Mitä tänään syötäisiin? Eli paljonko teillä menee rahaa ruokaan?

Lilou's Crush

Havahduin taas ruoan hintaan tavatessani kuittia varsin perinteistä ostoslistaamme noudattaneelta miehen kauppareissulta. Ajattelin, että mitä ihmeen hömpöttimiä mukaan on tarttunut, mutta ei, samat perustarvikkeet kuin aina ennenkin. Lukuuottamatta virpomisvitsojen höyheniä, niitä ei sentään joka viikko hankita.

Kun ynnäsin havahdukseeni tuoreet uutiset siitä, kuinka Suomessa on lähes kaikki kalliimpaa kuin muissa EU-maissa, kuinka ruoan hinta on noussut vuodessa yli kuusi prosenttia ja niin edelleen, jäin pohtimaan parin vuoden takaista kulunseurantataulukkoani ja systeemin henkiin virvoittamista.

Seurasin rahankäyttöämme hoitovapaalla ollessani nihilistisen tarkasti. Joka ikinen kuitti tallennettiin sentin tarkasti taulukkoon, ja näin pidettiin rotia taloudessa normaalia huomattavasti pienemmillä tuloilla. Voin sanoa, että heräteostoksetkin jäivät tyystin pois tällä menolla -vaiva kuitin tietojen syöttämisestä ja rahavarojen hupeneminen siinä silmien edessä oli suurempi paha kuin lakupatukka tai take-awaykahvi olisi ollut nautinto. 

Katsastin taulukosta, että ruoka ja päivittäistavarat (sisältäen vaipat, perushygieniatarvikkeet ja pesuaineet, siis sellaisen "Prisma-tyyppisen tavaran") kuukausimenomme näiden osalta olivat 520-650€ kuussa, lapsen erikoisruokavalion tuotteet olivat tästä suuri erä, vaippoina käytimme vain osittain kertiksiä, pääosa ajasta kotona mentiin kestoilla).

Olisi kiinnostava tietää nyt muutaman vuoden jälkeen, mitähän tämä sama kuluerä mahtaa olla nyt. Jaksaisinko alkaa kuittirumbaan uudestaan, kun aika on muutenkin kortilla. Ja tähän perään miljoona kysymystä teille:

Kuinka paljon teillä kuluu rahaa ruokaan ja perustarvikkeisiin kuukaudessa? Suositteko luomua, tingittekö sen sijaan muusta? Onko hintojen nousu näkynyt valinnoissanne?

 

PS. Viimeisimmän kauppakuittini sisältö ei olisi kyllä ollut samannäköinen mittausaikoina. Jättikatkaravun pyrstöjä, liki 6€,... Ei olisi mennyt meikäniuhon seulasta läpi mitenkään. Sain reissulla viimeisenä päivänä japanilaisen flunssan, jota koetan lääkitä tulisella Tom Yam-keitolla, siinä hyvä selitys. Keitosta muuten tulikin aika hyvää, joten jaan reseptin tuota pikaa, muille nuhanenille :)

Kommentit

Luru
Changes

En uskalla edes ajatella paljonko menee. Aamulla kipaisin kaupassa hakemassa  tarvikkeet vain yhteen simppeliin ruokaan (appelsiinibroileria - broileria, pari appelsiinia, oliiveja, viinirypäleitä, timjamia, rucolaa), josta meidän jengi syö vain kerran ja kaksi thaikkupakastetta kun en etäpäivinä kummasti kerkeä kokkailla itselleni. Ja kyllä kirpaisi... Vaikka rintapalojen sijaan valkkasin koipia, niin helkkari soikoon kyllä niihin tarpeisiin ja kahteen einesevääseen kolmekymppiä hupeni. Tuosta noin vaan tänään haukataan 30€. Mikä on siihen verrattuna nyt jotenkin hullua, että lauantaina koko perhe lounasti Sokoksella vajaalla 15€:llä...

Monesti on tehnyt mieli alkaa keräillä kuitit yhteen ja tehdä yhteenvetoa, mutta enhän mä kerkeä/jaksa!

Hertta
Lilou's Crush

Luru, niin tiedän tuon tunteen! Ja ihan oikeasti, sen ruoan hintojen nousun kyllä oikeasti huomaa. Esimerkki: harrastin ennen todella paljon liikuntaa, ja söin melko usein päivälliseksi pihvin ja salaattia. Tuolloin kaksi sisäfilepihviä (vakuumissa, ugh) maksoi noin kuusi euroa. Viimeksi ihan sama Snellmannin paketti maksoi 13 €! Voit arvata, että pihvipäivät on meikältä ohi, tosin enpä enää sellaista ruokamäärää muutenkaan tarvitse, mutta silti! Hei, otetaanko haaste... ens kuussa ekasta päivästä lähtien kaik kuitit kirjekuoreen sitä mukaa kun tulee, ja sitten pyhitetään jostain sunnuntai-illasta tunti-pari ynnäilyyn... Hmm...

Kauhistelija (Ei varmistettu)

Kyllä on muuten näkynyt nuo hinnannousut meidänkin kauppalaskuissa! Kahden hengen opiskelijataloudessa rahaa kuukaudessa kuluu n. 250-300e ja tähän toki päälle vielä opiskelijaruokaloissa nautitut lounaat.

Olen aikamoinen kulinaristi ja söisin kaiken lisäksi mielelläni erittäin terveellisesti ja täytyy sanoa, että se on aika vaikeaa, kun yrittää pitää kulut pieninä... Suosisin mielelläni luomua, erityisesti lihassa, entisenä kasvissyöjänä, mutta täytyy sanoa, että jos pitää valita luomujauheliha 300g? n. 5e ja perussikanauta 600g n.3,5e niin kyllä se tavis vaan voiton vie. Lihan laskisin muutenkin nykyään jo yleellisyystuotteeksi, ja jos itselleni tekisin vain ruokaa suosisin paljon enemmän kasvisruokia, mutta...

