Lapsen sairaskuluvakuutus -irtisanoako vaiko eikö?

Lilou's Crush

Ihana, ihana äitiyslomakesä ja lapset kummitukset

Posti toi juuri korvaukset viime vuoden lääkärireissuista vakuutusyhtiöltä. Koska onneksemme lapsukainen on ollut tosi terveenä, summa ei ollut suuri, päin vastoin, vakuutusmaksun suuruus oli paljon suurempi. Jo toisena vuonna peräjälkeen emme siis olleet käyttäneet vakuutuksen suomia etuja yhtä paljon, kuin mitä vakuutus meille vuosittain maksaa.

Meillä oli luojan lykky, että vakuutus oli otettuna ennen lapsen syntymää, sillä lapsi syntyi varhaisilla viikoilla, pikkiriikkisenä, vietti tovin sairaalan tehohoidossa ja kärsi ensimmäisen vuoden pahoista allergioista, koliikista, muista vatsavaivoista ja atopiasta. Päiväkodin aloitusvuonna oli korvatulehdusta, sekä muutama pienoinen tapaturma. Pienen kanssa pidin sen helppoudesta, että pystyimme käyttämään surutta yksityisiä palveluita, eli pääsimme jonottamatta lääkäriin ja erikoislääkäreidenkin pakeille tarvittaessa, ja saimme haettua korvaukset myöhemmin vakuutuksesta vain omavastuita vastaan.

Vakuutus on tietysti aina vakuutus, ja on todella hyvä, jos sen suoma etu jää hyödyntämättä, silloinhan elo on ollut rauhaisaa, oli sitten kysymyksessä koti-, auto-, tai sairauskuluvakuutus. Mutta silti, jäin miettimään, kannattaako vakuutusta enää pitää, kun pikkulapsiaika on takana? Vakuutusmaksut nousevat vuosi vuodelta, ja osan ennen korvattuja lääkkeitä/voiteita korvattavuus on muuttunut -meille epäedulliseen suuntaan tietysti.

Etuja:

+ nopeuttaa lääkäriin pääsyä, myös erikoislääkärit=luo huolettomuutta

+ mahdollistaa käynnit itselle sopivaan aikaan, esim. iltaisin

Miikkoja:

- hinta, ja nousee koko ajan

- suuremmassa kuvassa: miten käy terveyskeskusten, jos iso osa siirtyy yksityisasemien käyttöön

- epäselvähköt korvaukset (ainakin omassa vakuutuksessa: omavastuun määräytymisessä ei oikein logiikkaa, vaihtelee eri vuosina)

 

Millaisia kokemuksia teillä on?

 

Kommentit

Tasaraita

Meillä vakuutus on ollut korvaamaton. Lapsi sairasti refluksiatautia ja pahoja ruoka-aineallergioita pienenä. Neuvolassa refluksiepäilyjäni ei oikein otettu vakavasti, niin kuin olen kuullut että monelle muullekin on käynyt. Vakuutuksen ansiosta varasin heti ajan yksityiselle enkä jäänyt odottamaan neuvolalääkärin luvattua soittua jota ei koskaan tullutkaan. Jo 2,5 kk iässä diagnosoitiin vaikea refluksi ja lääkityksen avulla pienen elämä helpottui. Vähän myöhemmin tuli kuvaan allergiat ja laskinkin pari viikkoa sitten että vaikka korvatulehduksilta on vältytty ja tapaturmiakin on ollut onneksi vain yksi niin kahden vuoden aikana yksityisellä lääkärillä on käyty 13 kertaa. Lähinnä siis kontrollikäyntejä refluksin ja allergioiden ohella. Mutta meille vanhemmille on ollut suuri helpotus että on omalääkäri jolle voi soittaa ja lääkäri joka tietää meidän tilanteen. Joka kerta ei tarvitse aloittaa alusta sairaskertomusta vaan meidät tunnetaan ja on aina tuntunut siltä että lapsesta ja meidän huolista välitetään.

Nyt nuo ensimmäisten vuosien sairaudet ovat onneksi taaksejäänyttä aikaa ja voihan olla että mekin luovumme vakuutuksesta jossain vaiheessa. Nyt sen aika ei kyllä ainakaan vielä ole. Vakuutus on helpottanut elämää niin paljon että katsomme ainakin vielä jonkun aikaa onko sille tarvetta.

Meillä on vakuutus LähiTapiolassa ja ollaan oltu tyytyväisiä Korvauskäytäntöön. Korvaukset voi hakea netissä maksutta. Vuosittainen omavastuusumma on 100€ ja se menee kalenterivuosittain. Kun korvaukset hakee netissä ei omavastuuta veloiteta jokaiselta hakukerralta vain se veloitetaan vaan kerran vuodessa. Rahat tulee aina parissa päivässä suoraan tilille. Todella helppoa.

