi muuten jos vain keksisi tehokkaan tarkoituksen! Ei tiloja mitenkään liikaa ole lapsiperheessä, jossa on useampi kuin yksi lapsi. Siihen nähden me asutaan varmaan ahtaasti. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.