Jos jokin on elämässäni aina järjestyksessä, se on pyykkihuolto.

Lilou's Crush

Yhteistyössä Perlana

Jos jokin osa-alue elämässäni on aina järjestyksessä, se on pyykkihuolto. Liekö jotain elämänhallinnan vahvaa kaipuuta vaiko mitäkö, mutta rakastan puhdasta ja hyväntuoksuista pyykkiä ja siistejä vaate- ja lakanapinkkoja! Olen tainnut aiheesta joskus blogini alkuvuosina hehkutella enemmänkin. Minusta pyykinpesu ja laittelu on yksinkertaisesti kivaa. Ja todellakin ihan toista kuin pihahommat, uschhh, tai tiskaaminen, yökkkk.

Olen perheemme yksinvaltias ja ehdoton pyykinpesun kunkku ja kuningatar yhdessä koossa.Tämä juontaa juurensa noin kymmenen vuoden taakse, mieheni ensimmäiseen ja ainoaksi jääneeseen kertaan jolloin hän pyykkäsi. Selvitykseksi sanottakoon, että juoneen liittyi olennaisesti joukko tyystin pilalle menneitä upouusia pitsialusvaatteita... Pyykkihommat hoidan mielelläni siksi, että haluan meidän poppoon vaatteiden säilyvän hyvänä mahdollisimman pitkään. Vaatteet ostetaan harkiten ja huolletaan yhtä hyvin, oli niiden hinta sitten edullinen tai kallis.

1. Lajittelu ja säilytys

Miestäni vähän nauratti, kun aikanaan uutta kotia etsiessämme listasin tarpeita: kolme huonetta, tila pyykkikaapille ja pesutornille, työpöydälle tila muualla kuin makuuhuoneessa... Ei puhettakaan ensimmäisten joukossa saunasta tahi parvekkeesta. Pyykkikaappi, se on paljon tärkeämpi! Tilava pyykkikaappi, ilmavat suuret ritilävetokorit, ainakin kolme kappaletta. Ja pari hyllyä pesuaineille ja sen sellaisille.

Lapsuudenkodissani, jossa meitä oli peräti kuusi lasta pienin ikäeroin ja kaksi aikuista, voin kuvitella, että pyykkirumba oli vanhemmilleni kaikkea muuta kuin miellyttävä juttu. Sitä oli loputtomasti, ja tilat kovin rajalliset minkäänlaiseen sortteeraukseen. En tiedäkään ketään, joka osaisi pestä kaikkeen vaaleaan pyykkiin vuosien varrella yhtä hienostuneen vaaleanpuna-harmaan sävyn kuin isäni...  Kenties siksi itse miellänkin, että lajittelu on helppouden ja sujuvuuden kannalta a ja o. Likapyykit ja kone mieluiten samassa tilassa, jotta pyykkejä ei tarvitse raijata paikasta toiseen. Taskut takuulla tyhjiksi, vetskat ja tarrat kiinni ja vaatteet vielä nurinniskoin. Meillä nakataan hienopyykki ja valkoiset ylimmäiseen, kirjopyykki keskimmäiseen ja tummat ja lakanat alimmaiseen, jotta lajittelu on helppoa kolmesta korista.

2. Oikeat pesuaineet ja pesulämpötilat

Huolellinen pohjatyö eli lajittelu ja muut edellä mainitut toimenpiteet nopeuttaa oman kokemukseni mukaan pyykkihommia potenssiin kaksi. Vaatteiden kunnossa pysymiselle tärkeintä on oikeat lämpötilat ja hyvät pesuaineet.  Mustalle/tummalle musta, väripyykille nimenomaan niille tarkoitettu ja silkille ja villalle omansa. Sain Perlanalta testattavaksi uusia pesuaineita, ja erityisesti olen tutustunut Color&Delicates -pesuaineeseen, meillä kun väripyykkiä tulee tolkuttomasti -pääasiassa pinkin, sinisen ja sen haastavimman säilytettävän eli mustan sävyissä.

Meillä lapsuuden kodissa käytettiin aina edullisinta mahdollisinta pyykinpesuainetta ja pestiin suurin osa pyykistä vakio-ohjelmilla, joko kuudessakympissä tai neljässä kympissä, ja lopputulos näkyi edellämainitulla surkealla tavalla tunkkaisena värinä sekä voimakkaampien sävyjen haalistumisena vaatteissa. Testaamastani Perlana colorista kerrotaan, että se on n.s low duty -detergent, eli tavallista hellempi ja huoltavampi kuiduille ja pitää vaatteet siksi kunnossa pidempään. Nyt yhden pullollisen käytön jälkeen eli testin kannalta varsin pienessä mittakaavassa, pyykki on tällä hellemmäksikin mainitulla pesuaineella puhdasta (tahrat poistuneet ihan normaaliin tapaan) ja sävyt säilyneet - syväanalyysiä en toki voi tällä käytöllä kertoa, sillä värien osalta se näkyisi vasta kuukausien käytössä, koska muutenkin olen aina panostanut värillisten vaatteiden pesuaineisiin.

