Munan perässä

Lilou's Crush

Kaupallinen yhteistyö Siipikarjaliitto

Voin kertoa, että tämä yhteistyö on yksi erikoisimmista ja hauskimmista, mitä olen kuunaan tehnyt. Lähdimme nimittäin munan perässä Somerolle selvittämään mysteeriä, millaista tuotosta se luomukana puskee.

Saimme siis koko perhe kutsun visiteeraamaan yhteen Suomen 36 luomumunatilasta. Kuulosti jotenkin aeeeevan ihanan kreisiltä, eli ilman muuta otettiin haaste vastaan, sillä se sopi täydellisesti loppukesän teemaamme: "Kotimaanmatkailua ja Kanahommia". Nykin reissun jälkeen nimittäin teimme pistoreissuja pitkin poikin Suomenmaata tuikituntemattomiin kolkkiin, ja samaan aikaan paras ystäväni otti ja majoitti kotipihaansa Villa Nuppulaan luomukanoja! Nuppu vietti kesän onnellista kanafarmarin elämää neljän kanansa ja Keekki-kukkonsa kanssa, joita käytiin ihailemassa aina, kun mahdollista. Ihania. Ihania ja luonteikkaita, ja munivat kaikenpäälle varsinaisia kultamunia (ainakin kappalehinnaltaan, kun lasketaan noille lellikeille hinta per tuotos...).

No, nyt lähti tarina sivuraiteille, palataan Someron reitille. Kauniina heinäkuisena maanantai-aamuna pakkasimme koko meidän poppoon Nissaniin ja aloitimme road trippimme kohti Someroa. Tunnustan häpeillen, että ennen tätä matkaa en osannut sijoittaa Someroa kartalle, mutta nytpä osaan, ja hyvä niin. Eikä vähiten siksi, että matkan varrella oli tarjolla kauneinta kotimaata.

Sää suosi, matka sujui joutuisasti, mutta kaikki ei kuitenkaan mennyt tuona maanantaina Somerolla kuin Strömsössä. Tilan emäntä, joka oli lupautunut meille tilaa ja tuotantoa esittelemään ja kertomaan luomumunien tuottamisesta aivan kaiken ja kaikenpäälle kokkailemaan lounaat matkalaisille, olikin joutunut jumiin Helsinki-Vantaan lentokentälle. Että tehtiin tällainen vaihtokauppa sitten, me etelän hetelmät sinne ja hän tänne.

Saimmekin oppaaksemme hyväntuulisen syntyperäisen somerolaisen, tilan farmarin Antti-Jussin. Eipä Antti-Jussi aamulla tiennyt, millaiseen päivään herää, sillä aamulla kanalaa kohdannut varsinainen tragedia: minkki oli päässyt tarhaan riehumaan, ja 116 kanaparkaa kohtasi maallisen vaelluksensa päätepisteen. Minkin ilkivallan aiheuttama poikkeustila vaati melkoisia järjestelyjä, jotta päivärutiinit saatiin sujumaan ja kanaressut eteenpäin kohti viimeistä leposijaansa. Tämän hässäkän päälle hälle tupsahti vielä syliin yllärinä nelipäinen helsinkiläisturistijoukko. Monella olisi hymy hyytynyt, mutta ei Antti-Jussilla, ja meillä oli aivan huippukiva päivä -pääsimme jutustelun, tilan kiertelyn ja kahvittelun lisäksi vielä pomon ja tyttärentyttärensä saappaiden perässä astelemaan sinne kaikkein pyhimpäänkin.

Kokoja on tosiaan joka lähtöön! Saimme kotiinviemisiksi myös "tuplamunia" eli tuollaisia jättimäisiä kahden lapsen nyrkin kokoisia kaksoskeltuaismunia.