Toivotaan etteivät hinnat hirveästi enää nousisi, sillä alkaa oikeasti tehdä aika tiukkaa maksaa pääkaupunkiseudun vuokria ja siihen päälle näin paljon ruoasta! Kaikesta muusta kun kuitenkin voi karsia paitsi näistä :/

Luru
Changes

Matematiikkanörtti minussa alkaa hälyyttävästi nyökkäillä haastetta kohti... Jaiks! Toisaalta, tekisi kyllä varsin hyvää ottaa tuollainen kuukauden katsaus... hmmm... Kyllä! 1.4. lähtien kuitit talteen ja tilannekatsaus kunhan vappu saadaan selätettyä. It's on! :D

Hei, täähän olisi tosi hyvä haaste, alkaa porukalla ynnäilemään kauppakuluja! Jos sellainen järjestyy olen mukana. Viikko sitten loppui vanhempain vapaa ja kotona olo kuitenkin jatkuu. Tiedän viime kerrasta nihilistin löytyvän minustakin hyvin nopeasti. Onneksi kotihoidon jatkuminen on meidän perheelle suurempi etu kuin  kulutusjuhla jonka, makuun kyllä ehtii halutessaan myöhemmin.

Pineapplehead

Kun jo puolen viikon köykäisellä perusruokavaliolla (makaronilaatikko, makkarakastike ja perunat, kalapuikot ja ranskalaiset jne., lisukkeena porkkanaraastetta, ruisleipää, maitoa, banaaneja jne.) saa kaivaa viimeisetkin viisisenttiset kukkaron pohjilta, vaikka käteen jää kassalta vain yksi kauppakassi ja nelihenkinen perhe pitäisi siis ruokkia, niin voin todellakin sanoa, että ruoka on Suomessa ihan H E L V E T I N kallista!!! (Anteeksi kielenkäyttöni, mutta kun vihaksi pistää!)

 

phocahispida

Tiedän ja tunnen monia yksinhuoltajia/eläkeläisiä/työelämään loukkaantumisen tai sairauden jälkeen kuntoutumassa olevia, joilla jää laskujen jälkeen 100-200€ käytettäväksi koko kuukauden ruokiin/päivittäistavaroihin.
Eli kyllä silläkin hengissä pysyy, kun tekee kaiken alusta asti itse, suosii kausiruokia, ei syö ulkona tai juo alkoholia , seuraa tarjouksia ja ostaa päiväystuotteita.

Hyppytikki

Meidän nelihenkisessä taloudessa prismaan menee nykyään taas ~400 € kuussa, sisältäen pari pakettia vaippoja. Aiemmin vt-ruokavaliolla löysäillessä kuukauden saldo saattoi olla jopa 700€. Nyt kun ryhdistäydyttiin joulun jäljiltä vhh-sapuskaan, ruokamenot tipahti huimasti. Niin vaan ne ruisleivät, jogurtit ja muut höttöruuat tekee naurettavan loven kukkaroon :/ Eli ei ne kotimaiset kasvikset niin kovin kalliita voi olla, jos niillä kauppalaskun pienemmäksi saa :D

Minä merkkaan kaikki omat kuittini kahteen (2!!) eri exceliin. Tämä ei välttämättä vaikuta kuluttamiseeni, mutta ainakin tiedän, minne se raha on ihan yht'äkkiä taas kadonnut tililtäni. 

Poikaystäväni kanssa meillä menee ruokakauppaan noin 300-400 euroa kuukaudessa. Emme katso hintoja kovin tarkkaan, mutta usein silti tulee valittua se halvempi tuote. Me syömme töissäkin aina itse tehtyä ruokaa, joten ruokaostoksiin menisi varmasti vähemmän rahaa, jos lounaan söisi ravintolassa. Se taas tulee loppujen lopuksi kalliimaksi. 

Mapsi (Ei varmistettu) http://mapsin-muotia.blogspot.fi

Olipas mielenkiintoinen laskelma! Meillä on jo pitkään ollut "ruokarahat"erikseen, joten tilannetta on tullut seurattua ja täytyy sanoa, että ruoka on kallistunut parin viime vuoden aikana todella paljon ja on tosi kallista.
Meidän 5-henkisellä perheellä menee noin 700e kuukaudessa ruokaan, pesuaineisiin, vessapapereihin, muutamaan lauantaisiiderii jne. Mutta mitään ylimääräisiä pihvejä, synttärikutsuja tms. ei tuohon summaan mahdu. Syömme aika lailla tavallista perusruokaa, laatikoita, perunaa, spagettia, keittoja jne., tosin välipalat, jugurtit, hedelmät, murot javiikonloppuherkut ym. varmaan nostavat kuukausilaskua jonkin verran. Töissä syön yleensä eväitä, mies käy syömässä edullisesti ulkona ja lapset syövät ruuan koulussa. Lomalla ruokalasku siis suurenee..
Ruuan kallistuminen ei juurikaan ole vaikuttanut kulutustottumuksiin, tosin "laputettuja" lihoja tulee ostettua pakkaseen.
Meillä ei juuri olla gourmetruuan perään (johtunee siitä, kun en yhtään pidä ruuanlaitosta, syömisestä kylläkin, hih) vaan mennään hyvin perus-sapuskalla.

Mielenkiintoista lukea myös muiden kommentteja asiasta!

Veera1 (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen postaus. Meillä on nelihenkinen perhe ja rahaa Prisma -tyyppisiin ostoksiin (ruoka, pesuaineet, shampoot jne.) menee n. 1300 euroa/kk.

Se on hurja summa rahaa ja joudumme nipistämään paljon muusta. Meille on kuitenkin tärkeää ostaa mahdollisimman paljon ruokaa luomuna ja pesuaineet ym. ympäristöystävällisinä ja vähäkemikaalisina.

Lisälaskua tuo myös se, että emme syö juurikaan vilja- tai maitotuotteita sillä ne eivät meille sovi. Niitä sitten korvataan erikoistuotteilla, jotka maksavat enemmän.

Itsekin olen joskus taulukoinut menoja, silloin kahden hengen opiskelijataloudessa kokonaissumma oli ihan eri luokkaa. Jäi rahaa muuhunkin. Mutta niin vaan on prioriteetit muuttuneet. Minulle on tärkeää syödä laadukasta itse tehtyä ruokaa ja tarjota sitä myös perheelle. :)

tänään, huomenna.