3. Pesukone, pesulämpötila, energian käytön ja pölyn kanssa tasapainottelu

Kolmas tärkeääkin tärkeämpi juttu meillä on oikeanlainen pesutorni -etsin ylimmässä kuvassa näkyvää pariskuntaa ja vertailin koneita ja arvosteluja monta kuukautta ennen ostoa. Yhä kuuden vuoden jälkeen, en voisi olla tyytyväisempi. Saksassa tehty, metallirunkoinen Siemensin työjuhtakaksikkoni on toiminut moitteetta ja kestänyt niin kestovaipparumban, lenkkaripyykit, pienet matot kuin tonneittain peruspyykkiä -ja kaksi muuttoakin vielä.

Koneissa minulle oli tärkeää, että niistä löytyy monipuolinen pesuohjelmavalikko, hifistelijä kun olen. Usein pyykin voi pestä puhtaaksi matalassa lämpötilassa, ja säästää näin energiaa, mutta tietyt vaatekappaleet, tahrat ja materiaalit vaativat kunnon kuumaa pesua. Uskallan koneessani pestä turvallisin mielin myös silkit, villasukat ja ulkovaatteet: yksikään pesuohjelman mukaan oikealla aineella pesty vaate ei ole vielämennyt pilalle koneessa. -Sellaisia hasardeja olen onnistunut tekemään vain sujauttamalla mm. hienopyykkiä vaatineen paidan 60 asteen lakanapyykin kaveriksi ja sen jälkeen vielä kuivuriin huviajelulle...

Kuivuria meillä käytetään pölyallergiani vuoksi paljon, se vähentää huonepölyä huomattavasti verrattuna siihen, että sama määrä pyykkiä kuivatettaisiin sisällä telineessä. Vaikka nykykuivurit eivät ole enää samanmoisia sähkön- ja vaatteensyöppöjä kuin vanhat, sähkönkulutuksessa näkyi kyllä, kun edellinen kestovaippapeffa liittyi talouteen. "Perusvaatteet" menevät meillä pääasiallisesti kuivuriin, samoin kaikki lakanat, pyyhkeet ja sen sellaiset.  Tärkeää on, että kuivurissakin valitsee ohjelman huolella, jotta vaatetta ei kuivuroi turhan kuumalla ja turhan pitkään, vaan mahdollisimman vähäisellä kulutuksella tulos ja ulos. Huoleton hunsvotti ei siis kuivurin suhteen kannata muutenkaan olla, esimerkiksi osa lasten ulkovaatteista kestää kuivuria, osalle se on ehdoton ei suojakalvojen pitävyyden vuoksi.

 

Tämän pitkääkin pidemmän lempiaihettani sivuavan vuodatuksen päätteeksi kerron, että pyykki- ja tyylihommilla voi voittaa myös reissulahjakortin: Perlanalla on käynnissä "Mun tyyli" -kisa, jossa voi voittaa 500€ matkalahjakortin jossakin kisan kategorioista #perlanablack, #perlanacolor tai #perlanasport. Kisaan voi osallistua lataamalla oman tyylikuvan sopivan em. hashtagin kera Twitterissä tai Instagramissa tai Facebook-sivulla.  Täältä kisasta lisätietoa ja äänestämään ja osallistumaan Facebookista. Lisäilen omiakin vaatekuvia tuonnempana, jos vain täältä kotosalta taas poistun pukeutuneena muuhun kuin kotivaatteisiin :)

Minua kiinnostaisi kovasti, näin pyykkifanaatikkona, kuulla löytyykö toisia kaltaisiani... Vai onko pyykinpesu yleensä pakkopullaa? Silittämisestä en niinkään piittaa, mutta tämä muu huolto, kemikaaliosasto ja koneiden kanssa puljaaminen, se passaa meikälle :)

Iloista lauantaita -arvatkaas mihin meikäläinen painuu? No tietty laittamaan lapsen pihatalkoissa kuraantuneet vaatteet pyykkiin, kuinkas muuten.

Kommentit

Puhdas pyykki on parasta. Tykkään kaikista muista vaiheista pyykkäämisessä paitsi siitä kuivumaan ripustamisesta. Mun pesukoneessa on sellainen järkyttävä piippausääni kun ohjelma on valmis ja jos et heti mene sulkemaan virtaa niin se piippus jatkuu ikuisesti :) Ääni menee aivoihin saakka. Pyykinpesuaineena toimii Lumme tällä hetkellä, ekologisuus ja vähemmän myrkkyjä tuntuu hyvältä ajatukselta. Miellellään testaisin kyllä jotain ihan "ekopesuainetta". Kun siivosin aikanaan monta vuotta työkseni, tajusin miten paljon kaikkien myrkkyjen kanssa sitä ollaan tekemisissä... olen yrittänyt ottaa takaisin :)

