Piltin unet pakkasella ja vinkit ulkouniin pakkasella

Lilou's Crush

Uteliaana kyselen: missä on teidän päiväunia nukkuvien pienokaistenne unipaikka? Muuttuuko se pakkasella, ja millaisissa miinuslukemissa? Kysyn tätä siksi, että meidän Monniska ei ole eläissään nukkunut päiväunia sisällä, paitsi ihan vahingossa silloin, kun palasimme lopen uupuneina kesän New Yorkin matkalta, ja sammahdimme keskellä kirkasta päivää Monniskan kanssa sohvalle, ja mieheni ja esikoinen tyynypesään lattialle.

Alle yksivuotiaan vauvan nukuttamiseen ulkona sain neuvolasta viime talvena vinkin, että kymmenen astetta pakkasen puolella on hyvä raja siirtää unet sisätiloihin. Satuimme ihmeen kaupalla välttämään kovat pakkaset viime talvena, muistaakseni vain kerran pakkanen kipusi hädin tuskin sinne kymppiin saakka. Nyt Monniska on jo tuhti kohta puolitoistavuotias, ja varsinaista suositusrajaa ei enää kuulemmma edes anneta. Maalaisjärjellä siis edetään tämän(kin) asian kanssa.

HS:ssa olikin tänään sopivasti artikkeli aiheesta, kannattaa lukaista. Artikkeli oli kuitenkin melko suppea, joten ajattelin, että kirjaanpa tähän muutaman meillä toimivan seikan, josko niistä olisi apua asiaa pohtivalle. Sen verran viitteeksi, että  "vauvamme" ei ole vilukissa, mutta ei nyt kenties mikään kuumaverikkökään. Me asumme täällä meren lähellä kostean ilman äärellä, ja pakkaslukemat ovat tuntumaltaan aina aivan jotain muuta, kuin mitä mittari esittää -esimerkiksi tänään "tuntuu kuin" -lukema oli -22, vaikka pakkasta oli noin -15C eikä juurikaan tuulta.

Meillä unipuuhat hoitui tänään siis -15C:ssa näin: pohjalle otettiin testikerta päiväunien nukkumisesta sisällä: tuuletettu ja pimennetty oma huone, rauhoitetut leikit, vaipanvaihdot ja päiväunimaito. Puolisen tuntia jaksoin kekkalointia kuulostella (yöunille lapsi jää kiltisti itse nukkumaan)

Rattaat ja varusteet:

 • Lapsi 1v 5kk nukkuu rattaissa untuvapussissa (rattaat Bugiksen Buffalot eli ei erillistä jalkapeitettä tms vaan avoimet ja untsikka muhkea Ticketin iso pussi). Rattaiden kuomu on ns. jatkettavaa mallia, eli suojaa nukkujaa erittäin hyvin. Sen lisäksi pientä rakoa peittämässä vaunuverho, sivuilla riittävät raot ilmanvaihtoon.
 • Rattaiden (kuin rattaiden...) alaosa päästää kylmän selkään todella helposti läpi. Tätä estämässä meillä fleecemakuupussin alaosa (päälipuoli irroitettu) lampaantalja ja selän puolella myös untuvapussi suojaamassa. Fleecemakuupussin olisin voinut jättää pois välistä, mutta en jaksanut enää jo hurjasti viivästyneiden unien alla alkaa taistelemaan remmien kanssa, eikä siitä ainakaan haittaa ollut.
 • Mikäli untuvapussi on kovin reilua kokoa, kannattaa huomioida, että sinne mahtuu enemmän ilmaa, ja jalat voivat saada kylmää vähän yllättäenkin
 • Jos mahdollista, kannattaa laittaa lämpömittari vaunujen kuomu-osaan, jossa lapsella on ainoa paljas osio, eli jotakuinkin nenännipukka: meillä se on pienenpienessä itkuhälyttimessä mukana ja pystyn tarkkailemaan tilannetta kännykästä.
 • Kuomu on rattaissamme ohut. Kuomun päällä asetin ison fleeceviltin -tämä kannattaa asetella siten, että se ei vauvan hytkyessä tai tuulenpuuskassa pääse peittämään koko vaunuja ja tukkimaan ilma-aukkoja. Näin vaunujen pääpuolen lämpö ei karkaa -tämä on tärkeä juttu, että vauva/lapsi ei joudu hengittämään kylmää ilmaa.
 • Mikäli untuvapussin suuaukko on kovin avoin, kannattaa laittaa hartioille ja rinnalle lämmikettä. Meillä se on melko hyvin suljettu, mutta pientä tilkitsemistä tehdään fleecekankaisella liinalla tarvittaessa.

