Muina konmareina

Lilou's Crush

Olemme asuneet nykyisessä kodissamme aikalailla tasan neljä vuotta. Se on pitkä aika kaltaiselleni nomadille, joka aiemmin muutti vuoden-parin välein  lukuunottamatta kymmentä viimeiseksi lapsuudenkodiksi jääneessä kodissa vietettyä vuotta. 

Tästä pitkästä aikaajaksosta on seurannut eräs meidän perheessä ihan uusi juttu: tavaraa alkoi kertyä ihan huomaamatta. Entisessä kolmen huoneen ja keittiön kodissa sellainen olisi ollut sula mahdottomuus(kuten tietysti myös aiemmissa kaksiossa-kolmiossa-yksiössä-kaksiossa-yksiössä-kaksiossa... mitä näitä nyt onkaan ollut). Yhtäkkiä huomasin, että jestas, ruuhkavuodet ja lapsiperhearki ovat tuoneet huomaamatta mukanaan myös perkaamattomat lastenvaatesäilöt, ja omissakin oli hiukan tekemistä. Kirppiksellä kävin toisinaan, ja säkkitolkulla olen lahjoittanut pieniä vaatteita eteenpäin, mutta silti näin pääsi käymään. Ei mitenkään tukalaksi elo mennyt, mutta omalla mittapuulla poikkeukselliseen tilaan kyllä päästiin.

Vajaan vuodenverran olen siis karsinut kertynyttä, silmäillyt, pohtinut ja karsinut vähän lisää. Niin omia kuin yhteisiäkin kamppeita. Sisäinen hurraa-huuto, ja samalla haikea häilähdys tuli, kun ensimmäiset vauvatavarat on nyt saatu kiertoon. Sinne pääsi sitteri uuteen kotiin, samoin yhdet rattaat, ja pikkuhiljaa muutakin. Tarpeettomiksi käyneiden tavaroiden, esineitten ja vaatteiden päästyä kiertoon on tullut jotenkin mukavasti ilmava ja kevyt olo. 

Sitten kuulin Konmari-aatteesta. Luin häthätää  englanninkielisen tiivistelmän, ja laitoin heti ruksin jonotuslistalle kirjastoon. Viimein reissusta palatessani sain japanilaisen järjestelijägurun Marie Kondon Siivoamisen elämänmullistava taika -kirjan käteeni, ja ahmin sen samalta istumalta. Aivan mahtava opus! Inspiroiva, vähän lapsellinen, helppo ja selkeä, hauska, herättelevä ja kertakaikkiaan toimeen pakottava, jos asia millään lailla kiinnostaa ja koskettaa -kun kirjan lukee Suomi-suodatin silmillä, saa japanilaiseen elinpiiriin kirjoitetun kirjan kyllä toimimaan täälläkin.

Tiivistettynä, Marie Kondo toteaa, että elämänsä saa järjestykseen, ja hyviä asioita alkaa tapahtua, kun yhdellä rysäyksellä laittaa koko kotinsa kuntoon hävittämällä turhat tavarat, jotka eivät tuota iloa. Sain mainioita oivalluksia kirjan sivuilta, yksi suurimmista kenties se, että tavaraa ei perata totuttuun tapaan hylly tai kaappi kerrallaan, vaan laji kerrallaan.  Aloitetaan vaatteista, ja kasataan vaikkapa kaikki yläosat kodin joka ikisestä nurkasta esiin, ja tehdään huolellinen läpikäynti. Ja samaa rataa siis kaikki muut esineet, tähän on oma tarkka järjestyksensä.

