Kustannustehokkain vaatekappaleesi?

Lilou's Crush

Kuulutko siihen jengiin, joka panostaa juhlapukeutumiseen, mutta arkivaatteet saavat olla mahdollisimman edulliset? Vai päinvastoin, löytyykö kaapistasi hyviä käyttövaatteita, mutta juhlavaatteita vain pikku rippunen joukosta? Kierrätätkö kaapin sisältöä sisään ja ulos vauhdilla, vai käytätkö ne loppuun asti?

Jäin tuossa vähän pohdiskelemaan vaatteiden "kustannustehokkuutta" eli hintaa per käyttökerta, kun taittelin huutispinoon aivan liian vähälle käytölle jäänyttä toppia. Ja voi hyvät hytyrypykät, tässä sitä ajatuksenvirtaa sitten lirisee.

Kuulun tuohon jälkimmäiseen sakkiin molemmissa kysymyksissäni, jopa niin, että juhlavaatteeni ovat monet käytössä myös arkena, vain hiukan eri tavoin yhdisteltynä. Olen tarkka ostaja, ja 80% kerroista onnistun hankkimaan vaatteita, joita käytän uudelleen ja uudelleen, kunnes niistä aika jättää. Mutta mahtuu joukkoon toki hutejakin (esimerkkinä nyt mainittakoon vaikkapa tuo huutisvaate, minulle aivan liian sievä, neonkeltainen peplumhelmainen toppi. What was I thinking?!)

Kaikkein käytetyin vaatteeni ei teikäläisille todellakaan tule yllärinä. Harmaat T by Alexander Wangin teepaidat, ne niitä ovat olleet  jo pari vuotta. Rakastan nuo löperöiset, suurikaula-aukkoiset puserot aivan riekaleiksi, tosin nämä yksilöt ovat käsittämättömällä tavalla kestäneet pesua ja pitoa, ja siten haukkuneet noin 60€:n hintansa (joka on teepaidasta ihan järkky hankintahinta -ellei sitten satu käymään näin onnekas laatumunkki kuin näiden Wangin teepaitojen suhteen). Käyttökertojen hinta taidetaan laskea kohta senteissä. Aluspaitana, päälispaitana, kesäpaitana, neuletakin kanssa, hupparin alla, bleiserin seurana, hameen parina, chinoksien kanssa, nahkahousujen bestiksenä, pillifarkkujen yläpuolella, juhlassa ja arjessa, eri tavoin asustettuna, tuntuu toimivan tyylissäni kaikkialla.

Sen jälkeen täytyykin vallan pohtia. Ulkovaatteita en tähän laskuun ota, muuten voittaisi talvitakkini, mutta se on ajatuksena liian helppo ja siksi tylsä. Samoin kotiolovaatteet. Onkohan viimeaikoijen käytetyin vaate jokin pari pillifarkuistani? Ehkäpä. Tai sitten Maison Scotchin "Kiss&Amuse" raitapaita, jota pidän niin vapaalla farkkujen kanssa, töissä jakun alla kuin paljettihameen seurana hippaillessa. Joskus unikin on siinä maittanut.

Eräät kotipöksyt kyllä ansaitsevat maininnan, nimittäin ajalta ennen ajanlaskua peräisin olevat Zaran velourcollarit.  Ovat olleet kavereitani illat jo vuosia (hei vaan exät, jotka ihan varppina täällä naistenvaateblogissa vierailette harva se päivä, ne samat kotivaatepöksyt, kyllä, juu). Pidin niitä parikymppisenä, pidin niitä ollessani raskaana, synnärillä, kotiäitinä ja pidän niitä nyt edelleen. Eikä niitä koskaan uskoisi yli kymmenen vuotta vanhoiksi, satoja kertoja pestyksi ja kuivausrummussa röykkyytetyiksi! Ovat vallan kuin Demi Moore, ajan hammas ei vain näytä purevan. Jestas, noille housuille täytyy myöntää kestävyysmitali.

Mutta niin:

Olen utelias. Paljasta oman vaatekomerosi "ilmaiseksi saakka" käyttämäsi vaate! Mieluiten jotakin sellaista, jonka ylläsi voi kuka tahansa nähdä -tai toki voit paljastaa kollegan noille Zarahousuilleni.

Kommentit

phocahispida

H&M:n kukkamekko, joka maksoi 10€ ja jota olen pitänyt viiden vuoden aikana varmaan 400 kertaa.
Ja nyt se viimein alkaa hajota käsiin. Kuosi on niin kiva, että harkinnassa on tehdä siitä vielä huivi tms.

Hertta
Lilou's Crush

phocahispida, nää on NIIIN parhaita vaatteita tällaiset! Lemppareista ei malta luopua, joten ensin huivi, sitten nukenpeitto, sitten neulatyyny :)

Turhat jorinat

Mulla on paljon vaatteita, jotka sopisivat tähän. Kaivan vanhat lempparit aika-ajoin varastosta käyttöön takaisin ja osa "lumpuista" onkin jo yli 20v vanhoja. Äitin kutomat villapaidat ovat niin parhaita, ettei niistä voi eikä halua luopua, samoin Marimekon raitapaidat. Uusimmista hankinnoista eniten pidetty on harmaa, pitkähihainen Weekdayn teeppari. Ostin muistaakseni syyskuulla, ja se on ollut päällä 2-3 päivää viikossa siitä lähtien. Eli 25 euron paita taitaisi nyt jo olla hintansa haukkunut, mutta venytän ja vanutan sitä kyllä vielä pitkään. Niin hyvä malli ja väri, ja laatukin tuntuu olevan kohdillaan, kun ei ole tällä pesemisellä mennyt miksikään.