Olen tällä hetkelle aloitteleva yrittäjä ilman starttirahaa, eikä palkkaakaan vielä voi nostaa, joten nitkuttelen pelkästään omilla säästöilläni. Kk-budjettini on n. 800 euroa, ja olen laskenut, että ruokakauppaan voi mennä rahaa n. 50 euroa viikossa. Voin kertoa, ettei todellakaan ole helppoa, sillä tuohon viiteen kymppiin sisältyy vielä koko viikon lounaat. Teenkin usein viikon alussa ison satsin ruokaa mahdollisimman edullisista raaka-aineista, ja syön siitä niin monta päivää kuin jaksan, loput laitan pakkaseen. 

Kyllä tuolla budjetilla pärjää, mutta söisin tosi mielelläni enemmän erilaisia tuoreita kasviksia, salaatteja ja yrttejä, mutta kun ei vaan ole varaa. Ei tässä oikein pysty syömään ihan niin monipuolisesti kuin haluaisi.

Nekkutyttoe (Ei varmistettu)

Meillä laskettiin vuodenvaihteessa kuitteja. Kahden hengen taloudessa (osa-aikatyötä tekevä opiskelija ja osa-aikaopiskeleva kokopäiväduunari) meillä kuluu "Prisma-tyyppiseen" tavaraan noin 300 euroa kuussa. Tällä kustannetaan aamu-, ilta- ja välipalat ja pari-kolme lämmintä ruokaa viikossa. Lisäksi mies syö päivittäin yliopistolla (viitisen kymppiä kuussa) ja minä taas syön töissä (satanen kuussa). Kyllä se summa vaan tuntuu vuosien mittaan kasvavan. Viimeksi eilen hirvittelin marketin lihatiskillä, miten vähiin vaihtoehdot hinnan takia supistuu kun eettisistä syistä ei haluaisi koko ajan syödä kanaa, ja se ainainen jauheliha tursuu jo korvista ulos. Luomuna on varaa ostaa lähinnä kananmunia.

Ehkäpä pitäisi satsata arkkupakastimeen, jotta voisi kerran vuodessa käydä ostamassa suoraan jostain maatilalta puolikkaan sian ja pari karitsaa. Parvekelehmä - Eettinen maitoratkaisu?

LTL-Anna
Loving These Looks

Meillä menee aivan törkeästi. Käytiin tänään lounaalla (tämä ei onneksi kuulu normi-arkeen) johon meni 20e ja kaupassa ostaan salaatti-vehkeet ja vähän aamupala juttuja pariksi päiväksi johon meni 35e, viime torstaina meni 95e ruokaan...apua, oikeasti! Pakko alkaa laskeen. Meillä on ollut vuoden jo tarkoitus alkaa käymään kerran viikossa isossa marketissa mutta kun tuo S-market on ihan tuossa naapurissa...

Vierailija (Ei varmistettu)

Vie tiedot verkkopankista suoraa exceliin jos ei ehdi kuiteista näpyttelemään?

Tintta (Ei varmistettu)

Kyllä ruokaan menee ihan hurjia summia meidänkin 2-lapsisessa perheessä. Veikkaisin että noin 800 euroa/kk? Viikonlopun kauppalasku on n. 70-80 euroa, lisäksi viikolla muutaman kerran 40-50 euroa (tässä summassa mukana myös hygieniatuotteita ja lehtiä yms.). Ja aikuisten työpaikkalounaat päälle. Kuten huomaat kustannusseuranta ei ole täällä ihan kunnossa. :) Meitä on kaksi hyvätuloista aikuista, ja ruoan hinta kirpaisee silti. Tulee mieleen, miten pienituloiset ollenkaan pärjäävät. Olemme tottuneet ostamaan kaupasta sen mitä tarvitsee/haluaa, mutta pakko alkaa vähän katsoa hintoja. Ostamme kyllä paljon "turhaa", jugurttia meillä menee valtavasti, eineksiä/valmisruokaa tiskistä myös jonkun verran. Varmaan just noista herkuista voisi tinkiä. Vielä ei olla sitä tehty. Lasten kanssa tulee syötyä ulkona harvemmin, siinä on säästetty.

Anne Malia (Ei varmistettu)

Hui, mua oikein hävettää tunnustaa, mutta olen laskeskellut että meidän kahden hengen taloudessa ruokaa menee n. 800 euroa / kk. Kieltämättä olen ostellut kaupassa tyyliin "syömällä en saa itseäni perikatoon" -mentaliteetilla. Eli ostan mitä tekee mieli, enkä niinkään katso hintaa. Mutta laskeskeltuani tuota budjettia vähän säikähdin, totesin, että on kyllä aika järkeistää tätä menoa. Kaupassa tulee käytyä ihan liian usein, pakko alkaa suunnitella ostoksia etukäteen. Töiden jälkeen nälkäisenä ajatus ei ole kovin taloudellinen :)

pienisisko
Spin off

Meillä yhden työttömän ja yhden osa-aikatyöläisen/opiskelijan taloudessa koitetaan pärjätä 60e viikkobudjetilla. Koitetaan käydä maanantaisin kaupassa ja käyttää n. 50e. Sitten jos loppuviikosta tarttee jotain pientä täydennystä, on vielä kymmenisen euroa jäljellä.

Kun sen ajattelee noin päin että "tänään on pakko käyttää kauppaan 50e", siitä pihistelystä tulee jotenkin kivempaa. Ja kyllä viidelläkympillä jo aika paljon saa. Ostetaan yleensä ainekset suunnilleen viiteen lämpimään ruokaan, josta syödään sitten useempana päivänä samaa (jauhelihakeittoa, makaronilaatikkoa, lihamureketta, kanakastiketta...) ja päälle rahkaa, marjoja, kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä... Ja kun kotona pitää perusjuttuja (tomaattimurskaa, jauhoja, hiivaa, munia, yms) niin melkeen aina on sitten pahimpaan hätään jotain mistä kokkailla kun budjetti paukkuu. 

Tosin itse olen päivät melkeinpä kotosalla eli mulla on ihan eri tavalla aikaa kokkailla ja suunnitella kuin vaikka työssäkäyvällä perheenäidillä :)

Satu (Ei varmistettu)

Hei!
Monesti olen tätä ajatellut, mutta enpä ole saanut aikaiseksi tehdä asialle mitään. Nyt otan itseäni niskasta kiinni ja aloitan huhtikuun alusta menojen seuraamisen. Sikäli helppoakin seuraaminen ja ostoksiin vaikuttaminen juuri ruoan osalta, koska meillä minä hoidan ruokaostokset ja mies ostaa bensat autoon. Tämä voisi auttaa niiden heräteostostenkin vähentymiseen. Kiitos tästä sysäyksestä!

