Onnen pesä pekonille ja herkkusienille, eli kalorilaskurit räjäyttävä uunimunakasohje

Lilou's Crush

Kaupallinen yhteistyö Siipikarjaliitto

Vielä vihoviimeinenkin munahomma uunista ulos. Lupasin nimittäin kertoa meidän perheen lempimunaruoista (lempimunapa hyvinkin *tirsk*). Koska ykkösenä tässä perheessä kulkee niinkin vaativa kulinaarinen suoritus kuin kovaksi  keitetty kananmuna, päätin poiketa hiukan sivuun, ja keitetynn kananmunan täydellisyyden ja sen superhyperterveellisyyden esittelyn (proteiinia, kivennäisaineita, rasvaa, B12 -vitamiinia, rasvaliukoisia vitamiinejä ja muuta -terveysvaikutuksista voi lukea tarkemmin täältä) sijaan, tai itseasiassa lisäksi, keskittyä siihen, että luomumunasta saa terveellisten herkkujen lisäksi myös tuhtia, täyttävää, rasvaista, syntisen hyvää herkkua, sille, ken sellaista kaipaa vatsansa ja sielunsa täytteeksi -me ainakin kaivataan toisinaan!

Tässä alla siis ohje törkeän täyttävään ja todennäköisesti kalorilaskurit räjäyttävään uunimunakkaaseen! Itse teen tämän yleensä "vähän sinnepäin" -mitoituksella, ja onnistuu aina, eli uskallat hyvin soveltaa, jos määrät eivät ihan natsaa. Tässä eilen taiteiltu versio!

Pekoni-sieni-tomaatti-uunimunakas

Uuni 200C, keskitaso, 20-25 min.

Tarvitset:

  • 6 kpl luomumunia
  • pieni rasiallinen luumu- tai kirsikkatomaatteja
  • viisi isoa herkkusientä/vastaava määrä muita sieniä
  • 100-170g pekonia
  • 1,5 dl makukermaa, esim. pippuri, tai tavallista ruokakermaa, johon lisäät mausteet oman maun mukaan.
  • (ripaus suolaa, esim. yrttisuola)

Tee näin:

  • Viipaloi sienet, puolita tomaatit
  • Silppua pekoni
  • Käytän itse kahden pannun tekniikkaa, koska homma toimii näin nopeammin, ja pekonit säilyvät rapsakoina: paista sienet toisessa öljyn ja voin seoksessa, paista pekonit toisessa (ilman rasvaa, sitä meinaan irtoaa). Lisää tomaattipuolikkaat loppuvaiheessa sienten sekaan, sekoittele, mausta kevyesti mustapippurilla myllystä.
  • Yhdistä pannujen ainekset: itse nostelen pekonit sienten sekaan, jotta irronnut rasva jää paistinpannuun eikä tule mukaan. Sekoittele tovi.
  • Riko munat kulhoon, vatka rakenne rikki
  • Lisää munakulhoon kerma, ja ripaus suolaa jos sitä kaipaat ja pari kierrosta mustapippuria myllystä. Sekoita.
  • Kaada seos uunivuokaan, jos teflonia, ei tarvitse voidella, eikä mielestäni usein muutenkaan
  • Ripottele täytteet päälle
  • Laita 200-asteiseen uuniin keskitasolle noin pariksikymmeneksi minuutiksi
  • Nauti raikkaan salaatin kanssa hyvässä seurassa, tai ylhäisessä yksinäisyydessä

(disclaimer -ei meillä aina näin tuhtia munakasta syödä -yleensä se nimittäin tehdään veteen ja joukossa on pinaattia ja fetaa sekä tomaattia. Mutta vaihtelu se virkistää luomumunassakin.)

(meillä päälle ripsahti vielä makaronilaatikkoon käytetystä juustoraasteesta pussinjämät ennen uuniin laittoa)

Erityisesti suosittelen tätä uuniruokaa sellaiseksi talviruoaksi, kun kaipaa jotain kuumaa ja oikein tukuisaa lautaselleen. Pieniksi paloiksi leikattuna toimii muuten myös cocktail-paloina.

PS. Munakasvinkkejä, uunissa tai pannulla, otetaan myös vastaan. Perunamunakasta kaavailin seuraavana munakaspäivänä laittelevani. Parhaat perusmunakkaat, juustolla, tekee muuten anoppi. Sen tietääkin jo aika moni, sen verran usea tuttava on anopin aamupalakattauksella istunut!

 

Share

Kommentit

U-M (Ei varmistettu)

Oma suosikkini on Vappu Pimiän Munakasrullan ohje. Munakaslevylle herkkusieniä, pinaattia, sitruunaa, sipulia, fetaa, chiliä,suola, m-pipp. Homma kasaan käätetortun tavoin. Namua.

Hertta
Lilou's Crush

Tuossa on kyllä koossa kaikki mistä tykkään! Suurkiitos! Testiin menee takuuvarmasti.

Marski (Ei varmistettu)

Voi mikä herkku ja ihanaa, kun käytit "tukuisa"-sanaa :D Se on kaveriporukassa herättänyt huvitusta, kun osa on ollut aivan pihalla mistä puhutaan. Mahtavan kuvaava termi mielestäni.

Hertta
Lilou's Crush

haha, sama sana on herättänyt hämmennystä allekirjoittaneenkin tuttavapiirissä! Jouduin muuten ihan miettimään, että kirjoitetaankohan se "tukuisa" vai "tukusa" kuten puhekielessä sitä käytän. Valkkasin sitten tuon virallisemman ;)

Marski (Ei varmistettu)

Juu ehkä tuo on virallinen versio ;) Ja olen päätynyt selittämään termiä niin, että se on tukkoisen ruokaisaa :P

Hertta
Lilou's Crush

Täydellinen kiteytys! Kaikin puolin!

Kommentoi