Hertta
Lilou's Crush

Täällä vielä ripustellaankin ihan innolla, mutta se pyykin kerääminen on näissä vaiheissa tylsin :D Minä olen vielä tähän saakka pitäytynyt markettikamassa (toisinaan kyllä tuoksun vuoksi hankin Maison Belleä, joka lienee jollain tapaa myrkyttömämpi?)  -takana on epätoivoinen kokeilu pesupähkinöillä ja jollakin kamalan huonolla luomu-eko-pesuaineella, joka melkein tuhosi koostumuksellaan vanhan koneeni, joten tuntuvat nämä tutulta ja turvalliselta. Kun vauva tulee, sitten siirrytään taas sensitiveen, ja vauvan pyykkiin en käytä huuhteluainettakaan. Aiempi pesukoneeni ei muuten huuhdellut kunnolla, ja sain siksi pesuaine- ja huuhteluainejäämistä kutinaa. Nyt on poissa se riesa, mutta tajusin kyllä, kuinka tärkeä juttu tämä on!

Vierailija (Ei varmistettu)

Sulla on kyllä aika usein näitä yhteistyöpostauksia erilaisista aihepiireistä... :)

Hertta
Lilou's Crush

Minusta niitä on kiva kirjoitella silloin, kun on aiheesta jotain sanottavaa tai on vaikkapa kyseessä jokin hauska arvonta :) Juttuja kun kuitenkin tulee niin paljon muutenkin, että eiköhän tänne joukkoon sovi nämäkin, joissa lähtölaukaus omalle pohdinnalle tulee ulkopuolelta, virkistää omaakin mieltä semmottiinen!

Murun kera

Pyykin peseminen on ookoo, mutta mulla vielä hyvin kaukana omasta taiteenlajistaan :) Meillä on käytettynä ostettu UPOn pesutorni käytössä ja ollaan kyllä oltu tyytyväisiä siihen. Pesen kaikki paremmat vaatteet, joiden haluan kestävän pitkään, nurin. Ehkä kyse on lähinnä taikauskosta, mutta uskon pesunöyhdän tulevan silloin vain nurjalle puolelle :) Narulla/telineellä jaksan kuivata vain isompia asioita. Ripustaminen ja pois korjaaminen on rasittavimpia asioita, etenkin jos pitää ripustella miljoonittain jotain yksittäisiä sukkia. Harvemmin jaksan mitään viikata kaappiin, joten valitettavan usein täällä on epämääräinen pino sohvannurkassa, josta vedetään vaatteita suoraan päälle, sekä tietty toinen epämääräinen siellä kuivurissa.. Useimmiten se sohvapino tipahtaa vielä lattialle, jossa luultavasti on likaisia vaatteita, ja sitten ne menee sekaisin ja pitää pestä uudestaan. Eli joo, ei ihan lempihommia. Saisipa viikkausrobotin :)

Onko sulla mielipidettä mustavalkoraidallisen pyykin pesemiseen? Kuuluuko se valkoisten joukkoon vai mustien, vai kirjavien? Siis oletetaan, että raidat ovat paksuudeltaan samanlaisia.

Hertta
Lilou's Crush

Näin heti sanan VIIKKAUSROBOTTI ja siihen jäin! Se olis NIIN AARRE! Sen verran on annettava miehelle muuten (isoa) krediittiä, että viikkauspuolessa hän on tätänykyä huomattavasti aktiivisempi osapuoli. Ja tuo nurin peseminen on just fiksua tuon takia -tai sitten jaetaan sama taikausko :) Hyvä kysymys tuo mustavalkoraitaisuus muuten -pesen ne yleensä valkoisten kanssa, olettaen, että raidat ovat kudottuja. Jotenkin ajattelen, että tumman pyykin seassa ne valkoiset raidat takuuvarmana tummuu ja nuhjaantuu, mutta valkopyykkiin päätyy korkeintaan yksi-kaksi raitavaatetta kerrallaan, ja väriä harvemmin pääsee niistä vahingoksi asti. Ellei kyseessä ole lapsuudenkodin arkkivihollinen nimeltä "pieni punainen sukka" eli jos kyseessä on punaiset raidat, olen tosi varovainen. Tähänhän on olemassa sellaisia värinkaappausliinojakin, mutta sellaisia en ikinä muista käyttää, vaikka kaapissa niitä onkin.

MinEna
Kasvukäyrillä

Mä ihan ehdottomasti rakastan puhtaita ja tuoksuvia vaatteita ja lakanoita, mutta se viikkaaminen, ei mun pala kakkua :/ mä jopa mankeloin lakanat, mutta en saa kamppeita viikattua "puhtaiden korista" pois! Siksi meillä pääasiallisesti hukutaan PUHTAISIIN vaatteisiin kodinhoitohuoneessa eikä likaisiin. Vinkastanutta? :D 

MinEna
Kasvukäyrillä

Vinksahtanutta, jopa ;)

Hertta
Lilou's Crush

Ihanan tervettä minusta :D

Hertta
Lilou's Crush

Eikun meillä on IHAN sama juttu! Likapyykit hoidan aina suit sait sukkelaan (ja voi oispa mankeli, viimeksi sellainen oli opiskelija-kämpän pesutuvassa, IHANA!!!) mutta tuo viikkaushomma on tässä se aikaavievin ja siksi hankalin tartuttava. Etenkin kun tuo pesutornisysteemi suoltaa puhdasta, kuivaa pyykkiä ihan hurjaa tahtia, eihän niitä viikkaa siihen vauhtiin vanha erkkikään!