Olimme juuri lomalla New Yorkissa ja rahaa paloi ruokaan (joka ei ollut aina sieltä terveellisimmästä päästä...) Vaikka toisaalta eihän lomalle lähdetä säästämään ja monta hyvää ateriaa tuli syötyä. Nyt on kuitenkin hyvä ryhdistäytyä niin menojen kuin ruokavalionkin (=terveellisen perusruoan syömisen) suhteen.

Tiuku1 (Ei varmistettu)

Meillä kahden hengen ruoka- ja muut päivittäistavarakulut ovat n. 300-350€ kuussa. Jonkinlaista kulutusseurantaa pystyn tekemään S-ryhmän bonuslaskelmasta. Teemme lähes kaikki ruokaostokset S-ryhmän kaupoissa, sillä ne sijaitsevat sopivasti työmatkan varrella, ja näytän tunnollisesti korttia kassalla. Bonuslaskelmastahan ei näe mihin rahat ovat kuluneet (oikeata ruokaa vai herkkuja), mutta näkee ainakin sen paljon on S-markettiin tuhlannut.
Jos pystyisin, tekisin kaikki ostokseni kauppahallissa, taloudellisesti se ei vain ole mahdollista. Olen sairaanhoitaja ja mieheni opiskelija, joka ei tällä hetkellä saa edes opintotukea, joten rahaa ei todellakaan ole liikaa:) Ruokakauppalaskun lisäksi lounaisiin menee yhteensä n. 150€ kuussa.

Minde (Ei varmistettu) http://abitfunktional.blogspot.com

Meillä kolmen hengen taloudessa menee noin 500-600 e kuussa ja tuohon sisältyy ruuat, vessapaperit, shampoot, vaipat yms. Olen hoitovapaalla ja jotta tämmöinen budjetti onnistuu, on kyllä jouduttu tinkimään luomusta ja lähiruuasta aika reippaasti entiseen nähden, ja hintoja vertaillaan kaupassa tarkkaan. Paljon tehdään ruokaa itse ja ihan perussafkaa edullisista aineksista. Meilläkin on excelit käytössä, ja säästöhifistely on viety siihen pisteeseen, että ollaan jaettu ostokset niihin, jotka kannattaa ehdottomasti ostaa Lidlistä ja niihin, jotka Prismasta. Jos tätä jakoa pystyy noudattamaan, säästöä tulee todellakin jopa 50-100 e kuussa ja tavoitteena meillä onkin päästä max 500 e kuussa. Saa nähdä kuin onnistuu.

Älyttömän kallis ruoka ja vähän rahaa -yhdistelmä on johtanut siihen, että me ei heitetä ruokaa enää roskiin, mikä on enemmän kuin tervetullut seuraus.

Almanblogi@gmail.com (Ei varmistettu) http://alma-alma-alma.blogspot.fi/

Me pidetään Excel-taulukkokirjaa joka kuukausittain.:)
Tänne toki merkkaamme kaikki yhteiset kulumme nettimaksusta vastikkeeseen ja ravintolaillallisesta bensaan, mutta se on silti ihan hauskaa seurata. Vaikken sen suurempia analyysejä asian tiimoilta olekaan tehnyt.

Working mum (Ei varmistettu)

Tiedän hyvin tarkkaan mitä perheemme ruoka maksaa /kk, koska käytän OP Nettipankin Omatalous -toimintoa. Se on ihan hurjan kätevä. Kerran kun koodaat, että lähikauppa on sama kuin "ruoka", summautuvat nuo pankkikorttimaksut sille momentille. Meidän nelihenkisen herkuttelijaperheen ruokalasku on 800-1000 euroa /kk ja me tiedämme että se on paljon, mutta se on myös sen arvoista. Ennen lapsia kävimme usein ulkona syömässä ja nyt sen sijaan laitamme joka ikinen päivä kunnon ilta-aterian perheelle. Lisäksi summassa näkyvät Alkon joskus aika hinnakkaatkin viinivalinnat. Ruokalasku on pääosin raaka-aineita, mutta aina mahdollisuuksien mukaan luomua ja kotimaista. Onneksi meillä on loistava lähikauppa. Ruokaan panostaminen on meille oma valinta. Jos tulisi tiukka paikka, siitä olisi myös suhteellisen helppo tinkiä. Ei se ruoka halpaa ole, mutta toisaalta taivastelemme sitäkin miten ihania illallisia kotiin saa loihdittua - kun sitä vertaa samanlaisiin ravintolassa.

HelloAochi

"Tiedän ja tunnen monia yksinhuoltajia/eläkeläisiä/työelämään loukkaantumisen tai sairauden jälkeen kuntoutumassa olevia, joilla jää laskujen jälkeen 100-200€ käytettäväksi koko kuukauden ruokiin/päivittäistavaroihin."

 

Täällä ilmoittautuu yksi tuolla rahalla elävä yksinhuoltaja. Eipä sillä hirveästi juhlita, mutta kyllä me hengissä ollaan vielä molemmat ja vaatteetkin päällä. Olemme tosin kasvissyöjiä, eli lihan hinta säästyy.