 

Hertta
Lilou's Crush

Tuo kuulostaa kyllä järkevämmältä tavalta teidän yhtiössä! Meillä on Aktiassa (oli enne muistaakseni Veritas, silloin kun hankittiin) ja kun yhtiö muuttui, olen ollut tyytymättömämpi. Jokaisessa sairaudessa on omavastuu, vähän päälle 50€, eli jos menee kaksi kertaa korvatulehduksesta, kerran influenssasta ja kerran ihottumasta, on summa jo yli 150 pelkissä omavastuissa.  Tuo omalääkäri-systeemi on kyllä kullanarvoinen, meillä muuttui muuton myötä lähin lastenlääkäriasema, ja sellaista suhdetta ei ole päässyt syntymään.

Suklaamuffinssi

Minä myös koen että varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla on niin suuri etu, että pääsee kodin lähellä olevaan yksityislääkäriin heti silloin kuin tarvetta on ja siihen aikaan mikä parhaiten sopii. Ilman puhelinjonottamista jne. Toinen asia, miksi vakutuus on meille ihan ehdoton on se, että mökkipaikkakunnallamme emme pääse terveyskeskukseen koska emme ole kyseisessä kunnassa kirjoilla. Tai noh, kai ne sinne lapsen ottaisi jos olisi ihan välitön pakko, mutta toistaiseksi ollaan käytetty paikkakunnan yksityistä. Näistä kahdesta syystä siis meillä vakuutus lapselle.

Hertta
Lilou's Crush

Tuo on kyllä niin totta -yksityislääkärille pääsee tosi helposti isossa kaupungissa. Ja vitsi, totta muuten tuo vieraspaikkakunta-asiakin: meillä nousi lapsella kammottavan vesirokon yhteydessä kuume yli 40 asteeseen, ja taistelemalla pääsimme Lahdessa päivystykseen, kun emme olleet paikkakuntalaisia. Sen kokemuksen jälkeen suosimme sitten aikusten Mehiläistä lapsenkin sairauksissa, jos reissun päällä pipi on tullut. Kiitos todella avuliaasta kommentista!!

TM (Ei varmistettu)

Suosittelen kyllä pitämään sairaskuluvakuutuksen. Itselläni ei sellaista (vielä) ole, mutta siskollani ja hänen pienillä lapsillaan kyllä. Heidän perheensä kohdalla se on osoittautunut korvaamattomaksi: lapset pääsevät aina tarvittaessa pikaisesti hoitoon - ja päivystykseen paikkakunnasta riippumatta. Erityisen arvokas vakuutus on kuitenkin ollut siskoni kohdalla, joka on sairastanut melanooman. Sen hoito + kontrollit hoituivat vakuutuksen ansiota aika helposti - siinä tilanteessa kun oli aika paljon muutakin stressattavaa kuin lääkäriaikojen varaaminen. Onneksi hän on nyt terve, vaikkakin jatkuvassa seurannassa.

Elämä on sen verran arvaamatonta, että huomisesta ei koskaan tiedä mitään, vaikka niin voisi kuvitellakin. Jos joskus saan omia lapsia - tai sitä ennenkin - otan ehdottomasti ko. vakuutuksen ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin :)

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos antoisasta kommentistasi! Olen itsellenikin tuota harkinnut, mutta perussairauksien määrä kun on ärsyttävän laaja, se on jäänyt korvaamaan niin rajallista osaa, että ei kannattanut. hmpf. Mutta toden totta, olen tosiaan ollut juuri kertomasi kaltaisista syistä tosi tyytyväinen vakuutuksen suomaan vapauteen ja hyvään hoitoon. Ja siskollesi toivon kymmeniä ja kymmeniä huolettomia ja terveitä vuosia nyt ja tästä eteenpäin!

Toisaalta sairauskohtainen omavastuu voi olla kätevä, jos esim.allergioita hoidetaan vuodesta toiseen. Mutta kannattaa ehkä myös pyytää tarjouksia muilta vakuutusyhtiöiltä ja ehkä jopa harkita vakuutusta, joka on voimassa ikäihmiseksi saakka. Toki siellä saatetaan rajata vaikka korvatulehdus pois korvauksen piiristä, jos lapsi kerran sellaisen on jo sairastanut, mutta ehkä sitä vakuutusta ei juuri sen takia pidetäkään. Näen asian itse niin, että vakuutukset ovat olemassa pahimman varalle. Minulla on varaa maksaa omasta taskusta satasen yksityislääkärikäynti, mutta usean tonnin leikkaus onkin sitten eri juttu. Ja siinä tulee vastaan jo elämänlaatuun liittyviä seikkoja: haluaako olla ei-kiireellisenä tapauksena julkisen puolen leikkausjonossa 3kk vai päästä heti yksityiselle?

Eli jos ei tästä vuodatuksesta jo tullut selväksi, suosittelen sairaskuluvakuutuksia koko perheelle! Ja suosittelen myös kilpailuttamaan kotitalouden kaikki vakuutukset säännöllisesti.

