New York: High Line

Lilou's Crush

Lupasin Lilou's Crushin Facebook-sivuilla muutaman New York-vinkkipostauksen, ja tässä niistä ensimmäinen, High Line, jonka korkeudessa kulkeville kiskoille menetin palan sydäntäni,

High Line kulkee läpi Manhattanin vilkkaiden ja mielenkiintoisten alueiden, Meatpacking Districtiltä West Chelsean kautta Hell's Kitcheniin. Kun raiteita rakennettiin 1930-luvulla osana suurta "West Side Improvement"-projektia, alue oli teollisuuskäytössä. Rahtiliikenne, eli junat, nostetiin 30 jalan korkeudelle, pois Manhattanin suurimman tehdasalueen kaduilta. Viimeinen juna kulki High Linen kiskoilla 1980, ja alue ränsistyi.

Voittoa tavoittelematon järjestö, Friends of High Line perustettiin 1999, jolloin tätä historiallista kompleksia uhkasi täystuho. Monien käänteiden ja kaupunkilaisten aktiivisuuden jälkeen vuonna 2002 kaupunki ja Friends of High Line pääsivät kunnostamaan High Lineä tuolla korkeuksissa sijaitsevaksi julkiseksi puistoksi, ja ainutlaatuinen ympäristö saatiin näin säilytettyä.

Näillä sanoin, tervetuloa meidän perheen mukaan kävelyretkelle High Linelle ja vilkuilemaan raiteiden molemmille puolille pitkin matkaa. Toivottavasti viihdyt polttavan kuumassa heinäkuun päivässä.

Nyt varastot ja tehtaat ovat korvautuneet gallerioillaja studioilla, liikkeillä, museioilla ja tietysti asuinrakennuksilla. Rappioromanttinen teollisuustunnelma High Linen ympäristössä antaa ainutlaatuisen leimansa tunnelmaan. Paikka on ehdottomasti visiteeraamisen arvoinen, etenkin kevät-kesä-syksyaikaan New Yorkissa vierailevan must-juttu, jos minä saisin ohjeistaa.

Ensimmäinen alue, Gansevoort-kadulta West 20th kadulle aukesi 2009, ja West 20th Streetiltä West 30 Streetille viime keväänä. Pääsimme siis kulkemaan likimain valmiissa puistossa viime kesänä. High Endiä on tarkoitus jatkaa velä 30th Streetiltä 33rd Streetille, mutta koska alue ei ole vielä kaupungin omistuksessa, loppupään kohtalo riippuu sen omistavan tahon ja kaupungin päätöksistä. Koska alue ei ole päiviensä loistossa, kenties kymmenen vuoden päästä pääsemme tallailemaan koko komean reitin päästä päähän.

 

Ensimmäinen kuva: New York City, muut kuvat kotialbumistani. Ethän kopioi kuviani luvatta.

Kommentit

Stockholm by me
Stockholm by me

Kiitos kaunis postauksesta! Ihania kuvia ja tunnelmia - täällä ollaan tosiaan maaliskuussa lähtökuopissa joten inspis ja fiilikset on enemmän kuin tervetulleita. Odotan jo kieli pitkällä tän postauksen jatko-osia :) 

Punavuoren insinööri

Ihania kuvia  tutuista paikoista; tuli kesän muistot mieleen. Olin nimittäin elokuussa New Yorkissa ja löysin High Linen ihan sattumalta kävellessäni meat packing districtillä. Itse asiassa ennen tämän jutun lukemista en edes tiennyt, että sen nimi on "high line" tai mitään muutakaan koko asiasta. Hyvä, että sivistit minua näin jälikäteen. :) Ihana paikka.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan sanoinkuvaamaton kiitos, en tiennyt että blogipostaus voi olla noin käsinkosketeltava tai ennemminkin iholla tuntuva.

Kersti (Ei varmistettu)

Aivan ihana postaus, tulee niin Nykkikuume, ettei mitään rajaa! Vähän jo suunnittelen sellaista palkintoreissua sitten kun gradu on ensi syksynä valmis. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.