Loistavat lohtulihapullat

Ladataan...
Lilou's Crush

 

Vaikuttaa varmasti blogin kautta siltä, että meillä paistellaan keittiössä vain kaikenmaailman herkkuja ja höttösiä. Tällä kertaa kuiteskin ihan tosiruokaa, jottei maine mene, meinaas lihapullat italialaisittain. Tämä koekeittiön tuotos syntyi alkujaan ihan vallan vahingossa, kun piti nopsasti perheelle saada apetta pöytään.

Lihapullat eivät toki ole se ihan kaikkein nopsin ruoka väsätä, mutta meillä sattui löytymään vielä pakkasesta viimeinen rasia Suuren Lihapullanpyörityspäivän antimia ja säilykekaapista tomaattimurskaa, joten laitoin pullerot sulamaan ja ryhdyin kokeilevaan kastikkeenlaittoon, takaraivossa toki jokin muistuma tomaattikastikkeen tekemisestä. 

Tässä siis ohje kylmän kauden vilunkarkotusruokaan, lohturuokaan, tuhtiin mahantäytteeseen, ja mihin kaikkeen sitä näistä palleroisista sitten onkaan:

LIHAPULLAT KERMAISESSA TOMAATTIKASTIKKEESSA (noin 4 hengelle)

Lihapullat, tarviset: 

  • 400g naudan jauhelihaa
  • 1pss ranskalaista sipulikeittoa
  • 1 prk kermaviiliä
  • 2-3 rkl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • Mausteita (meillä: mustapippuria, chiliä, paprikaa, ripaus suolaa, mitä kaapista löytyykin -jos laitat jauhelihamaustetta, suola kannattaa jättää pois, ellei mauste ole suolaton)

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 250C.

Sekoita keskenään jauhelihaa lukuunottamatta kaikki ainekset. Anna ainesten imeytyä keskenään viitisen minuuttia tai kunnes korppujauhot ja sipulikeittoainekset pehmenevät.

Lisää jauheliha ja sekoittele taikinaksi.

Pyörittele pulliksi, paista uunissa noin vartti.

 

Tomaattikastike, tarvitset:

  • 1 iso sipuli
  • valkosipulia maun mukaan (meillä 3 kynttä)
  • 1-2 prk tomaattimurskaa (joko tavallista tai maustettua)
  • 1dl ruokakermaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • Yrttejä, mausteita maun mukaan (meillä mustapippuri, valkopippuri, paprika, chili, basilika, timjami ja vähän mitä ikinä keksitäänkään ripotella)

Tee näin:

Kuullota sipuli rasvassa (meillä voita/oivariinia).

Lisää joukkoon valkosipuli, anna sipuleiden keskustella hetki keskenään.

Kaada päälle tomaattimurska ja mausteet, hauduttele hetki.

Lisää kerma ja hauduttele soossia, kunnes lihapullat ovat valmiita hyppäämään kyytiin.

Pidä loppupäässä levy pienellä ja kansi päällä, jos hauduttelu kestää pitkän tovin, niin nesteet eivät liiaksi karkaa. Jos näin kuitenkin käy, lisää tilkkanen vettä notkistamaan kastiketta.

--

Kaveriksi lihapullakastikkeelle vain hyvä pasta kiehumaan, ja siinä se on. Lupaan, että hyvää, tuhtia ja täyttävää.

 

PS. meillä tehdään lihapullia nykyään tilavamman pakastimen saavuttua lähes aina kaksin-kolminkertainen annos, ja pakastetaan sitten kerta-annoksissa, suitsait valmistuvan tomaattikastikkeen kanssa arjen sankareiden pikaruokaa. Ainoa ärsytys tämän ruoan laitossa on inhoamani kuullotetun sipulin haju, jota ei voi välttää. Hyi että! Menee samaan kastiin likaisten ja märkien kuravaatteiden riisumisen kanssa.

Share

Kommentoi

Ladataan...