Hertta
Lilou's Crush

Olet oikeassa, meillä nämä viimekäynnit ovatkin olleet niin erilaisia, että siksi omavastuita on tullut sieltä ja täältä, tuollaisessa pitkässä allergiaputkessa, joka oli aika hilkulla meilläkin, vakuutus olisi korvaamaton.Ja auttoi tosiaan ekassa vuodessa kaikenmaailman maitoallergioiden selvittelyssä sun muussa aivan mielettömästi! Itse olen jonotellut julkisella näitä ei-niin-kiireisiä juttuja (ja välillä vähän kiireisimpiäkin) ja ollut pääosin tyytyväinen palveluun, mutta lapsen osalta tilanne on kyllä ihan eri! Ja olisihan se kiva itsekin päästä, mutta mokoma kun omaa polveani esim. ei tapahturmavakuutus korvannutkaan harmikseni. Tosi hyvät perustelut sulla, kiitos!!

mietiskelijä.. (Ei varmistettu)

Onko noin, että vakuutuksen hinta nousee lapsen kasvaessa..? En nyt viitsinyt tähän hätään lähteä tarkastamaan vakuutuspapereita, mutta mielestäni meillä on ainakin päinvastoin eli hinta on laskenut iän karttuessa (vanhempi lapsista on nyt kahdeksan). Niin ja vakuutukset on LähiTapiolassa, johon ollaan oltu todella tyytyväisiä. Vanhemman lapsen kohdalla ei varmasti vuosiin ole hyödytty taloudellisesti vakuutuksista, mutta tänä kesänä hänellä katkesi potkulautailussa molemmat pysyvät etuhampaat, jotka sitten yksityislääkärissä korjattiin (600 euroa) kerran ja syksyllä vielä uudemman kerran ja kaikki meni omavastuuta lukuunottamatta vakuutuksen piikkiin + hammaslääkäri kirjoitti vielä vakuutusyhtiöön tulevaisuuden varalta hoitosuunnitelman, jos hampaissa ilmenee ongelmaa. Tällä yhdellä käynnillä kuitattiin reilu pari vuotta lääkärikäyntejä..Onneksi oli vakuutus! Mutta samahan se on kaikissa vakuutuksissa, riskien laskemista. Tiedän ihmisen jolla on vain ja ainoastaan pakollinen auton liikennevakuutus, kun on sitä mieltä että ei maksa vakuutuksissa toisten törttöilyistä..

Silkkitassu

Näin minunkin mielestäni! Lähitapiola on meilläkin. Kahteen vuoteen saakka olisi korkeampi ja sitten alkaa laskea. 

CASCADE

Myös minä pitäisin vakuutuksen. Meillä on eri yhtiössä kuin teillä ja kahdella lapsella keskenään eri korvauskäytännöt. Toisella korvataan kaikki 100 % ja se onkin kalliimpi. Toiselle ei enää saanut tällaista ja korvaukset menevät kuin teidän vakuutuksessa. Yhtiöstä on yritetty ehdottaa, että muuttaisimme 100 % korvaavan vakuutuksen toisen kaltaiseksi, jolloin hintakin halpenisi, mutta niin sitten myös korvaussummat. Toistaiseksi emme ole suostuneet. Oikeastaan olen ajatellut pitää vakuutukset voimassa täysi-ikäisyyteen asti tai mihin asti vain on mahdollista. Ainakin pk-seudulla voi olla todella hankalaa saa aikoja terveyskeskukseen ja muutama kerta päivystyksessä sairaan lapsen kanssa useita tunteja riitti minulle.

Vakuutuksen pitämistä puoltaa, että tilastojen mukaan tytöt käyttävät vakuutusta enemmän, mitä enemmän lapselle tulee ikää. Jos vakuutuksia voi keskittää samaan yhtiöön, saa alennustakin ihan kivasti. Tulipas puolustuspuhe vakuutuksille! Minulla ei ole mitään tekemistä alan firmojen kanssa kuin että olen asiakas:)

jennipenninen (Ei varmistettu)

Hei!
Minulla on kaksi lasta 5v ja 2v. Kummallakaan ei ole vakuutusta. Olemme saaneet loistavaa palvelua terveyskeskuksesta ja erikoisairaanhoidosta. Olen aina saanut terveyskeskuksesta akuuttiajan samalle päivälle. Korvat on putkitettu, infektioastmaa hoidettu jne. Ihmisillä outo luulo että julkisella puolella ei saa hoitoa tai hoidon taso huonoa. En suosittele jatkamaan vakuutusta.

I May Say (Ei varmistettu)

Olen jennipennisen kanssa samaa mieltä. Terveyskeskuksessa saa hyvää palvelua, etenkin lapset. Heidät hoidetaan päivystysjonossa ensimmäisinä. Tosin, meidän lapsillamme on myös vakuutus, hän on kohta 3-vuotias ja meni tänä syksynä päiväkotiin. Ajattelin pitää vakuutuksen voimassa vielä muutaman vuoden ja sitten irtisanoa sen. Lähemmäs 500 eurolla/vuosi käy monet kerrat yksityisellä..

maria*** (Ei varmistettu)

Pakko vastata tähän että aina ei julkisella puolella saa hyvää hoitoa, toivoisin että minulla olisi ollut terveysvakuutus itselleni sillä olen tietämättäni sairastanut suolisto-oireisia allergioita jotka parikymppisenä tulkittiin ja tutkimatta diagnosoitiin anoreksiaksi. Nyt 10 vuotta myöhemmin kafkamaisen hoitoonpyrkimisen jälkeen hoitamattomat allergiat ovat aiheuttaneet lisämunuaiskuoren tuohoutumisen joka hoitamattomana johtaa kuolemaan. Hoitoa olen vihdoin saanut yksityiseltä. Allergisella ja ennenaikojaan syntyneellä lapsella pitäisin ehdottomasti vakuutuksen voimassa mutta kilpaoluttaisin eri vakuutusyhtiöt niin että saisin parhaimman ja edullisimman tarjouksen.