MinEna
Kasvukäyrillä

Mä hamstrasin meidän mankelin mummolasta, kun se jäi siellä käyttämättömäksi. Kaikki piti mua hulluna, mutta mä rakastan sitä ja puhtaita tuoksuvia mankeloituja lakanoita! <3

Ihan totta, kuivausrummusts niitä tulee aina sellainen epämääräinen läjä :D henkareissa kuivuvat vaan nostellaan paikoilleen, siksi muuten nykyään suosin vaatteiden henkarissa säilyttämistä.

Meidän pesutorni on LG:n ja siinäkin voi muuten pestä mitä vain. Ehdottomasti paras ominaisuus on höyrypesu, raikastaa vähän käytetyt vaatteet hajuvedestä ym. eikä kuluta. Korvaa kivasti myös silittämisen, 18min koneessa, henkariin kosteana ja päälle! Niin ja tappaa viimeisetkin pölypunkit lisänä normipesua (koska pölyallergia ja koska koirat).

MinEna
Kasvukäyrillä

Ja jes! En ollut ainoa! :D

Hertta
Lilou's Crush

Joo, kaikki "hienopyykki" joka suinkin pystytään, kuivataan henkareilla! Siis sellainen, joka ei kärsi roikotuksesta kosteana/märkänä. Täydellistä. Ja tästä syystä osittain mukka onkin nykyään se 4 metriä vaatetankoa hyllyjen kustannuksella :) Hei miten tuo höyrypesu toimii? Uuuh, kuulostaa hyvältä!

MinEna
Kasvukäyrillä

Se on pesuohjelma, jolla voi raikastaa/silottaa 1-3 vaatetta yhtä aikaa. Höyry on lämmintä eli ihan arimmat ei sitä kestä, mutta todella useat (jopa silkkisekotteet, 100% en ole uskaltanut kokeilla) sen kestää. Höyry ja kevyt rummutus 15-20 min niin raikasta ja sileää vaatetta tulee ulos. Ennen mankelia käytin myös petivaatteisiin ennen paikoilleen laittoa. 

Ja pesunohjelman lisänä saa ns. allergiapesun eli höyryttää viimeisenä ennen linkousta.

se on todella hyvä! 

 

Hertta
Lilou's Crush

Eli siinäkö ei käytetä pesuainetta (olen näköjään ihan pihalla!) ja nyt tuli tunne, että tähän on kyllä perehdyttävä kun seuraava koneen hankinta joskus hamassa tulevaisuudessa on ajankohtainen. Tässä yhdistyy kyllä kaikki mistä pyykinpesussa tykkään :D

MinEna
Kasvukäyrillä

Ei tipan tippaa pesuainetta! Tämä oli yksi pääsyy, miksi ko. tornin halusin. Niin ja lapsilukko :D 

Myös kuivausrummussa on Raikastus-toiminto, joka periaatteessa tekee saman, mutta ilman höyryä ;)

MinEna
Kasvukäyrillä

"HÖYRYOHJELMA ALLERGIKOILLE JA NOPEA RAIKASTUS

LG True Steam-höyrytoiminnolla varustetuissa pyykinpesukoneissa on mahdollista lisätä normaaliin pesuohjelmaan mukaan höyry. Höyry avaa vaatteiden kuidut, irrottaa lian tehokkaasti ja poistaa epämiellyttäviä hajuja. Höyrytoiminto on mahdollista valita mukaan lähes kaikkiin useimmin käytettäviin ohjelmiin. Höyry on aina mukana Steam Allergy Care-allergiapesuohjelmassa sekä Steam Refresh-raikastusohjelmassa. Steam refresh on parhaimmillaan silloin kun vaatteet eivät enää tunnu raikkailta, mutta pesullekaan ei olisi vielä tarvetta. Ohjelma raikastaa vaatteet nopeasti ja tehokkaasti, noin 20 minuutissa. Allergiaohjelmassa höyry poistaa 99% kaikista pölypunkeista ja bakteereista jo 60 asteen lämpötilassa, jolloin se ei ole vaatteille haitallista. Lisäksi höyry poistaa vaatteista myös siitepölyn, eläinten karvat ja erilaiset allergeenit."

lainattua tuotetietoutta lg:n sivuilta ;)

Hertta
Lilou's Crush

Hih, arvaa mitä mää just guuglailin :) Kiitos tästä, tuo pölypunkittomuus kun on meikäläiselle kovinkin tärkeää!