Meidän perhe.. (Ei varmistettu)

käyttää kuukaudessa n. 800-1000€ ruokaan. Neljä henkeä plus kissa. Paljon menee, mutta syömme hyvin.
Meillä ei ole laadittu budjettia eikä menoja juurikaan seurata, olemme päättäneet, että ruokakaupassa ostamme sen mitä tarvitsemme/haluamme.
Toki toisinaan saan jonkin kauhean säästäväisyyspuuskan (yleensä pari kertaa vuodessa lomamatkoja maksaessani) ja hetken aikaa pidän kirjaa ja budjettia ruokamenoihin. Tyssää yleensä ensimmäisen viikon jälkeen ja palaamme vanhaan.
Emme omista autoa ja koska asumme keskustassa liikumme pääasiassa kävellen, emmekä polta, olemme laskeneet, että ruoka on asia missä emme säästä. Toki olen tarkka kaupassa enkä osta turhaa, eikä meillä mene ruokaa roskiin jne...
Samasta syystä, koska olemme paljon kotona yhdessä perhenä ja ystäviemme kanssa, emme myöskään ole säästäneet kotiin liittyvissä asioissa. Elämä on nauttimista varten. :)

Sissi E (Ei varmistettu) http://sissiehrstrom.blogspot.com

Jos 400 euroa menee rikki kuussa (2 henk.) niin silloin on tullut herkuteltua. Kasvispainotteisen ruokaremontin myötä yritän pitää kk-kulut n. 350 eurossa. Kauppakassista ei löydy esim. oluita, limuja, valkoisia viljatuotteita, sokerisia herkkuja, eineksiä, punaista lihaa ym. Ulkona en käy syömässä (sushi poikkeus) enkä käytä lainkaan alkoholia tai tupakoi, laitan ne rahat mielummin matkusteluun tai vaikkapa kenkiin. ;)

Siniii (Ei varmistettu)

Meillä on miehen kanssa yhteinen ruokatili, johon talletetaan kuukausittain 600 € ruokaan, pesuaineisiin ym. Sen voin sanoa, että säästöön ei ole jäänyt juurikaan mitään :/ (vaikka hieno ajatus on ostaa säästyneillä rahoilla vaikka matka tai kamera - iloa molemmille..) Tästä järkyttyneinä meillä on menossa "härkäviikot" eli tyhjennetään pakastinta ja ruokakaappeja mahdollisimman pienellä ruokabudjetilla. Isoissa marketeissa ruoka on jäätävän kallista, tortillatarpeisiin hupeni lähikaupassa 30€, kun Lidlissä sillä summalla hankkii kevyesti viikon ruuat! Arvaatte varmaan missä kaupassa pääosa ostoksista nykyään tehdään..

MiljaMilja (Ei varmistettu)

Muutin hiljattain poikaystävän kanssa yhteen ja nyt on onneksi kaksi henkeä maksamassa kauppalaskuja (ja toisaalta kaksi suuta syömässä!), mutta vielä yksin asuessani viikkobudjettini ruokaan oli 15 euroa. Aika paljon tuli tehtyä sosekeittoja ja perunavelliä. Opiskelen, en käy töissä joten ainoa tuloni on opintotuki, n. 469 euroa kuussa. Vuokran ja laskujen jälkeen siitä jää käteen noin 100 euroa ruokaan ja kouluruokalassa syömiseen. Ei paljon naurata. Muuttaessani vuokra laski joten nyt voin käyttää jopa huimat 20 euroa viikossa ruokaan plus kouluruoka 2,60e/päivä. Eipä sillä silti paljon kulinaariksi heittäydytä, aika tarkkaan saa laskea ja suunnitella viikon alussa, että mihin ruokaan on varaa ja mitä tehdään minäkin päivänä. Ahdistavaa nillitystä, mutta pakko kun ei muuten rahat riitä.

annemi

Meidän kahden hengen taloudessa ruoka on ehdottomasti suurin menoerä, eikä edes se ulkona syöminen vaan ihan arkiruokakin. Yritin kerran kerätä yhdeltä kuulta kaikki kuitit talteen ja ynnätä ne, mutta se jäi (varmaan pelotti liikaa tietää totuus :D). 

Suosimme kyllä luomua ja saatan viettää kaupassa pitkänkin ajan tutkien eri vaihtoehtoja, mutta ruoasta en kyllä tingi. Jos on tiukempi kuukausi, niin nipistän sitten muista shoppailuista. 

Yritin jopa säästää joskus niin, että tein viikkomenun arkipäiville ja toisen viikonlopulle, mutta kun on tällainen tuuliviiri niin ei siitä mitään tullut :) nyt pyrin että käytäisiin kaupassa vain max 3 kertaa viikossa ja että saisin edes vähän suunnitelmia myös arkiruokia, viikonloput eivät yleensä ole vaikeita suunnitella kun ruoanlaittoon on paljon enemmän aikaa. 

 

Norsu (Ei varmistettu)

Itse olen käyttänyt kuluseurantaan tätä http://www.balancion.com/. Toimii hyvin, pitää vain vähän jaksaa venttaila, kun käy läpi tilitapahtumia. Tähän en kehtaa edes kertoa, paljonko meidän 4hengen perhe laittaa ruokaan rahaa. Syödään paljon myös ulkona, joka toki nostaa saldoa. Mutta tuolla ohjelmalla näkee 'ne muut' ja ne mua henk.koht huolettaa. Ohjelma jakaa automaattisesti lehtitilaukset, harrastukset, puhelinkulut, vaatekaupat yms. Ilmeisesti voi itse kustomoida/ohjata tietyt kulut oikeisiin osoitteisiin. Ja leipoo siitä fantastinen ahdistavan piirakkadiagrammin :). *hieman meni sivuun aiheesta, sori*

Dalmi
Arkisokka

Minä olin järkyttynyt kun huomasin yhden kuukauden ruokalaskun olleen reipas 700 euroa. Neljän hengen perhe ollaan, tuohon ruokalaskuun sisältyy myös yhden lapsen vaipat ja muut Citymarket ostokset. Tuon summan lisäksi vielä mm. vauvan erikoismaito apteekista, koiran ruoka ja lääkkeet, pienten kauppojen ostokset (mm. hygieniatuotteet, jotkut luomutuotteet)... Hui ja yäk. Siitä laskelmasta lähti kyllä meidän kitsastelu käyntiin. Ostetaan tietyt ruokatuotteet aina luomuna, pesuaineet ekona ja hygieniatuotteet ja kosmetiikka luonnonkosmena. Niistä ei tingitä, mutta muuten olen alkanut nyt katsomaan mitä sinne koriin viskon. Etenkin kun täälläkin se hoitovapaa alkaa olemaan aika lähellä.

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

En uskalla edes ajatella! Vaikka meillä on vain kahdenhengen talous. Tänään juuri mies haki meille kahdeksi päiväksi lohifileen, hinta 20 €. Alennuskalaa ei osteta, koska ne on aina takuuvarmasti vanhaksi meneviä.