Nou

En ole ikinä ajatellutkaan tätä asiaa, mutta nyt huomasin etten omista YHTÄÄN laadukasta/hieman arvokkaampaa juhlamekkoa tai juhlavaatetta! Jokapäiväiseen pukeutumiseen olen vasta vuoden verran tajunnut alkaa panostaa laadukkailla(ja samalla kalliimmilla) vaatteilla, mutta juhlien tullessa, olen paniikissa! Tähän mennessä olen aina jostain kumman syystä sännänyt H&M:lle juhlien tullessa paniikissa ostamaan jotain halpaa ja näyttävää, joka ei tietenkään  toimi enään seuraavissa juhlissa! :D Outoa käyttäytymistä nyt kun sitä alkaa ajattelemaan enemmän...

Joten kiitos kovasti, lupaan seuraavaksi ostaa Tigerin  alessa olevan siistin ja juhlavan villamekon(joka on ollut tietokoneeni kirjanmerkeissä jo muutaman kuukauden, koska en ole luullut tarvitsevani niin kallista JUHLAmekkoa), jotten ole ihan hukassa kun seuraavan kerran pitää pukeutua siistimmin, kuin melkein rikkirakastamiini farkkuihin ja lörttöneuleeseen ;).

Hekku (Ei varmistettu) http://huesofblack.blogspot.com

Tätä pitikin miettiä vähän pidempään! Kustannustehokkain vaatekappale on luultavimmin Henkkamaukan mustanharmaat kapeat farkut, jotka ovat olleet käytössä jo tosi monta vuotta, ja jotka eivät vain mene miksikään - tai oikeastaan kuluvat vain koko ajan paremman näköiksi. Sinänsä ironista, että taitavat olla ainoa omistamani H&M-tuote!

Muutenkin farkkuja tulee käytettyä tosi paljon, mutta kyllä yli 200€ vaikka 7 for Mankindin farkuista on niin kova hinta, ettei käyttökohtaista hintaa saa ikipäivinä laskettua noiden vakkarimustien tasolle...

tiia_

Ekaksi tuli mieleen kirppisfarkut. Lähes priimakunnossa olevia farkkuja saa kirppiksiltä ihan törkeän halvalla. Ostin viime vuonna mustat pillifarkut 1 eurolla, ja olen käyttänyt niitä varmaankin 100 kertaa. :) Onhan noita muitakin tietty - puhkikäveltyjä herrainkenkiä ja luottomekkoja. Mutta yleisesti ottaen käytän vaatteitani liian vähän. (Tai toisin sanoen mulla on liikaa vaatteita.) Luuhaan oikeastaan aina samoissa kuteissa ja 2/3 vaatekaapin sisällöstä jää satunnaisia tilanteita lukuunottamatta käyttämättä. Ei hyvä.

Lounastelia

Ostin H&M talvialesta vuonna 2007 mustan parkatakin hintaan 24,95. Sen jälkeen olen ostanut melkein joka talvi uuden takin/takkeja, mutta 2/3 ajasta päälläni on tuo halpisparka. Muistaakseni vuonna 2008 ostin Dinskosta nahkaiset talvinilkkurit 39 eurolla. Nekin ovat jalassani lokakuulta huhtikuuhun 2/3 ajasta. Syksyllä laitatin niihin  uudet pohjat neljällä kympillä, silti tuolla käyttömäärälä tulee edulliseksi. Tosin tänään niihin tuli paha naarmu, jota ei voi korjata :( Onneksi ei paljoa näy. 

Anne Malia (Ei varmistettu)

Ehdottomasti olen arkivaatteisiin satsaaja.

Omista vaatteistani nostan käytetyimmäksi n. 5 talvea sitten Stockan loppualesta ostamani Peakin untuvaparkan. Maksoin noin neljän sadan takista reilun satkun. Olen käyttänyt takkia joka ainoa talvi n. 90 % ajasta. Takista saa untuvavuoren irti, joten joskus käytän sitä ulkoilutakkina myös ei niin kylminä aikoina. Parka alkaa kyllästyttää jo tosi paljon, mutten ole löytänyt vielä sen korvaajaakaan. Eikä sillä, se on lukuisista pesuista ja järkyttävästä käyttömäärästä huolimatta ihan priimakunnossa.

anna-liisa (Ei varmistettu)

Ostan lähes aina vaatteeni alennusmyynneistä, äärest harvoin mitään normaali hintaan. Ja hyvät farkut (alesta ostetut) ovat kyllä varmaan hinta-laatusuhteeltaan parhaita ostoksia. Niitä on ollut useita; yhdet kerrallaan. Samoin mulla on ollut kahdetkin liki puhki pidetyt sortsit, jotka ovat ajan oloon osoittautuneet niin kaikin puolin hyviksi, että olisin mieluusti ostanut toisen parin samanlaisia. Se on vaan harmi, että vasta aika osoittaa, mikä vaate lunastaa tällaisen "liki ikuisesti hyvä" paikan vaatekaapissani.