MinEna
Kasvukäyrillä

Kiitos itsellesi kun pääsin hehkuttamaan mun lempikonetta :D

.Tiia

Toinen pyykkifanaatikko ilmoittautuu! Kaveripiirissäkin minulle aina naureskellaan sen suhteen, kuinka intohimoisesti suhtaudun pyykinpesuun :D. Ja tuo pyykkikaappi, olen super kateellinen siitä! Meille ei tänne pyykkikaappia mahdu, vaan joudun kantamaan pyykkikoria aina makkarin ja kylppärin väliä, kerrostalossa kun asutaan. Olenkin miehelleni sanonut, että joskus kun tulee se hetki vastaan jossain uudessa kodissa, kun pääsemme itse vaikuttamaan rakennusratkaisuihin yms., niin minä hoidan kodinhoitohuoneen suunnittelun. Ja arvaa vain tuleeko sinne kaikki mahdollinen, mitä pyykinpesua harrastuksekseen kutsuva voi haluta :).

Hertta
Lilou's Crush

Ah mä arvasin, että löytyy kaltaisiani enemmänkin :) Ja sama täällä, etenkin nuorempana mun vaatehuoltoni (olen myös aika arka vaatteideni suhteen, eli siis käytän niitä varovasti) herätti kyllä huvitusta. Pyykkikaappi on i-ha-na! Meillä oli muuten edellisessä kodissa sellainen rakennettu Ikean kaappiin eteiseen, toimi sekin hyvin. Ja sitä edellisessä oli taas tällainen ihan oikea pyykkikaappi, ei edes ihan noin leveä, mutta useampi (matalampi) kori, sekin oli aika kätevä. Mutta juu, pyykkikaapista en enää koskaan luovu, sano minun sanoneeni!

Serafia (Ei varmistettu)

Mulla oli edellisessä kämpässä toi sama torni, ei oma vaan vuokraisännän. Olin todella tyytyväinen siihen. Harvemmin me sitä kuivuria käytettiin, koska mä tykkään kuivattaa pyykkitelineessä. Koen, että se kosteuttaa huoneilmaa jonkin verran. (On meillä ilmankostutinkin, mutta lisäksi.) Oikeastaan vaan lakanat ja sukat laitettiin kuivuriin, koska sukkien laitto narulle on ihan pyllystä ja lakanat vie hirveästi tilaa kuivuessaan. Nyt ei ole enää kuivuria, joten tänäänkin sain tehdä "empparipuuhaani", eli sukkia kuivumaan... :/

Mä tykkään pyykinpesusta. Vanhempien kotona isällä on myös pyykinpesukielto yhden epäonnistunen pesun jälkeen ja äiti pesi kaikkien paitsi mun pyykit vielä kotona asuessani. Kun pesin itse sain omat vaatteet puhtaiksi ja käyttöön juuri sinä tiettynä päivänä kun halusin.

Huuhteluaineen käyttöä en oo koskaan oppinut. En myöskään tykkää hajustetuista pyykinpesuaineista. Musta puhtaan pyykin ei kuulu tuoksua millekään. Koen myös tuoksuvani liikaa, jos vaatteet, deodorantti, hajuvesi ja hiustuotteet kaikki tuoksuisivat joltain.

En anna mieheni pestä pyykkiä, koska hän ei pese sitä haluamallani tavalla. :D Kuulemma systeemissäni ei ole mitään logiikkaa. Sisareni mies joskus nauroi samaa, että ei siskoni tavassa pestä pyykkiä ole mitään järkeä, mutta se onkin sama kuin minun joten äidiltä sen opimme ja meille se on ihan normaalia. :D

Ehkä pesen sääntöjen vastaisesti, mutta mä en erottele vaatteita värin mukaan. Oikeastaan koskaan. Ehkä joskus uuden tumman/punaisen vaatteen pesen kerran yksinään, mutta sitten ihan sekaisin kaikenväristen kanssa, myös niiden valkoisten ja värit pysyy kaikissa vaatteissa oikeina. Olen tarkempi lämpötiloista. Ja sukat ja alushousut AINA erikseen.

Meillä muuten mies silittää vaatteet. Mun vaatteet on sellaisia, että mikään ei tarvitse silitystä ja miehen kauluspaidat ovat oikeastaan ainoat, joten silitys on hänen homma. :D

Hertta
Lilou's Crush

Aah, ihanaa, teikäkin on siis pyykkihirmu, ja olipa hauska lukea ihan toisenlaisia pyykinpesutapoja kuin omat :) Minä tykkään käyttää huuhteluainetta etenkin silloin, jos pyykki ei mene kuivuriin, koska muuten tuntuu jotenkin kovalta, mutta käytän aika niukasti, ja olen tosi tarkka tuoksun kanssa. Harmikseni ultimate-suosikkini lopetettiin monta vuotta sitten, eikä mikään ole korvannut sitä mietoa "vauvantuoksua" jota tuosta huuhtiksesta jäi. Tuo on ihan totta, että tuoksuista voi helposti tulla kakofonia, jos kaikki tuoksuu jollekin erilaiselle! En myöskään yhtään tykkää, itseasiassa inhoan, jonkun nykyisen ihan peruspesuaineen tuoksua, jonka nimeä en nyt muista, olisiko Ariel nestemäinen tms, se haisee niin vahvalle, että tiedän ulos saakka, jos jossakin on pesty sillä pyykkiä -käy jotenkin kurkkuun, kumma juttu.