Tiia32 (Ei varmistettu)

Hei! Meillä ollut vakuutus lapsilla pienestä saakka, esikoinen nyt 17 v ja. Vuosia meni, ettei sitä tarvittu (ehkä 4-5 kertaa tarvittu) ja mietimme myös sen irtisanomista. Meillä muuten hinta laskenut iän mukana. Keväällä sitten todettiin ihan perus optikolla käynnin yhteydessä, että silmässä ehkä jotain poikkeavaa. No saimme lähetteen keskussairaalaan ja siellä todettiin, että kyseessä verkkokalvon rappeuma, eli ns. Putkinäkö (tämä johtaa usein myös sokeuteen).

Maailmalla tähän on kehitelty nyt uusia menetelmiä, jotka ovat tällä hetkellä ihmiskokeisiin menossa. Kalliita varmaan ovat jos hyviksi havaitaan, joten jos ja kun sairaus etenee, olen hyvin tyytyväinen, että meillä on mahdollisuus uusiin hoitomuotoihin vakuutuksen kautta.

Toki julkiselta puolelta saa apua, mutta uskon, että esim. tyttäreni tapauksessa meillä on paremmat mahdollisuudet hyödyntää uusia hoitomuotoja, joita julkisen kautta emme saisi. Kyse kun ei ole elämästä ja kuolemasta.

Monet lapset ovat kuitenkin koko ikänsä perusterveitä, joten en halua "maalata piruja seinille". On hyvin todennäköistä, että kaikki sujuu hyvin, mutta jos jotain yllättävää tulee, ei tarvitse miettiä mistä saa rahat hoitoon. Mukavaa syksyä :)

Hertta
Lilou's Crush

 Juuri tällaisia juttuja varten meilläkin vakuutusta pidetään yllä -sitä ei-niin-normaalia-sairautta. Onpa kerrassaan ikävä juttu teillä löytynyt, toivottavasti siihen kehitetään hyvä hoito ja tyttö voi hyvin!

mapsi (Ei varmistettu)

Onko sinulla auto? Entä onko se vakuutettu? Entä kotivakuutus? Oman kodin palovakuutus? Aivan. Ehkä olet niiden perusteella hakenut joskus korvausta, todennäköisesti et. Miten me tuon materian vakuutammekin, ihan itsestäänselvyytenä, ilman kysymyksiä. Mutta kun tulee kyseeseen sairaus, oma itse, se tärkein, helposti pihistelemme. Ihan vain näin yleisenä kommenttina :)
Meillä on kaikilla kolmella lapsella ollut ennen syntymää otettu vakuutus, kaikilla edelleen. Tenavat nyt 13, 12 ja 9-vuotiaat. Vanhin oli elämänsä ensimmäisen viikon teholla - kuitattiin parin vuoden vakuutusmaksut. Toinen lapsi sairasti maitoallergiaa ja vakuutus korvasi huippukalliit korvikejauheet apteekista monta vuotta. Kolmas muksu on katkonut kättä, ym. ja aina ollaan voitu mennä suoraan yksityiselle. Sunnuntai-iltana suoraan röntgeniin, puhumattakaan korvaputkituksista, nielurisaleikkauksista, ymym. Voitte vain kuvitella, mitä se päivystys olisi ison kaupungin keskitetyssä päivystyksessä kipeän lapsen kanssa siellä, anteeksi, juopuneiden seassa... odottelua ja odottelua. Että suosittelen kyllä pitämään vakuutukset voimassa niin kauan kuin mahdollista. Koskaan ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu.
Toivottavasti kenenkään ei koskaan kuitenkaan tarvitsisi käyttää vakuutusta! Mitään noista edellämainituista!

p (Ei varmistettu)

Aivan samaa mieltä! Kuinka moni miettii kotivakuutuksen irtisanomista, "koska sitä ei käytetä"? Vakuutusmaksun noususta - meillä vakuutus on kyllä halventunut lasten ikääntyessä. Tapiola, nyt luokkaa 170 e/vuosi, kun lapset ovat >7 v.