Tilalla opimme, että luonnonmukainen tuotanto ei tarkoita vain elintilaan, ympäristöystävällisyyteen ja ruokaan liittyviä seikkoja, vaan kanojen luonnonmukaset käyttäytymistarpeet pyritään myös ottamaan huomioon. Kanat saavat luomutiloilla asustella väljästi ja kanamaisen mittapuun mukaan oikein mukavasti, sillä luomukanalan koko on suurimmillaan 3000 kanaa. -Tilalla voi toki olla useita kanaloita. Luomukanaloissa esimerkiksi täytyy olla 5% ikkunaa, että vallan näköalojakin kanoille tarjotaan. Maiseman lisäksi kavereille on tarjolla myös aktiviteettiä, sillä luomukanat pääsevät keväästä syksyyn saakka ulkoilemaan kanalan tarhassa, jossa tilaa on ainakin neljä neliötä per kotko.

Niin tomerina he siinä!

Luulin itse, että luomumunan tuotanto on vielä aika pientä, mutta opinpa taas uutta. Viimeisen 15 vuoden aikana tuotanto on kasvanut lähes viisinkertaiseksi, eli luomutrendi on kovassa nosteessa myös lennostossa. Luomumunien osuus kaikesta munatuotannosta on noin 4%, ja isoissa kauppaketjuista jo kymmenen prosenttia myynnistä on luomua.

Sylillinen valkeaa kultaa, niitä jättimunia, niin suuria, että eivät edes peruskennoihin mahtuneet!

Meidän ostokäyttäytymiseemme kaikella kuulemallamme ja kesän mittaan tapaamillamme kanapersoonilla on ollut merkitystä. Eettisyys ja kanojen hyvät olot miellyttävät kovasti, ja ruoan alkuperä ylipäänsä kiinnostaa yhä enemmän. Samoin luomumunien puhtaus on tärkeää tällaiselle smoothiemaanikolle: raakanakin näitä uskaltaa huoletta popsia. Lisäksi lääkkeiden käyttö kanoille on erittäin vähäistä. Nämä on tärkeitä juttuja etenkin kun käytämme kananmunia aikalailla jäätäviä määriä, jos tällainen slangitermi sallitaan. Tätänykyä yhä useammin kattilassa porisee siis iloisen kirkkaankeltaisen keltuaisen sisältäviä nolla- tai ykköskoodin munia (luomukanalan ja freerange-kanalan koodit nuo nolla ja yksi), vaikka muitakin kyllä vielä tulee joskus ostettua.

Kertokaapa, ladies ja possible gentlemen, suositteko itse luomua, oletteko sekakäyttäjiä, otetaan mitä on tyrkyllä vai vaikkapa sitä ostetaan mitä halvimmalla saadaan-osastoa?

 

PS. Poikkesin myös matkan varrella kolkuttelemassa Baddingin paratiisi-kioskilla, kuten ekasta kuvasta näkyy, mutta ei ollut Baddinggi kotosalla. Ens kerralla sitten.

 

Kommentit

Tunnetilan Nina (Ei varmistettu) http://ninantunnetila.fi/

Käytän pelkkää luomua munissa, AINA. Muusta luomusta saatan tinkiä, munista en koskaan. :)

Voi kun tuli surku noiden minkin kynsiin joutuneiden kanojen ja kanalayrittäjän puolesta. :( Jos minkki olisi tappanut vain syödäkseen, niin se nyt olisi ollut jotenkin ymmärrettävää. Mutta että tapaa vain tappamisen ilosta, hyi olkoon!

Hertta
Lilou's Crush

Ero on kyllä selkeä, kuvailin juuri luomumunia anopille "kermamaisiksi", tiedä sitten onko tuo ollenkaan sopiva termi...  Ja sanos muuta, siellä se iiskotti riehui kuin joku tärähtänyt Rambo, ja aiheutti huolta ja murhetta ja sydämentykytyksiä niin pienille valkeille kuin isommille vähähöyhenisimmille. Mokoma peto!

Munaton Anu (Ei varmistettu)

Itse olen elänyt kananmunatta jo 15 vuotta. Helppoa ja hyvää: netti tietää korvaavan kasvipohjaisen aineen mihin tahansa reseptiin. (Googlaa "korvaa kananmuna x-ruuassa".) Taatusti eettisin valinta kanan kannalta katsoen. Ja kolesteroliton ja mitä näitä nyt on. Koklatkaa tätäkin!