Olisikohan se tuo lämpötilahomma, että värit ei sekaannu!? Tosi mielenkiintoista! Ja ai että, mies silityshommissa... Minusta, entisestä silitysfriikistä, joka silitin kaikki vaatteet alusvaatteita lukuunottamatta, on tullut ihan laiskiainen lapsen myötä, ja silityksestä ihan pakkopullaa. -Nykyään vaatevarastoni on kuten sinulla, ei paljoa tartte silitellä, paitsi muutamaa silkkipaitaa, ja ne sitten jääkin kaappiin,koska en aamuksi koskaan niitä hiffaa silittää :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä menee asiaan viereen, mutta kun ilkeät pölypunkit puheenaiheeksi, niin minua kiinnostaisi tietää minkälaisia vuodevaatteita käytät? Onko untuva sinulle sopiva vai joku muu materiaali? Olen itse myös herkkä niille karvajaloille ja täydellistä vuodevaatetta on ollut hiukan haasteellista löytää. Onko sinulla kokemusta asiasta?

Hertta
Lilou's Crush

Minulla on ollut aiemmin Joutsenen untuvapeite ja -tyyny, mutta vaikka allergiaystävälliseksi mainittiin ja pedin ja kuivuroin säännöllisesti, oli nokka kyllä tukossa. Vaihdoin ne Hoien peittoon ja tyynyyn, ja minusta tilanne on parempi. Tiedä sitten, kuvittelenko. Kuivuroin aina lakanapyykit ja imuroidaan sänkyä tietty, mutta nämä taitaa olla kaikkien allergisten perusjuttuja :) toivottavasti sulle löytyy hyvät, inha riesa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä, kokeilen seuraavaksi Hoiea. Imurin kanssa tosiaan joutuu olemaan kaveri :)

HannaTurku (Ei varmistettu)

Olen myös tämän alan harrastaja. :) Kai sitä harrastukseksi voi kutsua, sen verran aikaa siihen kuluu. Meillä lajitellaan myös, esim. keltaista pyykkiä tulee meidän neljän hengen perheessä jo sen verran paljon, että siitä saa oman koneellisen. Ja raitavaatteita myös (niihin käytän värinsieppaajaliinoja). Tunnustan kyllä peseväni vajaitakin koneellisia, ei niin ekologista, tiedän... ja sitten paniikkipesen yksittäisiä vaatekappaleita pikaohjelmalla, sellaisia jotka on pakko saada just seuraavana päivänä käyttöön. Kahden pojan äitinä olen myös kehittänyt tahranpoistosta oman taiteenlajin. Rasvatahroihin fairya, ruohoon sappisaippuaa, epämääräisiin tahroihin vanishia... juuri kaveri nauroi, kun reissussa tutkin hartaasti ja pitkään paikallisen marketin tahranpoistoaineita. :)

Kuivurissa meillä kuivatetaan puuvillaiset alusvaatteet, sukat, pyyhkeet, lakanat ja perusteepparit. Paljon jää vielä ripustettavaakin. Unelma olisi (tuon em. höyryraikastuksen lisäksi, just sisko sitä kehui) kuivauskaappi, jonne voisi laittaa kaikki. Kesällä tykkään kuivattaa pyykkejä ulkona, olenkin ainoa meidän taloyhtiössä joka käyttää taloyhtiön pyykkinaruja.
Ja sitten se silitys, don't get me started... suosikkikotihommani! Niin meditatiivista puuhaa, ja työn jäljen näkee heti. Hifistelen silitystuoksuilla ja tärkillä... ai ai, ehkä voisi mennä taas vähän silittämään. Kaksi lasta eivät ole parantaneet tätä tautia. :)

Hertta
Lilou's Crush

Olet todellakin ansainnut harrastajan tittelin :) ja odottelen vähän jännällä tätä meidän syntyvän lapsen mukanaan tuomaa pyykkimäärää, kun jo yksikin toi niin paljon lisää! Ja sama juttu muuten, viihdyn hyvin siellä marketin pyykkiainehyllyillä :) mutta tuo silitys, voi miten se onkin muuttunut entisestä kivasta hommasta ihan pakkopullaksi -edes kunnon rauta ei tilannetta parantanut! Olen ihan kade sun innosta :)

maikku67
Vihreitä unelmia

Meillä on lattiasta kattoon ulottuva pyykkikorikaappi, jossa on neljä koria ja pyykkikuilu yläkerran makuuhuoneesta suoraan ylimpään koriin. Kuopuksella oli astma, kun rakennettiin taloa, joten panostettiin asiaan. Nyt kuilu ei ole käytössä, kun sen päälle uusittiin Muuramen kaapistot, eikä ole raskittu tehdä kaappiin reikää, josta pyykit voisi pudottaa. Pyykinpesu sujuu meillä sujuvasti, mutta puhdasta pyykkiä on aina valtavat kasat, koska meillä mankeloidaan tai silitetään kaikki pyykki alusvaatteita ja urheilukamppeita lukuunottamatta ja se on aina pullonkaula. Viikonloppuisin yritetään aina urakoida viikon pyykkivuori kaappeihin.