Hannushka

Ostin Englannin halpiskauppa Primarkista ruskeavalkoisen kukkamekon noin 5 vuotta sitten 8:lla punnalla. Siinä on mekko joka on loistava kesähellemekko, mutta menee myös talvella neuletakin kanssa. Ja takuuvarmasti  on"ilmaiseksi" saakka kâytetty. :)

sylvi taimi

teinistä asti kirppisnuukailleena hamsteriluonteena omistan tällaisia vaatekappaleita varmaan aika paljon, mutta äkkiseltään tulee mieleen citymarketista aikoinaan kahdella markalla ostetut sukkahousut. otin halvalla tietysti neljä paria, kahdet luonnonvalkoiset ja kahdet tummanharmaat, aika monta denieriä. yksissä taitaa olla pieni reikä kantapäässä, ei siis silmäpako, ja niillä on sentään aika monet seikkailut rymyilty vuosien varrella. verrattuna moniin kalliimpiin sukkiksiin, jotka parhaimmillaan rikkoutuvat puettaessa, aika hyvä investointi. ovat myös mukavat päällä, mikä ei aina ole itsestäänselvyys edes ns. merkkisukkisten kohdalla.

Heti ekana tulee mieleen, 2,90 euroa maksanut Gina Tricotin kesämekko. Jotain polyesteriä se kai on, mutta ihanan kepeä malli, korallinen väri jossa on tummia vesivärivetoja. Tää mekko lojui kauan jossain "vie konttiin" "myy kirpparilla" kasaan, kunnes kaksi kesää sitten kokeilin sitä uudestaan. Malli saa mut näyttämään hoikalta ja se on ihana pari biker-nahkatakin kanssa.  Harvoin jaksan Gina Tricotissa edes käydä, mutta silloin kannatti.

Toinen on varmaan Zaran laukku, hintaa joku 50-60 euroa ja lojunut käyttölaukkuna jo yli puolivuotta. Voi kunpa vaan se olisi nahkaa, hmhp.

Polly Biscuit / Sunshine Recorder (Ei varmistettu) http://thesunshinerecorder.blogspot.com/

Silkkipaidat! Metsästän niitä aina alennusmyynneistä ja käytän KOKO ajan, kesät talvet. Yhden valkoisen, vuonna 2009 Hemppalalta ostetun käytin niin loppuun, että siitä repesivät lopulta hihat irti kesken ravintolaillallisen. Silloinkin vielä mietin, olisiko pitänyt leikata siitä toppi, mutta se oli muutenkin jo niin reikäinen ja kulahtanut, että nyyhkien luovuin lempipaidastani.

Ja siis juhlavaatteita on äärimmäisen vähän: pari mekkoa (musta ja sininen), joilla mennään kaikki bileet. Nyt mulla on omat hääbileet tulossa, ja oon ostamassa smokkitakkia, uutta silkkipaitaa ja satiinihousuja, jotta voin pitää niitä myöhemminkin, yhdessä tai erikseen. Mun kaaliin ei vaan kerta kaikkiaan mahdu se, miksi maksaisin maltaita mekosta, jota käytän kerran, kun voin ostaa unelmieni smokkitakin vaikka Margielalta tai Balmainilta (alennuksella Yooxista toki)? Mutta tässä häähommassa on selkeesti eri kolukunnat... Ja hyvä niin, olisi tylsää jos kaikki olisivat yhtä käytännöllisiä/tylsiä kuin minä, hah!

vuokko (Ei varmistettu)

Ekana mieleen tulee JC:stä yli 6 vuotta sitten ostamani neuletakki. Löysä, mutta istuva malli, harmaa väri ja 100% puuvilla = täydellinen yhdistelmä. Pari vuotta sitten toinen kyynerpää kului puhki, paikkasin "tyylikkäästi" paikalla. On ollut hintansa arvoinen, todellakin.

Äh, nyt olisi etsinnässä korvaaja. On ollut jo muutaman vuoden. Ei tuo enää kauaa kestä, paikkailuista huolimatta. Mutta hyviä, laadukkaita ja istuvia neuletakkeja tuntuu olevan niin vaikea löytää...

Rupu (Ei varmistettu)

Tähän on pakko kommentoida. Olen aika tarkka ostaja, materiaaleista etenkin, suorista saumoista jne. Ostan harvoin, mutta hyvää, joten vähitellen vaatekaappi on laajentunut, kun edelleen on vaatteita käytössä monien vuosien takaa. Juurikin tuollaisia satoja kertoja pestyjä, edelleen hyviä, mm. yksi Marc o Polon kauluspaita ja Dieselin farkut. Tajusin juuri että uusimmat farkkuni ovat juurikin nuo Dieselit, vuodelta 2009 ja edelleen hyvät, vaikka paljon on käytetty.