Hertta
Lilou's Crush

Etenkin kovemmissa oloissa työskentelevän kanan kannalta näin varmasti on. Voisinpa innoittamanasi joskus kokeillakin ihan mielenkiinnosta, kiitos vinkistä!  Kananmuna on niin hyvä, helppo ja terveellinen energianlähde, että en vallan munattomaksi taida malttaa itse kyllä ryhtyä, sen verran istuu syvässä tämä ruoka :)

Nata - White Trash Disease

Tämä on ehkä hellyyttävän postaus ever! :') 

Hertta
Lilou's Crush

Odotas vielä, kun näet heidät "livenä"! Ihania! Ja ihan päättömiä <3

Emilia M

Yhteistyöpostauksenkin voisi toteuttaa kriittisesti, vaan hyvä fiilis näyttää olevan tärkeämpää.

Luomumunat on ilman muuta parempi vaihtoehto kuin ei-luomut tai ns. vapaan kanan munat, joka on huikea brändäystemppu. Mutta jos tästä aiheesta lähtee kirjoittamaan, olisi voinut esim. tehdä vähän taustatyötä ja vertailla luomumunia muihin munantuotantomalleihin.

Jos eettisyys kiinnostaaa, suosittelen lukemaan Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut, silmiä avaava teos. Kertoo kotimaisen eläintuotannon oloista, sai Finlandia-palkinnon muutama vuosi sitten. Kirja lahjoitettiin tänä vuonna kaikille kansanedustajille luettavaksi. Lappalaisen tausta ei ole eläinoikeusliikkeessä, vaan hän on mm. Hesarissa ja Talouselämässä kannuksensa hankkinut toimittaja ja se myös näkyy kirjan otteessa. Hyvin rauhallinen ja kiihkoton tyyli miellytti ainakin minua. Kirjassa käydään läpi yleisimmät tuotantoeläimet nauta, sika, broileri ja munintakana. Tietoa on hankittu mm. vierailukäynneillä tiloilla.

Munantuotantoon liittyy lukuisia ongelmia, joista esim. koiraspuolisten kananpoikien massiivinen tappaminen ei ole vähäisin. Pieniä tipuja käydään läpi liukuhihnalla ja koiraat, eli käytännössä puolet tipuista, päätyy teuraaksi, yleensä niistä jauhetaan rehua turkiseläimille. Kanojen tilat ja ulkoilumahdollisuus ovat myös tärkeitä. Luomukanoilla on hitusen paremmat olosuhteet kuin muilla, mutta ei niidenkään oloissa hurraamista ole.

Tässä pätkä kirjasta, juuri samalta tilalta, missä kävitte, luvusta Luomukana viettää kanan elämää (ironinen otsikko?):

"[Antti-Jussi] Aarikan luomutilalla Somerolla on 7500 kanaa jaettuna kolmeen eri osastoon. Luomutila ei siis välttämättä tarkoita aivan pientä tilaa. Linnut elävät kerroslattiakanalassa, eli samanlaisessa hallissa kuin osa niin sanottuja vapaan kanan munia tuottavista linnuista. Ero on siinä, että luomukanalassa lintuja on harvemmassa, kuusi lintua neliömetrillä. Halliin tulee luonnonvaloa. Ulkotarhaan kanat pääsevät kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Periaatteessa ulkoilukausi alkaisi jo huhtikuussa sään salliessa, mutta lintuinfluenssapelon vuoksi viranomaiset ovat määränneet kanat sisätiloihin keväisen lintujen muuttokauden ajaksi jo vuosien ajan. - - Elämänsä alkupuolen sisällä kasvaneet linnut ovat arkoja, joten vain osa niistä uskaltautuu ulos, vaikka siihen olisi mahdollisuus. Tätä monet tuottajat käyttävätkin perusteluna lintujen sisällä pitämiselle. - - Luomukanat elävät monin tavoin vapaampaa kanan elämää. Mutta myös niitä kuolee, Aarikan mukaan keskimäärin yksi päivässä. - - Kuolinsyyt vaihtelevat sydänpysähdyksestä siihen, että muut nokkivat kuoliaaksi. Kanaparvissa esiintyy toisinaan kannibalismia ja nokkimista, eivätkä siltä välty edes luomutilat. - - Aarikat harmittelevat, että kanojen jalostuksessa on keskitytty vain tuotanto-ominaisuuksiin, mutta lintujen sosiaalisen käyttäytymisen taipumukset on jätetty vähemmälle. - - Jos Olla-Riitta Aarikka voisi tehdä jotain vielä paremmin, hän haluaisi kasvattaa perinteisiä maatiaiskanoja ja antaa niiden elää koko kanan potentiaalisen elämän mitan."