Filosofiaa aivan sen kaikkine mutkineen en allekirjoita, enkä oikeastaan pystykään, sillä kuudessa kuukaudessa en kertakaikkiaan pysty käymään omaa kotiamme läpi sen joka kolkalta, vaikka uskonkin, että vähän kerralla järjestäessä työ ei lopu koskaan... Koetan siis järjestää "vähän enemmän kerralla". En koskaan todennäköisesti tule tyhjentämään laukkuani päivän päätteeksi ja laittamaan tavaroita sieltä omille paikoilleen ja keräämään niitä taas aamulla. Edelleen alennan joitakin vaatteita "edustusvaatteista kotiasuiksi", sillä olen viimeisen vuoden aikana yhtäkkiä alkanut käyttää farkkuja myös kotona, mikä ennen olisi ollut ennenkuulumatonta. Kirjojen karsintaan en taida myöskään pystyä ihan konmari-aatteen mukaisessa määrin, mutta siihenkin kirjasta sain ehkä hitusen pontta, että nyt hyllystä nousevat lempikirjat paremmin esille.

Hihittelin lukiessa moneen otteeseen, että "odotappa, kun saat lapsia" mutta moni pikku juttu todella toimii, ja tuo kovasti iloa -järjestin esimerkiksi kokeilumielessä toppi-, t-paita-, alusvaate- ja sukkalaatikkoni konmari-opein, ja mikä nautinto onkaan nyt sielä vaatteita poimia. Näen kaiken, ja ne vievät vähemmän tilaa, ja jotenkin liukusävyyn vaaleasta tummaan edestä taakse asetellut laatikot tyydyttävät sisäisen pikku perfektionistini (joka on suosiolla laitettu pitkälle etelänmatkalle näiksi ruuhkavuosiksi) aisteja. Tänään tein saman systeemin vauvan vaatteille, aaaaah mikä selkeys laskeutui ritiläkorikaappiin! Mies seurasi mielenkiinnolla sivusta, ja nyt kun tovin aikaa olen konmari-aatteita mukaellen toteuttanut, on huomannut hänkin hyödyt, ja "konmaroi" jo itsekin joitain juttuja, ja on aika innostunut muutenkin tästä kevyemmästä tavaramäärästä. -Enäähän emme tokikaan taittele pyykkejä, vaan verbi "konmaroida" on tullut jäädäkseen tähän huusholliin niin tuolle rullaustekniikalle kuin kaikelle sortteerauksellekin.

Siellä konmarointia harrastavia? Etenkin jos olet todella laittanut puolessa vuodessa kaiken uusiksi, KERRO! Ja jos siinä sivussa taloudessasi asuu muitakin ihmisiä, jaa taikasi!

PS. Tarttuvaa on, tämä konmarismi, sillä eilen tartutin taudin myös kyläilevään ystävääni, jolla samankaltainen karsimisvaihe on ollut menossa kuin itsellänikin. 

Kommentit

heta margareta
Viinillä

Kirja on kiinnostanut jo kauan, ja nyt kun muutto häämöttää parin viikon päässä, taidan tarttua opukseen. Kiitos inspiraatiosta!

Hertta
Lilou's Crush

Suosittelen! Tsemppiä muuttoon!

I love mondays

Kiitos vinkistä, täytyykin napata lomalukemiseksi! Olen lykännyt kodin järjestelyä ja tavaroiden kiertoon laittoa mahdollisen muuton takia. Vaatekaappi suoraan sanoen ärsyttää joka kerta kun sen avaan, 90 prosenttia tavarasta ei mahdu just nyt päälle eikä suurimmalle osalle ole mitään käyttöä viel kuukausiin.. Viimeksi imetyksen loputtua siivosin kaapista kaiken turhan pois ja elin noin 45 vaatteella onnellisena pitkään mutta kummasti sitä tavaraa on taas kertynyt.. 