Pisimmän korren tässä vetää kuitenkin Peter Hahnilta muistaakseni vuonna 2007 tilattu perusmallinen villaneuletakki. Neuletakki (tai oikeastaan twinsetti) maksoi 40 e, ja on edelleen aktiivikäytössä, 6 vuoden jälkeenkin. Juhlamekon päälle lämmittämään, kauluspaidan kanssa, tpaidan kanssa, biletopin ja takin väliin, viileinä kesäiltoina. Neule on kokonaan villaa, ihanan lämmin, ei ole nyppääntynyt lähes ollenkaan, edelleen täysin edustuskunnossa. Olen pessyt sitä lukemattomia kertoja koneessakin samanväristen kanssa. Hinta per käyttökerta on varmasti jo senteissä, ja jotenkin se ilahduttaa itseäni.

Tibs (Ei varmistettu) http://shoptravelfood.blogspot.com

Sorrun aika helposti juhlavaatteisiin joiden kustannustehokkuus menee kylla miinuksen puolelle. Hyva jos kerran tulee kaytettya.
Tassa yhtena paivana just totesin kolmesta eri vaatekappaleesta etta ne ovat olleet kovassa kaytossa - nimittain LV:n pantterikuosinen huivi, mustat Ugg-bootsit ja kevyt Patagonian lyhyt toppis. Kaikki sellaisia jotka on helppo ottaa matkalle mukaan on sitten kesa, talvi tai jotain silta valilta. Olen nimittain kayttanyt niita kaikkia kesalla Lapissa, syksylla Kaliforniassa, talvella Keski-Euroopassa ja kevaalla Lontoossa.

Mizumi (Ei varmistettu)

Mahtava aihe!

Mä satsaan myös arkivaatteisiin. Yksi n. viidelle käyttökerralle jäänyt 500 euron kokkarimekko riitti opetukseksi juhlavaatteiden suhteen...

Mulla on kaapissa paljonkin vaatteita ajalta kirves ja miekka. Voiton kestävyydessään vie vuonna 1999 ostettu kasmirvillainen takki. Aikoinaan kirpaisi opiskelijana maksaa 1800 markkaa, mutta käyttökertahinnan voi nykyisin laskea senteissä. Kerran on vuoritettu uudestaan, muuten ei oo ees nyppyjä! Vasta nyt harkitsen sille kaveriksi toista villakangastakkia, kun muoti on kääntymässä ihan slimmeistä takeista väljempiin malleihin.

Mizumi (Ei varmistettu)

Mahtava aihe!

Mä satsaan myös arkivaatteisiin. Yksi n. viidelle käyttökerralle jäänyt 500 euron kokkarimekko riitti opetukseksi juhlavaatteiden suhteen...

Mulla on kaapissa paljonkin vaatteita ajalta kirves ja miekka. Voiton kestävyydessään vie vuonna 1999 ostettu kasmirvillainen takki. Aikoinaan kirpaisi opiskelijana maksaa 1800 markkaa, mutta käyttökertahinnan voi nykyisin laskea senteissä. Kerran on vuoritettu uudestaan, muuten ei oo ees nyppyjä! Vasta nyt harkitsen sille kaveriksi toista villakangastakkia, kun muoti on kääntymässä ihan slimmeistä takeista väljempiin malleihin.

Dalmi
Arkisokka

Kyllä arkivaatteet on täälläkin ne joihin ennemmin satsaa. (Nimimerkki; Kiitos tammialet, sain mekon juhliin -70% alennuksella) 

Minulla on käytössä äitinikin vanhoja vaatteita, ne raukkaparat ovat todella joutuneet maksamaan itsensä takaisin. Kaikki ovat oikeastaan neuleita (jokunen laukku ja kengät) ja palvelleet jo ainakin sen 10 vuotta. Yhdet nahkanilkkurit ovat 15 vuotta sitten ostetut, aiettä ne oli sillon hienot, nyt mukavat arkipopot. Farkut käytän aina niin loppuun että ratkeavat käyttökelvottomiksi, kun sopivat löytää niin... :) Ja neuletakkeihin satsaan, niistä voin maksaa enemmänkin jos löydän mieleisen, käytän ne kumminkin puhki. Ja hei takkejakin löytyy sellaisia jotka ovat palvelleet jo vuosia. Onhan näitä näköjään! 

XYZierailija (Ei varmistettu)

Ostan paljon vaatteita kirppiksiltä ja näillehän ei yleensä jää kauheaa hintaa jäljelle. Mutta ehdottomasti eniten käytetyin vaate/kengät olivat äidiltäni saadut 80-luvun kengät, joita käytin 7 talvea ennenkuin ne hajosivat lopullisesti. Siihen asti riitti lankkaaminen. Nyt minulla on kolme talvea ollut vastaavanlaiset kirppikseltä ostetut, maksoivat 1euron. Kotimaiset, vanhat kengät vain jaksaa.