Hertta
Lilou's Crush

Ooooooh! Tuo hipoo jo täydellisyyttä! Meidän "pyykkikuilu" on heittää pyykit yläkerrasta kylppärin oven eteen alas :) neljä koria olisi meilläkin optimi, mutta sellainen kaappi ei sopinut kylppäriin.

P.M

Kiitos, aivan mahtava postaus :) ! Tajusin etten ole tiennyt pyykkäämisestä juuri mitään :S (vähänkö noloa), mutta tää postaus innosti mua aivan älyttömästi kokeilemaan kaikkea! Heti huomenna käyn ostamassa mustille ja valkoisille vaatteille omaa pesuainetta ja jotain huuhteluainettakin vois kokeilla. Meidän taloyhtiössä on myös mankeli, niin sitä vois myös opetella käyttämään. Myös mulle vaatteiden pitkäikäisyys on tosi tärkeetä, - enkä ole vaan tullut ajatelleeksi miten oleellisesti pyykkääminen vaikuttaa siihen, niin ehdottomasti aion petrata siinä! 

Hertta
Lilou's Crush

Oot ihana :) Ja ihan varmuuden vuoksi, JOS et tätä ole sattunut jo sataan kertaan kuulemaan, farkut sitten ilman huuhteluainetta. Ja sen käyttö kannattaa aloittaa pienissä määrin ja nuuhkia tarkkaan omalle nenälle sopiva tuoksu, ovat yllättävän vahvoja toiset. Ehkä suakin puree oikein jättikokoinen pyykkihärkänen :D

P.M

Kiitos vinkistä, toi pitää muistaa :) ! On tainut jo puraista, mutta kaupan pyykinpesuaineosastolla olen yhä ihan pihalla! Onko nestemäisellä ja jauhemaisella pyykinpesuaineella jotain eroa? Kumpaa suosittelisit? Mikä huuhteluaineen tarkoitus on pyykinpesussa? Kanttaako sitä käyttää kaikkiin muihin vaatteisiin, paitsi farkkuihin? Anteeksi kun mun kysymykset on ihan amatööritasolla. Olen vasta muuttanut ekaan omaan asuntoon/alkanut pestä pyykkiä, niin tää kaikki on mulle ihan uutta :D! 

IlonaK (Ei varmistettu)

Ostin juuri hullareilta Methodin Fresh Air- pyykinpesuainetta ja tänään pesin sillä ekan koneellisen - voi miksi en ollut löytänyt sitä jo aiemmin! Pyykit tuli puhtaiksi ja jopa urheilutamineet ihana raikkaan tuoksuisiksi (ilman huuhteluainetta). Pesuainetta annostellaan pumppupullosta, mikä on tosi helppoa. Ekologisuuden nimissä pumppupulloihin myydään refill pakkauksia. Pienen googlailun perusteella muutkin ovat todenneet Methodin tehokkaimmaksi eko-pesuaineeksi. Ja itselleni se ihanan raikas tuoksu on kyllä must, tällaista juuri olen etsinyt! Tuoksuja on myös muita, ainakin pioni ja laventeli ja myös tuoksuton versio. Suosittelen todellakin kokeilemaan!

Kiitos myös kivasta blogista! :)

Hertta
Lilou's Crush

Tuommoiseen en olekaan törmännyt -ei taida olla siis lähiprismamme valikoimassa. Meillä on käytössä Methodin suihkutettavat puhdistusaineet yleissiivouksessa eli päivittäin pöytää ja muutakin mistä pölyjä pyyhitään ja sitten keittiössä sellainen tehokkaammin rasvaa poistava. Aivan ihanat tuoksut! Kylppärin lasiseinään ostin sellaista methodin lasinpesuainetta, mutta se ei toimi samoin kuin supertuju Vim, harmi. Se siis huono hankinta. Ja toinen joka ei toimi, mutta toisesta syystä, on suihkun jälkeen kaakeleille/lasipinnoille suihkutettava aine: a) ihan turhake ja tuoksuu todella imelälle ja voimakkaalle, ainakin näin raskaana sain siitä yökkäys-reflektin ja taidan heittää sen pois tai lahjoittaa jollekulle joka siitä ehkä pitää. Pyykkihommissa tuoksu on kyllä tärkeä!

IlonaK (Ei varmistettu)

Ostin juuri hullareilta Methodin Fresh Air- pyykinpesuainetta ja tänään pesin sillä ekan koneellisen - voi miksi en ollut löytänyt sitä jo aiemmin! Pyykit tuli puhtaiksi ja jopa urheilutamineet ihana raikkaan tuoksuisiksi (ilman huuhteluainetta). Pesuainetta annostellaan pumppupullosta, mikä on tosi helppoa. Ekologisuuden nimissä pumppupulloihin myydään refill pakkauksia. Pienen googlailun perusteella muutkin ovat todenneet Methodin tehokkaimmaksi eko-pesuaineeksi. Ja itselleni se ihanan raikas tuoksu on kyllä must, tällaista juuri olen etsinyt! Tuoksuja on myös muita, ainakin pioni ja laventeli ja myös tuoksuton versio. Suosittelen todellakin kokeilemaan!