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos kommentistasi! Olet ihan oikeassa, itseään tulee harvemmin "arvotetua", mutta silti jos sallit, täytyy ihan vähän viilata: auto- ja kotivakuutuksia ei voi verrata sairaskuluvakuutukseen, sillä lapselle saa kyllä Suomessa hyvää ilman vakuutustakin julkiselta puolelta, vakuutuksen etuna usein nopeampi hoitoonpääsy ja maksujen korvaaminen. Autolla ei lain mukaan saa ajaa ilman liikennevakuutusta, ja jos auton törttöilet tuusan nuuskaksi, sille ei ilman vakuutusta saa minkäänlaista huoltoa "julkisella" puolella, sama kotivakuutuksen suhteen. Meillä on henkivakuutukset ja tätä lapsivakuutusasiaa mietin siksi, että noin ylipäänsä sama hoito (myös yksityisellä!) tulisi meille kenties saman hintaiseksi, on meillä vakuutus tahi ei, johtuen vakuutusmaksusta ja korvattavuuksista. Olet tismalleen oikeassa siinä, että koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu, ja siksi vakuutus tuo helppoutta elämään ja turvaa siinä mielessä, että hoitoonpääsy on nopsempaa. Ja sas muta, toivottavasti kenenkään ei tarvitse hyödyntää vakuutusta, sehän lupaa aina jotakin kurjaa :/

Maiju R (Ei varmistettu)

Meillä on kaksi teini-ikäistä lasta, jotka tarvitsivat hyvin satunnaisesesti lääkärin palveluita ja vakuutusta alle 10 vuotiaina. Onneksi emme kuitenkaan luopuneet vakuutuksista, sillä myöhemmin vakuutuksia on kuitenkin tarvittu. Molemmat tytöt ovat pienestä saakka harrastaneet aktiivisesti liikuntaa, ja valitettavasti molemmille on tullut hoitoa vaativa rastusvamma harjoittelun seurauksena ( toisella jalkaan ja toisella selkään). Oireet eivät olleet mitenkään dramaattisia, mutta toistuvia kipuja harjoitusten jälkeen, joista heräsi tunne, että asiaa pitää tutkia. Kävimme molempien lasten kanssa urheilulääkärillä, joka oli heti hyvin kartalla minkälaisista vammoista saattaisi olla kyse. Molemmat lapset tutkittiin magneettikuvauksella, joista rasitusvammat paljastuivat. Magneettikuvaus maksoi molempien kohdalla liki nelinumeroisen summan, jonka vakuutus korvasi. Lisäksi vanhempi lapsista tarvitsi jalkaansa leikkausoperaation vamman korjaamiseksi, joka hoitui ilman pitkää odotteluaikaa yksityisesti( ja kalliisti) vakuutuksen turvin. Koska jalkavamma ei ollut akuuttia hoitoa tarvitseva, olisimme julkisella puolella varmasti joutuneet odottamaan pidempään ja lapsi olisi ollut liikkumiskiellossa sekä leikkaukseen odotusajan että sen jälkeisen toipumisajan. Ja pienestä saakka liikkumaan tottuneelle lapselle liikuntakielto on kova paikka, vaikka se terveyden kannalta välttämätön onkin. Lapsi toipui pari vuotta sitten tehdystä leikkauksesta hyvin ja kykenee harrastamaan liikuntaa normaalisti. Nuorempi lapsi on tällä hetkellä vielä osittaisessa liikuntakiellossa ja harjoittelee fysioterapeutin ohjeiden mukaisia liikkeitä toipumisen tukemiseksi. Ainoastaan fysioterapeutin käynnit eivät kuulu vakuutuksestamme korvattaviin. Meillä on tuttavapiirissä eri lajeja aktiivisesti harrastavia lapsia, ja valitettavasti loukkaantumiset ja rasitusvammat ovat olleet melko yleisiä. Me olemme saaneet huippulaadukasta hoitoa lapsillemme, ja olen todella onnellinen, että molemmilla tytöillä on vakuutus.

E_ (Ei varmistettu)

Meillä ei ole ollut lapsilla vakuutuksia, eikä se ole haitannut, kun lapsilla ei ole ollut juurikaan lääkärikäyntejä. Jos on ollut lääkärikäyntejä, niin olemme käyttäneet sekä julkista että yksityistä ihan sen mukaan mihin kellonaikaan olemme lääkäriä tarvinneet. Vaikka olemmekin sitten maksaneet yksityisestä lääkärikäynnistä enemmän kuin mitä vakuutuksen kanssa maksaisimme, niin silti tämä on ollut meidän tapauksessamme edullisempaa kuin vuosittaisten vakuutusmaksujen maksaminen. Jatkossakin aiomme toimia samoin. Emmekä toisaalta joudu pulaan, vaikka joutuisimmekin joku vuosi maksamaan enemmän lasten sairauksien hoidosta eli voimme kyllä ostaa sellaista palvelua kun tarvitsemme vaikkei vakuutusta olekaan.

Working mum (Ei varmistettu)

Oma kokemukseni yksityisestä hoidosta ei ole kauhean ruusuinen. Tutkitaan kaikki varmuuden vuoksi, mutta jos oikeasti jotain vakavaa ilmenee, siirretään Lastenklinikalle tai muualle HUS -alueelle. Meillä on molemmilla lapsilla tapaturmavakuutukset, mutta sairaudet olemme hoitaneet julkisella puolella. Aina on laadukas apu saatu. Joskus ollaan häthätää käyty esim. Pikkujätissä, mutta jokunen lääkärimaksu on kuitenkin edullisempi kuin se vuosimaksu. Haluan uskoa tähän meidän hyvinvointivaltioon ja siksi vähän periaatteellisista syistä käytän näitä verorahoillani kustannettuja julkisia palveluita. Jäärä mikä jäärä :-).

honeychile

Terveydenhuollon ammattilaisena summaisin eron julkisen ja yksityisen välillä lähinnä jonotusaikoihin. Pienen lapsen kanssa on varmasti kätevää, ettei tarvitse hakeutua päivystykseen, joissa kieltämättä tahtoo olla jonoja ilta-aikaan. Tarkoitus tietysti olisi, että lasten pikkuvaivat hoidettaisiin akuuttiajoilla päiväsaikaan omalla terveysasemalla, mutta toive oman ajan valitsemisesta on toki vielä kaukana tästä. 