Ei nouse palkat samaa tahtia kuin tuo ruuan hinta. Ei ihme, että leipäjonot kasvaa. :(

Kissis (Ei varmistettu) http://kissaamma.blogspot.com

Mulla on ollut tää aihe mun postauslistalla jo ikuisuuden! :D Kuittejakin olen säästellyt kuvauttamista varten :P

Mutta, kahden hengen talous, noin 500-600 euroa kuussa sisältäen ulkona syömiset (ei mitään mahd. synttäri-illallisia), ei sisällä arkilounaita (syödään töissä). Paljon ostetaan kasviksia, marjoja, hedelmiä, hyvää kalaa. Kyllä ne vaan maksaa. Mihinkään einessapuskoihin en kuitenkaan kajoa.

Kyllä tosta ihan viikottain purnaan, että miten taas meni kauppaan omaisuus. :(

Kissis (Ei varmistettu) http://kissaamma.blogspot.com

Niin ja mä olen lähinnä kauhuissani, miten VÄHÄN niin monilla kuussa ruokaan menee...eli tarkoittaa just nimenomaan niitä eineksiä ja muuta epäterveellistä (halpaa) :/

Itselle äitini opetti jo vuosia sitten laittamaan kulut ylös... tapa, jota minäkin noudatan, vaikka osa kavereistani aina sille hyväntahtoisesti hymähtelee. Mutta kuluja läpikäydessä todellakin huomaa, mihin se raha on kadonnut. 

Opiskelijana ruokaan on mennyt noin 80 euroa kuussa + 40-50 euroa opiskelijalounaaseen. Aika tarkasti sitä on miettinyt, mitä syödä. Mutta maitotuotteista en ole halunnut luopua, ennemmin sitten lihasta. Ulkona syömisen sijaan olemme kaveriporukalla laittaneet yhdessä hyvin ruokaa. Loistoruokaa, loistoseuraa!

Tällä hetkellä olen vaihdossa Norjassa, elän suomalaisella opintotuella. Voin sano, että on ikävä suomalaista hintatasoa ja opiskelijaravintolaa! Ruoka on täällä noin 40-50% kallimpaa, osa vieläkin kalliimpia. Esimerkiksi 12kpl kananmunia maksaa noin 5 euroa, maitolitra vajaa 2 euroa. Vuoden aikana on oppinut sulkemaan silmänsä eurovertailulta, koska on pakko syödä ja laittaa ruokaa! Toisaalta tulee tarkasti mietittyä, mitä syödä ja milloin, koska kaiken ruuan laittaa itse. Sosekeitot, kikherneet ja linssit, kasvikset ja kaurapuuro jokapäiväistä ruokaa! 

kassialma (Ei varmistettu)

Olen itsekin huomannut ruuan kallistumisen viime aikoina, se on kieltämättä ollut suurta. Mutta silti on ehkä hyvä muistaa vähän historiaa sekä kansainvälistä viitekehystä:

Suomessa ruokamenojen osuus oli vielä vuonna 1966 runsaat 27 prosenttia kotitalouksien kaikista menoista, mutta vuonna 2005 enää 12,7 prosenttia. Suomessa on siis neljässäkymmenessä vuodessa ravinnon suhteellinen kulutusosuus enemmän kuin puolittunut, kun taas reaalinen tulotaso on samanaikaisesti kaksinkertaistunut. (Lähde Tilastokeskus).

Tällä tavoin tarkasteltuna meillä Suomessa on edelleen asiat todella hyvin, joskin pienituloisten kohdalla ruoka voi oikeasti olla aivan kohtuuttoman kallista. Mutta kansainvälisesti vertailtuna tuo prosenttiosuus on silti aivan kohtuullinen. (Myös tämän päivän luvuilla, vaikken tuoreempia löytänytkään.)

Joskus tulee mieleeni, että jos ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen pitäisi kulua mahdollisimman pieni osuus tuloista, mihin ne jäljellejäävät tulot sitten pitäisi käyttää? Ylimääräisiin matkoihin, vaatteisiin, kosmetiikkaan yms. tavaroihinko? Ja nyt en todellakaan puhu niistä pienituloisista ihmisistä, jotka oikeasti joutuvat pinnistelemään saadakseen rahat riittämään välttämättömimpään; myös terveelliseen, maukkaaseen ja vaihtelevaan ruokaan, jonka pitäisi olla kaikkien oikeus.

Ja tämä ei ollut syytös tms., pelkkä ekologispohjainen pohdinta, myös ja _ennenkaikkea_ itseäni koskeva. Kaikki edellämainittu kun kuluttaa ja kuormittaa maapalloamme yli sen pitkän tähtäimen sietorajan.

Onneksi suurimmalla osalla meistä suomalaisista on kuitenkin mahdollisuus syödä joka päivä itsensä kylläiseksi - ja valitettavasti ylikin - ja usein vielä hyvänmakuista, kivaa ruokaa, jos niin vain oikeasti haluamme. Olen siitä omalla kohdallani kiitollinen - ja toisaalta myös syyllistyn syömään usein reippaasti yli oman tarpeeni.

Itse en laske kuitteja, vaan teen arvioini kaupassa ja jo ostoslistaa miettiessä, jos tarpeen, kyllä niinkin voi pihistää. Tosi tärkeä pointti säästämisessä on ostaa vain se minkä oikeasti syö/kuluttaa. (Kotiin ostamastamme ruoasta noin 120-160 miljoonaa kiloa päätyy kotitalouksissa vuosittain roskiin. Lähde http://www.saasyoda.fi/) Tämä on myös yksi suurimmista ekoteoista minkä omassa arjessaan voi helpohkosti tehdä.

Anteeksi jos paasasin :-)

Lennu (Ei varmistettu)

Latasin vast´ikään Marttojen sivuilta taloussuunnitelman, johon kirjaan kaikki omat kuluni. Huh huh, kun ne näkee siinä mustaa valkoisella..! Ruokakulut meillä on mielestäni ihan kohtuulliset (vaikuttaa tietysti kun lounas syödään töissä enkä kirjaa sitä ruokaostoksiin), mutta "turhuuteen" kuten lehtiin ja leikkokukkiin mulla menee ihan kohtuuttomasti rahaa! Nyt ryhtiliike nainen. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Vihaksi pistää myös täällä, että ruoka on ihan käsittämättömän kallista nykyään!! Vaika kuinka yrittää katsoa, mitä ostaa, ja valita aina edullisin vaihtoehto, nousee ruokalasku koko ajan! Kahden hengen ruokalasku noin 600-700/kk.