Vaatetus

 • Yllä vauvalla oli koko kattaus, TOSI paljon: sukkahousut, pöksyt ja paita, villahaalari, ohut villaneuletakki, villasukat, toppahaalari. Kypärämyssy, fleecelakki, haalarin huppu päässä, jaloissa lampaannahkatöppöset karvalla ja vastaavat rukkaset käsissä. (tälle varmasti olisi joku fiksumpi kombokin olemassa, mutta meillä keräilyerä komerosta oli nyt tällainen, perustuen edellisen päivän uniin). Yleisesti kannattaa suosia hengittäviä luonnonmateriaaleja, jotka lämmittävät ja siirtävät kosteutta pois iholta. Teknisin ominaisuuksin varustettu haalari ei ole ihan paras mahdollinen valinta, mutta koska se on myös erityisen lämmin, toimi tämä meillä oivasti.
 • Jos ei ole varusteista ihan varma, kannattaa käydä silloin tällöin kokeilemassa niskaa, että vauvalla ei ole hiki tai kylmä. Myös sormia kannattaa testailla.

Unet:

 • Unta riitti yli kolme tuntia! Keskimääräinen päiväuniaika on meillä noin puolisentoista-kaksi. Hyvin paketoitu napakka kapalo noilla toppauksilla, ja raitis ilma taisi maistua. 
 • Lapsi heräsi parhaalla tuulella ikinä. Pää oli ehkä hitusen turhankin kuuma, sormet ja varpaat täysin lämpimät. Posket eivät kylmät, aavistuksen viileät, samoin kuin nenännipukka.

Muuta:

 • Pakkanen voi kiristyä tosi yllättävää vauhtia, eli tarkempana saa tällaisina aikoina olla -tai se voi myös lauhtua yks kaks.
 • Vaikka naapurin vanhat rouvat/sukulaistädit/kylännaiset ja miehet tietäisivät, että "aina on meidän lapset nukutettu ulkona oli pakkasta vaikka kolmekymmentäviisi, eikä mitään ole käynyt", oma lapsi on oma lapsi, ja hänen viluisuutensa ja lämpimyytensä ja hyvän vointinsa tai astmaherkkyytensä tunnet parhaiten just sinä itte. Eipä sitä paljoa tiedetty turvavöistäkään vielä seitkytluvulla... Jos ulkounet ei tunny hyvältä ajatukselta pakkasessa (tai muutenkaan), turha niiden kanssa on stressata :)

 

Semmoisin pakkasterkuin täältä. Kauniita unia, kerätääs puhtia, että jaksetaan kantaa kuuset pihalle huomenna. Ekaa kertaa ikinä muuten meidän kuusi heittäytyi nurin eilen. Olisi ilmeisesti ollut valmis jo lähtemään eläkepäiviä viettämään, mutta ei päästetty.

 

PS: Kuva on valitettavan huono, pikanäpsy miehelleni, että ulos meni sittenkin -en vielä tuolloin arvannut aiheesta kirjoittavani, joten en hiffannut yhtään paremmin sitä rajata.

Kommentit

aino123 (Ei varmistettu)

Meillä 10 kk nukkuu myös pääsääntöisesti aina ulkona. Tänä aamuna tosin tehtiin poikkeus, kun mittari näytti -25 astetta. Meillä mennään hieman vähemmällä vaatetuksella kuin teillä, eli sisävaatteiden päälle vain villahaalari ja toppapuku. Rattaissa on myös lampaantalja alla ja tällä hetkellä äitiyspakkauksen makuupussi. Meidän poika on aika lämminverinen ja hyvin tuntuu tuolla varustuksella pärjäävän kovillakin pakkasilla. Laitan tosin vielä rattaiden ympärille kelistä riippuen lisäpeittoja ja villaviltin.

Hertta
Lilou's Crush

Luulen, että meillä tuo raja, että päiväunet jää väliin, kääk (ei siis kertakaikkkaan nuku sisällä!) on parikymmentä. Ja voisin itsenin kokeilla jättää vaikkapa nuo sukkikset pois, ja kenties villatakin, jos käärisi vähän enempää vällyä vaunujen ympärille.... Ei olisi niin tuhti paketti itse lapsi sitten :D vaikka toisaalta, jostain kumman syystä näyttää tykkäävän?