Tämän luettuani näkisin, että luomukanoilla on paremmat olosuhteet kuin muilla kanoilla, mutta ei niillekään hyvää tee joutua elämään noin isoissa parvissa. Kuusi lintua neliömetrillä. Perinteiset pienet pihakanalat ovat linnuille se paras vaihtoehto.

Kirjan luettuani minun ei tee mieli syödä munia kovin usein, joskus kyllä! Mutta esim. leivonta ilman munia on ihan helppoa, netistä löytää monia ihania munattomia reseptejä. Monissa ohjeissa munan voi korvata esim. banaanilla tai omenasoseella.

 

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos pitkästä ja asiaan perehtyneestä kommentistasi, näit tosian vaivaa ja arvostan kovasti sitä, että et tyydy puskasta huuteluun vaan perustelet näkemykseni. Kuten Anulle tuossa ylempänä vastasinkin, voisin hyvinkin kokeilla munien korvaamista muulla toisinaan, vaikka en munista tyystin luopuisikaan. Mitä tulee (ehkä hitusen ilkeäksi tulkitsemaani) lausahdukseesi yhteistyöpostauksen tekemisestä että vain hyvällä fiiliksellä on merkitystä, vastaan sinulle, että teen niitä ennenkaikkea rehellisesti: olisi minusta kovin epärehellistä minulta alkaa "jeesustella" ja kertoa asiat toisin kuin todellisuudessa teen (suo anteeksi, en löytänyt parempaa termiä, tuo ei ollut kovin hyvä) kun kuitenkin kovasti munia käytän ja syön, ja ennen visiittiämme söin myös paljon ei-luomumunia. Niin kauan, kun syödään eläimiä ja eläinperäisiä tuotteita, on turha kenenkään puhua täydestä eettisyydestä ravintonsa suhteen, mutta koen, että valintojaan voi silti aina tehdä paremmin tällä oppimisen tiellä. Mutta tosiaan, kiitos kommentistasi, tärkeä näkökulma, enkä väheksy sitä laisinkaan.

kateliini (Ei varmistettu)

Ei voi kuin ihailla miten jaksat vastata kaikkiin kommentteihin asiallisesti ja hyvässä hengessä. En ole sinulta lukenut ainuttakaan hermostunutta kommenttia, vaan aina kiität uusista näkökulmista. Aihetta enenpää kommentoimatta, näyttää siltä että yhteistyöpostaukset saavat aina enemmän tunteita kuumenemaan ;)

Hertta
Lilou's Crush

Olipas kivasti sanottu, kiitos. Onhan se toki aina vähän kurjaa, jos saa tarkoituksella ilkeilevän kommentin, mutta toisinaan taustalla on ihan oikeatakin asiaa, ja mahdollisuuksien mukaan yritän kyllä ymmärtää vastakkaisiakin näkökulmia, kyllähän niitä maailmaan pitää mahtua. Tuon on ihan totta, että kaupallinen yhteistyö tuntuu olevan jotenkin punainen vaate toisille, vaikka sisältö olisi kuinka osuva tai kiva tahansa. Sellaiset täytyy sitten vain jättää omaan arvoonsa, ja keskittyä vain edelleen tekemään työnsä omalla tavallaan ja mahdollisimman hyvin.