LTL-Anna
Loving These Looks

Eräs Acnen musta t-paita joka on pysynyt yhtä mustana ja hyvin istuvana pesuista ja kuivausrummusta huolimatta. T by Alexander Wangin t-paita mekko jonka voi heittää päälle lähes päivittäin kesä-elokuussa, H&M:n tekonahka rotsi joka varmaan maksaa sen 0,1 senttiä per käyttö tässä vaiheessa ja kaikki Dr Denimin pillifarkut! On ikävä kyllä myös paljon aika kalliitakin vaatteita joita en ole kertaakaan pistänyt päälle, mutta enimmäkseen onneksi onnistuneita ostoja :)

manteli** (Ei varmistettu)

Minulla on kaksi markka aikaan Benettonilta ostettua 100 % villaa neuletakkia, jotka ovat edelleen todella hyvässä kunnossa, koskaan niissä ei ole ollut nypyn nyppyä, eikä neulos ole vanunut eikä venynyt edes resoreista. Ei taida nykyiset Benettonit enää olla yhtä hyviä kestoltaan? Farkkutakkina minulla on ihana, vaaleaksi haalistunut ja pehmeäksi kulunut Jameksen lyhyen mallinen rotsi, josta maksoin aikoinaan kirppiksellä 20 markkaa (se oli silloin kirppisvaatteeksi todella kallis). Pari vuotta sitten jo pelkäsin, että "joko" se meni kirppiskassiin, mutta löytyi onnekseni kaapista. Nyt se on taas pari vuotta ollut chinojen kanssa kesäisin käytössä ja näyttää vaan niin kivalta edelleen. Kaapeistä löytyy myös vanhaa 60-80-lukujen Marimekkoa ja ihana Vuokon kotelomekko, vanhoja nahkalaukkuja ja ihana vihreä kirppisnahkatakki. jne. Nämä on sellaisia aarteita, että vaikka niitä en aktiivisesti käytäkkään, niin ne säilytän aina vaikka muuten pyrin pitämään kaapeissa vain sellaista mitä oikeasti käytän. Kotineuletakkina palvelee kirppikseltä ostettu Lindeksin (niskalapusta päättelen, että voisi olla 80-lukulainen) 100%ohutta villaa oleva neuletakki, jonka pidän varmasti aivan puhki. Nyt ei taida näistä tämän päivän ketjukauoista ihan näin kestävää ja täyttä villaa olevia vaatteita löytyäkään. Kaverina neuletakin kanssa pidän mustia legginsejä ja ne kulutetaan aina ihan puhki. Sen jälkeen leikkaan niistä vielä rättejä, joilla on hyvä rasvailla nahkakengät ;)

laulau (Ei varmistettu)

Nelisen vuotta ostetut Nudien mustat pillifarkut ovat eksyneet jalkaani vähintään 2-3 kertaa viikossa näiden neljän vuoden aikana - Olematonta matikkapäätä käyttäen uskoisin että reilu satasen hinta on rapistunut käytössä olemattomaksi.

Samaten Acnen musta tavallinen t-paita on ollut kaverina useimpina hame- ja shortsipäivinä, silloin tällöin myös Nudie-ystävänä. Kierrätyskeskuksesta muutaimainen vuosi sitten löytynyt farkkuliivimekko n. euron hintaan on kyllä varsinkin kesällä päällä joka toinen päivä; ilmainen, ilmainen.

myykkis (Ei varmistettu)

Kyllä täällä voiton vie vuonna 1998 ostetut perinteiset camel bootsit. Edelleen käytössä, vuori on tosin kulunut jo kokonaan pois. Mutta hei, mahtuupahan villasukka - tai pari ;). Näitä samanlaisia ei enää (ainakaan tällä hetkellä) valmisteta puljun vaihdettua omistajaa, muuten olisin jo ostanut uudet. Tai itseasiassa ostinkin, uuden puljun uudistetun version, jossa ei ole enää ihanan tahmea ja joustava luonnonkumipohja, ja kärkikin on erimuotoinen. Mutta hei, uudet kengät (kaksi vuotta sitten ostetut) odottelee edelleen kaapissa korkkaamista :D. Koska "näillä vanhoilla kävelee vielä ihan hyvin, turha uusia pilata Helsingin loskakeleissä!"

Käyttömetrejä on kertynyt, ja vaikka aikanaan opiskelijaa kirpaisi hintakin pahasti (jä äiti muistaakseni heitti ihan tolkuttomat kilarit, kun söin seuraavat pari kuukautta kaurapuuroa), hinta alkaa olla pikkuhiljaa aika pieni, jos sen jakaa käyttövuosille.

What else is there?