Hertta
Lilou's Crush

On niin nopsa kuule lukea, että et ehdi kunnolla lomaa edes aloittaa :D Ja voi että, niin muistan tuoreesti tuon fiiliksen. Kyä se siitä, lohduttaa kanssaeläjä. Mutta tuo kyllä tuo rutkasti inspistä tylsään hommaan.

matildaselin (Ei varmistettu)

Aivan ihana postaus, jälleen kerran  Sinulla on kyllä ihania ja laadukkaita kuvia täällä
http://matildaselin.blogspot.fi/2015/07/qa-and-10-things.html

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos Matilda! Ja iloa blogihommiin :)

(Ei varmistettu)

Klikkasin itseni kirjaston sivuille, kun niin moni on tästä kirjasta vauhkonnut. Turussa kirja oli ilmeisesti luettavissa vain lukukappaleena, jota ei vielä lainata, paitsi kappas, senhän voi kuitenkin lainata e-kirjana. No siihenkin oli vähän jonoa, mutta kätevää. En tykkää lukea ruudulta, mutta jos tuo ei ole mikään paksu opus, niin ehkä kätevä tapa tutustua konmarin oppeihin. Esikatselulla kirjasta pääsi lukemaa alkua hyvän matkaa. Minulle ihan uusi tämä e-kirjalainaamo...

Itse sain kovin iloa ja tyydytystä siitä kun viime kesänä sain varattua kirppismyyntipöydän. Olin juurikin tehnyt tavaran karsintaa isolla kädellä, etenkin vaatteiden, huh, suosittelen lämpimästi.....Tuloksena oli kuitenkin isot kassit rahanarvoisia hyviä vaatteita ja esim. monet laadukkaat kengät, jotka muistuttivat mua omasta typeryydestäni shoppailun suhteen. No, elämä opettaa. Kirppis oli tosi hyvä ratkaisu luopua vaatteista ja tavaroista, sen sijaan, että omasta typeryydestä pitää rankaista itseään säilyttämällä jotain tavaraa ikuisesti. Iloa tuotti ennen kaikkea se ajatus, että saa ne tavarat kiertoon ja joku muu voi löytää parilla eurolla jotain mitä tarvitsee ja toisaalta itse tein tarpeellisia löytöjä edullisesti. Aattelin, että komerooni mahtuu kyllä 1-2 Ikean kassia, johon voi laittaa tavarat, joita ei tarvitse ja toteuttaa kirppiskeikan vaikka muutaman vuoden välein... Tämä on tällainen väliratkaisu sellaisella täydelliselle tilanteelle, että kotona ei olis mitään ylimääräistä, sillä oma kokemukseni on, että aina jotain muutosta on, ajat ja mieltymykset muuttuu, joku matto tai lamppu tulee tarpeettomaksi...Enkä todellakaan ole mikään hamstraaja, moni kommentoikin, että kotini on sellainen, ettei siellä vaikuta olevan turhaa tavaraa, mutta kyllä silti jotain on aina välillä kämpästä lähössä. Ja voihan tavaraa antaakin kirppiksille jos ei itse jaksa myydä. Tuli pitkä kommentti, mutta piti jakaa intoni kirppiksien uudelleen löytämisestä! :)

Hertta
Lilou's Crush

ihanaihanaihanakilometrikommentti <3

Joo, jo tuon varauksen tuoma ilo on aivan vertaansa vailla, sen voimin melkein, MELKEIN jaksaa tuon silitys-hinnoittelu-urakan...Tänään viimeksi vaihtoi fb-kirppiksen kautta paita omistajaa, ja voi että tuli hyvä mieli, kun sen ostanut tyttö oli juuri tuota kyseistä etsiskellyt, joka itselleni oli jäänyt ihan turhaksi.

Minullakin on aina "kirppiskassi" jota kerrytän pikku hiljaa, paha vain, että meillä sille ei oikeasti olisi tilaa. Jostakin sopiva lokonen on onneksi tähän saakka löytynyt. tuskin meilläkään sellaista hetkeä tulee, että mitään "turhaa" ei olisi, eikä siihen kyllä edes pyritä.

En muuten tiennytkään, että e-kirjoihinkin on jono! mutta toisaalta, onhan se järkeenkäypää, lisenssit ja kirjailijan saamiset jne jne jne,.

Maarit, (Ei varmistettu)

Jonotan kirjaa kirjastosta ja odotan kovasti mitä muutoksia innostun sen luettuani kaappien kaaokseen tekemään. Kirppikselle olen myös keräämässä ylimääräistä kamaa ja toiveena on saada usempi hyllyllinen tyhjää tilaa - katsotaan miten käy.