Mitä me voimme tehdä? Miksi tätä kahden suuren monopolia täytyy vain sietää?

-Me

Vierailija (Ei varmistettu)

Teidän innoittamana ynnäilin mäkin juuri parin kk kulut verkkopankista. Järkytyin että minä ja mies kulutetaan kuukaudessa ruokakauppaan yht. 500-600€ ja lisäksi ravintolaan yht. 500-700€!! Tässä ei ole edes hygienia yms tuotteita jotka tilaan luomuna netistä. Ja ei edes syödä lihaa, kalaakin hyvin harvoin. Ruoka on lähinnä rahkaa, luomumunia, kasviksia ja hedelmiä. Alkoholia ei ole meillä kulunut kun olen ollut raskaana. Ihan kauhistuttaa tuleva mammis kun tuohon lisätään vielä vaipat yms vauvakulut, joista minulla ei ole aavistustakaan. Auttakee, jos teillä on vinkkejä varsinkin miten niitä tulevia kuluja voi laskea kun meistä tulee perhe :/
-Ninnu

Lista-Liisa (Ei varmistettu)

Käymme tekemässä ostoslistan kanssa isommat ostokset kerran viikossa ja sitten tarpeen mukaan täydennämme tuorejuttuja viikolla. Maitotuotteet ostamme laktoosittomina, mutta muuten emme noudata mitään muita erityisruokavalioita vaan syömme kohtuudella ja monipuolisesti kaikkea.

Arkena teen vikkelästi valmistuvaa ja viikonloppuna sitten saatan tuunailla kauemminkin. Pidän ajatuksesta, että tiedän mitä nautiskelemani ruoka sisältää ja haluan välttää lisäaineita ja kovien rasvojen ylenpalttista käyttämistä. Eineksiä en käytännössä käytä pakastepinaattikeittoa lukuunottamatta, joka on pakastimen hätävara sudennälkää vastaan.

Kaupan leivonnaiset ja valmisjälkkärit eivät innosta - omat tekemät ovat makoisampia ja monesti bonuksena terveellisimpiäkin : ) Leivän nappaamme mukaamme kaupan hyllystä. Sipsejä ja karkkeja ei juurikaan löydy ostoskärrystä, mutta sen sijaan kylläkin esim saksanpähkinöitä. Kahdelle hengelle ruokaostoslaskua per kuukausi kertynee sellainen 450 euroa, joka sisältää kaikki päivittäiset ruokailumme.

Elsis
In The Mood For Run

Meillä (minä ja bordercollie) menee ruokaan ja päivittäistavaroihin, -kosmetiikkaan ja pesuaineisiin 80-100 €/vko. Kosmetiikassa ja pesuaineissa suosin luomua, koska ihoni on herkkä ja luonnontuotteet ovat sopineet siksi parhaiten. Hedelmissä haluaisin paremman maun vuoksi ostaa aina luomua, mutta se räjäyttäisi menoni, koska olen aikalainen hedelmäsyöppö. Itse syön pääasiassa lakto-ovovegeruokaa ja 1-2 krt/vko jotain lihaa tai kalaa. Koirallani on gluteiiniton ruokavalio, mikä tekee sen ruokakuluista hiukan kalliimmat kuin esim. edellisen koirani kulut. Kaverien kanssa tulee käytyä brunssilla "tuhlailemassa" suunnilleen kerran kuussa, mutta aina välillä on pakko nautiskella.

Elina U.
Lentoaskeleita

Meillä menee kolmen hengen taloudessa kuukaudesta riippuen noihin prismatyylisiin ostoksiin 500-600e (eli sisältää ne vaipat, vessapaperit, pesuaineet ym). Vertailen kaupassa hintoja ja muutenkin suunnittelen ostoksia etukäteen.

Olen pitänyt tätä summaa ihan kohtuullisena, mutta eräänä päivänä talousjuttuja laskeskellessani havahduin siihen, että tuohon summaan tulee vielä päälle omat opiskelijaravintolalounaat ja miehen työpaikkalounaat. Minulla on myös paha tapa ostella koko ajan takeaway-kahveja yliopistolla, joista kertyy kuuakaudessa (vuodesta puhumattakaan!) aika paljon vaikka halpoja ovatkin. Nyt päätin alkaa keittämään kahvia aamuisin termarikuppiin mukaan, ja ostaa samalla rahalla vaikka jotain pientä muuta kivaa kuin pahvimukiroskaa.

Ps. Tom yam -keitto on ihan huippua flunssaruokaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt se on päätetty. Huhtikuun alusta alkaa sitten tuo kuittien keräily! Havahduin nimittäin siihen, ettei minulla ole minkäänlaista käsitystä perheen ruokamenoista per kuukausi ja kai nyt kenen tahansa tulisi suurin piirtein tietää, mihin se kuukauden palkka ihan oikeasti hupenee.
Meillä kun on kaksi pientä lasta niin tuntuum, että joka prisma käynnillä kauppalasku sisältää kurahousut, tumput, kirjan, tai muuta ylimääräistä, mutta jospa nyt ihan oikeasti pyrkisin ottamaan nuo tavarat eri kuiteille niin sittenpähän näkisin miten pennit puoliintuvat!

jjonaa

Nyt muutamina kuukausina meillä on ollut vähän tiukempaa joten emme ole voineet ostaa juuri sitä merkkiä tai juttua mitä halutaan vaan mennään halvimman mukaan. Ollaan saatu kuukauden ruuat, jotka on siis joka toiselle päivälle ja plus sen hetken perustarpeet hintaan 105e (viime kauppakäynti) Mutta sitten meillä menee kuukaudessa tuohon ehkä vielä se toinen satanen kaikkeen "loppuvaan" Näin nopeesit veikattuna:D 

Toivon mukaan jaksan tätä laskelmointia myös sitten kun sit rahaa olisi myös niin että ei tarvitse paljoa miettiä! Nimittäin silläkin jo säästää jos vaan jaksaa miettiä mm. viikon ruokalistan :)

Small things with a bling

Tämän vuoden alusta meidän kahden hengen perhe alkoi pitää kuittipäiväkirjaa. Hauskaa juurikin huomata kuinka kaikki heräteostokset ovat jäänneet ja miten sitä on kaupassa alkanut ihan oikeasti seuraamaan hintoja. . Raakaineksista emme kuitenkaan haluta liikaa tinkiä, mutta olemme luopuneet "turhista" ruokaostoksista, juurikin niistä suklaapatukoista ja take away kahveista. Hirvittää kuitenkin todeta että kuukaudessa ruokaan ja perustarvikkeisiin menee helposti se 600€. Ja pitikö vielä mainita että meidän perhe koostuu kahdesta henkilöstä joista toinen on puolet kuukaudesta merellä töissä = syö 15pv/kk ruat muualla kuin kotona, eli näitä ruokia ei ole laskettu edes tuohon 600€/kk. 