Sen sijaan vakavissa sairauksissa julkinen puoli tarjoaa kiistatta parhaan hoidon Suomessa. Suomessa yksityinen sektori on rakentunut niin, ettei siellä pystytä hoitamaan mitään kovinkaan vakavaa. Ihmisillä on joskus vähän kieroutunut mielikuva terveydenhuollosta sen suhteen, että yksityinen hoito olisi automaattisesti jotenkin parempaa. Todellisuudessa aivan valtaosalla yksityisen puolen lääkäreistä on päivätyö julkisella puolella ja kunkin alan erityisosaaminen löytyy julkisen puolen sairaaloista. 

Eli sinällään vertaus autojen yms. materian vakuuttamisesta ei ole ihan 1:1 terveydenhuollon kanssa Suomessa, täällä verovaroin kustannetaan meille kaikille tietyllä tapaa "vakuutus". Eri asia ovat sitten maat kuten USA, joissa todella ilman vakuutusta et saa terveydenhuoltoa. 

Lauralaukku (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus.

Hertta
Lilou's Crush

Hyvin sanottu, ja tukee myös omia kokemuksiamme.

NinaN (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus tuo edellinen. Yksityinen puoli hoitaa mallikkaasti korvatulehdukset, allergiat etc. mutta kyllä ne vakavimmat sairaudet hoidetaan joka tapauksessa julkisella puolella. Meillä oli lapsella vakuutus ja sitä kovasti käytettiinkin korvatulehduksiin ja vastaaviin. Hänellä on kuitenkin ollut myös kaksi sairautta, joiden hoitoa ei yksityisellä puolella pystytä järjestämään eli siinä vaiheessa on se ja sama onko vakuutusta vai ei.

Vindee (Ei varmistettu)

Yhdyn Maijun kommenttiin, jos/kun lapsi alkaa urheilla, on sairauskuluvakuutus ehdoton. Pelkkä tapaturmavakuutus ei korvaa juuri mitään, kaikki kipeytymiset, rasitusvammat ym jää korvausten ulkopuolelle. Tyttäreni voimistelevat ja laji on sellainen että urheilulääkärin palveluita joutuvat käyttämään lähes kaikki.. Julkisella puolella ei lajiin liittyvää asiantuntemusta löydy ja hoitojonot voivat olla kohtalokkaan pitkiä. Vakuutuksen turvin pääsee operaatioon nopeasti kun on tarve, vaikka sitten Oravan Sakelle niinkuin Beckham konsanaan ;) Minuakin ihmetyttää kyllä tuo että vakuutuksen hinta nousee iän myötä. Ifissä kans laskee; ysiveen maksu on enää jotain 130e/ vuosi (keskittäjäaleilla). Itsestäkin tuntui jossain vaiheessa että vakuutuksia maksettiin turhaan mutta nyt olen äärimmäisen tyytyväinen että on pidetty voimassa. Kannattaa myös tarkistaa että vakuutus on lisenssinalaisessa urheilussa voimassa, kaikki vakuutukset eivät kata.

Hanneli (Ei varmistettu)

Samaa on mietitty täälläkin, perusterveen ekaluokkalaisen lääkärikäynnit ovat harvassa ja olemme myös saaneet julkiselta puolelta hyvää hoitoa. Lisäksi mieheni on lääkäri ja lapsen kummi erikoistumassa lastentauteihin, joten flunssat ja muut hoituu ihan omin voimin. Silti päätettiin nyt toistaiseksi pitää vakuutus. Kuten joku tuossa aiemmin kirjoittikin, meidän vakuutusyhtiössä (LähiTapiola) maksut laskevat kun lapselle tulee lisää ikää, ekaluokkaisen maksu ei enää ole paha. Lisäksi täytyy myös kehaista heidän sähköistä korvauksenhakujärjestelmäänsä. Poika urheilee ja siinä aina sattuu ja tapahtuu, se oli meillä yksi tärkeä syy vakuutuksen pitämiseen.
Laskin joskus paljon meillä menee erilaisiin vakuutuksiin vuodessa, se oli ihan hurja summa, ja on kyllä fiksua käydä läpi aika ajoin ettei vaan maksa turhasta.

lukija (Ei varmistettu)

Olen välillä miettinyt samaa omien lasten kohdalla (7v. ja 4v.), joilla on siis molemmilla vakuutus. Meillä on vakuutusyhtiönä If, ja ollaan oltu kyllä tosi tyytyväisiä. Korvauksessa on omavastuu 100e/vuodessa, eikä siinä eritellä mitään eri sairauksia.