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Koen tietäväni pakkaspukeutumisesta jotain ja siltä pohjalta...

Meidän kuopus (2kk) nukkuu ulkona jos muut ulkoilee. Noin parikymmentä astetta pakkasta on siis se maksimi jolloin ulos toppaudutaan, riippuen vähän vaikka mistä. Kymppi on ihan höpöhöpö raja näillä leveyksillä, tuo 20 vähän realistisempi, joskin sekin esim. tällä viikolla tietää sisälläoloa, mutta ei tuolla (-32) tarkene edes koirat enää :D mut -25 saatetaan vielä piipahtaa ulkona. Silloin en anna pienimmänkään nukkua ulkona pidempään kuin itse ollaan neljäveen kanssa, eli puolisen tuntia, ihan maks. tunti.

Kerroksissa ei ole merinovillan voittanutta, ei lapsilla eikä aikuisilla. Sit on sitä toppaa ja kinttaina koko porukalla poronnahkaa ja vuorina lampaannahkaa. Kenkinä kaikilla karvakengät (porontaljasta tehdyt kengät/tossut), toinen hyvä on huopikkaat. Luonnonmateriaalit todellakin jees. Vaunujen suulla meillä on villahuivi, ohuesta villalangasta kangaspuilla tiheään kudottu iso huivi siis. Samoja on kaulassa myös mulla ja 4-vuotiaalla, ja miehellä sit iiiiso villainen kaulahuivi moneen kertaan kieputettuna. Päässä pienimmällä merinovillakypärämyssy+paksusta langasta neulottu villapipo, neljävuotiaalla poronnahkainen lampaankarvavuorinen karvalakki, miehellä myös karvalakki ja mulla paksu villapipo. 

Toinen paikka mihin kunnolla pakkaudutaan on kelkka. Reessä on AINA kylmä vaikkei pakkasta juuri olisikaan. Silloin normivarustuksen lisäksi ollaan kääriydytty luhkiin (villakankainen, ponchon tapainen hupullinen vaate), villahuiveihin ja vauva on vaunukopassa.

Hertta
Lilou's Crush

SInä olet kyllä täydellinen kylmien kelien asiantuntija! Kuvailit niin hyvin noita varusteita, että tuli omituinen halu päästä rekeen köllöttelemään lämpimästi pakattuna :D

Jännä juttu on, että tämä Helsingin ilma tuntuu aivan hullun paljon kylmemmältä, kuin esimerkiksi Keski-Suomen pakkassäät: siellä 25 on ihan peruspakkanen, kipakka toki, mutta täällä se on "luihinjaytimiinsaakkahyydyttäväjatuskaatuottava" tuon meren kosteuden vuoksi. Brrr. Ottaisin mielelläni ne Keski-Suomen tutut kelit tämän sijaan :)

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Siis tää on ihan totta! Me asuttiin yksi talvi niinkin etelässä kuin Kemissä ja Torniossa (:D) ja hyi saasta todellakin sitä kosteaa pakkasta höystettynä kivalla pikku merituulella. Paljon mieluummin otan tän meidän kuivan kolmenkympin pakkasen kuin -15 astetta meren rannalla.

Hertta
Lilou's Crush

Aloin hekottamaan kun luin tuon Hyi Saastan, oikein kuulin, kuinka se tuli sydämestä. Niin kyllä yhdyn siihen. Brrrrrrr! Olen asunut suurimman osan Helsinki-vuosistani ihan meren äärellä, ja voin sanoa, että siihen ei helkkari soikoon totu!

skhaa (Ei varmistettu)

Meillä 8kk vauva meni juuri ulos nukkumaan, mittari näytti -25°c. Voisi periaatteessa nukkua sisälläkin, mutta muusta perheestä lähtee sen verran ääntä että kovin lyhyiksi jää unet. Vauvan päällä oli sukkahousut, body, villapuku, -sukat, -tumput ja -kypärälakki, toppapuku, -hanskat ja -tossut. Vaunuissa vielä lampaantalja, makuupussi, villapeitto ja vaunujen päälle sitten vielä toinen villapeitto.

