Joululaatikot uudella tapaa: vuohenjuusto-porkkanalaatikko ja piparinen lanttulaatikko joulupöytään

Lilou's Crush

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Tykkään kovasti ruokahaasteista. Tällä kertaa otin vastaan kutsun tuunata joulupöydän klassikoita uudella tapaa. Kimppuun vain, ja suunnittelemaan ja koekeittiö käyntiin, tuumasin.

Perinteinen, hyväksi havaittu ja se kaikkein vaivattomin konsti tuunata joulupöydän vakkarivieraat eli lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikot on lorauttaa kermaa sekaan, vähän voita päälle ja kenties vielä korppujauhohuntu ylle. Maultaan melkein kuin kotona tehtyä, vaikka meidän äitin lanttulootaa ei mikään voikaan päihittää.

Päätin kuitenkin ottaa askelta kunnianhimoisemman, mutta edelleen joulustressiä reilusti vähtävän, ei lisäävän, lähestymistavan laatikoiden hurmaamiseen. Tutkiskelin, testailin ja sovittelin erilaisia vastaan tulleita tuunausideoita yhteen, ja lopulta tulikin nappisuoritus. Simppelit, mutta modernilla otteella.

VUOHENJUUSTO-PORKKANALAATIKKO

Tarvitset:

1 kg Saarioisten porkkanalaatikkoa (ennen tuunausta G, VL)

200g vuohenjuustoa pötkössä 

1 dl kuohukermaa

ripaus muskottipähkinäjauhetta

(0,5 dl siirappia, jos pidät imelästä)

(korppujauhoa pinnalle)

Matala piirakkavuoka

Tee näin:

Laita laatikko kulhoon, ja sekoita joukkoon varovasti (etteivät riisinjyvät rikkoudu) kerma sekä siirappi ja muskottipähkinä, jos haluat niitä laittaa.

Voitele uunivuoka, ja levitä puolet laatikosta uunivuoan pohjalle.

Viipaloi vuohenjuustopötkö ohuiksi kiekoiksi ja lado ne porkkanalaatikon päälle

Laita toinen puolikas porkkanalaatikosta tasaiseksi peitteeksi niin, että vuohenjuustokiekot peittyvät

Paista uunissa 175C 30-45 min uunin tehosta riippuen.

PIPARINEN LANTTULAATIKKO

Tarvitset:

700-800g Saarioisten lanttulaatikkoa (ennen tuunausta VL)

1dl kuohukermaa

0,25 dl siirappia

1 tl piparkakkumaustetta

ripaus muskottipähkinää jauhettuna

muutama rkl voita

mantelirouhetta

Pienehkö uunivuoka

Tee näin:

Laita lanttulaatikko kulhoon, ja sekoita joukkoon kerma, siirappi ja mausteet. 

Voitele uunivuoka, ja levitä lanttulaatikkoseos vuokaan.

Vuole voista päälle muutaman ruokalusikallisen verran voita, ja levitä päälle mantelirouhetta maun mukaan

Paista uunissa 175C noin 30 min uunin tehosta riippuen.

Näiden kokkailuiden jälkeen laskeutui koko kotiin lupaava joulun tuoksu, tänä vuonna aivan harvinaisen hyvissä ajoin.

Mieheni, joka ei juuri laatikoista perusta, oli aivan äimistynyt näiden molempien mausta, ja tykkäsi todella paljon. Söikin sitten ihan liikaa, ja kävi laatikkovatsan viereen tyytyväisenä nukkumaan. Ymmärsin, että hänen herkkuaan oli erityisesti vuohenjuusto-porkkanalaatikko, itse taas pidin mantelikuorrutteisesta lanttulaatikosta ehkä aavistuksen enemmän.

Miltäs kuulostaa? Onko muita vinkkejä?

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.