Esikoisen kanssa vakuutus on varmasti maksanut itsensä takaisin, koska hänellä oli maitoallergia pienenä. Vakuutuksen turvin voitiin mennä suoraan yksityiselle lasten allergialääkärille ja kaikki hoitui tosi kätevästi. Olin ennen tätä puhunut allergiaepäilystäni neuvolassa ja siellä oltiin vaan sitä mieltä, että "kattellaan" (allergia oli siis sitä luokkaa, että lapsi oksensi välittömästi tipankin lehmän maitoa ulos). Lisäksi 4-vuotiaana esikoiselta poistettiin korvatulehduskierteen vuoksi kita- ja nielurisat Mehiläisessä ja putkitettiin korvat. Tämäkin olisi ollut monen tuhannen euron juttu, mutta vakuutus korvasi kaiken.

Pienempi lapsi sen sijaan ei ole sairastanut mitään tavallisten flunssien lisäksi, joten hänen kohdallaan yksityinen vakuutus on ei ole rahallisesti kannattanut (parempi tietysti aina niin, että lapsi on terve!). Vakuutuksesta huolimatta ollaan käyty lasten kanssa myös kaupungin terveysasemalla, koska satutaan asumaan melkein sen vieressä ja jos pitää vaan "käydä tarkastuttamassa korvat", niin on helpompaa mennä sinne kuin yksityiselle jossa pitää pelata lippulappusten kanssa korvausten saamiseksi. Kyllä julkinenkin puoli toimii hyvin.

Vakuutus on kuitenkin turva, ja olen miettinyt samaa kuin moni aikaisempi kirjoittaja, että kun lapset alkavat enemmän harrastaa, siinä voi tulla haavereita... Jos pitää jotain isompaa/kalliimpaa tehdä, kuten joku leikkaus, ottaa magneettikuvia tms. niin vakuutus todella nopeuttaa asioita.

Hertta
Lilou's Crush

Ai että, teillä on kyllä meidän vakuutukseemme verrattuna reilumpi meininki! Ja samoin me ollaan käytetty sekä julkista että yksityisiä, aina tarpeen mukaan, ja molemmista saatu hyvä apu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä ei ole lapselle (7 kk) vakuutusta - ainakaan vielä. Kerran olen käyttänyt lastani julkisen puolen viikonloppupäivystyksessä. Emme joutuneet jonottamaan kuin vartin, joten ei julkisella puolella aina joudu odottelemaan tuntikausia hoitoa. Voi tietysti olla, että vauvat ja pienet lapset pääsevät ns. jonon ohi tai sitten kävi vain tuuri.

Vakuutuksissa on etunsa, mutta kyllä julkinen puolikin on mainettaan parempi.

Hertta
Lilou's Crush

Minustakin julkisen puolen hoidon taso on ollut hyvä, silloin kun sitä pienellä olemme käyttäneet -ja kuten jo aiemmin joku mainitsikin, kun tulee kyseeseen vakavat asiat, paras osaaminen on julkisella puolella. Ihanaa, että pienokaisenne on ollut  terveenä, se on onni ja ilo!

Hannaaaa (Ei varmistettu)

en irtisanoisi missään nimessä omalle lapselle otettu sairauskuluvakuutusta, ja lisäksi teille se on myönnetty ennen lapsen syntymää, joka on itsessään todella hyvä ehto jo kyseisessä vakuutuksessa. siinä ei ole silloin mitään yksilöllisiä rajoitusehtoja. mielestäni ikinä kannattaisi miettiä, että irtisanoako lapsen sairauskuluvakuutus. ikinä ei tiedä mitä elämä tuo tullessaan, ja silloin, kaikista arvaamattomammalla hetkellä vakuutus voi olla juuri tarpeen. sairauskuluvakuutus korvaa yleisesti ottaen kaikki sairauteen liittyvät hoitokulut yksityisellä ja julkisella, riippuen tietenkin mistä vakuutusyhtiöstä vakuutus on otettu, voi niiden sisältö olla erilainen. lapselle otettu vakuutus ennen syntymää luo vakautta arkeen ja jos lapsi sairastuu, ei tarvitse epäröidä hoitoon hakeutumista, koska on vakuutus.

Hannaaaa (Ei varmistettu)

lisäksi LähiTapiolan lapsivakuutus on minullekin tuttu tuote, ja sen kautta korvauksien hakeminen on erittäin vaivatonta. omavastuu menee kerran kalenterivuodessa, kun hakee sähköisesti. omavastuu ei siis ole sairauskohtainen. ja vuonna 2013 aiheutuneita kuluja, voi hakea vasta 2014 vuoden puolella.

Hertta
Lilou's Crush

Olen tullut siihen tulokseen, että on tiukan vakuutusten vertailun aika; oman vakuutuksemme taso on laskenut kuin lehmän häntä, ja olen saanut teiltä tosi hyviä vinkkejä! Kiitos tästäkin!!