Vero modasta kiiltävät, mustat housut jotka ovat melko ohutta mutta kestävää materiaalia. Jalkani näyttävät niissä jotenkin puolet hoikemmilta ja ne sopii aivan minkä tahansa yläosan kanssa, ja ovat sen verran arkea juhlavammat että mun tekisi mieli laittaa ne joka ikiselle baarireissulle. :D

Mulla on myös kirpparilta tehty uskomaton löytö, Benettonin silkkinen maksimekko joka maksoi huimat 10 euroa. Värit on klassiset, tummansinistä ja valkoista ja kuosi on rauhallinen. Oon käyttänyt sitä nyt muutamissa kesäjuhlissa, mutta tiedän että tuun säilyttämään sen ikuisesti tai ainakin niin kauan kuin pysyn nykyisissä mitoissani. :)

Vattu

Käytän lähes kaikki vaatteeni kunnes ne ovat niin rikki, ettei ompelutaitonikaan niitä pelasta. Tällöin ne monesti päätyvät tilkuiksi tulevien kärsityöunelmien varalle. Lisäksi hankin suurimman osan vaatteistani kirpputorilta, joten aika pieneksi jokaisen vaatteen kustannukset jäävät. Olen myös haalinut mamman nuoruuspukimia, joista suosikkini on skottiruudullinen polvipituinen vekkihame. Poikkeuksena on sitten tietenkin juhlavaatteet.. Ostan yleensä halvempia ja käytän niitä aina mahdollisuuksien mukaan yhdistellen eri tavalla. Kaapissa kuitenkin roikkuu muutama sellainenkin, joita on käytetty tasan kerran tai ainakin korkeintaan kahdesti. 

Mutta kuitenkin, kaiken minkä vaatteissani säästän, kengät kuluttavat. Hyvänä esimerkkinä Iron Fistin korkkarit, josta kummatkin maksoivat n. 70€, toisia olen käyttänyt kerran ja toisia kolmesti.. Kirppareilta myös haalin kauniita korkkareita, joille ei välttämättä tule yhtään käyttökertaa.

Nekkutyttoe (Ei varmistettu)

Heti tuli kaksi suosikkia mieleen: Vuonna 2007 ostetut nahkasaappaat (hinta ~120 euroa) joita käytän vähintään kerran viikossa kesät, talvet. Käyvät niin housujen kuin hameiden kanssa, mukavat jalassa, ja huolloksi riittää korkolappujen vaihto ja lankkaus pari kertaa vuodessa. Ehkä paras tekemäni ostos.

Toinen suosikki on vuonna 2009 ostettu Armani Exchangen t-paita, joka taisi maksaa reilun 30 euroa. Suurin piirtein asuin siinä ensimmäisen käyttövuoden, yhä se on säännöllisessä käytössä, vaikka kangas onkin hieman ohentunut kuluessaan. Malli ei kuitenkaan ole löystynyt!

Juhlavaatteet olen pyrkinyt hankkimaan alennusmyynneistä, tosin kaappiin on eksynyt useampikin cocktailmekko joille käyttöä ei hirveästi löydy - mutta niiden katselu ja hypistely tuo sellaista iloa, että ne lienevät kuitenkin maksaneet itsensä takaisin... :)

Berliinistä paniikissa ostamani ns.t-paita pitkis olkarypytyksllä, hintaa oli 8,5 euroa. Paniikissa siksi että paksu neule oli pakko laittaa lentokoneeseen kun ei laukkuun mahtunut, neuletta olen käyttänyt kerran paniikkipaitaa tuhansia, se menee sekä baarissa että kuntosalilla ja ikävä kyllä käytän sitä vieläkin vaikka takana on pieni kloritetahra.

Working mum (Ei varmistettu)

Ihana gallup! Kaksi vaatekaapin nollaan kuoletettua:
Vuonna 1996 Hampurin H&M:stä 5DEM:lla aletangosta naapttu suora, v-aukkoinen lambswool -neule. Ollut mukana kymmenillä hiihtoreissuilla, edustuspaitana, aina kun viluttaa ja muutenkin. Pesty aina koneessa. Ei mene miksikään. Yksi koi uskaltanut niskasta haukata pienen palasen. En luovu ikuna.

Toissa kesänä mökkimatkalla paikallisesta Robin Hood -tavaratalosta napattu täydellinen musta läpikuultava lyhythihainen "vuokkomainen" kesämekko. Kaikki luulevat design-yksilöksi. Päällä kotona, kaupassa ja kaupungilla. Osoittaa kuolevaisuuden merkkejä. Olen hädissäni ja tilaan pian samanlaisen ompelijalta.

Lilliputti (Ei varmistettu)

Kiva kysely! Sai oikein miettiä kunnolla mitkä ovat olleet hittejä ja mitkä huteja vaatekaapissa.

0 euroa per käyttökerta kaapissani lähestyy Biancon Pistol-tyyliset nahkanilkkurit, Topshopin kulutetut siniset farkut (käytetty lähes puhki ja ostin saman mallin varmuuden vuoksi kolmessa värissä, kaikki ovat kovassa käytössä!), H&M:n konjakinvärin nahkainen pieni satchel-laukku, Nordstromin jättimäinen harmaa kashmirhuivi ja itsetehty harmaa palmikkopipo.

Mä olen yrittänyt koota vaatekaappiini juuri sellaisia vaatteita, joita käytän uudelleen ja uudelleen. Huteja on kyllä joukossa, mutta vähenevässä määrin. Kustannustehokkain vaate, joka kaapista nyt löytyy on varmaankin J. Lindebergin musta villaneuletakki, jonka ostin Stockalta ehkä vuonna 2007. Välillä sen käytössä on ollut taukoja, välillä se on ollut päällä melkein päivittäin. Tauoista huolimatta ei kuitenkaan ole ikinä tullut mieleenkään myydä sitä pois tai laittaa kiertoon! Nykyään en oikein raaskisi käyttää sitä, koska neulos alkaa olla joistain kohdista hitunut sen verran ohueksi, että pelkään rikkovani neuleen. Ehkä sen voisi kuitenkin pelastaa vaikka nahkaisilla kyynärpaikoilla...