Kyllä suomi auttamatta on kallis maa tässä suhteessa. Ihan vain naapurikaupungin Tukholman Ica:ssa sitä joka kerta kävelee hyllyt ohi suu auki ihmetellen "miten kaikki raakaaineet ovat täällä näin paljon halvemmat?!"

I May Say (Ei varmistettu)

Olen toista vuotta hoitovapaalla, eikä minulla ole hajuakaan paljonko ruokakauppaan uppoaa kuukaudessa. Luulen että 600-700€. Tämä sisältää kaiken (kertisvaipat, pääosin luomuruoan jne). Henk.koht hygieniatuotteet (suihkusaippuat, vartalovoiteet, shampoo, hoitoaine) haen erikseen Ruohonjuuresta. Mutta ihan hurjasti menee rahaa ruokaan! Tosin, me syömme (lapsi & äiti) 2 lämmintä ateriaa kotona ja mies yhden. Teen kaiken itse alusta alkaen eli emme käytä eineksiä. Ja me emme yleensä syö ulkona (satunnaisia lounaita lukuunottamatta).

Kyllä on kallista! Mutta kuten sanottu, en ole yhtään pitänyt kirjaa.. Mies antaa rahaa aina, kun laskut pitää maksaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kassialma: "Joskus tulee mieleeni, että jos ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen pitäisi kulua mahdollisimman pieni osuus tuloista, mihin ne jäljellejäävät tulot sitten pitäisi käyttää? Ylimääräisiin matkoihin, vaatteisiin, kosmetiikkaan yms. tavaroihinko?"

En ymmärrä miksi ylipäätään PITÄISI kuluttaa jäljelle jäävä osuus tuloista? Jotkut meistä pyrkii säästämään jokaisen ostoksen kohdalla ja vielä sen käteen jäävän osuuden kohdalla.

Mindeka
Ma-material Girl

Mä olen myös äitiysloman ja hoitovapaan aikana (jännä juttu!) kiinnittänyt huomiota ruokamenoihin ja tuntuu, että pelkästään asiaa miettimällä, saa laskut jo pienenemään, koska alkaa väkisinkin kiinnittämään huomiota hintoihin! Olen kasvanut kahden sisarukseni kanssa, yksinhuoltajaäitini tuloilla, joten olen tottunut kyllä ostamaan lähes aina sitä halvinta, jos merkkien välillä ei mielestäni ole selkeää eroa.

Hoitovapaalla aloin käymään Lidlissä ja tämän ansiosta melkeinpä puolitimme ruokalaskumme, vaikka talouteemme kuuluikin yksi henkilö enemmän. Siitä tuli minulle tapa. Myönnän, että nykyisin, kun käyn osa-aikatyössä (eli saamme vähän lisätuloja), niin mielelläni käyn joskus muuallakin kaupassa, koska eihän sieltä Lidlistä ihan kaikkea saa: puolisoni vaatii joka aamu Cheerio´s -muroja ja Brazil- tuoremehua, ihan vaan esimerkkeinä mainitakseni.

Veikkaisin, että tällä hetkellä meillä menee 300-400€ ruokakauppaan, joka sisältää myös vaipat, saippuat ja shampoot sekä pyykinpesuaineet. (2 aikuista ja 1v 8kk poika)

Aloin jo haaveilemaan Hakaniemen torikauppiaista, joilta käymme hakemassa luomuporkkanat ja -perunat sun muut, sekä kukkia ja torikahvit ;) -Joita ei siis reiluun vuoteen ole juurikaan harrastettu. Valitettavasti.

TiitutyytyVierailija (Ei varmistettu)

Ajankohtainen postaus ja olen itsekin paljon miettinyt omaa kulutustamme. Meillä perheessä isompaa 2 lasta, minä vielä kokopäiväinen opiskelija vaikka käynkin osa-aikaisesti töissä. Jos ajatellaan vain perustarvikkeita; ruokaa, hygieniatarvikkeet ja pesuaineet niin pärjäämme noin 600 euroa kuussa. Summa on pieni, emmekä varsinaisesti säästä, mutta katsomme hyvin tarkasti mitä pistämme suuhun. Luomua emme osta, sillä se on jo taas liian kallista meidän tuloille.
Se mistä tingimme on liha ja kalliimmat merkit, eli toisin sanoen ostamme paljon Rainbowta, Pirkkaa ja S- marketin tuotteita, jos ne ovat yhtä hyviä laadultaan kuin kalliimmat ( riippuu tuotteesta) . Lihan laadun suhteen taas Suomi on mielestäni onneton, kaikki on marinoitua ja tuoretta paistia on vaikea saada mistään kohtuu hintaan vaikka viikonlopuiksi :).

Toisaalta myös kauppalaskut ovat pienentyneet, kun jätimme auton pois. Käymme ehkä useammin kaupassa, mutta ostamme sen verran kun käsipari jaksaa kantaa. Mehut ja muut ylimääräiset ei enää houkuttele samalla tavalla!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä tässä just uteliaana pidin helmikuun kirjanpitoa ja 5-henkisellä perheellämme meni ruokiin n. 950eur + työpaikkaruokailuun reilu 200eur. Luulisin, että pienellä miettimisellä saisi ruokalaskun putoamaan n. 700euroon ja silti saisi syötyä oikein hyvin ja terveellisesti...

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.