Viimeisen vuoden olemme syöneet pelkkiä luomu munia suoraan kanalasta ja en enään voisi kaupasta munia ostaa kyllä on niin iso ero maussa ja koossa. Kyllä luomu muna maistuu tosi herkulliselta ja keltuainenkin on aivan eri värinen!

Hertta
Lilou's Crush

Hei me olemme myös liittyneet nyt paikalliseen ruokapiiriin, josta saa läheltä luomumunia! Pitääkin muistaa tilata :) justiinsa äsken tein pasta carbonaraa, ja taas se kirkas keltuainen ilostutti. Johtuu kuulemma kanojen kesällä syömästä tuoreesta ruohosta :)

AnnukkaT (Ei varmistettu)

Heips! Hauska postaus! Tänne maalle muutettua on kiinnostus ruoan alkuperään kasvanut ja mielellään kannatan paikallisia tuottajia. Luomukin kiinnostaa, valitettavasti saatavuus vaihtelee, toki torimyynti ja luomuruokapiirit auttavat asiaa. Ps. Murut: olisitte poikenneet meillä! ;) Melkein matkan varrella, tai ainakin sinne päin. Miun mummo asuu Somerolla. Siellä on muuten kiva, valoisa uusi uimahalli.

Hertta
Lilou's Crush

No kuule kävi mielessä! Mutta vierailu vei ihan koko päivän, oltiin vasta iltamyöhällä kotona, ja sitten olikin seuraavana päivänä jo uudet menot. Mutta tosi mielellämme kyllä tullaan toisella kertaa koko konkkaronkka.

Somero oli tosi "vireän" oloinen paikka, yllätyin positiivisesti. Tykättiin!

elina5 (Ei varmistettu)

Sen mitä munia käytämme (edellä mainittu Lappalaisen kirja luettiin puolison kanssa kirjan ilmestyttyä, ja kummasti on kasvisruoka lisääntynyt meidän taloudessa..), niin ovat ehdottomasti luomua :) Aiemmin tilasin omani luomuruoka-/lähiruokapiirin kautta, mutta siinä olleen tuottajan lopetettua olen ostanut ihan ruokakaupasta. En henkilökohtaisesti keksi mitään syytä olla ostamatta tässä tapauksessa luomua. Jos talous olisi liian tiukalla, jättäisin varmaan sitten kananmunat vain useammin ostamatta. Luomuruokapiirin kautta luomumunat olivat itse asiassa tosi edullisia, käsittääkseni kauppa ottaa aika ison osan munien hinnasta ihan vain sillä verukkeella, että ne ovat luomua.

Hertta
Lilou's Crush

Juuri laskeskelin samaa, että kylläpä on kaupalla katetta verrattun luomupiirin tuotteisiin! Ja muutenkin kiva kannattaa lähistön tiloja.  Tänään juuri tarve oli kananmunille, ja tuli pistettyä tämä merkille.

Meillä on myös punaisen lihan syönti vähentynyt viimeaikoina, tuota kirjaa en ole lukenut, taidanpa pistää lukulistalle! Eettisten syiden lisäksi oma olo on kyllä mukavampi enemmän kasvispainotteisella ruokavaliolla.

Eve-Lyn (Ei varmistettu)

Tilaamme luomumunia työporukan kanssa verkkokaupasta: http://www.laitilankanatarha.fi/verkkokauppa/kananmunat.html. Todella kätevää etenkin kun luomumunia tulee syötyä usein. Se hyvä puoli näissä myös on, että munat on tarkastettu ja ne lähtevät suoraan pakkaamolta, joten ovat tuoreita.

T'ämän kylän homopoika (Ei varmistettu) http://blogit.image.fi/tamankylanhomopoika/

Oi että, ehkä hauskin blogiyhteistyöpostaus! Tietysti tutut naamat ja oma kotiseutu voi vähän vaikuttaa asiaan... Hauska juttu kuitenkin!

Hertta
Lilou's Crush

Kiva kuulla, menee ihan top kolmoseen ehdottomasti itselläni :) ja en kestä miten upeat kotimaisemat sulla on!!! Ja onnea vielä ansaitusta voitosta!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.