Hertta
Lilou's Crush

Vitsi että pelotti, että en ennätä saamaan varaustani käsiini, kun meni niin tiukille paluun kanssa :) Menin ihan silmät ristissä sitä noutamaan lähes suoraan lentokentältä :D Meillä ainakin sitä hyllyä vapautui oikein kunnolla tällä kertaa, ja mieskin innostui juuri nyt käymään työpöydän laatikoita läpi. Että jes! Tsemppiä meille projektiin :)

ES (Ei varmistettu)

Moikka!
Minäkin sain hiljattain kyseisen kirjan luettua. Kova oli Konmari heittämään tavaroita roskiin, mutta voi ajatuksissaan kyllä kääntää tämän kierrätykseen. (Vai olikohan suomenkielisessä käännöksessä kirjoitettukin eri tavalla? Luin englanniksi.)
Lahjoista Konmari kirjoitti mielenkiintoisesti, että lahjan antaminen/saaminen on se pääpointti. Ei tarvitse säilyttää turhia lahjoja, jos niitä ei tarvitse eivätkä ne tuota iloa. Tätä ajattelin eilen, kun sain lahjaksi kirjan, jota en todennäköisesti tule lukemaan, sekä leipomistarvikkeen, jota en myöskään tarvitse. Harmittaa kyllä se turha kulutus, mutta täytyy koittaa ajatella, että antaja sai jo iloa valitessaan minulle lahjat ja minä arvostan muistamista.
Joo, tiedätään, luksusongelmia... :-)

Hertta
Lilou's Crush

Suomeksikin se oli poisheittämistä, mutta sisäiden editorini käänsi sen kierrättämiseksi -suomisuodatin. Tuo lahja-asia on omassa päässäni ollutkin noin, eli ilahdun ajatuksesta, mutta jos on sattunut menemään pieleen, annan ne hyvillä mielin eteenpäin jollekin, joka niistä oikeasti innostuu: ilahtuu kolme ihmistä: antaja, meikä kun on haluttu lahjalla ilahduttaa ja uusi omistaja koko ketjussa, että aika tehokas lahja! Ei tietysti sovi ihan kaikkeen, mutta vaikkapa nyt kahvikuppeihin ja kirjoihin esimerkiksi.

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Naurattaa kun luin tuon otsikon muina KOMMAREINA ja mietin, millainen siivousaate se sitten olisi. No ylimääräiset roinat jaettaisiin varmaan naapureille., ja jokaiselle varmasti yhtä paljon ;-)

Hertta
Lilou's Crush

hihii, se ehkä oli jotenkin lievästi takaraivossa otsikkoa kirjoittaessa, kun itse luen jatkuvasti tämän kommariksi :D Ja olen muuten juuri tuota naapureille sälyttämistä viime aikoina harrastellut kirjahyllyn osalta. Ovela minä.

LK (Ei varmistettu)

Minuun iski myös jonkin sortin lukihäiriö ja tavasin eilen monta kertaa, että "muina kommareina". Ajattelin, että ehkä tässä on joku sanaleikki joka selviää, kun lukee koko kirjoituksen. Se miten asia liittyisi siivoukseen, en saanut päähäni. Vasta tänään, kun palasin paremmalla ajalla lukemaan koko postausta, tajusin että eihän siinä otsikossa ihan niin lukenutkaan. :D

Hertta
Lilou's Crush

Haha, joo, ihan niin radikaaliksi en tohtinut heittäytyä, vaikka kyllä täältä jaettavaksi tavaraa riittäisi :D

Pulina (Ei varmistettu)

Marie Kondo on muuten raskaana! Odotan vauvaperheille suunnattuna siivouskirjaa. ;)

Hertta
Lilou's Crush

No arvaa mitä opin eilen! Sai kuulemma pari päivää sitten tyttövauvan :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.