Liinatiina (Ei varmistettu)

En pidä itseäni ns. mielensä pahoittajana, mutta on nyt kyllä tuli vähän paha mieli. Ihan pakko nimittäin kommentoida tuota "miten käy julkisen puolen, jos kaikki siirtyvät yksityiselle"-kommenttia. No, niin ei tule käymään, sillä loppujen lopuksi harvalla on varaa käyttää yksityisen puolen palveluita kovin runsaasti tai maksaa korkeita sairausvakuutusmaksuja. Minusta tämä oli jotenkin todella ajattelematon laput silmillä-kommentti, ottaen huomioon miten paljon matalatuloisia ja kurjuudessakin eläviä ihmisiä Suomessakin on. Varmaan aika monen tuttavapiiristä löytyy ihmisiä, joilla ei ole varaa edes mennä yksityiselle hammaslääkärille tarkastuttamaan hampaitaan á 45-70 e, saati tutkituttamaan pitkittynyttä kuumetautia lähes sadan euron yksityisen lääkäriaseman laskun saattelemana.

Hertta
Lilou's Crush

Kirjoitin kommentin aivan aidosta huolesta ja omakohtaisesta kokemuksestani: et ehkä tiennyt, mutta olen lähtöisin erittäin vähävaraisesta perheestä, ja jo monta monta vuotta sitten kuulin moneen kertaan kehotuksen julkisella puolella jatkaa hoitoja yksityisellä "koska niinhän useimmat tekevät että saavat nopeammin hoitoa". Meillä ei todellakaan ollut varaa käyttää kuutta lasta yksityisellä, ja tällaiset kommentit terveydenhuollosta olivatkin siksi juuri huolestuttavia, ja ovat edelleen. Palvelua kun pitäisi saada kohtuuajassa niin kunnalliselta kuin julkiselta puolelta. Tilanne vaihtelee varmasti eri puolilla suomea, ja toisaalla hoitoon pääsee nopeasti myös julkisella, en ole asiantuntija tässä aiheessa, mutta omalla tuolloisella kotiseudullani tilanne oli heikko aikanaan.

Tapaturmavakuutus (Ei varmistettu)

Hyvä vaihtoehto lapsivakuutuksille on ihan perus tapaturmavakuutus. Meidän lapsilla ei ole siis terveysvakuutuksia, vaan pelkät tapaturmavakuutukset. Ne maksavat itsensä takaisin hyvin nopeasti jo yhdenkin tapaturman seurauksena, kun hinta on usein joku 20e/vuosi eikä omavastuuta ole ollenkaan.

Ninax (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen keskustelu!
Itselläni on 3 lasta ja ei sairasvakuutuksia.Tapaturmavakuutukset on lapsille ja vanhin lapsista harrastaa joukkuelajia,jossa joukkueella oma urheilulääkäri,joka hoitaa urheiluvammat.
Asumme terveyskeskuksen vieressä,joten se on luonteva paikka mennä vaikka lapsi sylissä,koska mies käyttää autoa töissä. Olen aina saanut ajan terkkariin samana päivänä ja siellä käyminen on lapsille täysin ilmaista.Maksamme vain mahdolliset lääkkeet.Myös labrat ovat ilmaisia lapsille julkisella puolella.

Olemme aina tarvittaessa saaneet lähetteen erikoissairaanhoitoon,jonne myös yksityiseltä lähetetään.Poliklinikkamaksut ovat suunnilleen 30e/pv sisältäen kaikki toimenpiteet.Mielestäni Suomessa on loistava julkinen sairaanhoito lapsille! Jos lapsi on sairastunut yöllä tai illalla,niin olemme menneey lastenklinikan päivystykseen.Se on vain lapsille,joten juopuneita tm.siellä ei kohtaa.Jos on ollut pienen vauvan kanssa liikkeellä,niin olen päässyt omaan huoneeseen odottamaan (ettei vauva saa muita pöpöjä). Päivystyksen vieressä on lastensairaala,jonne keskutetään kaikkein vaativin lasten sairaanhoito Suomessa,joten olo on aina tuntunut turvalliselta sairaan lapsen kanssa.

Yksi lapsistamme oli syntyessä lievästi sydänvikainen ja kaikki hoito tapahtui Lastenklinikalla lasten kardiologilla.Kaikista toimenpiteistä (ultrat,sydänfilmit jne) maksetaan vain poliklinikkamakau.

Itse miettisin asiaa tarkkaan.Oma kokemus puhuu vahvasti julkisen lasten sairaanhoidon puolesta.Ja jos joskus ei jaksa
Lähteä kuumeisen lapsen kanssa illalla päivystykseen niin toki voimme käydä yksityisellä.Kela vähennyksen jälkeen maksettavaa on jäänyt noin 50e krt.

Ninax (Ei varmistettu)

Lisäisin vielä edelliseen viestiini, että toisin kuin joku aiemmin kirjoitti, niin Suomessa kallista tehohoitoa ei maksa potilas vaan veronmaksajat.Näin ollen kenellekään ei voi tulla tuhansien eurojen tehohoitomaksuja.Toki me kaikki, niin ylimääräisen sairasvakuutuksen ottajat kuin julkisia palveluita käyttävät maksavat nämä tehohoitokulut loppukädessä yhdessä.

Toiseksi Suomessa on käytössä terveydenhuollon maksukatto,joka on vajaa 700e vuosi.Tämä summa kun ylittyy,niin hoito on aina ilmaista ja summa on yhteinen samassa taloudessa asuville. Pystyykö mikään vakuutus samaan?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.