Same here (Ei varmistettu)

Meillä ihan sama juttu ja hyvin samanlaiset varusteetkin :)

Hertta
Lilou's Crush

Täälläkin vähän hienosäädettiin :)

Alisa W
Suusta suuhun

Meidän 2v2kk nukkuu tyytyväisesti ulkona Bugaboo Beessä ja mittarissa -22°C. Olen tehnyt näin molempien kanssa eikä koskaan ole ollut mitään ongelmaa. Toppaan tietysti tyypin aina ihan täyteen vaatteita ja seurailen unta vähän normaalia enemmän. Nukkumavarustuksina on lisäksi umpinainen lampaanvillapussi, jonka alle laitan vielä yhden ylimääräisen taljan. Muutaman tunnin unien jälkeen sieltä nousee maailman tyytyväisimpiä pikkuihmisiä ;) Pakkanen tekee ihmeitä :)

Hertta
Lilou's Crush

Meillä oli tänään kylmimmät unet ikinä, ja kuulemma päikkäreiltä (pitkiltä) oli herännyt päästä varpaisiin lämmin ja todella tyytyväinen tyttö. Lie silläkin osansa asiaan, että näillä pakkasilla naapurin rakennustyömaa on kerrankin hiljaa... Ekan kanssa meillä ei ollutkaan partsia, joten jos ei huvittanut äitiä tarpoa pitkin keskustan katuja paukkupakkasessa paria tuntia, unia koiteltiin sisällä, hän sen taisi vähän paremmin kuin pikkusiskonsa onneksi.

Katjusshka (Ei varmistettu)

Mä tykkään kans nukuttaa lapset ulkona, tänäänkin 6kk oli aika samanlaisella kattauksella ulkona -25 asteen pakkasella. Kun lämpömittari hiipi liian kylmälle kopassa, kannoin kylmään tuulikaappiin ja unet jatkui. Yhtä juttua ihmettelen teidän pukeutumisessa: mulle on sanottu että toppa/untuvamakuupussin lämpö perustuu vauvan kehonlämpöön ja jos on liikaa kerroksia siellä alla niin ei enää lämmitä? Me ollaan siis menty vaan ruskovillan alusasulla ja villahaalarilla (raajoissa villasukkaa, kypäräpipoa jne) ja sitten päällä on kopan päällisosa ja muuten sama kattaus kuin teillä. Mut minust toi on looginen että jos esim toppahaalari makuupussin alla niin keho ei pääse lämmittämään ilmaa makuupussin sisällä.

Hertta
Lilou's Crush

Hei tuohan on mielenkiintoista. Meillä tuo untsikka on ollut yksinään sopiva tietyillä asteila, mutta sitten alkaa kyllä tuntua jalat viileiltä, ja ensin lisätään kerroksiin villahaalari ja ihan vasta näillä paukkupakkasilla tuo toppahaalari. Pussi on tosin jalkopäästään kovinkin reilu, että siinä mielessä hyväkin, että tulee pullukampi paketti sisään... En taida uskaltaa muuta nyt testata, kun unet maittaa ja lapsi on lämmin, mutta uskon kyllä kun sanot.

Tyyne
Sukat makkaralla

Hei kiitos vinkistä tuon kuomun suhteen, itse on ollut ajatellut sen läpi puhaltavaa viimaa olleskaan. Seuraavilla päikkäreillä siis meillekin suojaa siihen! Muuten täälläkin puolivuotinen nukkuu päiväunia vain ja ainoastaan ulkosalla, sisällä korkeintaan vartin :)

Hertta
Lilou's Crush

Luulen, että viima ei siitä tosiaan puhallakaan, mutta kun päällä on peitto, eristää se kylmältä enemmän kuin tuo meidön rattaiden kovin ohutta matskua oleva kuomu. Ainakin tänään olin huomaavinani vissin eron?

Reetta L
Pelkkäähyvää

Hei minäpä oon luullut ettei vauvaa saa lainkaan nukuttaa ulkona pakkasilla. Mutta siis ilmeisesti se on hyvin topattuna ihan ookoo!  Alkaa meinaan sisäpäikkärit jo ikävästi näkyä itse kunkin vireystilassa kun nämä pakkaset vaan jatkuu ja jatkuu...

Hertta
Lilou's Crush

Tästä on tosiaan monta koulukuntaa, että et väärässä ole sinä millään muotoa, noinkin olen kuullut! Ihan viimeisin kai on, että alle vuoden ikäistä ei mielellään alle -10 pakkasilla nukutettaisi. Mutta moni onnistuneesti tekee senkin. Meillä tosiaan jo tämä 1v5kk, eli ei enää ihan pieni piltti, vaan kunnon matami jo :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.