Kiitos myös kivasta blogista! :)

Hosuli
Hömppäblogi

 

Pyykinpesu on ehdottomasti kotitöiden ykkönen. Erityisesti lajittelu, aah. <3 Mun systeemissä on eri kategoriat 30 asteen koneelliset mustille/tummille, vihreille/harmaille/sinisille, punaisille/oransseille/keltaisille ja valkoisille/vaaleille. Sitten on tietty vielä lakanakoneelliset (60 astetta), joissa on vähän vähemmän kategorioita.

Pölyjen pyyhkiminen on ehkä ikävin kotityö, eikä imurointikaan hauskaa ole. Pyykkihommat FTW.

Hertta
Lilou's Crush

Kuulostaa aika samalta kuin meillä Hosuli Hömppiksen meiningit :) Meillä taitaa eniten tulla 40 asteen pyykkiä: siellä pääosa arkivaatteista ja lapsen vaatteet jos eivät ole kovin tahraisia (usein eivät ole). On muuten jännä, että vauvanvaatteet voi aina pestä 60 asteessa, mutta kun senttejä tulee yli 86, yhtäkkiä missään vaatteessa melkein ei muka sallitä 60 astetta. Hassua, jos materiaali on 100% puuvillaa. Vai liekö sitten ympäristöllinen asia, sekin voi olla -ja toki kannattaa pestä aina matalimmassa toimivassa lämpötilassa.

MinEna
Kasvukäyrillä

Tätä vauvanvaateasiaa mäkin olen hämmästellyt! Meillä siirryttiin just 86 senttisiin ja parit collegehousut menin pesemään 60 asteessa vanhasta tottumuksesta 74 senttisten kanssa. Ja ne kutistu varmaan kokoon 68! Ei siis kerta kaikkiaan enää voi pestä kuin 40 asteessa.

mitä niille tapahtuu siinä vaiheessa!? :D

Jaanat (Ei varmistettu)

Hei vaan. Ihania pyykkivinkkejä, kiitos niistä, laitan korvantaakse.
Tuosta kysyisin, kun joku kommentoi, että sukat ja pikkarit pestään erikseen, mikä on varsinainen syy?
Eräs kaverini tekee juuri niin, en ole koskaan hoksannut kysyä miksi?
Silmieni eteen piirtyy muisto hänen kuivaustelineestään, johon oli kauniisti ripustettu koko perheen sukat...
Itse kylläkin pesen samassa koneellisessa kaikki mitkä vaan väreiltään ja matskuiltaan sopii yhteen..

Hertta
Lilou's Crush

Minä olen joskus kuullut, että nuo eniten ihoa vasten olevat vaatekappaleet toiset kokevat niin likaisina, että siksi pesevät ne toisaalla muusta pyykistä (ettei pöpöt siirry...) ja toiset taas sitten käyttävät herkän ihon pesuainetta ainakin pikkupöksyille. Mutta ei kai se ihan kaikkein yleisin tapa tosiaan olekaan? Meillä ainakin aika kauan saisi odottaa, että tulisi edes puoli koneellista nöpsypyykkiä  (meillä siis iso kone), ja kyllä loppuis kalsongit kesken :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Aaaaaa nyt iski pyykkikateus. Olen nimittäin tammikuusta asti roudannut kahden hengen pyykkimme kuuliaisesti joka viikko anoppilaan, koska, kappas, kerrostalossamme ei ollutkaan pyykkitupaa vaikka vuokranantaja niin sanoikin. Pyykkikoneelle olisi paikka muttei varaa ostaa konetta, ensimmäinen lapsi syntyy, no, hetkenä minä hyvänsä.. Ollappa tuollainen pyykinpesujärjestelmä! Ja aamen ja halleluja sitten, kun saan sen omakotitalon ja kodinhoitohuoneen.

Hertta
Lilou's Crush

Aijai, toivon, että teillä on jo pyykkikonetilanne parempi, ja ihan viimeistään kun vauva tulee, silloin se pyykkimäärä lisääntyy potenssiin kolme!

Pyykkimuija (Ei varmistettu)

Heippa! Olisin pyykkihulluna tiedustellut, että mistä tuo teidän ritilällinen pyykkikaappinne on peräisin? Kylppärin suunnittelu on juuri meneillään ja haluaisin just jotain tollasta :)

Hertta
Lilou's Crush

Se on keittiö.netistä, 60 cm leveä pyykkikaappi syvillä koreilla, taitaa kuulua ihan heidän perusvalikoimaansa, korien määrää jne voi itse säädellä. Hinta vaihtelee sitten osien ja oven mukaan, meillä on sellainen perus kiiltovalkoinen :)

Hertta
Lilou's Crush

...vai olisikoha se 50cm leveä... nyt en het muista, mutta Keittiönetistä ainakin :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.