Suklaamuffinssi

Ostin aikoinaan mustan perus neuletakin H&M:ltä 198 markalla, joka oli siihen aikaan tälle teinille iso raha. Ostovuotta en muista mutta eurot tuli käyttöön vuonna 2002 joten ainakin 10 vuotta on tuo ollut viikottaisessa käytössä eikä ole edes pahassa kunnossa. Aika hyvin H&M:n neuletakille, ja lisäksi ottaen huomioon että tähän 10 vuoteen on mahtanut lihomista, laihtumista, raskaus jne. ja neuletakki on aina kuitenkin tuntunut sopivalta :)

Laur (Ei varmistettu)

Pitkään mietin, ja kyllä minunkin käytetyimmät vaatteet ovat usein parjatun henkkamaukan mustat neuletakki ja t-paita. Veikkaan, että molemmat olen ostanut ennen vuotta 2007. Viskoosi-silkki neuletakki maksoi 25 euroa, viskoosinen t-paita 10 euroa. Molempia on pidetty ja käytetty niin arjessa kuin juhlassa, juuri silloin kun "mulla ei oo mitään päällepantavaa" kauhu iskee. T-paita on muutaman lisäkilon myötä siirtynyt hieman odottelemaan kevyempiä aikoja, mutta neuletakki on yhä käytössä. En tiedä mitä teen kun neuletakki joskus hajoaa.. Vai täytyykö sen hajota, voisiko se olla minulla aina ja ikuisesti? :)

Rin (Ei varmistettu)

Vagabondin nahkanilkkurit, jotka ostin noin 10 vuotta sitten ollessani yläasteella 20 eurolla alennusmyynneistä ja joita olen käyttänyt siitä saakka joka talvi! :3 Nauhat niistä on täytynyt vaihtaa pariin otteeseen ja nyt toinen kenkä alkaa osoittaa hajoamisen merkkejä, mutta eiköhän siitä vielä hyvän saa kun käyttää suutarilla.

Ninaolivia

Todella kiva aihe ja,en ole asiaa tältä kantilta miettinyt. Mutta ensimmäiseksi tuli heti mieleen 11 vuotta sitten Macy:stä ostamani Michael Korsin sininen farkkurotsi. Hihansuut käännettynä ovat fucksian väriset,samoin kauluksen alapuoli joka siis näkyy jos nostan kauluksen ylös.  Rotsi maksoi n. $ 90 ja on yhtä hyvässä kunnossa kuin uutena. Käytän sitä kesät talvet niin hameiden kuin housujen kanssa.  

Omenainen

Hmm. Viime aikoina on ollut remppavaatteista kuoriutumisen aika, ja on ollut ihana pukeutua Soaked in Luxuryn toppikseen pakkasella. Tiivis ja lämmin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana gallup! Itsekin mietin usein vaatteen hintaa vs. Käyttökertojen määrää ja laskeskelen niitä päässäni. Nyt tietenkään mieleen ei tule niitä minkä suhteellista halpuutta usein päivittelee. Hintansa haukkuneita on mm. uniqlon merinoneule, Hennesin vuosia vanha toppi, käytän sitä vähintään viikottain alustoppina ja harmittelen, ettei minulla ole toista, iso osa laukuista, Elloksen alesta ostettu kevyttopattu parka jota on käytetty jo kolme vuotta putkeen (hinta 40€), Hennesin alesta ostettu kaunis puuvillapitsimekko, joka on kesä toimistoasujen pelastus (hinta 5 tai 10€). Että onhan näitä, onneksi. Ja kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta kesähelteillä napattu täydellinen villakangastakki.

Pee

Lennu (Ei varmistettu)

Mun ehdottomasti eniten käytetyin vaatekappale on yli 8 vuotta sitten ostettu Repeatin toppi, maksoi topiksi paljon n. 60 €, mutta on ollut jatkuvasti käytössä useita kertoja viikossa, eikä se ole mennyt miksikään! Snif kun se joskus hajoaa, en ole yhtä hyvää toista onnistunut löytämään.
Toinen luottovaate on Filippa K:n valkoinen silkkipaita, joka palvelee kesällä farkkushortsien kanssa ja talvella neuleiden alla ja kaikkea siltä väliltä.

EevaK (Ei varmistettu)

Mun kaappini kustannustehokkain vaate on Gina Tricot'n pitkät, hihattomat topit. Niitä löytyy valkoisena, mustana, beigenä, turkoosina, keltaisena, sähkönsinisenä ja roosana. Hintaa on tainnut olla 10€/kpl. Joka päivä varmaan viimeisen viiden vuoden ajan joku niistä on päällä, ovat ihanan napakoita ja tarpeeksi pitkiä ja huomaamattomia muiden paitojen alla. Kesällä nuo kirkkaat värit ja talvella enemmän tuota tummaa puolta.

Kymmenen vuotta sitten ostamani Your Face:n musta, pitkä villakangastakki on myös talvisin lähes joka päivä päällä. Kiinnitys viidellä napilla yläosasta, joten kaksi raskauttakin on voinut se päällä kulkea. Vuori alkaa olla ratkennut, kerran se on parsittu mutta muuten takki on ulkoa niin hyvässä kunnossa, että vuorenkin voisi viedä ompelijalle uudelleentehtäväksi kesällä.

tisti
spring child

niinku moni on tuolla todennu niin kiva kysely, ja antaa kimmoketta viedä heti kirppikselle niitä kalliin käyttökerran kuteita! ;)

oon ehdottomasti myös arkipukeutumiseen satsaaja, ja parhain ostos käyttökertoihin nähden lienee kirppikseltä n. 6 vuotta sitten hankittu pilkullinen silkkipaita, täydellisen sävyinen ja mallinen, joskin halkiot sivuissa uhkaa ratketa jatkuvasti kovassa käytössä, vaikka löysää mallia onkin! paita on nähny monet bileet, palaverit ja illanistujaiset, täydellisen monipuolinen vaate siis! hyvänä kakkosena acnen fw-08-mallistosta 60 %:n alesta hankittu (täydellisen sinisävyinen tämäkin) mekko, joka yhtä lailla on nähny työ -jaopiskeluelämää sekä rankkaa biletystä. ;) n. 70:n euron hankintahinta tippunut siis rajusti.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Eniten käyttökertoja on tainnut tulla Haglöfsin gore-puvuille, maksavat alessakin mansikoita mutta kyllä ne kestävätkin. Treenivaatteitakin tulee kyllä pidettyä aina siihen pisteeseen että loppusijoituspaikka on aina roskis.

Farkkuja ostan aika harvoin koska kelpuutan vain täydelliset tapaukset. Suosikkini ovat Sevenit jotka olen ostanut 2008, edelleen oikein hyvät ja palvelivat myös koko raskausajan kuminauhan avustuksella. Juhlavaatettakin ostan harkiten, nekin ovat yleensä hinnakkaampia, mutta koska taustalla on aina harkintaa, käyttökertoja tulee useampia.

Tällä hetkellä ehdottomasti eniten käyttämäni vaate on muuten kaveriltani saaduista kirpparinahkahousuista tekemäni shortsit. Ostettaessa hinta oli viisi euroa, minä sain ne ilmaiseksi ja käytän shortseja viikoittain. (:

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitä materiaalia nuo löperöiset T by A Wangin t-paidat ovat? Millä tavalla peset ne (koneessa kylmällä tai hienopesu tms)?

Voi vitsi rupesi kiinnostamaan ja houkuttelemaan sillä itsekin suorastaan elän löperöissä puuvillatrikoopaidoissa!

Elsis
In The Mood For Run

 

Loistava kysely. Tästä huomaa, ettei laatu myöskään ole merkistä kiinni: se pitää vain tunnistaa. Iloitsen, että nostit esiin tämän pointin hankinnoista!
 
Itselläkin kaikki retkeily/ulkoiluvaatteet ovat käytetyimmät ja kestävimmät (mutta tylsä maininta).
Perusvaatteista pitää mainita kahdet Filippa K:n farkut vuodelta 2006 tai 2007 sekä saman merkin kaksi merinovillaneuletta. Lounellen silkkitopit (n. 70 e/kpl), joita aikoinaan myi Donaldson/Naranja ovat myös kestäneet uskomattomasti. Lisäksi ostin vuonna 2006 Berliinistä Laura-merkkiset, nahkaiset "ratsastussaapikkaat", joiden ostohinta oli 200 euroa, mutta ne ovat arkikäytössä edelleen.
 
Eli kaikilla näillä vaatteilla kustannustehokkuus on joitakin sentin sadasosia per käyttökerta.
 
Elsis@Kellariloukko

Rani (Ei varmistettu)

Ensimmäisenä pomppasi mieleeni ehkä hiukan yllättävä vaate: 14 vuotta sitten ostetut Miss Sixtyn keinonahkahousut. Niissä oli muistaakseni pieni reikä, kun ne oli yritetty varastaa ja hinta putosi sen takia aikoinaan yli tuhannesta markasta johonkin kahdeksaan sataan. Olen vuosien varrella poistanut niistä niitit ja kaventanut lahkeita. Materiaali on ajan kanssa muuttunut omituiseksi, lahkeet ikään kuin tarraavat toisiinsa, jos istuu liian pitkään jalka toisen päällä ja nahkaa imitoiva pinnoite on kulunut reisistä lähes kokonaan. Silti housut ovat edelleen mielestäni kivat ja syy olla ostamatta uusia nahkahousuja. Välillä tosin on mennyt monta vuotta niin, että 14 vuotiaana ostamani housut eivät ole menneet päälle, mutta silloin kun menevät (kuten nyt taas raskauden jälkeen), niin ne lököttävät vähän ja yhdessä superkuluneen yleisilmeensä kanssa ovat tosi rokit ^_^

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.